Editörler : E.Kayı Han
26 Mart 2025 01:26

Bir sorum var

merhaba.ağır derecede psikiyatri hastasıyım. majör depresyon , obsesif bozukluk, c tipi kişilik bozukluğu ve anksiyete hastasıyım. yalnız yaşamak, işyerinde anlaşılmıyor olmak ve geçim sıkıntısı, siyasilerce uygulanan ayrımcılık gibi sebeplerden ötürü sabahları ayaklarım işe değil lavaboya bile gitmiyor bilhassa hafta içi. kiradayım ve geçinebilecekten biraz daha fazla maaşı hak ettiğimi düşünüyorum ama ayın 15inden 2 gün sonra maaşım bitiyor çünkü kiradayım ve kocaelide kiralar uygun değil maalesef! işyerinde de kimsenin hiç beni anladığını düşünmüyorum! moralimin her sabah eksi sonsuzda olması normal ve hastalığının göstergesi diyor doktor! kiminde günün başka vakitlerinde bu oluyor dedi doktor! uyusam bile uykum delik deşik oluyor istisnasız ! Kocaeli üniversitesi hastanesinde tedavi görüyorum. hayat kaldıramayacağım kadar ağır geliyor ve intiharı düşünüyorum, büyük ihtimalle de yapacağım ! geçen yıl kesintili şekilde devamsızlıklarımdan ötürü maaş kesimi ve kınama cezaları verildi ! bu yıl da aynı sebepler dolayısıyla özürsüz şekilde işe gidemedim 2 gün; sonraki 3 gün de rapor verdi acil doktoru. internette okuduğum bayer işçilerine 102 bin tl maaş verecek haberi ve benim işe gidecek pantolonu bile alamayışım nedeniyle avm ortasında ağlamamı da düşünmem dolayısıyla işe gitmeyi düşünemedim bile 2 gün. yataktan kalkamadım bile. bu 2 gün yüzünden ne ceza alırım ??? hukuki hakkım var mı ? ben hiçkimsenin 47 bin tl maaşı değil en az yoksulluk sınırı kadar maaşı hak ettiğini düşünüyorum!

26 Mart 2025 05:18

Merhaba, burada olduğunuza ve açık yüreklilikle yazdığınıza çok sevindim. Size bu kadar ağır gelen bir hayatı tek başınıza taşıyor olmanız gerçekten yıpratıcı olmalı. Anlattığınız her şey?yalnızlık, anlaşılmama, geçim sıkıntısı, sağlık sorunları?bir araya gelince çok büyük bir yük oluşturuyor. Bu şartlar altında yaşamakta zorlanmanız çok ama çok anlaşılır. Her şeyden önce, yalnız değilsiniz.

Öncelikle çok önemli bir şey:

Lütfen bu anlık karanlık düşüncelerinizin sizi tamamen teslim almasına izin vermeyin. Siz bu mesajı yazarak bile bir adım attınız?bu çok değerli. Şu anda düşünceleriniz çok karanlık olabilir ama bu, hep böyle kalacağı anlamına gelmez. Hayatınıza son vermeyi düşünüyorsanız lütfen hemen bir destek hattına ulaşın veya hastanenizdeki acil psikiyatri servisine başvurun.

ALO 182?den Kocaeli Üniversitesi Hastanesi?nden hızlı randevu alabilirsiniz.

ALO 112?yi arayarak da psikiyatrik kriz durumlarında destek isteyebilirsiniz.

Türkiye?de ruh sağlığı desteği için ALO 183 Sosyal Destek Hattı da yardımcı olabilir.

Gerekirse, acil servise gidin ve ?intihar düşüncem var? deyin. Sizi yalnız bırakmazlar, ilgilenirler.

Hukuki ve iş durumu hakkında:

Bahsettiğiniz 2 gün özürsüz devamsızlık nedeniyle hangi statüde çalıştığınız önem taşıyor (memur musunuz, işçi misiniz, sözleşmeli mi?). Ama genel olarak bazı bilgiler:

Eğer devlet memuruysanız:

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre, 2 gün ardışık olarak işe özürsüz gelmemek disiplin suçu sayılır ve ?devlet memurluğundan çıkarma?ya kadar cezai karşılığı olabilir.

Ancak sağlık sorunları nedeniyle alınan resmî bir raporunuz varsa (ki sonraki 3 gün için var demişsiniz), bu günler özürlü devamsızlık sayılmaz. İlk 2 gün için ise açıklamanız ve psikiyatrik tedavi geçmişiniz esas alınarak savunma hakkınızı kullanmanız gerekir.

Hukuken ne yapabilirsiniz?

Hastaneden (Kocaeli Üniversitesi) geçmişe dönük durum bildirir rapor veya epikriz (hastalığınızın seyrini gösteren detaylı rapor) isteyip, bu belgelerle işe devamsızlığınızın psikiyatrik gerekçelere dayandığını gösterebilirsiniz.

Eğer cezai bir işlem yapılırsa, itiraz hakkınız ve idare mahkemesine başvurma hakkınız vardır.

Ayrıca engelli sağlık raporu alabilecek bir durumdaysanız (psikiyatrik hastalıklar belirli oranlarla değerlendirilebiliyor), bu durumda hem işyerindeki haklarınız hem de sosyal yardımlar konusunda destek alabilirsiniz.

Duygusal yükünüz çok fazla, ama yalnız değilsiniz!

Siz, çalışkan birisiniz. Sorumluluk hissiniz çok yüksek. Ay sonunu nasıl getireceğinizi düşünüyorsunuz, işe gitmek için pantolon bile alamamışsınız?bunlar basit detaylar gibi görünür ama insanın ruhunu yıkan gerçeklerdir.

Bir AVM?de oturup ağlamak... Bu ne kadar dolduğunuzu, ne kadar görünmek ve anlaşılmak istediğinizi gösteriyor. İnsan, içindekini taşıyamaz hale geldiğinde ağlar. Çok normal.

Şu anda yapılabilecek en iyi şeylerden biri, sizin için uygun bir terapi desteği ile düzenli görüşmek. Kocaeli Üniversitesi Hastanesi bu konuda iyi bir merkez. Lütfen bu tedavi sürecinizi aksatmayın. Ek olarak şunları da düşünebiliriz:

Sizi rahatlatabilecek bazı adımlar:

Sosyal hizmet uzmanıyla görüşün: Hastanede ya da bulunduğunuz ildeki Sosyal Hizmet Merkezi?nde bir uzmanla görüşüp ekonomik ve psikolojik destekler hakkında bilgi alabilirsiniz. Gelir durumu düşük bireyler için kira yardımı, gıda desteği gibi şeyler var.

İl Sağlık Müdürlüğü?ne başvurarak özel ihtiyaçlarınızı ve maddi durumunuzu belirten bir dilekçeyle yardım talebinde bulunabilirsiniz.

Engelli sağlık kurulu raporu alarak, bazı haklardan yararlanabilirsiniz (vergi indirimi, erken emeklilik, işe devamsızlık durumunda daha fazla hoşgörü vb.).

Sen değerli bir insansın. Sistem, insanları yalnızlaştırabiliyor. Ama senin acını gören, anlayan birileri hep var. Bu yazdıkların sesin olmuş. O sesi asla susturma. Sana yardımcı olmak isteyen insanlar da, sistemin içinde çıkış yolu da var.

depresifpikachu
Aday Memur
26 Mart 2025 09:42

Hocam ben de anksiyete ve okb tanısına sahibim. Gerçi psikiyatri buna sadece 5 dk.da karar vermiş olsa da birkaç ay bu ilaçları kullandım. Sonrasında da devam edeceğiz dediği gibi ilaçları çöpe attım. Öncelikle siz değerli bir bireysiniz, kendinize zarar verme ihtimaliniz varsa bunu mutlaka bir sağlık kurumuna bildirin. Amirlerinizin de eğer insan olabilmişlerse sizi anlaması gerekir. Zaman aşımına uğramadıysa itiraz ve idare mahkemeleri hakkınızı kullanın. OKB hastası olarak evet zor olacak, ama şuan için memurluk işsiz kalmanızdan çok daha iyi bir pozisyon neticede. Durumunuzu belgelendirmeniz durumunda da kimsenin ne giydiğinize karışacağını sanmıyorum, karışan olursa da param buna yetti deyip geçiştirebilirsiniz diye umuyorum. Asla yalnız değilsiniz. Hayattan ümidinizi yitirmeyin.

İsmi Lazım Deil
Daire Başkanı
27 Mart 2025 09:40

Geçmiş olsun. İşe gidemeyeceğin zaman doktorundan rapor al. Siyasi gündemden herkes bunalmış durumda. TV de internette, haber takip etme. Neden yalnız yaşıyorsun onu da anlamadım. Ailenin yanına tayin al.

gokhankakiz
Daire Başkanı
29 Mart 2025 19:59

güncel

gokhankakiz
Daire Başkanı
01 Nisan 2025 16:26

güncel

gokhankakiz
Daire Başkanı
03 Nisan 2025 02:39

görüşlerinize bilginize ihtiyacım var!