Editörler : Pangaea
02 Temmuz 2025 13:32

İşyerinde asli görev harici işler yapma

Bir okulda memur olarak görev yapmaktayım. Bunun yanında okulda fotokopi ve çıktı işine de bakmaktayım. Ayrıca öğrencilik işlerini de yapmaktayım.

Bu saydığım işlerin memurun görevi olmadığını da biliyorum ancak, okulda iş potansiyeli yüksek.

Bunun için ekstra ücret talep edebilir miyim veya benzeri ne yapmamı tavsiye edersiniz ?

Görüşleriniz için teşekkür ederim...

berkaydal
Şube Müdürü
02 Temmuz 2025 13:37

Ücret talep edebilirsin tabi ki. Alamazsın ama.

Ne yapmanızı tavsiye ederim. Yapmamanızı.

m.r_f
Şube Müdürü
02 Temmuz 2025 14:04

Ücret talep etmenize dayanak bir düzenleme yok. Mesai saatleri içerisinde yaptıklarınız için ek ücret isteyemezsiniz. Mesai saatleri dışında görevli olduğunuz her 8 saat için bir gün yıllık izin alabilirsiniz.

Normalde "görev tanımınızda" olmayan şeyleri yapmamanız gerekir, bunları zorla yaptıramaz amiriniz. Ancak; okulda çalışıyorsunuz, muhtemelen mesai saatiniz dolmadan, yani ders bitince okuldan çıkıyorsunuz. Yaz tatillerinde 8-17 çalışmıyorsunuz, belki bazı günler okula bile gitmiyorsunuz. (Bu yazdıklarımın tümü tecrübeye dayalı tahmindir, genelde okullarda çalışan personeller biraz daha free takılıyor)

Eğer müdürünüze; "bunlar benim görev tanımımda yok, yapmak istemiyorum" derseniz üstte belirttiğim ayrıcalıklarınızdan mahrum kalırsınız, iş uzarsa kılıçlar çekilir, kmsenin huzuru kalmaz. Ha eğer mesai saatinize sadıksanız, her şartta 8-17 mesaideyim, işe gelmezsem yıllık izin alırım diyorsanız. Kısaca kaybedeceğiniz bir imtiyaz yoksa bunu açıkça ama kibar bir dille ifade edip, göreviniz olmayan işleri yapmayı bırakabilirsiniz.

02 Temmuz 2025 14:15

görev tanımınızda, müdürün vereceği diğer iş ve işlemler? ,yazıyor

Sebahattini
Aday Memur
02 Temmuz 2025 14:16

Mevzuate de aykırı olamaz ama

bahçesaray, 1 hafta önce

Sevdim-Seni
Genel Müdür
02 Temmuz 2025 14:48

Ben müdür yardımcısıyken kapı tamirinden tut daha neler neler yapardım,

hiç benim iş tanımımda yok deyip kenara çekilmedim, hatta aklıma bile gelmedi. Hergün herşey için dışardan parayla birilerini çağırmak mümkün değil.

Sebahattini
Aday Memur
02 Temmuz 2025 14:50

Senin boş vaktin vardır, benim o da yok

02 Temmuz 2025 15:02

hangi iş hangi mevzuat?
Sebahattini, 1 hafta önce

Mevzuate de aykırı olamaz ama

m.r_f
Şube Müdürü
02 Temmuz 2025 15:53

Bununla ilgili mahkeme kararları var. Ünvanın karşılığı olan işler haricinde yaptıramaz. Atıyorum vhki kadrosundaki personeli çay ocağına veremez, paspas yaptıramaz.

bahçesaray, 1 hafta önce

SorunCevaplayıN
Genel Müdür
02 Temmuz 2025 17:49

Yapma zorla yaptıramaz . Ama yukarda arkadaşın söylediği gibi 1 saat öncede çıkamazsın masada oturup kahvaltı yapamazsın.

Sebahattini, 1 hafta önce

Senin boş vaktin vardır, benim o da yok

Memleketinogretmeni
Daire Başkanı
02 Temmuz 2025 18:03

Idarecilik yaptığım okulun memuru haftada 2 gün bir kaç saat okula uğrardı.Demek ki herhangi eski yeni bir tarikatle bağlantın yok.

berkaydal
Şube Müdürü
02 Temmuz 2025 18:38

Yok bir saat erken çıkamazsın falan hikaye. İki gün 5'e kadar bekleyin ertesi gün müdür erken çıksın diye bekler durur.

berkaydal
Şube Müdürü
02 Temmuz 2025 18:39

Sizin gibiler oldukça uzun bir süre de mümkün olmayacak. Şikayet ettiğiniz şeyin mimarlarısınız.

Sevdim-Seni, 1 hafta önce

hiç benim iş tanımımda yok deyip kenara çekilmedim, hatta aklıma bile gelmedi. Hergün herşey için dışardan parayla birilerini çağırmak mümkün değil.

VHKİ-MEB
Şef
02 Temmuz 2025 22:33

İdareciler görevleri genişletmek ister. Kendiniz ekstradan iyilik olsun diye Allah rızası için fazladan işler yapabilirsin, bunda sorun yok. Sorun aynı şeyi astlarınızdan da bekleyince oluyor. Ben yapıyorsam sen de yapacaksın mantığı. Kimse kimsenin kölesi değil. Herkesin bir unvanı var. Amire kayıtsız şartsız itaat edemeyiz, hizmet sınıfımız dışında çalıştırılamayız. Ne atandık o zaman o unvana? Cevap direk size değil yanlış anlamayın sadece bu konuda ben de çok doluyum, acemiliğimden faydalanıp ne zulümler etmişler bana çok sonra anladım, hala da etmeye çalışıyorlar.

UcaS
Genel Müdür
03 Temmuz 2025 00:48

Olay müdürden başlıyor. Hani Yaz tatili ;diyorlar ya; 2 muavin 3 hafta ancak resmî izin kullanırdık. Müdür müsade etmezdi. Ama ama?

Yazın resmî yıllık izin kullanan müdür hiç görmedim ben.

VHKİ-MEB, 1 hafta önce
İdareciler görevleri genişletmek ister. Kendiniz ekstradan iyilik olsun diye Allah rızası için fazladan işler yapabilirsin, bunda sorun yok. Sorun aynı şeyi astlarınızdan da bekleyince oluyor. Ben yapıyorsam sen de yapacaksın mantığı. Kimse kimsenin kölesi değil. Herkesin bir unvanı var. Amire kayıtsız şartsız itaat edemeyiz, hizmet sınıfımız dışında çalıştırılamayız. Ne atandık o zaman o unvana? Cevap direk size değil yanlış anlamayın sadece bu konuda ben de çok doluyum, acemiliğimden faydalanıp ne zulümler etmişler bana çok sonra anladım, hala da etmeye çalışıyorlar.

Serdes
Aday Memur
03 Temmuz 2025 08:54

Aferin sana. Bu tür hikayeleri eskilerin övünerek anlatması ilginç.

muhalif çocuk
Aday Memur
03 Temmuz 2025 22:40

İyi niyetle söylüyorum. 50 kapı tamir etsen kimseye faydası yok. Birini yanlışlıkla kırarsan densizin biri laf eder hatta belki şikayet eder. O yüzden işgüzarlığa gerek yok hocam.

Braweheart01
Genel Müdür
03 Temmuz 2025 22:45

Memurun görev tanımı çok geniştir mesai saatinde yaptığınız tüm iş ve işlemler maaşınızdan sayılır diyelim ki okul müdürü size hafta sonu görev verirse akşam gece görevi verirse onun için ek ücret talep edebilirsiniz.

m.r_f
Şube Müdürü
04 Temmuz 2025 08:43

Edemez. Milli Eğitim de fazla mesai ücreti yok. Her 8 saatlik fazla mesai için (parça parça çalışıp toplamı 8 saat de olabilir) bir gün yıllık izin hakkı alabilirsiniz.

Braweheart01, 6 gün önce

Memurun görev tanımı çok geniştir mesai saatinde yaptığınız tüm iş ve işlemler maaşınızdan sayılır diyelim ki okul müdürü size hafta sonu görev verirse akşam gece görevi verirse onun için ek ücret talep edebilirsiniz.

m.r_f
Şube Müdürü
04 Temmuz 2025 08:49

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 178 - B) Kurumlar gerektiği takdirde personelini günlük çalışma saatleri dışında fazla çalışma ücreti vermeksizin çalıştırabilirler. Bu durumda personele yaptırılacak fazla çalışmanın her sekiz saati için bir gün hesabı ile izin verilir. Ancak, bu suretle verilecek iznin en çok on günlük kısmı yıllık izinle birleştirilerek yılı içinde kullandırılabilir.

Bu durumu bi ara araştırmıştım, neden para alamadığımızı tam hatırlamıyorum ama sanırım döner sermayemiz olmadığı içindi.

m.r_f, 5 gün önce

Edemez. Milli Eğitim de fazla mesai ücreti yok. Her 8 saatlik fazla mesai için (parça parça çalışıp toplamı 8 saat de olabilir) bir gün yıllık izin hakkı alabilirsiniz.

04 Temmuz 2025 09:08

fazla çalışmaya ( memur) para yok, izin var
m.r_f, 5 gün önce

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 178 - B) Kurumlar gerektiği takdirde personelini günlük çalışma saatleri dışında fazla çalışma ücreti vermeksizin çalıştırabilirler. Bu durumda personele yaptırılacak fazla çalışmanın her sekiz saati için bir gün hesabı ile izin verilir. Ancak, bu suretle verilecek iznin en çok on günlük kısmı yıllık izinle birleştirilerek yılı içinde kullandırılabilir.

Bu durumu bi ara araştırmıştım, neden para alamadığımızı tam hatırlamıyorum ama sanırım döner sermayemiz olmadığı içindi.

Toplam 21 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi