Editörler : crops35

Rambo23
Memur
23 Mayıs 2025 11:08

35 yaş sınırı diye birşey olamaz. Bu insan haklarına aykırı bir durumdur. Hiçkimsenin bileğinin hakkıyla, alın teriyle, emeğiyle, zekasıyla kazanabileceği bir sınavı yaş şartı getirerek engelleyemez. Hakka Hukuka sığmaz.

23 Mayıs 2025 11:16

Asparagas haber

ffengineer
Aday Memur
23 Mayıs 2025 11:22

Yazık,koskoca Hürriyet gazetesi araştırmadan böyle bir haber yapıyor.Ama bir şeyler için nabız yoklanması da olabilir.Cimere yazın arkadaşlar,bilgi edinme hakkı kapsamında.2024 kpss de iyi bir puan aldım ve yaşım 35 üzeri,ilk merkezi atamada yaş sınırı yoktu da şimdi mi getirmeyi planlıyorlar

ebru0808
Aday Memur
23 Mayıs 2025 12:36

Kpss a grubunda 35 yaş sınırı KHK ile düzenlenmişti bu açılan davalarla anayasa mahkemesine kadar taşındı anayasa mahkesi kanunla düzenlenen gereken konuyu KHK ile duzenleyenezsin dedi ve KHK iptal etti iptal edince de meclis mecburen kpss a yani özel yarışma sınavları uzmanlıklar vs..için kanunla 35 yaş sınırı getirmek zorunda kaldı.kpssb grubunda ve merkezi atamalarda 35 yaş siniri yok.2026 kpss ve merkezi atama dusunenler çalışsın.dogru haberi memurlar net editörü gazeteci edip üzen hem x hesabında hemde memurlar net Ana sayfada yazdı açıkladı kpssb merkezi atama 35 yaş sınırı yok..

ebru0808
Aday Memur
23 Mayıs 2025 12:39

https://x.com/edipuzen/status/1923360819649069389?t=36qYmevgJErbcB4v0GOXaQ&s=19

Haberin doğrusu burada kpss a grubunda 35 yaş sınırı KHK ile düzenlenmiş ve konu anayasa mah taşınmış anayasa mah konuyu kanunla düzenlenen gereken mevzuyu KHK ile duzenleyenezsin deyip iptal etmiş ve mecliste mecburen kanunla 35 yaş sınırını kpss a grubu yani özel yarışma sınavları uzmanlık vs..için koydu.yani kpss b ve merkezi atamada 35 yaş sinir yok 2026 kpss hazırlanacak Lara duyrulur

VHKİ-MEB, 3 hafta önce

Zaten durum böyle değil miydi?

23 Mayıs 2025 13:28

Daha önce açıkladık, biraz daha detaylandıralım.

Referans alınması gereken gazetecilerin haberi değil, bizzat Kanun Teklifidir. Kanun Teklifinde ise gazete haberinde yazıldığı gibi bir düzenleme yoktur. Haberde Kanun teklifi içeriğine dair yanlış yorumlar yapılmıştır.

Konuyu detaylı olarak açıklayalım. Müfettiş yardımcısı, denetçi yardımcısı, uzman yardımcısı vb. kariyer meslek olarak bilinen ve özel yarışma sınavıyla girilen A grubu kadroların tamamında öteden beri yaş sınırı vardı. Bu kadrolarda yaş sınırı, 2011'den önce 30 yaş olarak uygulanıyordu ve bu yaş sınırı, kurumların kendi özel mevzuatında (kanun, yönetmelik vb.) yer alıyordu. Kamuoyundan gelen talepler üzerine, 2011?de, kariyer meslek olarak bilinen bu kadroların genelinde uygulanan 30 yaş sınırı, 35 yaşa çıkarıldı ve düzenlemenin hızlıca yürürlüğe girmesi için (kurumların özel mevzuatlarındaki 30 yaş sınırının 35 yaş sınırına yükseltilmesine dair değişikliğin, her kurumun kendi özel mevzuatında değişiklik yapması zaman alacağından) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu?na EK 41. Madde eklenerek ?Mesleğe özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle alınan ve 36 ncı maddenin ?Ortak Hükümler? bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendinde sayılan kadrolara atanmak amacıyla kurumlarca yapılacak olan özel yarışma sınavlarına başvurularda üst yaş sınırı; özel mevzuatında yer alan yaş şartına ilişkin hükümlere bağlı kalınmaksızın giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak şeklinde uygulanır.? düzenlemesi getirildi. Böylece müfettiş yardımcısı, denetçi yardımcısı, uzman yardımcısı vb. kariyer meslek olarak bilinen ve özel yarışma sınavıyla girilen A grubu kadrolarda yaş sınırı 30 yaştan 35 yaşa çıkartılmış oldu.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu?nun, yukarıda belirttiğimiz EK 41. Maddesine, 2018?de 703 sayılı KHK ile "Kanunlarla veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları tarafından mesleğe özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle yapılacak alımlarda da birinci fıkra hükmü uygulanır." düzenlemesi getirilerek, Kanunlarla veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları tarafından mesleğe özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle yapılacak alımlarda da 35 yaş sınırı uygulanacağı düzenlenmiş oldu; ancak Anayasa Mahkemesi, 703 sayılı KHK?nın bazı maddelerini iptal etti. Yaş sınırını ilgilendiren 703 sayılı KHK düzenlemesinde de, yaş sınırının, KHK ile değil, kanunla düzenlenmesi gerektiği kararına istinaden, şimdiki Kanun teklifindeki düzenleme, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu?nun, müfettiş yardımcısı, denetçi yardımcısı, uzman yardımcısı vb. kariyer meslek olarak bilinen ve özel yarışma sınavıyla girilen A grubu kadrolara girişte yaş sınırını düzenleyen EK 41. Maddesinin ikinci fıkrasına, 2018?de 703 sayılı KHK hükmüyle getirilen düzenlemenin, Anayasa Mahkemesinin iptal kararından sonra Kanun ile düzenlenmesinden ibaret. Yani haberde yazıldığı gibi, topyekûn bütün devlet memurluğu kadrolarına yaş sınırının getirilmesi söz konusu olmadığı gibi, uygulamada yeni bir şey yok.

txms
Aday Memur
23 Mayıs 2025 13:30

Kısaca anayasaya aykırı.anayasa mahkemesinden doner

karadenizboy
Aday Memur
23 Mayıs 2025 14:08

böyle bi durumla yasa yapanların kendileri ve yakınları mağdur olmadıkça hiçbişey yapmaz bu durum insan hak ve fırsat eşitliğine aykırı, insan aklı daima diri öğrenmeye açık ve tecrübeleri uygular. işe alımlarda özel sektör bile yaş şartları getirmiş durumda insanlar ellerinde olmayan sebeplerden ötürü işsiz kalır ve hayatında kendinin hakim olamadığı olmadık durumlar yaşar ve bunu 30,35,40,50 yaşından sonra yaşadı ve hayatını idame ettiremeyecek duruma geldi. kişi 30,35,40,50 yaşlarında yukarı saydığım elinde olmayan sebeplerden emekli olamadı ve hiçbir yerde işe giremiyor sizin koyduğunuz yasa,kural vesaire yüzünden neden bu kişiyi yardımlarla yaşama zorunluluğuna itersinizki.

söylediğim gibi insan hakları ve fırsat eşitliğine aykırı bir durum

eskidenberiburdayim
Şube Müdürü
23 Mayıs 2025 14:55

a grubu hep 35 ti zaten b grubu da mı yaş sınırına tabi olacak

Aydın Ökten
Aday Memur
23 Mayıs 2025 17:48

ingiltere'de polisler stand acmislar,polislik meslegini tanitiyorlar sokakta.Oylesine sordum yas siniri var midir diye? Ne dese begenirsiniz 55,ben sok tabi.Bizde 30 yasinda adami bile polis yapmazlarken.Gecen Cumhuriyet universitesi duz buro personeli ariyor.Yas siniri 30 , birde IBBF mezunlari basvurabiliyor sanki o isi diger lisans mezunlari yapamaz.Yazdim Cimere 30 yas ne ,manken falan mi yada asker polis mi ariyorlar,diye.Gelen cevap: Kurumuz personel ihtiyaclarini kendi ihtiyaclari cercevesinde belirlemektedir gibi genel bir cevap vermisler.Cimer e yazmakta bos is,zaman kaybi yani.

karadenizboy
Aday Memur
23 Mayıs 2025 18:34

bu durumda çözüm üretecek kurumlar sorun üretmeye başlamışlar.

Aydın Ökten, 3 hafta önce

ingiltere'de polisler stand acmislar,polislik meslegini tanitiyorlar sokakta.Oylesine sordum yas siniri var midir diye? Ne dese begenirsiniz 55,ben sok tabi.Bizde 30 yasinda adami bile polis yapmazlarken.Gecen Cumhuriyet universitesi duz buro personeli ariyor.Yas siniri 30 , birde IBBF mezunlari basvurabiliyor sanki o isi diger lisans mezunlari yapamaz.Yazdim Cimere 30 yas ne ,manken falan mi yada asker polis mi ariyorlar,diye.Gelen cevap: Kurumuz personel ihtiyaclarini kendi ihtiyaclari cercevesinde belirlemektedir gibi genel bir cevap vermisler.Cimer e yazmakta bos is,zaman kaybi yani.

the back of furkan
Şube Müdürü
23 Mayıs 2025 18:45

35e daha var ama son hedef dhmi olduğu için herkesin eşit şartlarda yarışması için bu 35 olayı saçma.

24 Mayıs 2025 01:15

Çünkü İngiltere equilty act 2010 ile yaş ayrımcılığı yasaklanmıştır, amerikada da yoktur age discrimination employement act yaş ile ayrımcılığı yasaktır, hollanda için de dutch equal treatment act ile yaş ayrımcılığı yasaktır yine ispanyada da üst yaş sınırı yoktur vs bunlar çoğaltılabilir yaş sınırı olan almanya İtalya gibi bazı ülkelerde de sınır 40 45 50 filandır ancak bizim ülkede 35 yaşına kadar aklı neredeymiş diye sorarlar yapacak bişi yok!!

24 Mayıs 2025 01:23

O İngilterede equilty act 2010 un altında bi sürü madde var renk ayrımı, cinsiyet ayrımı, hamile ya da değil ayrımı vs yapmak yasaktır yapılamaz diye yaş da onların içinde işte hiç bi fark yok yani!!

Aydın Ökten
Aday Memur
24 Mayıs 2025 20:50

Aynen dostum,ben Ingiltere'de de cok is aradim,hic age discrimination'la karsilasmadim.Baktiklari sey; isi yapabilir mi ve takim arkaslariyla uyumlu calisabilir mi,sirket kulturumuze uyum saglayabilir mi. Insanin basina biseyler gelir,yani ne biliyim 40 yasinda da issiz kalabilir insaniz sonucta.Empati sorunu da var insanlarda ne biliyim..

memurolacam19, 3 hafta önce

Çünkü İngiltere equilty act 2010 ile yaş ayrımcılığı yasaklanmıştır, amerikada da yoktur age discrimination employement act yaş ile ayrımcılığı yasaktır, hollanda için de dutch equal treatment act ile yaş ayrımcılığı yasaktır yine ispanyada da üst yaş sınırı yoktur vs bunlar çoğaltılabilir yaş sınırı olan almanya İtalya gibi bazı ülkelerde de sınır 40 45 50 filandır ancak bizim ülkede 35 yaşına kadar aklı neredeymiş diye sorarlar yapacak bişi yok!!

25 Mayıs 2025 12:26

İngilterede mi yaşıyorsun eğer öyleyse iyi bence memurluk kovalamana gerek yok

Aynen dostum,ben Ingiltere'de de cok is aradim,hic age discrimination'la karsilasmadim.Baktiklari sey; isi yapabilir mi ve takim arkaslariyla uyumlu calisabilir mi,sirket kulturumuze uyum saglayabilir mi. Insanin basina biseyler gelir,yani ne biliyim 40 yasinda da issiz kalabilir insaniz sonucta.Empati sorunu da var insanlarda ne biliyim..

Toplam 36 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi