Editörler : Pangaea
10 Haziran 2025 10:28

Ortaokullarda öğrencilerin sınıf belirleme süreci?

Arkadaşlar Merhaba. Ortaöğretimde öğretmenim, işleyişi bilmediğim için idareci arkadaşların bilgi ve tavsiyelerine ihtiyacım var.

Tek yumurta ikizi kızlarım var. Bu sene ortaokula geçecekler. Birbirlerine bağlılık durumları diğer ikizlere göre hayli fazla. Bu konu da uzman görüşlerini açıkçası araştırdım. Eğer ayrılıkta yaşadıkları travma okul başarısını engelleyecekse aynı sınıfta olmalarından sakınca yok yönünde oldu hep. İlk okulda aynı sınıftalar ama haliyle ayrı sıralardalar falan. Kendilerine şimdi soruyorum ayrılmayı istemiyorlar, şimdiden onun endişesini görüyorum yüzlerinde. Önünde sonunda ayrılacaklar biliyorum ancak, o sene bu sene değil gibi. Aynı sınıfta olmak istiyorlar. Bakanlık artık sınıf atamasını rastgele kendisi belirliyor diye biliyorum. Gideceğimiz okulda 8 sınıf açılacak ve muhtemelen ayrı sınıflarda olacaklar. Bu konuyla ilgili veli olarak yapılabilecek birşeyler var mı?

alparslan...
Müsteşar Yardımcısı
10 Haziran 2025 11:36

Sınıflara öğrenci dağılımı nakiller dahil sistem üzerinden yapılıyor. Sisteme müdahale edilebildiğine dair örnek henüz duymadım. Durumun tek istisnasi okul Psikilijik Danışman (Rehber Öğretmen) arkadaşın yazacağı rapor alabilir. Bu rapora istianaden 1 defalık sınıf değişimi yapılabiliyor. Ancak bu konuda da MEB öğretmenleri denetlemek için müfettiş görevlendirmesi yapıyor ve erekçelerin doğruluğunu takip ediyor. İşin özü gerekçenize inanacak bu doğrultuda rapor yazacak bir psikolojik danışman olması lazım.

10 Haziran 2025 12:24

ortaokul 5 sınıf dağıtımı var, iho da yok ortaokul da rehber öğretmen görüşü ile sınıf değişikliği butonu aktif olur ama aynı sınıfa düşme olasılığı az, manuel sınıfa atılmıyor, e-okul rastgele veriyor

fenogretmeniyim
Şube Müdürü
10 Haziran 2025 20:53

aynı sınıf düzeyinde kardeşi olanlar, ikiz olmasa da farketmez; aynı sınıfa düşerler

10 Haziran 2025 22:47

düşmüyorlar
fenogretmeniyim, 1 hafta önce

aynı sınıf düzeyinde kardeşi olanlar, ikiz olmasa da farketmez; aynı sınıfa düşerler

m.r_f
Şube Müdürü
10 Haziran 2025 23:27

Attığınız linkte yer alan yönetmeliğin 6. Maddesinde; "öğrenciler, yönergede belirtilen iş ve işlemlerin gerçekleştirilme tarihi itibarıyla merni̇s-nüfus kayıtları esas alınarak belirlenir. mebbi̇s ve e-okul üzerinden kız/erkek sayıları ve doğum tarihleri (ay hesabı) esas olmak üzere aşağıdaki ölçütler dikkate alınarak her bir şubeye dengeli olarak dağıtılır." deniliyor ve ğ bendinde "Aynı sınıf seviyesinde kayıt olacak kardeşinin bulunması." ibaresi yer alıyor.

Ben bu maddeyi ve yukarıdaki açıklamayı; "Aynı seviyede iki veya daha fazla kardeş varsa bunları dağıtırım" şeklinde yorumladım. Tabi en doğrusunu kodları yazan yazılımcılar ve durumu tecrübe eden idareci, öğretmen ve aileler bilebilir.

Ayrıca; 1. ve 5. seviyelerde dışarıdan müdahale imkansız ancak diğer seviyelerde talep doğrultusunda sınıf değişikliği ve istenilen sınıfa geçirilebilme gibi bir durum var. Bir sene diş sıkılıp sonra aynı sınıfa alınabilir. Onun dışında yapılacak bir şey yok gibi.

fenogretmeniyim, 1 hafta önce

https://mevzuat.meb.gov.tr/dosyalar/2224.pdf

fenogretmeniyim
Şube Müdürü
11 Haziran 2025 00:28

kardeşlerin ders programı ve çalışmaları aynı olsun ve ailelere zorluk olmasın diye kardeşleri aynı sınıfa atıyor. dikkate aldığı ölçüt kardeşlerin aynı sınıfta olması.

mesela ölçütlerden birisi de "h) Aynı isimde birden fazla öğrenci bulunması"

aynı isimdekileri farklı sınıflara yerleştirmeye çalışıyor sistem. isim karmaşası az olsun diye.

ölçütlerden bazıları aynı şubeye düşürmek için bazıları ayrı şubelere düşürmek için var.

m.r_f, 1 hafta önce

Attığınız linkte yer alan yönetmeliğin 6. Maddesinde; "öğrenciler, yönergede belirtilen iş ve işlemlerin gerçekleştirilme tarihi itibarıyla merni̇s-nüfus kayıtları esas alınarak belirlenir. mebbi̇s ve e-okul üzerinden kız/erkek sayıları ve doğum tarihleri (ay hesabı) esas olmak üzere aşağıdaki ölçütler dikkate alınarak her bir şubeye dengeli olarak dağıtılır." deniliyor ve ğ bendinde "Aynı sınıf seviyesinde kayıt olacak kardeşinin bulunması." ibaresi yer alıyor.

Ben bu maddeyi ve yukarıdaki açıklamayı; "Aynı seviyede iki veya daha fazla kardeş varsa bunları dağıtırım" şeklinde yorumladım. Tabi en doğrusunu kodları yazan yazılımcılar ve durumu tecrübe eden idareci, öğretmen ve aileler bilebilir.

Ayrıca; 1. ve 5. seviyelerde dışarıdan müdahale imkansız ancak diğer seviyelerde talep doğrultusunda sınıf değişikliği ve istenilen sınıfa geçirilebilme gibi bir durum var. Bir sene diş sıkılıp sonra aynı sınıfa alınabilir. Onun dışında yapılacak bir şey yok gibi.

wulfgarop
Daire Başkanı
11 Haziran 2025 00:39

Bu yıl okulumuzda ikiz öğrenci vardı. ikisi de kurada aynı sınıfa yerleştiler. çok şubemiz olmadığı için (3 şube) tesadüf olduğunu düşünmüştüm.

okuryazar3
Müsteşar
11 Haziran 2025 00:52

Kar zarar hesabı ve duygusallığa gerek yok bence. Sonuçta ikiz de olsalar ayrı ayrı bireyler. Aynı okulda, aynı sınıf düzeyinde ve aynı zaman diliminde evdeler. Aynı sınıfta olmaları neden bu kadar önemsenmekte ki? Biraz da tek başlarına çevre edinmeleri, gerektiğinde dayanışmaları iyi olur. Sistem otomatik atıyor deyiver şimdiden alıştır.

aytek711
Aday Memur
11 Haziran 2025 09:32

hiç deneyen oldu mu.öğrenciyi pasife alıp tekrar aktif hale getirirseniz başka şubeye veriyormuş

aniceman
Daire Başkanı
11 Haziran 2025 11:32

Yönerge doğrultusunda kardeşler aynı sınıfa düşüyor. Kendi okulumuzda 1. sınıf ikizler de aynı sınıfa düşmüşlerdi.

Yalnız o sene bu sene değil dediğiniz sene hangi sene olacak acaba? Bence bakanlık bu maddeyi tam tersi uygulamalı. ikizlerin bağımsızlaşması lazım. Ne kadar ayrı otursalar da aynı sınıfta olduklarında tamamen bağımsızlaşamazlar. İçlerinden baskın olan daha baskın, pasif olan da daha pasif olmaya doğru ilerler. Kendilerine sorarsanız tabi ki ayrılmak istemezler ve ayırmak gittikçe daha da zor hale gelir.

Bence aynı sınıfa düştüklerinde tam tersi, okul rehberlik servisi ile de görüşüp ilk haftadan ayrılmaları için okula dilekçe verin.

Psikolojik Danışman

11 Haziran 2025 11:47

herzaman eski şubesine gider, nakil gidip gelsede
aytek711, 1 hafta önce

hiç deneyen oldu mu.öğrenciyi pasife alıp tekrar aktif hale getirirseniz başka şubeye veriyormuş

okuryazar3
Müsteşar
13 Haziran 2025 00:51

Aynı şeyleri ifade etmeye çalıştım, demek ki sınıf öğretmeni olarak çeyrek psikolojik danışman seviyesine erişmişim:)

Tek başına da olsa ayakları üzerinde durabilmesi, bağımlı ,beklentili yaşamaktan daha fazla mutluluk ve başarı getirir.

aniceman, 1 hafta önce

Yönerge doğrultusunda kardeşler aynı sınıfa düşüyor. Kendi okulumuzda 1. sınıf ikizler de aynı sınıfa düşmüşlerdi.

Yalnız o sene bu sene değil dediğiniz sene hangi sene olacak acaba? Bence bakanlık bu maddeyi tam tersi uygulamalı. ikizlerin bağımsızlaşması lazım. Ne kadar ayrı otursalar da aynı sınıfta olduklarında tamamen bağımsızlaşamazlar. İçlerinden baskın olan daha baskın, pasif olan da daha pasif olmaya doğru ilerler. Kendilerine sorarsanız tabi ki ayrılmak istemezler ve ayırmak gittikçe daha da zor hale gelir.

Bence aynı sınıfa düştüklerinde tam tersi, okul rehberlik servisi ile de görüşüp ilk haftadan ayrılmaları için okula dilekçe verin.

Psikolojik Danışman

tuval_
Aday Memur
14 Haziran 2025 18:53

A bu nasıl o zaman para ile istedikleri öğretmene şube açıyordur müdürler
aytek711, 1 hafta önce

14 Haziran 2025 19:24

sistem öğretmenide atıyor
tuval_, 6 gün önce
A bu nasıl o zaman para ile istedikleri öğretmene şube açıyordur müdürler

aytek711
Aday Memur
14 Haziran 2025 22:58

anasınıflarında da öğrenciler bu sistemle yerleştirilmeli

Toplam 16 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler