Editörler : Pangaea

m.r_f
Şef
16 Nisan 2025 12:07

Hayır, ama durum biraz karmaşık. Sorumluluğu tam olarak bende değil, uzun hikaye.

berkaydal, 1 hafta önce

Dövdün mü öyle deyince?

Fg1678
Aday Memur
16 Nisan 2025 12:07

Hem öğretmenım hem de o eskı zmanlarda öğretmenlerın kötü muamelerıne şahit olmuş biriyim. Bu arada illa öğretmen olmamıza gerek yok bu yorumu yapmak için halkız işte... Şu zamndakı sıstemde sanırım tek hoşuma gıden aılelerın ve yenı nesıl ögretmenlerın daha dıkkatlı olmasıdır bu konularda. Belki kıymetı bılınmemıs o nesıle şimdiki ögretmenler denk gelse ıdı hepımız daha güzel yerlerdeydık.

Soner Eraslan, 1 hafta önce
bunu kim olarak söylüyorsunuz peki, öğretmenmisiniz siz de ?

m.r_f
Şef
16 Nisan 2025 12:09

Eğitim yok, sağlık yok, adalet yok, ekonomik özgürlük yok... Allah hangisinden başlasın sabır vermeye diye düşünüyor insan.

Yondaimeminato, 1 hafta önce

Doğuda çalışıyorum. Maalesef bizim burada da durumlar iç açısı değil. Allah tüm öğretmenlere sabır versin.

atahoca
Müsteşar Yardımcısı
16 Nisan 2025 12:47

2024 itibarıyla: https://www.sbb.gov.tr/kamu-istihdami/

Toplam: 5.241.753

Kadrolu personel: 3.479.620

Sözleşmeli personel: 399.426

Sürekli İşçi: 1.224.882

Geçici işçi: 38.086

Diğer: 99.739

Toplam çalışsan sayısı için bkz. https://www.sbb.gov.tr/istihdam/

OECD ülkeleri ile aramızdaki ölçülerle alakalı haberlerde var. Örnek verecek olursak "OECD?nin 2021 yılı verilerine göre Türkiye?de toplam istihdam içinde kamu istihdamı oranı yüzde 13,4. OECD ortalaması ise yüzde 18,6. Türkiye 36 ülke içinde 31. sırada." 2024 yılındaki bir haberde "... kamuda çalışan sayısının toplam çalışan sayısına oranı yüzde 12.76?dır. Bu oran OECD ülkelerinde nedir? OECD ülkelerinde kamuda çalışan sayısının toplam çalışan sayısına oranı yüzde 21.3?tür.

MEB resmi verilerine göre Türkiye'de 2023-2024 yılı itibarıyla 18 milyon 710 bin 265 öğrenci örgün eğitim alıyor. Öğretmen sayısı ise 1 milyon 168 bin 896'dır.

OECD karşılaştırmaları da var ama hem araştırma süresini hem de mesajı uzatmayayım.

Denizoztekin, 1 hafta önce

Yanlış biliyosun. 3 milyon memur, 2 milyon işçi var. Hepsi memur değil sallama

berkaydal
Şube Müdürü
16 Nisan 2025 13:12

Hıhı. Öyle. Şimdi yazdıklarımızdan bir şeyi düzeltmemiz gerekiyor mu? Sayı harici?

Yanlış biliyosun. 3 milyon memur, 2 milyon işçi var. Hepsi memur değil sallama

berkaydal
Şube Müdürü
16 Nisan 2025 13:13

Söyleyene değil söylenene bakın.

m.r_f
Şef
16 Nisan 2025 13:28

Bu yaklaşım gerçekten bayağı. Burada kimin ne olduğunun ne önemi var? Neredeyse her konuda "sen kimsin? senin görevin ne? öğretmen misin?" gibi sorular soruluyor. Dağdaki çoban olsun arkadaş, hepimiz birer bireyiz ve söz hakkımız var. Fikirlerimizi, temenni ve/veya şikayetlerimizi dile getirme, yazıya dökme hakkımız var. Forumun amacı bu zaten. Gelmiş "kim olarak söylüyorsunuz" diyorsunuz, başçavuşun eşeğiyim itirazınız nedir?

Denizoztekin
Aday Memur
16 Nisan 2025 13:53

Öğretmenlerin hepsi mebde değil ama

atahoca, 1 hafta önce

2024 itibarıyla: https://www.sbb.gov.tr/kamu-istihdami/

Toplam: 5.241.753

Kadrolu personel: 3.479.620

Sözleşmeli personel: 399.426

Sürekli İşçi: 1.224.882

Geçici işçi: 38.086

Diğer: 99.739

Toplam çalışsan sayısı için bkz. https://www.sbb.gov.tr/istihdam/

OECD ülkeleri ile aramızdaki ölçülerle alakalı haberlerde var. Örnek verecek olursak "OECD?nin 2021 yılı verilerine göre Türkiye?de toplam istihdam içinde kamu istihdamı oranı yüzde 13,4. OECD ortalaması ise yüzde 18,6. Türkiye 36 ülke içinde 31. sırada." 2024 yılındaki bir haberde "... kamuda çalışan sayısının toplam çalışan sayısına oranı yüzde 12.76?dır. Bu oran OECD ülkelerinde nedir? OECD ülkelerinde kamuda çalışan sayısının toplam çalışan sayısına oranı yüzde 21.3?tür.

MEB resmi verilerine göre Türkiye'de 2023-2024 yılı itibarıyla 18 milyon 710 bin 265 öğrenci örgün eğitim alıyor. Öğretmen sayısı ise 1 milyon 168 bin 896'dır.

OECD karşılaştırmaları da var ama hem araştırma süresini hem de mesajı uzatmayayım.

Soner Eraslan
Aday Memur
16 Nisan 2025 13:58

sana fikrini ifade etme diye bir şey yazmadım ki, celallenmişsin. Konuyu açan benim herkes tabiki fikrini dile getirecek. Ama öğretmen fikri ile vatandaş fikrinin de ayırdımını yapmak lazım. Sakin ol şampiyon =)
m.r_f, 1 hafta önce

Bu yaklaşım gerçekten bayağı. Burada kimin ne olduğunun ne önemi var? Neredeyse her konuda "sen kimsin? senin görevin ne? öğretmen misin?" gibi sorular soruluyor. Dağdaki çoban olsun arkadaş, hepimiz birer bireyiz ve söz hakkımız var. Fikirlerimizi, temenni ve/veya şikayetlerimizi dile getirme, yazıya dökme hakkımız var. Forumun amacı bu zaten. Gelmiş "kim olarak söylüyorsunuz" diyorsunuz, başçavuşun eşeğiyim itirazınız nedir?

atahoca
Müsteşar Yardımcısı
16 Nisan 2025 14:09

Buradaki sayıya özel okullar dahil sayı.

2023-2024'te "öğretmenlerin 993 bin 397'si resmî okullarda, 175 bin 499'u özel okullarda görev yapıyor."

Öğretmenlerin hepsi mebde değil ama

m.r_f
Şef
16 Nisan 2025 15:40

Biraz sert çıkmış olabilirim, özür dilerim. Üst üste gelen birikimden kaynaklı bi sitem bu. Hemen her konuda bir "sen kimsin" mevzusu, her başlıkta "senin fikrinin hükmü yok" çıkışı var. Bence öğretmenin de diğer insanların da fikri önemli, bir fark görmüyorum şahsen.

sana fikrini ifade etme diye bir şey yazmadım ki, celallenmişsin. Konuyu açan benim herkes tabiki fikrini dile getirecek. Ama öğretmen fikri ile vatandaş fikrinin de ayırdımını yapmak lazım. Sakin ol şampiyon =)

fakiramagurursuz
Aday Memur
16 Nisan 2025 15:41

Ipsos'un (Dünyanın en büyük araştırma şirketlerinden biri) 2019da yaptığı en güvenilir meslek grubu araştırmasında Türkiye'de ve dünyada öğretmenlik 3. sırada yer almaktadır. 2024 yılındaki araştırmalarında da aynı sonuç var ve bence ülkemizde bu kanı hala devam etmektedir. 3 5 kişinin yazdığı yorumlara bakarak öğretmenlik mesleği hakkında olumsuz yargılar oluşturmayın, bence dünyanın en güzel mesleğidir öğretmenlik.

Soner Eraslan
Aday Memur
16 Nisan 2025 15:41

estagfurullah hocam niyetim kesinlikle sen kimsin gibi magandaca bir üslup değildi.
m.r_f, 1 hafta önce

Biraz sert çıkmış olabilirim, özür dilerim. Üst üste gelen birikimden kaynaklı bi sitem bu. Hemen her konuda bir "sen kimsin" mevzusu, her başlıkta "senin fikrinin hükmü yok" çıkışı var. Bence öğretmenin de diğer insanların da fikri önemli, bir fark görmüyorum şahsen.

spock
Daire Başkanı
16 Nisan 2025 17:54

1. Öğretmenin elinde tek kalan silahı not. Onda da kötü not verirsen bir sürü değerlendirme kriteri, formlar vb. istiyorlar.

2. Velev ki o kriterleri, evrak işini yapmayı kafaya koydunuz. Bu sefer de müdürlerin verdiği bin tane boş işi yapmaktan bunları yapmaya enerji ve kafa kalmıyor. En dirayetlimiz, en akıllımız bile pes ediyor işin sonunda.

3. Müdürler asla öğretmenin arkasında durmuyor. Aman ağzımızın tadı bozulmasın kıvamında üstlerinden fırça yememek için veliyi ve öğrenciyi sürekli pışpışlıyor. Olan da öğretmene oluyor.

Bunlardan dolayı ve öğretmen maaşlarının düşüklüğünden dolayı akıllı ve becerikli kişiler öğretmen olmuyor artık. Bu da öğrencilerin öğretmene saygısını başka bir açıdan azaltıyor.

Sonunda da öğretmen sabah 9'dan akşam 4'e kadar öğrencilere çobanlık yapan bir çoban olmaktan öteye gidemiyor.

xxlarge-
Şube Müdürü
17 Nisan 2025 14:28

Tek Çare Mesleki Eğitim. Almanyada Mesleki Eğitim Çok güzel uygulanıyor. Çocuklar okulda öğrendiklerini günlük hayatta nasıl kullanacağını bilmiyor. Çocuk 6 yaşında okula giriyor ve 18 yaşında mezun oluyor. Bu yaşa kadar bir meslek öğrenmedi ise çocuk boşta geziyor. 12 yıllık zorunlu eğitimden sonra üniversite sınavına giriyor. 1 milyon öğrenci sınava giriyor. Çoğu da kazanamıyor. Bu kazanamayanlar ne iş yapacak. Her gün işsiz sayısı artıyor. Herkes devlet memurluğuna girmek istiyor. Her ilde üniversite açıldı. Burayı bitirenler maalesef boşta geziyor. Okumak isteyen de istemeyende okula geliyor. Ve okumak istemeyenler gürültü çıkarıyor. Diğerlerinin dersi dinlemesine engel oluyorlar. Eskinde 8 yıllık zorunlu eğitim vardı. Ondan önce 5 yıllık eğitim vardı. Okumak istemeyen bir zanaat öğrenip hayatını kurtarıyordu. Herkes diploma sahibi olursa kuaför kim olacak, fayansçı kim olacak, oto tamirci kim olacak. Toplumun bunlara da ihtiyacı var. Bir planlama yok. Meslek öğrenmek bu dünyadaki en önemli şeydir. Çünkü karnın doyuyor.

20 Nisan 2025 21:42

kullanıcı ismim her şeyi açıklıyor zaten.

VHKİ-MEB
Memur
24 Nisan 2025 15:43

Okulda çalıştığım için kahvaltılık aldığım pastane beni öğretmen sanıyor ve "hocam" diye hitap ediyor. O tat bana fazlasıyla yetiyor.

alparslan...
Müsteşar Yardımcısı
25 Nisan 2025 15:28

Başlık meslek özelinde değil genel kamuya bakış olarak düzeltilmeli bence. Çocukluğumuzun vatandaşı da memuru da dünyası da yok. Herşey gibi bizlerde değişiyoruz. Sizler örneğin polise / askere 30 sene önce davrandığınız gibi mi davranıyor sunuz? Kamunun yeni düzeninde vatandaş KRAL olarak kabul ediliyor. Memur ise para karşılığında hizmet eden kişi. Bu bakış açısına göre vatandaş her türlü memnun edilmelidir. Haklı veya haksız olması, talebinin saçma olması falan bunu değiştirmiyor. Soruşturmaya gelen müfettişlere "657 DMK isnat ve iftiralardan korunma" hakkımız neden kullanılmıyor, sürekli asılsız iddialara cevap vermek zorunda kalıyoruz? diye sorduğumda. Doğru veya yanlış şikayet bir tür kontrol mekanizmasıdır ve Devlet bunun kapanmasını istemez demişti. Devletin bakış açısı aynen bu.

Günümüz dünyasında özellikle iletişim araçlarının çeşitlenmesi de bizi bu hale getirdi diye düşünüyorum. Daha önceleri bir Devlet görevlisine kızsak bile kime şikayet edeceğimizi bilmez, kapı çalmaya korkardık. Şimdi klavye başına oturan kişi Cumhurbaşkanına yazdığını düşüenerek aklına geleni yazabiliyor ve sistem bu kişiyi ciddiye alıyor. Hatta bunu herkese açık şekilde sosyal medyada paylaşıyor. Burada söylediklerinin doğru olup olmaması da önemli değil. Bizler aksini ispatlamak zorunda kalıyoruz. İşin özü güç dengesi değişti Daha önce memur kızdığı zaman vatandaşın işini yapmamak ile tehdit eder, işi yapmaz, vatandaşı kovabilirdi. Vatandaş da bundan korkardı. Şimdi ise vatandaşın talebi doğru olmasa bile bir şekilde gönlünü yapma yoluna gidiliyor.

Bu deneklemde en önemli kişi siyasetçi. Vatandaş siyasetçi ile arayı iyi tuttuğu sürece bize minneti/ ihtiyacı yok. Siyasetçi sandığı düşünerek vatandaşı mutlu etmeye çalışıyor, vatandaş bunu bildiği için en alt siyasetçiden başlayarak bunu kullanıyor. Kamuda daha iyi pozisyonda gelmek isteyen memur siyasetin kucağından inmiyor. Çark böylece tamamlanıyor. Burada olan da işini doğru düzgün yapmaya çalışana oluyor.

Öğretmen açısından sınıf geçme sistemi, disiplin yönetmeliği vb. durumları herkes yazmış zaten. İşin özü bu duruma alışın arkadaşlar. İşinizi hakkıyla yapmaya gayret edin maaşınızı alın, hayatınızı yaşayın.

Toplam 38 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi