Editörler : Pangaea
12 Haziran 2025 14:15

Ortaokul Devamsızlık Sınırı kaçtır?

Merhaba hocalarım. Ortaokulda devamsızlık hakkı kaç gün acaba? Öğrenci 20 gün üstü devamsızlık yaparsa herhangi bir belge alamaz deniliyor. Yönetmeliğini vb bulmaya çalıştım ulaşamadım. Malum bu sene okulların kapanma tarihi öğrenci ve velileri de mağdur etti. Bayramdan sonra memleketine gidip dönmeyenler oldu. 20 gün üstüne belge yoksa raporlu veya raporsuz devamsızlık fark eder mi? Bilen biri aydınlatırsa çok sevinirim.

deketelaere
Aday Memur
12 Haziran 2025 15:49

20 gün özürsüz 15 gün de raporlu (mazeretli) toplam 35 gün

mutsuztayinci.
Aday Memur
12 Haziran 2025 16:38

Teşekkürler hocam, emin misiniz bu bilgiden ? Okul idaresi ısrarla 10 raporlu 10 raporsuz 20 diyor da. Ben de velilere karşı tam cevap veremiyorum.

deketelaere, 1 ay önce
20 gün özürsüz 15 gün de raporlu (mazeretli) toplam 35 gün

deketelaere
Aday Memur
12 Haziran 2025 17:01

eminim hocam ilköğretim kurumları yönetmeliğine de bakabilirsiniz

m.r_f
Şube Müdürü
12 Haziran 2025 17:11

20 Mazeretli, 10 Mazeretsiz olması lazım. Hem toplam 35 değil, hem de özürsüz sayısı özürlüden fazla değil.

deketelaere
Aday Memur
12 Haziran 2025 17:50

neye göre lazım? kılavuz yönetmelik değil mi artık
m.r_f, 1 ay önce

20 Mazeretli, 10 Mazeretsiz olması lazım. Hem toplam 35 değil, hem de özürsüz sayısı özürlüden fazla değil.

martinli
Aday Memur
12 Haziran 2025 20:36

Devam, devamsızlığın izlenmesi ve izin verme

d) (Değişik:RG-14/10/2023-32339) Öğrencinin geçerli mazereti ve velinin başvurusu üzerine

okul yönetimi tarafından bir eğitim ve öğretim yılı içerisinde öğrenciye 15 güne kadar izin verilebilir.

Öğrenci başarısının değerlendirilmesi

b) (Değişik:RG-25/6/2015-29397) Eğitim ve öğretim yılında özürsüz 20 gün devamsızlık

yapanlar (Ek ibare:RG-14/10/2023-32339) , Türkçe dersinden yıl sonu puanı 70,00?dan az olanlar ile

herhangi bir dersten yıl sonu puanı (Değişik ibare:RG-14/10/2023-32339) 50,00?dan az olan

öğrencilerin sınıf geçmesi veya sınıf tekrarına, ikinci dönemin son haftasında şube öğretmenler

kurulunda karar verilir. Alınan gerekçeli karar, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-5 Ders Yılı Sonu

Şube Öğretmenler Kurulu Öğrenci Kişisel Değerlendirme Tutanağına yazılarak e-Okul sisteminin ilgili

bölümüne işlenir. Tutanağın bir örneği ders yılı sonu şube öğretmenler kurulu karar dosyasında

saklanır. Ayrıca veli de bilgilendirilir. Bu kararda, oyların eşitliği hâlinde başkanın kullandığı oy

yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.

m.r_f
Şube Müdürü
12 Haziran 2025 22:25

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ, Madde 36, 5. Paragrafı aynen yazıyorum;

"(5) Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilir. Ancak üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri veya tam teşekküllü devlet hastanelerinde kontrol kayıtlı sürekli tedaviyi ya da organ naklini gerektiren hastalığı bulunanlar, kaynaştırma ve özel eğitim gerektirenler, sosyal hizmet, emniyet ve asayiş birimlerinin resmî raporları doğrultusunda koruma ve bakım altına alınanlar ile tutuklu öğrencilerin özürsüz devamsızlık süresi 10 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 60 gün olarak uygulanır. Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan ve öğrenim hakkı bulunan öğrenciler takip eden öğretim yılında okula devam ettirilir. Öğrenim hakkı bulunmayanlar ise okulla ilişikleri kesilerek Açık Öğretim Lisesi veya Mesleki Açık Öğretim Lisesine gönderilir."

Kaynak : https://ogm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2016_11/03111224_ooky.pdf

deketelaere, 1 ay önce
neye göre lazım? kılavuz yönetmelik değil mi artık

TalhaEymenn
Memur
12 Haziran 2025 22:42

Sizin dediğiniz lise. Arkadaş ortaokul için yazmış 20 gün özürsüz 10 gün özürlü olmak üzere 30 gün hakları var ortaokul öğrencilerinin. Ortaöğretim demek lise demek ortaokul demek değil. İlkögretim demek ilkokul ve ortaokul demek.
m.r_f, 1 ay önce

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ, Madde 36, 5. Paragrafı aynen yazıyorum;

"(5) Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilir. Ancak üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri veya tam teşekküllü devlet hastanelerinde kontrol kayıtlı sürekli tedaviyi ya da organ naklini gerektiren hastalığı bulunanlar, kaynaştırma ve özel eğitim gerektirenler, sosyal hizmet, emniyet ve asayiş birimlerinin resmî raporları doğrultusunda koruma ve bakım altına alınanlar ile tutuklu öğrencilerin özürsüz devamsızlık süresi 10 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 60 gün olarak uygulanır. Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan ve öğrenim hakkı bulunan öğrenciler takip eden öğretim yılında okula devam ettirilir. Öğrenim hakkı bulunmayanlar ise okulla ilişikleri kesilerek Açık Öğretim Lisesi veya Mesleki Açık Öğretim Lisesine gönderilir."

Kaynak : https://ogm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2016_11/03111224_ooky.pdf

m.r_f
Şube Müdürü
13 Haziran 2025 09:15

Buyrun siz de kaynak gösterin lütfen.

TalhaEymenn, 1 ay önce
Sizin dediğiniz lise. Arkadaş ortaokul için yazmış 20 gün özürsüz 10 gün özürlü olmak üzere 30 gün hakları var ortaokul öğrencilerinin. Ortaöğretim demek lise demek ortaokul demek değil. İlkögretim demek ilkokul ve ortaokul demek.

matraxion
Aday Memur
13 Haziran 2025 11:12

b) (Değişik:RG-25/6/2015-29397) Eğitim ve öğretim yılında özürsüz 20 gün devamsızlık yapanlar (Ek ibare:RG-14/10/2023-32339) , Türkçe dersinden yıl sonu puanı 70,00?dan az olanlar ile herhangi bir dersten yıl sonu puanı (Değişik ibare:RG-14/10/2023-32339) 50,00?dan az olan öğrencilerin sınıf geçmesi veya sınıf tekrarına, ikinci dönemin son haftasında şube öğretmenler kurulunda karar verilir. Alınan gerekçeli karar, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-5 Ders Yılı Sonu Şube Öğretmenler Kurulu Öğrenci Kişisel Değerlendirme Tutanağına yazılarak e-Okul sisteminin ilgili bölümüne işlenir. Tutanağın bir örneği ders yılı sonu şube öğretmenler kurulu karar dosyasında saklanır. Ayrıca veli de bilgilendirilir. Bu kararda, oyların eşitliği hâlinde başkanın kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.

c) Kurul kararıyla sınıf geçen öğrencilerin puanları değiştirilmez. Okul kayıtlarına, "Şube Öğretmenler Kurulu Kararıyla Geçti" veya "Sınıf Tekrarına Karar Verildi" ibaresi yazılır. Bu durum öğrencinin karnesinde de belirtilir.

deketelaere
Aday Memur
13 Haziran 2025 11:24

adam paylaşmış burada ilköğretim devamsızlık yönetmeliğini, hala ne anlatıyorsunuz? bilmiyorsaniz atlamayın abi her şeye
martinli, 1 ay önce

Devam, devamsızlığın izlenmesi ve izin verme

d) (Değişik:RG-14/10/2023-32339) Öğrencinin geçerli mazereti ve velinin başvurusu üzerine

okul yönetimi tarafından bir eğitim ve öğretim yılı içerisinde öğrenciye 15 güne kadar izin verilebilir.

Öğrenci başarısının değerlendirilmesi

b) (Değişik:RG-25/6/2015-29397) Eğitim ve öğretim yılında özürsüz 20 gün devamsızlık

yapanlar (Ek ibare:RG-14/10/2023-32339) , Türkçe dersinden yıl sonu puanı 70,00?dan az olanlar ile

herhangi bir dersten yıl sonu puanı (Değişik ibare:RG-14/10/2023-32339) 50,00?dan az olan

öğrencilerin sınıf geçmesi veya sınıf tekrarına, ikinci dönemin son haftasında şube öğretmenler

kurulunda karar verilir. Alınan gerekçeli karar, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-5 Ders Yılı Sonu

Şube Öğretmenler Kurulu Öğrenci Kişisel Değerlendirme Tutanağına yazılarak e-Okul sisteminin ilgili

bölümüne işlenir. Tutanağın bir örneği ders yılı sonu şube öğretmenler kurulu karar dosyasında

saklanır. Ayrıca veli de bilgilendirilir. Bu kararda, oyların eşitliği hâlinde başkanın kullandığı oy

yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.

eseslifirat
Aday Memur
13 Haziran 2025 11:30

Göstermiş ya işte, daha ne göstersin? Ortaokulda mazeretsiz devamsızlık hakkı 20 gündür. Liselerde 10 gündür. Ortaokullar İlköğretim yönetmeliğine tabidir,liseler ise ortaöğretim yönetmeliğine tabidir.

m.r_f, 1 ay önce

Buyrun siz de kaynak gösterin lütfen.

Alex10alec
Şube Müdürü
13 Haziran 2025 12:21

Ne yönetmeliği çocuk iki ay okula gelmediği halde sınıf geçiyor

Alex10alec
Şube Müdürü
13 Haziran 2025 12:24

Ortaokulda devamsızlıkdan dolayı belge alamaz diye bir uygulama yok o liselerde vardı ama yönetmeliği değiştirdiler

mutsuztayinci.
Aday Memur
14 Haziran 2025 00:59

Teşekkürler hocalarım. Aydınlattınız beni. Okul idaresi ya bilmiyor ya yalan yanlış söylüyormuş bize de bunu fark ettim. Sağ olun, zaman ayırıp bilgilendirdiniz.

spock
Genel Müdür
14 Haziran 2025 08:08

Devamsızlık hiçbir okulda "hak" olarak görülmemeli ve gösterilmemeli. Bu, okulu, öğrenmeyi zihinlere öcü gibi yerleştiren bir yaklaşım.

TalhaEymenn, 1 ay önce

enki09
Aday Memur
16 Haziran 2025 13:46

ne boş muhabbet.ortaokulda kalkmak yok.kagit üzerinde drvamsizlik olsa da bir önemi yok.sinavlara girsin ayda bir görünsün yeter.surekli devamsız olmasin

yas1978
Şef
18 Haziran 2025 12:27

kardeş çok doğru yazmışsınız bu yazılanları okuyunca ben farklı bir ülkedemi yaşıyorum diye zannettim zira şimdiye kadar sürekli devamsız olan okul dışı öğrencilerin dışında devamsızlıktan sınıfda kalan öğrenci ne duydum ne gördüm...

enki09, 1 ay önce
ne boş muhabbet.ortaokulda kalkmak yok.kagit üzerinde drvamsizlik olsa da bir önemi yok.sinavlara girsin ayda bir görünsün yeter.surekli devamsız olmasin
Toplam 18 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi