Editörler : cihan27E.Kayı Han
17 Kasım 2025 16:02

Kamu işçisinin devlet memurundan üstün olma sebebi sizce nedir.

Bu ankete 7 günde, 59 kişi oy kullandı ve 24/11/2025 16:02 tarihinde sona erdi.

Kpsbirincisi
Genel Müdür
17 Kasım 2025 16:43

Kamu işçisi devlet memurundan üstün değildir. Bunu nerden çıkarıyorsunuz

dmys
Memur
18 Kasım 2025 09:47

Zamanımıza bir bedel biçiliyor. Biçilen bu bedel büyüklüğü o kişinin devlet gözündeki üstünlüğü demektir. Tırı vırı ünvanlı işçiler bile (Temizlikçi, güvenlik, bahçivan...) memurdan daha fazla bedel büyüklüğüne sahipse tabikide memurdan daha değerliler.

Kpsbirincisi, 4 hafta önce

Kamu işçisi devlet memurundan üstün değildir. Bunu nerden çıkarıyorsunuz

petar740
Aday Memur
18 Kasım 2025 10:41

Kamu işçişi 2 farklı sınıftır. Bu ikisini karıştırmamak gerek.

1- Sınavla hakkıyla kamu işçisi olanlar

2- Taşerondan kadroya geçerek kamu işçisi sayılanlar (Referansla, torpille işe girenler)

Sınavla hakkıyla kamu işçisi olanlara kimse birşey demiyor. Ancak taşerondan kadroya geçip kendi amirinden (şube müdürü) daha fazla maaş alanlar kamuda ciddi bir sorun yaratıyor. Bu sorun her zam döneminde büyüyerek devam ediyor.

denrit
Aday Memur
18 Kasım 2025 11:50

işçi sendikaları başkanı tek sebebtir. adam Türkiye nin en güçlü adamı. bir parmak kaldirsa ekonomi çöker

hagiyatmaz
Şube Müdürü
18 Kasım 2025 13:19

tek sebebi memurların yalama ve bir çoğunun vasıfsız git gel memur olmasıdır, kamu işçisinin siyasi bağlantısının tersi siyasi yalamalık olmamız mesela memur-sen başkanı siyaset yapmıyor mu? yaptığı siyaset hükümet alkışlamak başka bir hükmü yok ve bu sendika en büyük sendika hikaye bu kadar.

denrit, 4 hafta önce
işçi sendikaları başkanı tek sebebtir. adam Türkiye nin en güçlü adamı. bir parmak kaldirsa ekonomi çöker

Karizmaunl
Genel Müdür
18 Kasım 2025 13:52

Kamu işçisinin memurdan üstün olduğu gibi bir durum yok ama sahadaki uygulamalar bu algıyı güçlendiriyor. İşçi sendikalarının grev hakkı nedeniyle çok daha güçlü pazarlık yapabilmesi ve her toplu sözleşmede memura göre daha yüksek oranlar alması, memur sendikalarının ise etkisiz kalması dengenin baştan bozulmasına neden oluyor. Buna zamanımıza biçilen bedel meselesi de ekleniyor; temizlik, güvenlik, bahçıvan gibi yardımcı hizmetlerde bile memurdan fazla maaş alanların çıkması memurda devlet gözünde daha az değer görüldüğü hissi yaratıyor.

Bu algıyı en çok pekiştiren şey ise taşerondan kadroya geçişlerin bozduğu ücret dengesi. Sınavla işe giren kamu işçisine kimse bir şey demiyor ama referansla girip bugün şube müdüründen fazla alanların bulunması kamuda ciddi bir rahatsızlık oluşturuyor. Her zam döneminde bu farkın büyümesi ve işçi tarafında siyasi destek olduğuna dair yaygın kanaat, işçiyi pratikte memura göre daha avantajlı bir konuma itiyor. Statü olarak kimse kimseden üstün değil ama ücret düzeni ve sendikal güç farkı işçiyi daha avantajlıymış gibi gösteriyor.

türkmühendis
Şube Müdürü
18 Kasım 2025 21:30

üstünlük maaşla olmaz bu bir gösterge olamaz. lakin şunu da belirtmesem ve farkındalık oluşturmasam olmaz günümüz ekonomik şartlarına göre kamu işçilerinin maaşları azdır memurların maaşları ise oldukça azdır. Asgari ücretle çalışanlar açısından ise de haddinden fazla azdır. insan onuruna yakışır maaş almak herkesin hakkıdır.

airman-06
Aday Memur
19 Kasım 2025 08:29

Bu mesaj 20'nin üzerinde eksi oy aldığı için gizlenmiştir.

Bence üstünlük yok.Yeni girmiş memurla 30 yıllık işçi neredeyse aynı maaşı alıyor.İşçi birçok sözleşme görmüş yıllarda taşrada dağın başında çalışmış onla yeni işe giren bilgisayarı açmayı bilmeyen excel word bilmeyen memur aynı maaşı alıyor.İşçiler arasında da fark var kurumdan kuruma değişiyor.

trsalgado
Daire Başkanı
19 Kasım 2025 09:36

memurların mevkii makam için yağlama yıkama peşinde koşması, diğerlerin ise aman bana dokunmasınlar diye gıkının çıkmaması.

cetek
Şube Müdürü
19 Kasım 2025 10:30

Taşerondan kadroya geçen işçilere kimse ne dokunabiliyor ne yerini değiştirebiliyor. Çalıştırabilmek bile mesele. Adamlar açık açık tehdit ediyor siyaseti devreye sokarım diye.

Karizmaunl
Genel Müdür
19 Kasım 2025 11:39

Yazdığım görüşün altına gelen yorumlara baktığımda ağırlıklı olarak kamu işçisi arkadaşların cevap verdiğini gördüm. Aslında tartışmanın çıkış noktası işçi?memur üstünlüğü değil, kamudaki ücret dengesizliği ve sendikal güç farkıydı. Ama yorumlarda konu tamamen başka bir yere çekilmiş. Bir kısmı ?üstünlük maaşla olmaz? derken, bir kısmı işçinin yıllardır sözleşme gördüğünü, taşrada çalıştığını, o yüzden bugünkü maaşı hak ettiğini söylemiş. Hatta araya memurların makam için yağlama yaptığı ya da ses çıkarmadığı gibi genel geçer eleştiriler bile sıkıştırılmış. Bu tarz yorumların ortak noktası, benim söylediklerimi yanlış anlamaları değil; memurun yaşadığı hak kaybını görmek istememeleri.

Özellikle taşerondan kadroya geçen işçilerle ilgili yapılan yorumlar durumu daha iyi özetliyor. Kimse bir şey yapamıyor, yer değiştiremiyor, çalıştırmak bile problem deniliyor ama bunu dile getirdiğimizde memurdan bir tepki değil, işçiden savunma geliyor. Aslında söylediğim şey çok açık: Ben kimseye üstün demiyorum, kimseyi hedef almıyorum. Sadece kamudaki ücret ve yetki dengesinin bozulduğunu, bunun da pratikte bazı grupları daha avantajlı gösterdiğini ifade ediyorum. Buna rağmen en sert itirazın memurlardan değil, işçilerden gelmesi de bu dengesizliğin nasıl bir algı yarattığını gösteriyor.

aytekin92
Memur
19 Kasım 2025 11:55

Siz memurlar gibi masa başında göbek büyütmemeleri

Karizmaunl
Genel Müdür
19 Kasım 2025 12:12

Masa başında göbek büyütmek gibi lafı ortaya atan kişinin hem kamuyu hem işi hem de memurluğu hiç bilmediği çok açık. Eğitim seviyesi yerlerde sürünen, yaptığı işin niteliğini bilmeyen insanların memuriyet gibi ağır sorumlulukları olan bir mesleği küçümsemesi gerçekten trajikomik. Devletin tüm işleyişi memurun sırtındayken, mevzuatı bilmeyen, bir dilekçe yazmayı beceremeyen, bilgisayarı zar zor kullanan birinin kalkıp memura akıl vermesi ancak cehaletin cesaretiyle açıklanabilir.

Bu cümleyi kuran kişi önce kendi kapasitesine bakmalı. Liyakatsiz gelip kadro bulmuş olanların, işi bilmeyenlerin, sorumluluk almayanların memura laf etmesi tam da kamudaki çürümenin göstergesi. Memurluk masa başında oturmak değildir; iş bilmeyenlerin hatalarını toplamak, kurumun işleyişinin yükünü taşımak, yaptığın her işten hukuken sorumlu olmak demektir. Bu seviyede bir cümle kuran kişinin tek gösterdiği şey de budur: Bilgisi yok, görgüsü yok, emeğe saygısı yok ama memura tepeden konuşacak kadar özgüveni var. Bu cümle bile kimin hangi seviyede olduğunu fazlasıyla ortaya koyuyor.

aytekin92, 4 hafta önce

Siz memurlar gibi masa başında göbek büyütmemeleri

Bozkurtbakışlı
Şube Müdürü
19 Kasım 2025 12:47

Taşeron şirket personeliyken bir gecede kadroya alındılar. Sınav yok! Mülakat yok! Diploma şartı yok! İş riski yok! Pardon var: Paspas kaybolmaması lazım! Birde telsizin bozulmaması gerekiyor. Bunlar zimmetlik eşyalar. Memur 50-52 bin maaş alıyorken, Taşeron kadro lütfuna layık olanlar, yanlarla beraber 70-75 bin maaş alıyor. Ben maaşa bakarım. Üstün olan daha fazla maaş alır. Paspasını yapar! Tuvaletin kapısını da kitler 1 saat mıçmak yok der! Herkes biat eder... Taşerondan kadroya alınan işçi memurdan üstündür.

ArDıL_1905
Müsteşar Yardımcısı
19 Kasım 2025 13:38

Soruna şu şekilde cevap vereyim?

Diyelimki ben yabancı uyrukluyum ve Türkiye deki sistemden haberim yok!

Sen soruyu sordun bana!

Hey Corççç kamu işçisi memurdan neden fazla maaş alır?

Bende şöyle cevap veririm: Galiba aldığı eğitim senden fazla!

Sen cevap verirsin: Onlar ilkokul mezunu, memur çoğu üniversite mezunu

Bende O MAY GOODDDD! derim!

MEHMETHAN OSMANLI
Daire Başkanı
19 Kasım 2025 13:38

üstün olmasa vasıfsız temizlik işçisine daire başkanı maaşı verir mi devlet tabiki üstün.

reis63
Şef
19 Kasım 2025 13:54

Yakın süreçte kadroya geçen taşeron işçiler ikramiye ve sosyal haklar ile birlikte 80 binin üzerinde maaş alıyor. Memurlarda ölsün mü? ne yapalım
19 Kasım 2025 14:59

memur çay akhve keyfi yaparken, işçi milletin b*kuyla uğraşıyor belki ondandır

varan32
Aday Memur
19 Kasım 2025 15:01

sendikalarına kendi kazançlarından aidat veriyorlar, bir yevmiye

mutlu_50
Müsteşar
19 Kasım 2025 15:07

Akşama kadar temizlik yapıyorlar değil mi? Kadroyu aldınız temizlik de bitti. İş memurla yarış yapmaya geldi her konuda. Onu da başardınız tebrikler. Memuru karalaya karalaya çok güzel algı oluşturdunuz. Memur 120.000 alıyor biz 50.000 alıyoruz diye yalan söyleyenlerden misin sen de? Temizlik şuan en son işiniz. Ellerde telefon akşama kadar sosyal medya, borsa, döviz, altın takip. Temizlik ve güvenlik konusuna hiç girme etrafına bak.

jackreacher52, 4 hafta önce

memur çay akhve keyfi yaparken, işçi milletin b*kuyla uğraşıyor belki ondandır

Toplam 92 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi