Editörler : E.Kayı Han
18 Mart 2025 12:01

DMK Kılık Kıyafet Yönetmeliği

Arkadaşlar kuruma spor ayakkabı ile gidiyorum (tek renk düz siyah)

Mevzuatta şu ifade geçiyor: "Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir. Sandalet veya atkılı ayakkabı

giyilmez. Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur."

Kurum mailde bu yönetmeliği pdf olarak iletiyor ve altına şöyle yazıyor.

"1-Bilindiği üzere; Kurul Başkanlık Makamının 2009/2 sayılı Genelgesi ile yaz

döneminin başlaması ve hava sıcaklıklarının yükselmesi nedeniyle ceket giyme ve

kravat takma zorunluluğu kaldırılmıştır. Bununla birlikte, bazı personelimizin

ilgili mevzuatta belirlenen kılık kıyafet kurallarına aykırı olarak t-shirt,

kot ve benzeri pantolon, spor veya terlik tipi (sandalet) ayakkabı ile mesaiye

geldikleri gözlemlenmektedir. Bu çerçevede, tüm personelimizin ekte yer alan

25/10/1982 tarih ve 17849 sayılı Resmi Gazete?de yayımlanan ?Kamu Kurum ve

Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik?de

belirlenen esaslara uygun kılık ve kıyafet ile mesaiye gelmeleri

gerekmektedir. Ayrıca kurumsal çalışma ortamının gerektirdiği profesyonel

davranış kurallarına azami ölçüde riayet edilmelidir."

Bu durumda spor ayakkabı giymem halinde bana bir yaptırımı, cezai işlemi olur mu? Yoksa uyarılara rağmen bu benim hakkım diyerek giymeye devam edebilir miyim?

depresifpikachu
Aday Memur
18 Mart 2025 12:03

Demek istediğim atkılı ayakkabı ile spor ayakkabı eşdeğer midir?

18 Mart 2025 12:07

1. Yönetmelik Maddeleri

Senin de paylaştığın "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik", 25.10.1982 tarihli, 17849 sayılı RG'de yayımlanan hükümler çerçevesinde geçerli. Orada ayakkabılarla ilgili net ifadeler şunlar:

"Kapalı, temiz ve boyalı" ayakkabı giyilir.

Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez.

Yani, spor ayakkabıdan doğrudan söz edilmiyor. Fakat burada "kapalı" olması esas alınmış. Senin giydiğin düz siyah, sade, temiz, kapalı bir ayakkabı olduğuna göre temel yönetmeliğe aykırı bir durum yok gibi görünüyor.

2. Kurumun Ekleme Yaptığı E-posta ve Yorumu

Kurum ayrıca şu ifadeyi kullanıyor:

"...t-shirt, kot ve benzeri pantolon, spor veya terlik tipi (sandalet) ayakkabı ile mesaiye geldikleri gözlemlenmektedir."

Burada "spor ayakkabı" kelimesi özellikle geçiyor. Ama dikkat et, burada terlik tipi (sandalet) diye bir açıklama yapılmış, spor ayakkabıya böyle bir parantez açılmamış. Ancak, kurum yönetimi spor ayakkabıyı uygun görmeyebilir, çünkü klasik/profesyonel kıyafet standardına uymadığı düşünülebilir.

3. Yaptırım veya Cezai İşlem Olur mu?

Disiplin cezası verilebilmesi için, kesin bir aykırılık olması lazım.

Yönetmelikte spor ayakkabı kesinlikle yasaktır diye bir ifade yok. Fakat "profesyonel kıyafet" vurgusu yapıldığında, yorum inisiyatifi amirlerinde olabilir.

Genelde ilk aşamada sözlü ya da yazılı uyarı yapılır. Eğer ısrar edilirse ve amirlerin bu konuda ısrarlı bir yaklaşımı olursa, uyumsuz davranıştan dolayı uyarma cezası verilmesi teorik olarak mümkün.

Ama mahkemelik bir konuya dönse, savunman şu olur:

"Yönetmeliğe uygun, sade, kapalı ve temiz ayakkabı giyiyorum. Sandalet ya da atkılı değil, resmi bir yasağı da bulunmuyor."

Bu da haklı bir argüman. Ancak, kurumsal işleyişte amirler genelde yorum hakkına sahiptir. Yani mevzuata harfiyen uyuyor olsan da, kurumsal beklentilere uyulmadığı düşünülürse sorun çıkarabilirler.

4. Ne Yapabilirsin?

Amirinle görüşüp ?Yönetmeliğe göre giydiğim ayakkabı uygun, ama kurumun farklı bir yorumlama biçimi mi var?? diye sorabilirsin.

Daha klasik görünümlü siyah ayakkabılara geçebilirsin. Böylece hiç muhatap olmak zorunda kalmazsın.

Eğer uyarı alırsan, bunu yazılı hale getirip, itiraz hakkını kullanabilirsin.

Özetle

✅ Yönetmeliğe harfiyen uyuyorsun gibi görünüyor.

⚠️ Ama kurum "spor ayakkabı"yı profesyonel kıyafet kapsamında görmüyorsa, kurumsal işleyişe aykırılık gerekçesiyle uyarı alman olası.

❗ Cezai işlem daha çok uyarı veya kınama düzeyinde olabilir ama ileri götürülmesi zayıf bir ihtimal.

Emin olmak için:

👉 ?Elbiseler temiz, düzgün, sade? maddesine amirin yorumunun ne olduğunu netleştirmek iyi olur.

İstersen, mevzuat hükmünün tamamını da paylaşırım, daha detaylı irdeleyebiliriz!

Senin kurum neresi bu arada? (istersen belirtme ama paylaşsan daha net yorum yaparım.)

depresifpikachu
Aday Memur
18 Mart 2025 13:12

Yanıtınız için teşekkürlerimi sunarım.

Kurumumda yüzde 10-15lik bir kesim de olsa spor ayakkabı giyiyor, hatta vans tarzı çok da profesyonel olmayan ayakkabı giyebiliyor, bunu giyenler de uzmanlar. Ben ise sadece bir teknisyenim, yani dışarıdan kimseyi misafir etmiyorum, karşılamıyorum vs. Kadınlarda bu yönetmelik tamamen formalite. Onlar istediği gibi geliyorlar, yönetmeliğe ters olması mühim değil. İnsana en çok bu dokunuyor zaten. En son geçen ay uyarı almıştım spor giydiğimden dolayı -ki açıkladım bot bu dedim ikna oldu- ya da olmadıysa da bot giymemi dert etmedi sonrasında. Gencim ve enerjim yüksek, çıkışlarda trekking tarzı etkinliklere gidiyorum, o yüzden spor giymek bazen kurtarıcı olabiliyor. Yanımda fazladan bir ayakkabı taşıyarak kendime yük etmiyorum böylece. Velhasıl derdim bu. Sermaye Piyasası Kurulundayım, bilmediğim bir yönetmelik ve saire varsa paylaşırsanız sevinirim.

Halkadami89, 1 ay önce

1. Yönetmelik Maddeleri

Senin de paylaştığın "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik", 25.10.1982 tarihli, 17849 sayılı RG'de yayımlanan hükümler çerçevesinde geçerli. Orada ayakkabılarla ilgili net ifadeler şunlar:

Yani, spor ayakkabıdan doğrudan söz edilmiyor. Fakat burada "kapalı" olması esas alınmış. Senin giydiğin düz siyah, sade, temiz, kapalı bir ayakkabı olduğuna göre temel yönetmeliğe aykırı bir durum yok gibi görünüyor.

"...t-shirt, kot ve benzeri pantolon, spor veya terlik tipi (sandalet) ayakkabı ile mesaiye geldikleri gözlemlenmektedir."

Burada "spor ayakkabı" kelimesi özellikle geçiyor. Ama dikkat et, burada terlik tipi (sandalet) diye bir açıklama yapılmış, spor ayakkabıya böyle bir parantez açılmamış. Ancak, kurum yönetimi spor ayakkabıyı uygun görmeyebilir, çünkü klasik/profesyonel kıyafet standardına uymadığı düşünülebilir.

Yönetmelikte spor ayakkabı kesinlikle yasaktır diye bir ifade yok. Fakat "profesyonel kıyafet" vurgusu yapıldığında, yorum inisiyatifi amirlerinde olabilir.

Genelde ilk aşamada sözlü ya da yazılı uyarı yapılır. Eğer ısrar edilirse ve amirlerin bu konuda ısrarlı bir yaklaşımı olursa, uyumsuz davranıştan dolayı uyarma cezası verilmesi teorik olarak mümkün.

"Yönetmeliğe uygun, sade, kapalı ve temiz ayakkabı giyiyorum. Sandalet ya da atkılı değil, resmi bir yasağı da bulunmuyor."

Bu da haklı bir argüman. Ancak, kurumsal işleyişte amirler genelde yorum hakkına sahiptir. Yani mevzuata harfiyen uyuyor olsan da, kurumsal beklentilere uyulmadığı düşünülürse sorun çıkarabilirler.

4. Ne Yapabilirsin?

Amirinle görüşüp ?Yönetmeliğe göre giydiğim ayakkabı uygun, ama kurumun farklı bir yorumlama biçimi mi var?? diye sorabilirsin.

Daha klasik görünümlü siyah ayakkabılara geçebilirsin. Böylece hiç muhatap olmak zorunda kalmazsın.

Özetle

⚠️ Ama kurum "spor ayakkabı"yı profesyonel kıyafet kapsamında görmüyorsa, kurumsal işleyişe aykırılık gerekçesiyle uyarı alman olası.

❗ Cezai işlem daha çok uyarı veya kınama düzeyinde olabilir ama ileri götürülmesi zayıf bir ihtimal.

Emin olmak için:

👉 ?Elbiseler temiz, düzgün, sade? maddesine amirin yorumunun ne olduğunu netleştirmek iyi olur.

İstersen, mevzuat hükmünün tamamını da paylaşırım, daha detaylı irdeleyebiliriz!

Senin kurum neresi bu arada? (istersen belirtme ama paylaşsan daha net yorum yaparım.)

18 Mart 2025 13:13

Mesaiye jartiyer/tanga ile gelen gördü bu gözler.

depresifpikachu
Aday Memur
18 Mart 2025 13:15

aynen öyle. ben kimse laf etmesin diye küpemi çıkarttım. yönetmelikte ne kadar takı-mücevher-ziynet kısıtlaması olmasa da. ama asaletimi alayım onu da takacağım, emsal kararları var. sadece ayakkabı meselesi sinir bozucu biraz.

Halkadami89, 1 ay önce
Mesaiye jartiyer/tanga ile gelen gördü bu gözler.

depresifpikachu
Aday Memur
18 Mart 2025 13:19

"Bu çerçevede, tüm

personelimizin ekte yer alan 25/10/1982 tarih ve 17849 sayılı Resmi Gazete?de

yayımlanan ?Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve

Kıyafetlerine Dair Yönetmelik?de belirlenen esaslara uygun kılık ve

kıyafet ile mesaiye gelmeleri gerekmektedir." ifadesinden ekte verdikleri mevcut mevzuat hükümleri geçerlidir yorumunu yapabilir miyiz? Ekteki mevzuata göre zaten herhangi bir sıkıntı yok.

Halkadami89, 1 ay önce

1. Yönetmelik Maddeleri

4. Ne Yapabilirsin?

Özetle

Emin olmak için:

depresifpikachu
Aday Memur
18 Mart 2025 13:28

ah zaten her yerde düzeni bozan bu yalakalar. kraldan çok kralcı olanlar. neyse hocam sağ olun fikrinizi paylaştığınız ve vaktinizi ayırdığınız için

İsmi Lazım Deil
Daire Başkanı
21 Mart 2025 11:50

Amirin inisiyatifinde. Yönetmeliğe göre disiplin cezası verebilir. Kapalı, boyalıdan kast edilen kundura tarzı ayakkabı. Spor ayakkabı boyanamayacağına göre saçma anlamalar çıkarmak işe yaramaz. Bu taş devrinden kalma yönetmeliğin değiştirilmemesinin nedeni zaten bu. Amir memurla uğraşmak isterse bir açık kapı olsun.

depresifpikachu
Aday Memur
21 Mart 2025 17:47

Peki bu yönetmelikte ziynet eşya kısıtlaması yok, küpe taksam ne olur?

İsmi Lazım Deil, 4 hafta önce

Amirin inisiyatifinde. Yönetmeliğe göre disiplin cezası verebilir. Kapalı, boyalıdan kast edilen kundura tarzı ayakkabı. Spor ayakkabı boyanamayacağına göre saçma anlamalar çıkarmak işe yaramaz. Bu taş devrinden kalma yönetmeliğin değiştirilmemesinin nedeni zaten bu. Amir memurla uğraşmak isterse bir açık kapı olsun.

İsmi Lazım Deil
Daire Başkanı
24 Mart 2025 12:29

Hiçbir şey olmaz. Fakat amir geri kafalı ise küpe ile uğraşamaz başka şeylerle uğraşabilir. Örneğin sakız çiğnemeyi memurlukta bağdaşmayacak bir hareket olarak yorumlayabilir. 125. madde de bu tür ucu açık, nereye çeksen giden, yoruma açık cümleler var. Örneğin;

"Memurluk sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak,"

"c) Görev sırasında amire hal ve hareketi ile saygısız davranmak,"

Amir ben odaya girdiğimde önünü ilikleyip, ayağa kalkmadı, bana saygısızlık yaptı diyebilir.

depresifpikachu, 4 hafta önce

Peki bu yönetmelikte ziynet eşya kısıtlaması yok, küpe taksam ne olur?

depresifpikachu
Aday Memur
24 Mart 2025 15:46

amirime ayda yılda bi işim düşerse gidiyorum. onun dışında yemekhanede görürsem görüyorum. bence bir sorun olmaz o halde. ayağa kalkma gibi bir zorunluluk da yok diye biliyorum ama haklısınız, kıl kıldır elbet bir şeyler üretir. teşekkür ediyorum. zaten unvanımla yaptığım iş uyuşmuyor bir de üstelerse yazar dilekçemi geçerim başka birime gibi geliyor.

İsmi Lazım Deil, 4 hafta önce

Hiçbir şey olmaz. Fakat amir geri kafalı ise küpe ile uğraşamaz başka şeylerle uğraşabilir. Örneğin sakız çiğnemeyi memurlukta bağdaşmayacak bir hareket olarak yorumlayabilir. 125. madde de bu tür ucu açık, nereye çeksen giden, yoruma açık cümleler var. Örneğin;

"Memurluk sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak,"

"c) Görev sırasında amire hal ve hareketi ile saygısız davranmak,"

Amir ben odaya girdiğimde önünü ilikleyip, ayağa kalkmadı, bana saygısızlık yaptı diyebilir.

Toplam 11 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi