Editörler : E.Kayı Han
31 Temmuz 2025 22:53

İzmir Buca YGC İnfaz Kurumunda İnsan Sağlığı Hiçe Sayılıyor

Değerli meslek büyüklerim burada sizlere bir şey danışmak istiyorum. Bilgilerinizle beni aydınlatırsanız sevinirim. Burada yazacaklarım Buca Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu?nda yaşanan insan sağlığının hiçe sayılması, kötü muamele, mobbing ve aksaklıklarla İlgilidir. Arkadaşlar ben daha yeni memurum konulara çok hakim değilim ama kendi düşüncem devlet memurluğunun bu kadar aşağılanmaması, memurluğun bir ciddiyetinin olması gerektiğini ve memurun devleti temsil ettiği düşüncesindeyim. Bu yüzden yaşananlardan rahatsız oldum ve sizlere danışmak istedim. İlk değineceğim konu insan sağlığı. Kurumda temizlik yapılmıyor. Kurum koridorları, memurların nöbet ve bekleme yerleri, tuvaletler iğrenç durumda. Tuvaletler ?aylardır? temizlenmiyor ve pislikten tuvalete girmek mümkün değil. Fayanslar simsiyah, lavabolar sapsarı, deterjanlar pet şişelerde, peçete yok. İnanın görseniz kusarsınız. Bu yüzden kurumda tuvalete giremiyorum. Eve gelene kadar beklemek zorumda kalıyorum. Peçete idari kata veriliyor içeriye verilmiyor. Bir kurumda her şey yolunda gitmeyebilir işimiz insan kaynaklı sonuçta ama bu kadar da kötü bir yönetim olamaz. Yaşanan durum tamamen bilinçli ve kasıtlıdır. Kurum müdürü emekliliğinin gelmiş olmasının sebebiyle kurumla ilgilenmiyor. Kurum ikinci müdürleri ve idare memurları da kafalarına göre hareket ediyorlar. Çifte standart uygulanıyor. İdari bölüm çalışanları memur, içeride çalışanlar bir köle olarak görülmekte. Bahsi geçen yer bir devlet kurumu mu yoksa bir çöplük mü belli değil. Ayrıca bu pisliğin içinde abdest almak zorunda bırakılıyoruz. Namaz kıldığımız mescitte temizlenmiyor aynı derecede kötü durumda. Dışarıda namaz kıldığım cami imamına soruyorum bu şekilde kılınan namaz kabul olmaz diyor. İbadetimizi de yapmamız engelleniyor. Kurumun temizliği gerek sağlık gerekse insan onuru için zedeleyici derecede kötüdür. Buradaki insanlar devletin memurudur ve bu durumu hak etmemektedir. Bu durum için kurumda işçi hükümlü sayısı yetersiz olduğu bahanesi öne sürülmektedir. Hiçbir işçi hükümlü bu kuruma gelmek istemiyormuş. Bu açıklama biz memurlara samimi gelmemektedir. Buraya işçi hükümlü gelmek istemiyor bahanesiyle memurların ve hükümlü/tutukluların sağlığıyla oynanması kanunsuz ve doğru değildir. Ayrıca aynı bahaneyle kurumda yemekleri de artık memurlar dağıtmaya başlamıştır. Hiçbir memur kendi görev tanımları dışında çalıştırılamaz bu yasalara aykırıdır ama burada idare keyfi hareket etmektedir. Memurlara garson muamelesi yapılmaktadır. Hatta hükümlüler ?ver oradan bir kuru pilav?, ?size de garsonluk yaptırıyorlar haliniz bizden kötü? şeklinde söylemlerle memurlarla dalga geçmektedir. Kurumda devlet memurluğumun hiçbir ciddiyeti kalmamıştır. Ayrıca Personel sayımız yetersizdir. Memurlar yemek dağıttı için nöbet yerleri boş kalmaktadır ve güvenlik zafiyeti oluşmaktadır. İşler aksamakta ve sorumlusu biz olmadığımız halde bu aksaklıklar yüzünden hükümlü/tutuklularla da sıkıntı yaşamaktayız. (Yorumlarda devamı var)

Theguardian1234
Aday Memur
31 Temmuz 2025 22:57

Bu iş yardımcı hizmetler sınıfında olan çalışanların görevidir. Biz ise genel idari hizmetler sınıfındayız. Görev tanımımızın dışında işlere zorlanmakta ve yapmak zorunda bırakılmaktayız. Buna bir memur itiraz ettiğinde mobbingle geri dönüş yapılmaktadır. Kurumdan bu yüzden sürgün edilenler ve gereksiz yere tutanak tutulan bir sürü memur vardır. İdare keyfi hareket etmektedir. Adaletsiz bir yönetim ve adam kayırma vardır. Kurum içi iklim şartlarından dolayı aşırı derecede sıcaktır. Bu da personelin sağlığını ve çalışma performansını etkilemektedir. Memur odalarında fanlar vardır fakat sadece sıcak hava üflemektedir. Bunun içinde idare bir şey yapmamaktadır. Ayrıca kanuna aykırı olmasına rağmen kötü niyetli olarak kurum müdürün haberi olmaksızın memurun açığını bulmak amacıyla kameralar izlenmektedir. Kurum idaresinde mahkuma şirin gözükelim aman mahkum bizi şikayet etmesin ama personele ne olursa olsun zihniyeti hakimdir. Bu durum bir memur ve yasalara uyan bir vatandaş olarak bizleri rahatsız etmektedir. Kurum idaresi tarafından memurlar hor görülüp değersizleştirilmeye çalışılmaktadır. İnanın bunları bir mahkum yazsa hemen gereği yapılırdı ama söz konusu biz memurlar olunca idare duyarsız davranmaktadır. Burada belirttiğim durumlardan ötürü sağlığımızdan olmak, görevimiz dışında bir iş yapmak ve buna zorlanmak, değersizleştirilip mobbing görmek istemiyoruz. Bizde bu devlet için çalışıyoruz. Bir kurumda her şey yolunda gitmeyebilir. İşimiz insan kaynaklı ama bu kadar da kasti, adaletsiz ve kötü bir yönetim de olamayacağını düşünüyorum. Bu tutum özellikle tercih edilmektedir. Kurum müdürü emekliliğinin de gelmiş olması nedeniyle kurumla ilgilenmiyor. Ben işimi seviyorum fakat böyle durumlar insan onurunu zedelemekte ve memurun çalışma isteğini kırmaktadır. Daha önce de kurum idaresinin keyfi ve kanunsuz uygulamalarıyla ilgili yazılar yazıldı. Hepsi doğrudur. Benimde burada yazdıklarım bütün memurlara ve hükümlü/tutuklulara sorulabilir. Her şey kurum kamera kayıtlarında da zaten sabittir. Burada sizlerden görüşlerinizi paylaşmanızı, bilgileriniz dahilinde bizleri aydınlatmanızı ve yardımcı olmanızı rica ediyorum. Ayrıca yetkili mercilerin sesimizi duymasını ve personeller olarak bir an önce bu durumların düzelmesini bekliyoruz.

Şimdiden hepinize teşekkürler.

İskenderBüyük23
Aday Memur
01 Ağustos 2025 12:33

allah yardımcınız olsun kardeşim, cezaevi savcısı ile görüşmeyi deneyin derim sonuçta kurum en üst amiri o, zaten şuanki duruma göre kimi şikayet ediyorsan onu atlayarak sıralı amirlerine iletmen gerekiyor, kurum müdürünü şikayet ettiğine göre onu atlayarak bir üst amire yani sayın savcımızla görüşmen gerekiyor diye düşünüyorum. Anladığım kadarıyla yeni açılan ygc tiplerinde işçi mahkum bulmak biraz zor oluyor, diğer kurumlarla arasındaki en bariz fark acep sistemi oluyor o yüzden acep altyapısına sahip olmayan kurumlara nakil olmak istemiyorlar. Ama sayın savcımızın bu konuya duyarsız kalacağını sanmıyorum. Bizim savcımız çok ilgili hem memurunu hem mahkumunu düşünen bu konuda hep desteğini gösteren hal hatır soran birisi.

Theguardian1234, 7 ay önce

Bu iş yardımcı hizmetler sınıfında olan çalışanların görevidir. Biz ise genel idari hizmetler sınıfındayız. Görev tanımımızın dışında işlere zorlanmakta ve yapmak zorunda bırakılmaktayız. Buna bir memur itiraz ettiğinde mobbingle geri dönüş yapılmaktadır. Kurumdan bu yüzden sürgün edilenler ve gereksiz yere tutanak tutulan bir sürü memur vardır. İdare keyfi hareket etmektedir. Adaletsiz bir yönetim ve adam kayırma vardır. Kurum içi iklim şartlarından dolayı aşırı derecede sıcaktır. Bu da personelin sağlığını ve çalışma performansını etkilemektedir. Memur odalarında fanlar vardır fakat sadece sıcak hava üflemektedir. Bunun içinde idare bir şey yapmamaktadır. Ayrıca kanuna aykırı olmasına rağmen kötü niyetli olarak kurum müdürün haberi olmaksızın memurun açığını bulmak amacıyla kameralar izlenmektedir. Kurum idaresinde mahkuma şirin gözükelim aman mahkum bizi şikayet etmesin ama personele ne olursa olsun zihniyeti hakimdir. Bu durum bir memur ve yasalara uyan bir vatandaş olarak bizleri rahatsız etmektedir. Kurum idaresi tarafından memurlar hor görülüp değersizleştirilmeye çalışılmaktadır. İnanın bunları bir mahkum yazsa hemen gereği yapılırdı ama söz konusu biz memurlar olunca idare duyarsız davranmaktadır. Burada belirttiğim durumlardan ötürü sağlığımızdan olmak, görevimiz dışında bir iş yapmak ve buna zorlanmak, değersizleştirilip mobbing görmek istemiyoruz. Bizde bu devlet için çalışıyoruz. Bir kurumda her şey yolunda gitmeyebilir. İşimiz insan kaynaklı ama bu kadar da kasti, adaletsiz ve kötü bir yönetim de olamayacağını düşünüyorum. Bu tutum özellikle tercih edilmektedir. Kurum müdürü emekliliğinin de gelmiş olması nedeniyle kurumla ilgilenmiyor. Ben işimi seviyorum fakat böyle durumlar insan onurunu zedelemekte ve memurun çalışma isteğini kırmaktadır. Daha önce de kurum idaresinin keyfi ve kanunsuz uygulamalarıyla ilgili yazılar yazıldı. Hepsi doğrudur. Benimde burada yazdıklarım bütün memurlara ve hükümlü/tutuklulara sorulabilir. Her şey kurum kamera kayıtlarında da zaten sabittir. Burada sizlerden görüşlerinizi paylaşmanızı, bilgileriniz dahilinde bizleri aydınlatmanızı ve yardımcı olmanızı rica ediyorum. Ayrıca yetkili mercilerin sesimizi duymasını ve personeller olarak bir an önce bu durumların düzelmesini bekliyoruz.

Yavuzbey1512
Memur
01 Ağustos 2025 23:34

Biz ekmeği için çalışan her zorlu sarti ve koşulu kabul etmis devlet memurlariyiz. Öncelik devlet memuruna yakışır duruş ve tavrı sergilemektir. Bu güzel meslekte yaşadığım 12 yıla sığınarak sana nacizane tavsiyem kurumunu ,kurum amirlerini ve çalışma arkadaşlarını burada herkesin görüp yargılama yapacağı bir formda kötülemeden durumu uygun bir dil veya dilekçe ile sıralı üst amirlerine iletmendir. Bu gibi formlari bizden çok mahkum yakınları takip etmekte ve kendi çıkarları için çarpıtarak kullanmaktadir. Pandemi döneminde kurumu evimiz bildik günlerce temizlik yaptik yemek dagittik yeni açılan cezaevleri bizim için yorucu oldu günlerce çıkamadık ama ne yaptıysak yaptık kendi icimizde çözmeye çalıştık. Senin de bu güzel yazı dilinle bu işi basaracaginı fakat bu yolun bir form değil resmi makamlar olduğunu düşünüyorum. İyi calismalar dilerim

muhendisbey06
Kapalı
02 Ağustos 2025 01:47

yazdıklarınıza hak veriyorum.

Yavuzbey1512, 7 ay önce
Biz ekmeği için çalışan her zorlu sarti ve koşulu kabul etmis devlet memurlariyiz. Öncelik devlet memuruna yakışır duruş ve tavrı sergilemektir. Bu güzel meslekte yaşadığım 12 yıla sığınarak sana nacizane tavsiyem kurumunu ,kurum amirlerini ve çalışma arkadaşlarını burada herkesin görüp yargılama yapacağı bir formda kötülemeden durumu uygun bir dil veya dilekçe ile sıralı üst amirlerine iletmendir. Bu gibi formlari bizden çok mahkum yakınları takip etmekte ve kendi çıkarları için çarpıtarak kullanmaktadir. Pandemi döneminde kurumu evimiz bildik günlerce temizlik yaptik yemek dagittik yeni açılan cezaevleri bizim için yorucu oldu günlerce çıkamadık ama ne yaptıysak yaptık kendi icimizde çözmeye çalıştık. Senin de bu güzel yazı dilinle bu işi basaracaginı fakat bu yolun bir form değil resmi makamlar olduğunu düşünüyorum. İyi calismalar dilerim

Theguardian1234
Aday Memur
02 Ağustos 2025 18:37

Bence acep sistemi de dahil çözülemeyecek şeyler değil. Düşünceleriniz için teşekkürler.

İskenderBüyük23, 7 ay önce

allah yardımcınız olsun kardeşim, cezaevi savcısı ile görüşmeyi deneyin derim sonuçta kurum en üst amiri o, zaten şuanki duruma göre kimi şikayet ediyorsan onu atlayarak sıralı amirlerine iletmen gerekiyor, kurum müdürünü şikayet ettiğine göre onu atlayarak bir üst amire yani sayın savcımızla görüşmen gerekiyor diye düşünüyorum. Anladığım kadarıyla yeni açılan ygc tiplerinde işçi mahkum bulmak biraz zor oluyor, diğer kurumlarla arasındaki en bariz fark acep sistemi oluyor o yüzden acep altyapısına sahip olmayan kurumlara nakil olmak istemiyorlar. Ama sayın savcımızın bu konuya duyarsız kalacağını sanmıyorum. Bizim savcımız çok ilgili hem memurunu hem mahkumunu düşünen bu konuda hep desteğini gösteren hal hatır soran birisi.

Theguardian1234
Aday Memur
02 Ağustos 2025 18:49

Ben kimseyi kötülemiyorum sadece olanları söylüyorum. Olanların sorunlusu da ben değilim. Siz diyorsunuz ki sizi düşünmeyeni siz düşünün.Bahsettiğiniz dönemleri bilmiyorum ama eski arkadaşların söylediğine göre o günlerde de vaat edilenler yapılmamış. Mesela ek ödeme yapılacakmış bir defa 1000 TL yapılmış sonra kalmış öyle. Ondan da vergi kesmişler hatta. Daha bir sürü sıkıntı yaşamışlar. Pandemi dönemini de iyi anlatmıyorlar yani. Yine de görüşleriniz için teşekkürler.

Yavuzbey1512, 7 ay önce

muhendisbey06
Kapalı
10 Ağustos 2025 10:09

konu sahibine şunu sormak istiyorum. birlikte çalıştığın iş arkadaşın kurumun temiz tutulması için gerekli özeni gösteriyor mu. mesela başka bir iş arkadaşının sorumlu olduğu yeri kirlettiğinde orayı temizliyor mu yada temiz teslim edilmiş görev yerini aynı şekilde temiz bırakıyor mu teslim alacak kişiye. kendimden örnek vereyim görev yerimi akşam pırıl pırıl teslim ediyorum, ama afedersin gece vardiyasına geldiğimde aynı şekilde teslim alamıyorum

Ben kimseyi kötülemiyorum sadece olanları söylüyorum. Olanların sorunlusu da ben değilim. Siz diyorsunuz ki sizi düşünmeyeni siz düşünün.Bahsettiğiniz dönemleri bilmiyorum ama eski arkadaşların söylediğine göre o günlerde de vaat edilenler yapılmamış. Mesela ek ödeme yapılacakmış bir defa 1000 TL yapılmış sonra kalmış öyle. Ondan da vergi kesmişler hatta. Daha bir sürü sıkıntı yaşamışlar. Pandemi dönemini de iyi anlatmıyorlar yani. Yine de görüşleriniz için teşekkürler.

sevgi ve aşk
Daire Başkanı
11 Ağustos 2025 11:52

kurumları müdürler yönetmez. serbas memur yönetir ve vardiya ve diğer basmemurlarda destek verir.. aynı ortamda bu idarecilerde bulunuyor.. bas memur gözetim ve güvenlik servisindedir. oraların müdürün temizleyin demesine gerek yok. işçi koğuşları vardır..idarenin meydancıları.. talimat verilir. ambardan istenir malzeme. temizlenir. tamamlanır.. aslan yattığı yerden belli olur. ki hijyen en önemli şeydir .. 410 bin hükümlü ve tutuklu olan bakanlıkta temizlik yapılmıyorsa.. diyecek söz bulamıyorum.. yemeği hükümlü isçi dağıtır.. memur başında durur.. mutfaktan mutlaka sorumlu vardır..

DEVE35
Aday Memur
11 Ağustos 2025 13:19

tebrik ederim doğru diyorsunuz

sevgi ve aşk, 7 ay önce

kurumları müdürler yönetmez. serbas memur yönetir ve vardiya ve diğer basmemurlarda destek verir.. aynı ortamda bu idarecilerde bulunuyor.. bas memur gözetim ve güvenlik servisindedir. oraların müdürün temizleyin demesine gerek yok. işçi koğuşları vardır..idarenin meydancıları.. talimat verilir. ambardan istenir malzeme. temizlenir. tamamlanır.. aslan yattığı yerden belli olur. ki hijyen en önemli şeydir .. 410 bin hükümlü ve tutuklu olan bakanlıkta temizlik yapılmıyorsa.. diyecek söz bulamıyorum.. yemeği hükümlü isçi dağıtır.. memur başında durur.. mutfaktan mutlaka sorumlu vardır..

11 Ağustos 2025 23:53

Kimse işe girerken her türlü şartı kabul edecek diye bir taahhüt imzalamıyor. Herkes kendi sorumluluğuna düşen işi nasıl yapıyorsa, ceza infaz kurumunda da bu işten sorumlu kişi kimse personellerin lavabosu ve çalışma alanlarının temiz tutulmasını sağlamak bu kişinin görevidir ve görevini yapmıyorsa bu kişi hakkında işlem yapılmalıdır. Elbette olağanüstü durumları kastetmiyorum, şu an içerisinde bulunduğumuz süreç ohal, pandemi, toplumsal ayaklanma vs. süreci değil, sıradan günler geçiriyoruz neden bir infaz koruma memuru eline tuvalet fırçasını alıp tuvalet temizlesin?

Yavuzbey1512, 7 ay önce
12 Ağustos 2025 10:15

Allah yardımcınız olsun kardeşim. Mobbing bu ülkenin en büyük sorunlarından birisidir ne yazık ki. Kimi kime şikayet edeceksin ki. Çok uğraştılar çok yıpratmaya çalıştılar yıprattılar da zamanında ama her zaman itiraz eden sorunlara karşı dik duran bir insan olmaya çalıştım elimden geldiğince. Savcıya şikayet etmen de pek birşey değiştirmez. Oraya müfettiş gitmesi lazım. Gerekiyorsa CİMER'e yazarak buradaki yazdıklarını bildirebilirsin. İdare sana muhtemelen usulsüz şikayetten soruşturma başlatır. Ancak CİMER'e '' Her türk vatandaşı silsile yolu takip edilmeksizin istek, öneri ya da şikayette bulunabilir.'' maddesi seni cezadan kurtaracaktır. Zaten ceza veremezler de verecek olurlarsa bu maddeyle cezaya itiraz edebilirsin komisyon cezayı kaldıracaktır.

İsmi Lazım Deil
Daire Başkanı
12 Ağustos 2025 14:19

Yeni memurken bize de böyle her şey yanlış geliyordu. Bu nasıl olabilir diye şaşırıyorduk, aklımız almıyordu. Ondan sonra hiçbir şeyin düzelmediği görünce anlıyorsun ki kamu kurumlarında hiçbir iş düzgün değil. Artık zamanla mecburen alışıyorsun. Zamanla normal geliyor insana. Ne yaparsan yap kamu kurumlarında sistem düzelmez. Salla başı al maaşı, herkes kendi rahatına bakar.

gtot
Kapalı
05 Şubat 2026 06:21

Her kurumda çalışma arkadaşının sorumlu olduğu yeri kirletip kirlettiği yeri temizlemekten aciz çalışanlar da var. Kimse kusuruma bakmasın ama o kendi pislettiği yeri temizlemekten acizlerin karşılarında babalarının uşağı yok. Herkes kendi kirlettiği yeri temizleyecek paşa paşa

13Adalet
Aday Memur
05 Şubat 2026 10:10

Kurumlarda çalışan memurlar görev yerlerini temiz tutması gerekir. Her şeyi de idareden beklememek lazım. Lazım olan temizlik malzemeleri ambardan talep edilir ve işçi hükümlüler tarafından temizlik yapılır. Eğer bu şekilde yapılamıyorsa bunu uygun bir dille başmemura ve idareye bildirmek lazım. Yine de yapılmıyorsa cezaevi savcısına durum aktarılır. kendi düşüncem sürekli temizlemekten ziyade çalıştığımız yerlere özen göstermek ve temiz tutmaktır. Şikayet etmek en son kriter olmalıdır.

wax meber
Şef
05 Şubat 2026 14:14

Bu müdürden ziyade başmemurlarla alakalı. Başmemurlar ağırlığını koyup bu işi çözemiyorsa demek ki memurlar da bu konuyu pek sallamıyordur. Ayrıca idari bina ile oluşan ayrımı çoğu yerde duyuyoruz ve bu konuda acil bir denetleme gerekli.

Toplam 15 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi