Editörler : Pangaea
29 Haziran 2025 09:41

Meslek Öğretmenleri Yaz Tatilinde Zorla Çalıştırılabilir mi?

Arkadaşlar merhaba,

Şu an görevlendirme olup birkaç gün sonra kadrolu başlama yapacağım proje okulu meslek lisesinde atölye ve laboratuvar öğretmeniyim.

Yaz aylarında işletmelerde beceri eğitimi yapan öğrencilerimiz var. OK müdürüne yaz 25 Temmuz 25 ağustos arasında memleketime hasta olan annemin bahçe işlerine yardım için gideceğimi ve bu tarihlerde koordinatörlük istemediğimi belirttim ama 2 haftadan fazla hiç kimseye izin vermediği ve vermeyeceği konusunda sözlü tartışmalar yaşadık. Sonrasinda ben de o zaman ben kanunların bana verdiği hakkı kullanarak 1 temmuz - 31 ağustos tarihleri arasında hiç görev almayım siz de baştan istediğiniz birisine verirsiniz bu görevi dedim. Müdür bana "sen hangi okulda çalıştığını bilmiyor musun, senin bu okulda öyle bir hakkın yok" dedi. Bu tartışma benim kanun, yönetmelik maddesi saymam, onun ise "bu söylediklerin bu okulda geçerli değil ben istersem seni 7/24 çalıştırırım burası tam yıl-tüm gün çalışma esasına gore çalışır, ben senin amirin olarak seni istediğim zaman izne gönderir istemezsem göndermem" sözleriyle devam etti. Üstüne "bana mevzuat öğretmeye kalkma, Bana iş öğretmen, bana akıl verme" gibi sözlerle devam etti. Bunların üstüne en son benzer şeyler söyleyip benim işim var çıkıyorum bu konu kapandı diyerek kalkıp gitti.

Ben de ertesi hafta pazartesi günü ilgili kanun, yönetmelik ve Koordinatörlük görevlendirme ile ilgili yönergelerin maddeleri içeren bir dilekçeyle 2 ay koordinatörlük istemediğimi belirterek okula verdim. Bu durumu 1 gün sonra öğrenen müdür 2 gün sonrasında koordinatör öğretmenlerle ya tatili izinlerini görüşmek üzere şeklinde toplantı yaptı.

Bu toplantıya daha 2. cümlesinde benim dilekçeyi ve ismimi zikretmeye başlayarak birçok cümlesinde beni tehdit etti mutsuz bir şekilde bu okuldan gideninin Ben olacağımı ima etti. Bana "1 sayfaya dilekçe yazıp kanun yönetmelik maddesi koyarak mevzuat öğretmeye kalkarsan sana bir cevap yazarım 2 ay boyunca okuyamazsın" şeklinde cümleler kurdu. Bu okulda yaz tatilinde herkesin çalıştığını benim düzenimi bozup başkalarına yeni yollar açacak işler içine giremezsin şeklinde sözler söyledi. Söylediği şeylere ve sürecin nasıl ilerlediğini diğer 15 civarı arkadaşa da aktarmak kendimi açıklamak için söz hakkı istedim ama kendisi 15 dakika bana laf söyleyip bana 3 dakika bile söz hakkı vermedi.

Sonrasinda 2 hafta üzerinde izin isteyen öğretmenlerden 3 kişiye o tarihlerde yerine bakacakların kim olduğunu falan sorup sonra tekrar bana döndü. Ben de kanun ve yönetmeliklerlerin bana verdiği hakkımı kullanarak 1 temmuz 31 ağustos tarihleri arasında izin kullanmak, Koordinatörlük yapmak istemiyorum ve bu şekilde de dilekçemi vermiştim dedim.

BahadirKaya90
Aday Memur
29 Haziran 2025 09:43

İlk mesajda sığmadığı için konunun devamını yazıyorum.

Benim bu sözüm üzerine çok sinirlenip ama olmaz bu böyle toplantı falan yok, toplantı bitmiştir o zaman" diyerek elindeki kalemi masaya doğru atarak kalkip gitti ve toplantıyı terk etti.

Dün okul müdür yardımcısı beni arayarak "2 gün sonra dilekçeye dönüş yapacağını ve müdürün şu tarihlerde seni izne çıkarıp şu tarihlerde görev verdiğini söylemek için aradım işlerini ona göre planlarsın diye önceden haber vereyim dedim"dedi.

Müdür, bana benim isteğimin tam zıttı şeklinde izin istediğim tarihlerde koordinatörlük görevi, izin istemediğim tarihlerde ise izin vereceğini duymuş oldum.

Konuyla alakalı sendikama haber verdim. Bir sonraki aşamada il milli eğitim müdüründen randevu isteyip konuşmak isteyeceğim. Henüz CIMERE bir şey yazmadım.

Bu okul müdürüyle bu yıl içinde yaşadığım ilk olay değil ve bunun öncesinde de yine yönetmeliğe aykırı yapılan başka bir işlem yüzünden müdür yardımcısına i̇tiraz ettiğimde beni yanına çağırtıp ben hep böyle uyguladım, bundan sonra da böyle uygulamaya devam edeceğim diyerek alan şefine 2 saat diğer 3 öğretmene 17'şer saat ders dağıtmıştı koordinatörlük dönemi başlarken.

Konuyla alakalı desteğe ihtiyacım var. Çünkü müdür ile tanıştığımız ilk günden beri yaşanan farklı olaylar sonrası psikolojim git gide olumsuz etkilendi ve izin günlerimde bile yaşanan şeyler aklıma gelip kafam rahat bir şekilde tatil bile yapamamaktayım ve tüm öğretmenler mutlu mesut tatile çıkmışken ben 1 haftadır stres içinde nereden ne desteğini bulabilirim diye düşünmekteyim ve birakin tatili evden dışarı çıkacak enerji ve psikoloji bile kalmadı.

atahoca
Müsteşar Yardımcısı
29 Haziran 2025 11:35

Hocam,

Uzun olduğu için okuyamayacağım ama sizinle ilgili bazı bölümler var. Özet geçerseniz ilgili durumdakiler faydalanabilir.

https://mtegm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2019_11/26115454_KOORDYNATOR_OYRETMEN_EL_KYTABI.pdf

Bu arada adam "Ali kıran baş kesen" olmuş. Direkt bir madde varsa hocam şu şu maddeye göre böyle bir görevimiz var, der olur biterdi. Kanun bana bir hak veriyorsa şahsi duruşum hele bu tavır karşısında eğilmemek olurdu. Şimdilerde herkes korkuyor. Bilmiyorum (bizim yaş var) bu tip sorunlarda dik durmaktan hiç kaybetmedim. Birkaç hafta canımız sıkılsa da sonrası (zaten alan, pedegoji ve işte sıkıntı olmayınca da) iyi oldu.

Not: Annenizin durumunu da dilekçeye mümkünse raporla eklediğiniz zaman göreviniz bile olsa kimse dokunamaz.

sessiztakipci
Aday Memur
29 Haziran 2025 12:11

Hocam imkanınız varsa okulunuzu değiştirin. Böyle insanlar için psikolojinizi bozduğunuza değmez. Mücadele ettiğinizde sizden de çok şey gidiyor. Ben okuldan ayrılalı 2 yıl oldu, hala davalarla uğraşıyorum. Çünkü mahkemeler de artık her zaman hakkaniyetli kararlar vermiyor. Kısacası değmez. Şimdiki aklım olsa en baştan okulumu değiştirirdim.

Dantesedmond
Aday Memur
29 Haziran 2025 12:27

proje okuluna atanırken birini yerinden ettiniz mi

krmsrt
Memur
29 Haziran 2025 12:43

Bahadır hocam, sen yenisin diye müdür zorbalık yapmaya kalkmış, ben de meslek öğretmeniyim, müdür yaz tatilinde koordinatörlük almak isteyenler/ istemeyenler diye dilekçe almak zorunda, sana yaz tatilinde zorla görev veremez, sen rapor mazeret falan belirtmek de zorunda değilsin, dilekçeni vermişsin hiç muhatap olma, proje okulu olup olmaması önemli değil, böyle bir hakkı yok, Müdür böyle durumlarda en kötü ihtiyacı karşılayamıyorsa il deki diğer meslek öğretmenlerine duyuruya çıkıp, ihtiyaç bildirir. Kafana takma,bas git memleketine.

krmsrt
Memur
29 Haziran 2025 12:48

https://www.memurlar.net/haber/979265/yariyil-ve-yaz-tatilinde-isletmede-mesleki-egitim-ve-staj-calismalarinda-koordinator-ogretmen-veya-yonetici-gorevlendirilebilir-mi.html?amp=1

krmsrt
Memur
29 Haziran 2025 12:56

https://reyhanli.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2016_11/09083039_koordinatorluk_gorevi.pdf

muhalif çocuk
Aday Memur
29 Haziran 2025 14:25

Özeti, Temmuz ve Ağustos ayında idari izinlisin. Hiçbir şey yapamaz. Ama okul başlayınca mobbing uygulamaya kalkar. Bildirsin gerekli yerlere ya da bir yolunu bul kurtul o kurumdan.

BahadirKaya90
Aday Memur
29 Haziran 2025 16:06

Ya senin bu soruna çok okkalı yazarım ama değmezsin. Sen karakter yoksunu bir insansın ki hiç tanımadığın birisine böyle kinayeli laf sokma amaçlı Soru soruyorsun!

Senin gibi bir insan müsveddesine değil senin bu ahlaksız yorumunu görüp aklında olumsuz bir düşünce oluşacak başkaları olursa okusun diye yazıyorum.

1. Bu okul meslek lisesi ve ildeki benim alanı içeren tüm okullar meslek lisesi zaten.

2. Ayrıca bu okullar proje okulu olup il dışına açılmadığı için ben ancak eş durumu ile gelebildim ve kadrom halâ yan İlçe MEM'de.

3. Yarın ilişik kesip burada başlayacağım, proje okulu atama süreci şubat ayında yapıldığı için bu sene görevlendirme çalıştım.

4. Bu okul dışında atanabileceğim başka okul türleri olmadığı için mecbur bu okulları yazdım. İlde 5 açık vardı ve 2 tanesini ilk atama ile yaptılar ve halâ bu okullardan birinde 2 tane açık var çünkü il dışına açılmıyor ve ancak ilk atama veya benim gibi eş durumu ile gelenler tercih yapabiliyor.

5. Seni Allah'a havale ediyorum ve en büyük acıların seni hiç bırakmadan bir ömür sürünmeni diliyorum.

Dantesedmond, 1 hafta önce
proje okuluna atanırken birini yerinden ettiniz mi

Dantesedmond
Aday Memur
29 Haziran 2025 16:08

sana soru sordum neyin tribindesin Allah müdürünün yardımcısı olsun bu şartları bilip istemen lazımdı
BahadirKaya90, 1 hafta önce

Ya senin bu soruna çok okkalı yazarım ama değmezsin. Sen karakter yoksunu bir insansın ki hiç tanımadığın birisine böyle kinayeli laf sokma amaçlı Soru soruyorsun!

Senin gibi bir insan müsveddesine değil senin bu ahlaksız yorumunu görüp aklında olumsuz bir düşünce oluşacak başkaları olursa okusun diye yazıyorum.

1. Bu okul meslek lisesi ve ildeki benim alanı içeren tüm okullar meslek lisesi zaten.

2. Ayrıca bu okullar proje okulu olup il dışına açılmadığı için ben ancak eş durumu ile gelebildim ve kadrom halâ yan İlçe MEM'de.

3. Yarın ilişik kesip burada başlayacağım, proje okulu atama süreci şubat ayında yapıldığı için bu sene görevlendirme çalıştım.

4. Bu okul dışında atanabileceğim başka okul türleri olmadığı için mecbur bu okulları yazdım. İlde 5 açık vardı ve 2 tanesini ilk atama ile yaptılar ve halâ bu okullardan birinde 2 tane açık var çünkü il dışına açılmıyor ve ancak ilk atama veya benim gibi eş durumu ile gelenler tercih yapabiliyor.

5. Seni Allah'a havale ediyorum ve en büyük acıların seni hiç bırakmadan bir ömür sürünmeni diliyorum.

BahadirKaya90
Aday Memur
29 Haziran 2025 16:09

Bunları biliyorum hocam. İlgili koordinatörlük görevi yazısında da gönüllük esasını yazar. Müdüre hepsini söyledim ama beni dinlemedi bile öyle bir hakkın bu okulda yok dedi. Süreci zorla buraya getirtti. Şimdi de pazartesi günü yazdığım gibi hiç istemediğim tarihleri bana izin verip asıl işin olduğu dönemde beni okula getirtmeyi kafaya koymuş. İl milli eğitim müdürüne randevu alıp konuşmayı düşünüyorum artık yaptığı şeyler mobbingden farksız.

krmsrt, 1 hafta önce
https://www.memurlar.net/haber/979265/yariyil-ve-yaz-tatilinde-isletmede-mesleki-egitim-ve-staj-calismalarinda-koordinator-ogretmen-veya-yonetici-gorevlendirilebilir-mi.html?amp=1

Dantesedmond
Aday Memur
29 Haziran 2025 16:11

yazın koordinatörlük varsa muhtemelen turizm lisesindesin bransında konaklama seyahattir sanırım

BahadirKaya90
Aday Memur
29 Haziran 2025 16:16

Lafı kıvırma inansın asabını bozma. Senin hangi niyetle yazdığını yaptığın yorum apaçık gösteriyor. Sen insan olsan "hocam sen o okula giderken inşallah başka öğretmenler mağdur falan olmamıştır, şimdi imkanın olsa orada olmak istemezsin ya, o açıdan yazdım." dersin. Sen insan değilsin! Lafı döndürme ve sana ettiğim duayı bul inşallah.

Dantesedmond, 1 hafta önce
sana soru sordum neyin tribindesin Allah müdürünün yardımcısı olsun bu şartları bilip istemen lazımdı

Dantesedmond
Aday Memur
29 Haziran 2025 16:16

müdür haklı gibi

BahadirKaya90
Aday Memur
29 Haziran 2025 16:43

Bu okula daha başlamayı bile yapmadım. Bilmiyorum diğer proje okullarından norm açığı olana görevlendirme yaptırabilir miyim onu düşünüyorum. Konuyu sendika çözemezse il milli eğitim müdürüyle yüz yüze görüşmeyi düşünüyorum.

sessiztakipci, 1 hafta önce

Hocam imkanınız varsa okulunuzu değiştirin. Böyle insanlar için psikolojinizi bozduğunuza değmez. Mücadele ettiğinizde sizden de çok şey gidiyor. Ben okuldan ayrılalı 2 yıl oldu, hala davalarla uğraşıyorum. Çünkü mahkemeler de artık her zaman hakkaniyetli kararlar vermiyor. Kısacası değmez. Şimdiki aklım olsa en baştan okulumu değiştirirdim.

berkaydal
Şube Müdürü
29 Haziran 2025 16:51

Bu kadar alevlenecek ne var hacı abi? Konu başlığına bakınca öyle düşünmemiştim ama tepkine bakınca az öyle gibi geldi bana. O adama öyle yazardın diyene kadar sen de "yok hocam hakkımla geldim" der geçersin.

BahadirKaya90, 1 hafta önce

Lafı kıvırma inansın asabını bozma. Senin hangi niyetle yazdığını yaptığın yorum apaçık gösteriyor. Sen insan olsan "hocam sen o okula giderken inşallah başka öğretmenler mağdur falan olmamıştır, şimdi imkanın olsa orada olmak istemezsin ya, o açıdan yazdım." dersin. Sen insan değilsin! Lafı döndürme ve sana ettiğim duayı bul inşallah.

jajacoelho
Genel Müdür
29 Haziran 2025 17:46

ben de acaip kuruldum başlık sahibine..inşallah müdürün dediği olur da tüm yazı çalışarak geçirirsin..insan gibi soru sormuş seni tanımaz etmez..bu lafı ters anlaman için seni tanıyanların içinde seni rezil etme ihtimali olması gerekir ..müdürün elinden geleni ardına koymasın inşallah..sazı goz anlayan bir tip

berkaydal, 1 hafta önce

Bu kadar alevlenecek ne var hacı abi? Konu başlığına bakınca öyle düşünmemiştim ama tepkine bakınca az öyle gibi geldi bana. O adama öyle yazardın diyene kadar sen de "yok hocam hakkımla geldim" der geçersin.

fatih ç.
Genel Müdür
29 Haziran 2025 17:53

Arkadaş siz şaka mısınız? Ne demek insan gibi soru sormuş?

Birini yerinden ettiniz mi, hak mı yeddiniz, torpil mi yaptırdınız... diye "soru sorma" kılıfıyla insanları zan altında bırakamazsınız. Oldu o zaman herkes birbirine o çocuğu musun diye soru kılıfıyla küfür etsin. Var mı böyle bir şey? Bilddiğiniz bilmediğimiz tüm küfürleri soru zarfıyla sıralayalım, sonra da sordum sadece :) diyelim. Kafaya bak. Nasıl da zehr gibi.

jajacoelho, 1 hafta önce

ben de acaip kuruldum başlık sahibine..inşallah müdürün dediği olur da tüm yazı çalışarak geçirirsin..insan gibi soru sormuş seni tanımaz etmez..bu lafı ters anlaman için seni tanıyanların içinde seni rezil etme ihtimali olması gerekir ..müdürün elinden geleni ardına koymasın inşallah..sazı goz anlayan bir tip

jajacoelho
Genel Müdür
29 Haziran 2025 18:02

zan altında kalsa nolur burda kim kimi tanıyor

fatih ç., 1 hafta önce

Birini yerinden ettiniz mi, hak mı yeddiniz, torpil mi yaptırdınız... diye "soru sorma" kılıfıyla insanları zan altında bırakamazsınız. Oldu o zaman herkes birbirine o çocuğu musun diye soru kılıfıyla küfür etsin. Var mı böyle bir şey? Bilddiğiniz bilmediğimiz tüm küfürleri soru zarfıyla sıralayalım, sonra da sordum sadece :) diyelim. Kafaya bak. Nasıl da zehr gibi.

berkaydal
Şube Müdürü
29 Haziran 2025 19:02

Yoo sorabiliriz. Senin gibiler yüzünden insanlar soramadığı için bu torpil işleri iyice çığırından çıktı. Torpili yaptırmanın değil de bunun sorguladığının ayıp olduğu bir çağ yarattınız. Utanın biraz ne olacak.

fatih ç., 1 hafta önce

Toplam 35 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi