Editörler : E.Kayı Han

Yasaklı
17 Haziran 2025 15:03

Borçlu meslektaşlarımız için karz-ı hasen sistemi kuralım mı?

Bilindiği gibi bir çok meslektaşımız çeşitli nedenlerle borç, icra, haciz durumuna düşmüş vaziyette. Bu tür sıkıntıların sonucunda maalesef bazı arkadaşlarımız intihar ediyor yada hafta sonları farklı işlerde çalışıyorlar. Bizim için en değerli şey olan insan hayatı, anlık gelen duygusal hisler ve geri dönüşü olmayan kararlarla kötü bir şekilde noktalanıyor ve geride kalan ailesine unutulmaz acılar yaşatılıyor. Bu nokta da dinimizde bir müessese olan karz-ı hasen (kişinin herhangi bir çıkar gözetmeden, karşılığını yalnızca Allah'tan bekleyerek verdiği borç) sistemini, Adliye Çalışanları olarak hayata geçirip, zor durumda olan arkadaşlarımıza yardımcı olmak için Bakanlığın da izni dahilinde böyle bir uygulama yapalım mı? Bu uygulama hali hazırda bazı meslek gruplarında mevcut. (Diyanet İşleri Başkanlığı ve MÜSİAD'da esnaflar arasında) Bizde neden olmasın? Artık borcu yüzünden intihar eden meslektaşımız olmasın.

Sistemin başlıca özellikleri şöyle;

Gönüllülük esasına dayalı olarak herkes gram altın üzerinden kendi belirlediği miktarda borç havuzuna borç para bırakır. İhtiyacı olan kişi başvuru yaptıktan sonra gerçek ihtiyaç sahibi olup olmadığı tespit edilir. Şartları uygun olması halinde senet karşılığı ve gram altın üzerinden kişinin borçları borç havuzundan kapatılır. Borcu kapanan kişi her ay kendi ödeyebildiği miktarda gram altın üzerinden borç havuzuna borcunu öder ve ödediği miktarda senedini geri alır. Borç veren kişiler eğer paralarını geri almak isterlerse borç verdikleri tarihteki gram altın üzerinden verdikleri borç para kendilerine iade edilir.

Kabaca bu şekilde çalışan bir sistem ve hayata geçirilmesi halinde çok daha geliştirilebilir. Sistemi uygulayan kurumlardan destek alınabilir.

Konuya yeterli sayıda (en az 500 kişi) talep gelmesi halinde hem Bakanlık nezdinde, hem Sendikalar aracılığıyla gerekli girişimlerde bulunabiliriz.

Katkı sunmayıp, sadece maraz olacak kişiler lütfen konuya bir cevap girmesin. İyi niyetli ve iyi işler yapmak isteyen arkadaşlar için bu konu açılmıştır.

Selamlar saygılar.

17 Haziran 2025 16:11

eğer yetkililer bir çözüm bulamıyorsa kendi başının çaresine bakmakta sorun yok

the back of furkan
Şube Müdürü
17 Haziran 2025 17:06

tokatlama

17 Haziran 2025 17:53

Maalesef suistimal edilebilecek sistem.. yani tutacağını sanmıyorum.. daha önce 6 icra dosyası olan ve şu an sadece 8 bin TL borcu kalmış biri olarak söylüyorum.. Allah herkesin yardımcısı olsun.. bende az çekmedim ama şükür bitti..

CakirBey0
Yasaklı
18 Haziran 2025 00:08

bana atında iddaa oyniyim

ikmbey
Aday Memur
18 Haziran 2025 08:41

hocam 6 icra dosyasından nasıl döndünüz şuan öyle bir hal aldı ki durmadan dibe giden bir duruma girdik borç kapanmak yerine her ay açılıyor hangi arkadaşımla konuşsam öyle biraz ders verin bize :)
Sevgili Bayan Milena, 1 ay önce

Maalesef suistimal edilebilecek sistem.. yani tutacağını sanmıyorum.. daha önce 6 icra dosyası olan ve şu an sadece 8 bin TL borcu kalmış biri olarak söylüyorum.. Allah herkesin yardımcısı olsun.. bende az çekmedim ama şükür bitti..

kenandere
Aday Memur
18 Haziran 2025 09:32

Malesef meslektaşlarımız arasında tasarruf ilkesini kullanan çok az bir kesim var, çoğu geleni hemen en iyi telefonu arabayı alayım en iyi tatile gideyim derken çar çur ediyor, sonrada başına gelen ilk sıkıntıda icralık oluyor. Arkadaşlar bana göre bu zamanda ayağınızı yorganınıze göre uzatını geçtim ayağınızı büzüştürüp yatmalısınız, ama tam tersine ortada yorgan falan bırakmayanlar dahi var, bu kadar hesapsız yaşamanın sonu borç batağı, helede sanal kumara bulaşmış olanlar var bu gibi sistem genelde o tür insanların daha çok borçlanmasına daha çok batağa batmasına sebep olacaktır, yani ülkemizde asgari ücret 22 bin ve %60 ı asgari ücretle çalışıyor, ama memur 45-50 binle borç batağına düşüyor, bu işte bir tezatlık var herkes yaşadığı hayatı sorgulasın, tasarrufu kendisine şiar edinsin, her ay kenara 1 çeyrek altın koyamayan memur kusura bakmasın yaşantısında sorun vardır. Bu yorumu yaparkende evli çocuklu tek maaşla geçinen ve başka ekstra hiçbir geliri olmayan biri olarak yazıyorum.

uAkon
Aday Memur
18 Haziran 2025 15:32

hayır gerek yok.suistimale açık bir uygulama.ben kimseye sponsor olmak istemem. her ne kadar gönüllülük esası alınsada, bizim milletimiz açığı buldu mu affetmez. kimse benim kumar borcumu ödemesin, bende başkasının kumar borcuna ortak olmayayim.

anka50
Aday Memur
18 Haziran 2025 16:20

elbette olabilir, çok mantıklı. Ttürk lirası üzerinden borç verilip euro ya da dolar üzerinden geri istenebilir, diğer türlü para değer kaybeder. Ancak bu işler için dernek gibi bir şey lazım. Ayrıca bunun oturulup enine, boyuna konuşulması ve değerlendirilmesi lazım. ülke çapında olacağı için zamanla büyüyecektir. organizasyon için seçim lazım, yer lazım, müsaitlik durumu lazım, şikayetler, mahkemeler, davalar filan derken iş çığırından çıkar. kaldı ki başarılı olmaması için de çalışanlar olacaktır.

sanırım Mümin SEKMAN'ın bir kitabında okuduğum fıkra vardı aklıma o geldi. Bir bir adam ölüyor ve cehenneme götürüyorlar. Zebaniler onu gezdiriyor. Kazanlar var, içlerinde insanlar. Kazanların sadece birinin kapağı açık. Adam soruyor, diğerlerinin kapağı kapalı olmasına rağmen bu kazanın kapağı neden açık. Zebani cevap veriyor, diğer kazanlarda herkes kendi cezasını çekiyor ve kaçmasınlar diye de kapakları kapalı, ancak bu kapağı açık olan kazanda Türkler var. Birisi dışarı çıkmaya çalışsa diğerleri zaten onu içeri çekiyor :D

garmadiyan
Aday Memur
19 Haziran 2025 02:23

sistem güzel dostum. tezgahı kurdun parasını almak isteyen verdiği kadarını alıyor aradaki fark kasaya mis gibi
21 Haziran 2025 11:00

Benim TL borcum olduğu için enflasyon fırlayıp maaşlar yükselince benim borçlar küçüldü.. en büyük avantajım bu oldu.. maaş kesintisi ile büyük borcum kesilirken diğer dosyalara da kendim ödeme yapa yapa bitirdim.. çok zor süreçti.. sigara param bile ay sonuna doğru kalmıyordu desem doğrudur.. şahıs kimseye borç yapmadım hep bankaydi.. 7900 TL bir borcum kaldı işte bu ay son artık.. ama tövbe ettim artık kredi kartı eksi hesap..vs herşeye

ikmbey, 1 ay önce
hocam 6 icra dosyasından nasıl döndünüz şuan öyle bir hal aldı ki durmadan dibe giden bir duruma girdik borç kapanmak yerine her ay açılıyor hangi arkadaşımla konuşsam öyle biraz ders verin bize :)

80aslan
Aday Memur
22 Haziran 2025 00:40

Keşke böyle bir şey yapılsa şeffaf güvenilir ve samimi kişiler faydalansa ve şu illet kredi kartı olmama şartı gelip borcu olanlara böyle bir imkan sağlansa çok faydalı olur ve büyüyerek gelişir.

garmadiyan, 4 hafta önce
sistem güzel dostum. tezgahı kurdun parasını almak isteyen verdiği kadarını alıyor aradaki fark kasaya mis gibi

skby6201
Aday Memur
25 Haziran 2025 00:54

Merhaba tecrübelerinden yararlanmak istiyorum mümkünse

3 adet icram var biri varlığa düştü pazarlık aşamasındayım ama öteki ikisi Kamu bankaları (Vakıf ve ziraat) öğrenmek istediğim Kamu bankaları alacaklarını varlığa devrediyorum ediyorsa ne kadar sürede devrediyor

Böyle bir deneyiminiz oldumu

Sevgili Bayan Milena, 1 ay önce

sevgi ve aşk
Daire Başkanı
25 Haziran 2025 08:21

5 yada 10 ar kisi gram altın yada çeyrek altın günü yapabilirseniz. daha mantıklı olur. bu tür yapılan bir sistemde borcu alan, borç bittikten sonra içerdeki payını da düşüp çıkıyor. yıllar önce denedik. en mantıklısı kurra çekip altın günü yapmak. durumu biraz daha iyi olan bunu parası değer kaybetmesin diye dolar olarak ta yapabilir ..

25 Haziran 2025 12:48

Hocam benim hiç varlığa devreden olmadı.. özel banka dahil.. 2 adet vakıftan vardı.. iş bankasından vardı ama hiçbiri varlığa devretmedi.. zaten önce iş bankasi verdi icraya yani direkt maaş kesintisine gitmişti..

skby6201, 3 hafta önce

Merhaba tecrübelerinden yararlanmak istiyorum mümkünse

3 adet icram var biri varlığa düştü pazarlık aşamasındayım ama öteki ikisi Kamu bankaları (Vakıf ve ziraat) öğrenmek istediğim Kamu bankaları alacaklarını varlığa devrediyorum ediyorsa ne kadar sürede devrediyor

Böyle bir deneyiminiz oldumu

Toplam 14 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi