Editörler : Pangaea
03 Temmuz 2025 17:19

Öğretmenlik mesleği tasfiye ediliyor Güncel 03.07.2025 07:06

Önümüzdeki eğitim yılı ile zorunlu, parasız eğitim süresinin kısaltılması, esnek-yarı zamanlı okul modeli ile hem öğrencilerin kamusal eğitim hakkının, hem de öğretmenlik mesleğinin tamamen ortadan kaldırılması amaçlanıyor.

Yirmi üç yılda öğretmenlik mesleği, haklarımız adım adım tasfiye edildi. Kamuda, özelde ücretli, sözleşmeli, güvencesiz çalışma asgari ücretle veya asgari ücretin de altında esnek, uzun saatler çalışma olağan hale getirildi. 2014?te özel öğretim kurumlarında taban maaş hakkı kaldırıldı. Öğretmenler özel okul patronları için ucuz işgücü haline getirildi.

Mülakat, güvenlik soruşturması, arşiv araştırması, proje okul adıyla siyasal kadrolaşma araçları yaratıldı. Siyasi iktidar kimin atanacağına, kimin okul idarecisi olacağına, kimin hangi okulda çalışacağına eşit, adil, objektif bir kriter olmadan ?Ben karar vereceğim? dedi.

Yarım milyonu aşkın ataması yapılmayan öğretmen kamuda, özelde güvencesiz ucuz iş gücü haline getirildi veya başka işlerde çalışmak zorunda bırakıldı. Üç gün önce ataması yapılmadığı için Gaziantep?te inşaatta çalışırken iş cinayetinde bir arkadaşımızı daha Ahmet Enes Gül?ü kaybettik.

Maarif müfredatıyla vurgulanan, yeni insan, devlet, toplum tahayyülüne ?yeni rejime- uygun öğretmen profili adıyla Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) ve Milli Eğitim Akademisi hayata geçirildi. Öğretmenlik uzmanlık mesleği olmaktan çıkarıldı. Aynı işi yapan, aynı sınıflara giren, aynı öğrencilerin yaşamına dokunan öğretmenler farklı ücretlendirme ile ayrıştırıldı. Böl-parçala- yönet taktiği bir kez daha devreye girdi.

Milli Eğitim Akademisi ile fiilen Eğitim Fakülteleri?ne kilit vuruldu. Akademiye başvuru kriteri lisans mezunu olmaktır denildi. Milli Eğitim Bakanı ?Öğretmeni üniversiteler, eğitim fakülteleri değil biz yetiştireceğiz, kimin öğretmen olacağına biz karar vereceğiz.? dedi.Devamı:https://www.birgun.net/makale/ogretmenlik-meslegi-tasfiye-ediliyor-635516

Reksai786
Aday Memur
03 Temmuz 2025 20:32

ben madde madde olması gerekenleri söyleyeyim

200den fazla üniversite var yarısı kapatılmadan bu ülkede eğitim düzelmez. bu üniversite aşırılığının sadece eğitim öğretim değil sosyal sıkıntıları da var işsizlik de var vesaire de var. bu üniversite fazlalığı liseleri de boş bir hale sokuyor.

anadolu liselerinin %90 ı kreş. akademik eğitim verilemiyor çünkü adrese dayalı alınıyor. çocuklar okula sosyalleşmeye flört etmeye geliyor.

meslek liselerine tembeller gider algısı yıkılmaya başladı ama yeterli değil.

zorunlu eğitim 8 yıl olmalı adam olana çok bile.

şuan üniversite okumak yerine adam akıllı bir meslek lisesine gitmek amaç para kazanmaksa 10 kat daha mantıklı ve akıllıca.

ama dediğim gibi üniversite sayısı azalırsa üniversite eğitimi kalitelileşir.

Hayydar
Aday Memur
03 Temmuz 2025 22:45

Aynen Hocam, zaten yazıda tüm eğitim fakültelerinin kapatılacağı ifade ediliyor. Öğretmen ihtiyacı kalmayacak, kalsa da MEB akademi ile tüm 4 yıllık mezunlardan seçme yapılacak.

Zorunlu eğitim eskisi gibi 5 yıla bile düşebilir, bu takdirde bi ton orta-lise öğretmeni açıkta kalıyor. Hadi Emekliliği gelenler/EYT vuranlar yırttı, ya diğerlerimiz...

Artık üniversite mezununa ihtiyaç kalmayacak, diploma pek bir şey ifade etmeyecek, kalifiye eleman iş bulacak/para kazanacak, bu da dediğiniz gibi meslek liselerini önemli hâle getirecek...

Reksai786, 6 gün önce

200den fazla üniversite var yarısı kapatılmadan bu ülkede eğitim düzelmez. bu üniversite aşırılığının sadece eğitim öğretim değil sosyal sıkıntıları da var işsizlik de var vesaire de var. bu üniversite fazlalığı liseleri de boş bir hale sokuyor.

anadolu liselerinin %90 ı kreş. akademik eğitim verilemiyor çünkü adrese dayalı alınıyor. çocuklar okula sosyalleşmeye flört etmeye geliyor.

şuan üniversite okumak yerine adam akıllı bir meslek lisesine gitmek amaç para kazanmaksa 10 kat daha mantıklı ve akıllıca.

atahoca
Müsteşar Yardımcısı
03 Temmuz 2025 23:24

Zannetmiyorum. Ciddi bir şişme var. Özelleşme konuları yazının eksik kısmı.

Yazıda ve mesajlarda belirtilen kadrolaşma ve okulların getirildiği hal ise durum tespiti.

okuryazar3
Müsteşar
04 Temmuz 2025 00:15

Tazmanya canavarı ile Bugsy Banny tavşanının çizgi filmlerini hatırladım yok edici olarak ne alakaysa:))Mesleği zaten alabildiğine itibarsızlaştırarak yok hükmünde bir hale getirdiler. Her filmin bir sonu vardır, film koptu kopacak sonuçta ekonomi uçuyor film bitecek gibi geliyor bana,

Kagiş
Müsteşar
04 Temmuz 2025 07:50

Adam akıllı meslek lisesi derken bunların sayıları yetersiz arkadaş!! Meslek liselerine başarılı öğrencilerin gelmesi için mezunlarının kamuda istihdam edilmesi ya da özel sektörde yüksek maaşla çalıştırılmasının önü açılmalıdır yoksa vatandaş çocuğunu meslek lisesine göndermek istemiyor!! Mevcut üniversitelerin yarısını kapatmaktan bahsetmişsiniz ki buradaki akademik ve idari personeli nereye alacaksınız var mı bir plânınız! Kamu üniversitelerindeki öğretim görevlisi ve öğretim üyesi olan doçent ve profesörleri nerede istihdam edeceksiniz?

Bu sıkıntıları aşmak için önce bürokrasiyi aşmak sonra da ön yargıları kırmak lâzım gelir. Direkt ve etkili çözümler için paydaşların da yetkileri artırılmalı, onlara da inisiyatif verilmelidir. Sahadan doğru haberler almak için sahadakilerle beraber hareket edilmelidir! Mutfağa girip oranın halini bilmeden bana şunu pişirin, bunu az yağlı yapın...vs denildiği zaman olmuyor işte!

Reksai786, 6 gün önce

m.r_f
Şube Müdürü
04 Temmuz 2025 08:40

Prof ve Doçent dediğiniz kişilerin de büyük kısmının tırt olduğunu denkleme eklersek sorun kalmaz bence.

Kagiş, 5 gün önce

Adam akıllı meslek lisesi derken bunların sayıları yetersiz arkadaş!! Meslek liselerine başarılı öğrencilerin gelmesi için mezunlarının kamuda istihdam edilmesi ya da özel sektörde yüksek maaşla çalıştırılmasının önü açılmalıdır yoksa vatandaş çocuğunu meslek lisesine göndermek istemiyor!! Mevcut üniversitelerin yarısını kapatmaktan bahsetmişsiniz ki buradaki akademik ve idari personeli nereye alacaksınız var mı bir plânınız! Kamu üniversitelerindeki öğretim görevlisi ve öğretim üyesi olan doçent ve profesörleri nerede istihdam edeceksiniz?

Bu sıkıntıları aşmak için önce bürokrasiyi aşmak sonra da ön yargıları kırmak lâzım gelir. Direkt ve etkili çözümler için paydaşların da yetkileri artırılmalı, onlara da inisiyatif verilmelidir. Sahadan doğru haberler almak için sahadakilerle beraber hareket edilmelidir! Mutfağa girip oranın halini bilmeden bana şunu pişirin, bunu az yağlı yapın...vs denildiği zaman olmuyor işte!

Reksai786
Aday Memur
04 Temmuz 2025 12:02

100 tane üniversite ve öğrencileri nasıl şişik ve gereksizse öğrencileri de öyle akademik idari personeli de öyle.

Kagiş, 5 gün önce

Yiğitalp
Genel Müdür
04 Temmuz 2025 14:41

Saçmalardan seçmeler.

hiiammia
Memur
04 Temmuz 2025 16:50

Dostum bu nasıl bir komplo teorisi area51 geçmiş waauuwwww öğretmenlik bitecekmiş fiyuuuu

hiiammia
Memur
04 Temmuz 2025 16:53

öĞrEtMeNLiK mEsLeĞiNİn tAmaMeN oRtADaN KaLdıRıLMaSı aMaÇLanıYoR dsdsadsaddssds xD xD

thmus79
Memur
04 Temmuz 2025 21:42

Bu yazılanı bakan söylese gülersiniz. H

Hayydar
Aday Memur
05 Temmuz 2025 00:34

Bakan da direkt söylemez zaten, alıştıra alıştıra söyler, önce fazla öğretmenlerin başka kurumlara dağıtılacağını belirtir, özelleştirme gerçekleşir, bir kısım öğretmen daha arka hizmete alınır, emekli/EYT'ye ayrılanlar gider.

thmus79, 5 gün önce

Bu yazılanı bakan söylese gülersiniz. H

Braweheart01
Genel Müdür
05 Temmuz 2025 01:18

Konu sahibi arkadaşa sesleniyorum hepimiz mesleğin bizzat içindeyiz bu ağızlar bize sökmez bu metni sosyal medyada bilmeyenlere anlatırsan daha çok yoldaş toplayabilirsin kendine

Kagiş
Müsteşar
05 Temmuz 2025 19:19

Tırt mırt vatandaş profesör tiltini almış, yayınları yapmış, dili geçmiş, yurt dışına da çıkmış, kitap yazmış, lisansüstü öğrenci de yetiştirmiş, kongre kongre gezmiş bildiri,sunum, poster işlerini de halletmiş,yerine göre laboratuvardan çıkmamış uzun deneyler yapmış, proje alıp çalışmış kısacası akademiye yıllarını vermiş. Şimdi böyle birisi ya da birilerine tırt mırt derseniz ayıp olur!!

m.r_f, 5 gün önce

Prof ve Doçent dediğiniz kişilerin de büyük kısmının tırt olduğunu denkleme eklersek sorun kalmaz bence.

Reksai786
Aday Memur
05 Temmuz 2025 19:23

ona bakarsan okullarımızda da herşey kağıt üzerinde pırıl pırıl projesi semineri vesairesi. ama içine girip baksan kağıttan aslan.

hatta daha basiti üniversite diyoruz 200 üniversitenin 100 tanesi kapatılsın diyoruz geriye kalan 100 tanesi de tırt ve boş. dünyada ilk bine dahi giremiyor.

11 tane üniversitemiz var ilk 1000e girmiş gerisi boş. ama biz diyoruz ki 100 tane üniversite olsun gerisi tırt.

Kagiş, 4 gün önce

Tırt mırt vatandaş profesör tiltini almış, yayınları yapmış, dili geçmiş, yurt dışına da çıkmış, kitap yazmış, lisansüstü öğrenci de yetiştirmiş, kongre kongre gezmiş bildiri,sunum, poster işlerini de halletmiş,yerine göre laboratuvardan çıkmamış uzun deneyler yapmış, proje alıp çalışmış kısacası akademiye yıllarını vermiş. Şimdi böyle birisi ya da birilerine tırt mırt derseniz ayıp olur!!

yldzhmt
Şube Müdürü
05 Temmuz 2025 19:24

Hcm su arkadasi cok da dikkate almayin lutfen.

Kendisi muhtemelen bu saydiklarinizdan 1 tanesini bile yapmamistir

Kagiş, 4 gün önce

fatih ç.
Genel Müdür
06 Temmuz 2025 01:30

İlk bine girmiyor diye üniversite mi kapatılır? Tüm dünya kapatsın o zaman. Hatta pisadan yeterli puan alamadığımız için liseleri de kapatalım. Bölme öğrenemedikleri için orta okulları da kapatalım. Her yeri, her şeyi kapatalım. Ülkenin kaapısına kiliti vurup defolup gidelim en iyisi. Nasıl olur?

Kardeşim bi problem çıkınca niye aklınıza ilk kapatmak/yasaklamak geliyor? Demek ki eldeki ürün bu. Öğrenci bu olunca hocası da bu oluyor. Vatandaş bu olunca yöneticisi de bu oluyor. Bunlar uzaydan mı geliyor sanki oraya?

Hazır kurulu düzen var. Öğrenci sayısını azaltırsın. Ünide hoca başına 10-20 öğrenci düşer. Hoca her öğrenciyi 4 yıl boyunca ezberler. Kimden olup olmayacağını anlar, yönlendirir. Araştırma görevi verir. Uygulama yaptırır. Bizzat takip eder. Başka hocalara, başka ünilere, ülkelere yönlendirir. Alması gereken eğitimi takip eder, başka da işi olmaz. Yüksek lisans, doktora gibi linsans öğrencisi yetiştirmiş olursun. Her alanda kalite artar.

Bizim sıkıntımız, çok kalabalık olmamız. Benim bi sonıfta 40 öğrencim var. Okulda 400 öğrencim var. Yarısının adını bilmiyorum, unutuyorum. Neyi severler, neyi çözerler, neyi yapabilir, neyi yapamazlar bilmiyorum. Not tutuyorum, bi yerden sonra olmuyor. Ödev kontrolü bile bi bela. Yaptı mı diye kontrol edebiliyoruz ancak. Onun üzerine konuşmak lazım. Diğer öğrencilerle karşılaştırıp eşleştirip akran öğrenimi yapmak lazım. 40-45 kişi olunca olmuyor işte. Çok zor.

ingilizceci78
Aday Memur
06 Temmuz 2025 13:18

sayı çoğaldıkça kalite azalır 200 üniversite varsa türkiyede bu aşırı fazla

fatih ç., 3 gün önce

İlk bine girmiyor diye üniversite mi kapatılır? Tüm dünya kapatsın o zaman. Hatta pisadan yeterli puan alamadığımız için liseleri de kapatalım. Bölme öğrenemedikleri için orta okulları da kapatalım. Her yeri, her şeyi kapatalım. Ülkenin kaapısına kiliti vurup defolup gidelim en iyisi. Nasıl olur?

Kardeşim bi problem çıkınca niye aklınıza ilk kapatmak/yasaklamak geliyor? Demek ki eldeki ürün bu. Öğrenci bu olunca hocası da bu oluyor. Vatandaş bu olunca yöneticisi de bu oluyor. Bunlar uzaydan mı geliyor sanki oraya?

Hazır kurulu düzen var. Öğrenci sayısını azaltırsın. Ünide hoca başına 10-20 öğrenci düşer. Hoca her öğrenciyi 4 yıl boyunca ezberler. Kimden olup olmayacağını anlar, yönlendirir. Araştırma görevi verir. Uygulama yaptırır. Bizzat takip eder. Başka hocalara, başka ünilere, ülkelere yönlendirir. Alması gereken eğitimi takip eder, başka da işi olmaz. Yüksek lisans, doktora gibi linsans öğrencisi yetiştirmiş olursun. Her alanda kalite artar.

Bizim sıkıntımız, çok kalabalık olmamız. Benim bi sonıfta 40 öğrencim var. Okulda 400 öğrencim var. Yarısının adını bilmiyorum, unutuyorum. Neyi severler, neyi çözerler, neyi yapabilir, neyi yapamazlar bilmiyorum. Not tutuyorum, bi yerden sonra olmuyor. Ödev kontrolü bile bi bela. Yaptı mı diye kontrol edebiliyoruz ancak. Onun üzerine konuşmak lazım. Diğer öğrencilerle karşılaştırıp eşleştirip akran öğrenimi yapmak lazım. 40-45 kişi olunca olmuyor işte. Çok zor.

Türkçeci_7
Müsteşar
06 Temmuz 2025 22:53

Akademisyenlerin bir kısmı zaten hicbir şey yapmadan maaş alıyor bir kısmı birkaç öğrencili bölümlerde yine miş gibi yapıyor bazıları ise hic gitmese yoklukları belli olmaz . Tek sıkıntı akademisyenlere iş bulmak olsun ihtiyaç olan bölümlere alan değişikliği benzeri bir şey yapılabilir. Bilirkişi olurlar danışman olurlar ,arabulucu olurlar olurlar da olurlar veya şimdi yaptıkları gibi miş gibi yaparak maaş almaya devam ederler.

Kagiş, 5 gün önce

Dantesedmond
Aday Memur
06 Temmuz 2025 23:11

.
Toplam 25 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi