Editörler : Pangaea
30 Kasım 2025 22:05

İstifa edip gitmeyi düşünmek mantıksız mı yoksa araştırmaya hatta denemeye değer mi?

merhaba,

5 yıllık öğretmenim (matematik branşım) ve sahip olduğum niteliklere göre aldığım maaşı az buluyorum (50 bin + ek ders ama bildiğiniz üzere ek dersler hem her zaman olmuyor hem ücreti şuan çok çok düşük (gereksiz aslında)) bu platformlarda öğretmen maaşına birkaç başlıktan fazla düşük olduğuna dair atıfta yaptığımı hatırlıyorum.

neyse, sahip olduğum nitelikler bağlamında yapay zeka aracılığı ile çok çok küçük bir araştırma yaptım ve uzun süreden beridir düşündüğüm yurtdışındaki iş pozisyonlarının bir ihtimal mümkün ve başarılı olma ihtimali olduğunu düşünüyorum. uluslararası geçerliliğe sahip dil şartı dahil yapay zeka destekli araştırmamda çoğu şartı veya tamamını sağlıyorum.

yalnız aslında öğretmen maaşı şuan çok çok düşük değil ancak alım gücü ve bazı sahip olduğum nitel özellikler düşünüldüğünde evet düşük hem de çok düşük. (örneğin 2 yabancı dil bilmekteyim ve yoğun yurtdışı seyahatleri yapmak istiyorum öyle bir ilgim veya ihtiyaç duyduğum bir konu işte.)

Ayrıca bölgedeki en küçük evde oturuyorum ve kiram aidat dahil 13 bin civarı.

çok yüksek iş disiplinine sahibim (biraz da işkolik bir yapım var aslında, işe hiç geç kaldığımı hatırlamıyorum genellikle yarım saat bazen 1 saat önce okulda olurum ) fakat şöylecek potansiyel bir dezavantajım da var : benim aslında zayıf da olsa nüksetme ihtimali olan psikiyatrik hastalık bir geçmişim bulunuyor. Biraz (java ve f77 temel düzey) programlama bilgim var.

bu yukarıda bahsettiğim durum haricinde bir de yurtdışı öğretmenlik ihtimali var ancak bunu kazansam da yurtdışındaki farklı iş pozisyonlarında kazanacağım ücret buradaki maaşı artı yurtdışı öğretmenlikten alacağım maaş toplamını düşünsem dahi öğretmenlikten hayli yüksek şuan ki küçük araştırmama göre.

işte o can alıcı soru : diyelim ki internet üzerinden başvuru yapıldı iletişime geçildi anlaştık istifa edip gitmeye değer mi acep yoksa mantıksız olur mu?

sadece para için gidilmez illaki ama parasız da olmuyor maalesef.

okuduğunuz için

teşekkürler

Mavi.Ufuklar
Daire Başkanı
30 Kasım 2025 22:47

5 yılı doldurmuşsunuz. Nasıl alınıyor bilmiyorum ama 5 yılı dolduran memurların 2 yıla kadar ücretsiz izin hakkı var. Ücretsiz izin alabilirseniz 2 yıl kadar, aklınızdakileri deneyebilirsiniz. Ya da istifa eden memurların 10 yıl içerisinde geri dönme hakkı var. İstifa etseniz de yine görevinize geri dönüş hakkınız var.

Anlaşıldığı kadarıyla, genç ve bekar birisiniz. Önünüzde çok uzun bir çalışma hayatı var. Kalan ömrünüzü devlet okullarında öğretmenlik yaparak geçirmek, sizin gibi donanımlı biri adına gerçekten trajik bir durum olur. Sanırım eş-çocuk sorumluluğunuz da yok üstelik. Newton'un dediği gibi, zaman daldaki meyveyi tecrübe ise insanı olgunlaştırır. Her geçen gün gelişmiş ülkelere göre geriye giden bir ülke haline geldik. Gelecek vaadi kalmadı neredeyse, alım gücü günden güne düşüyor.

Çok iyi düzeyde bir entellektüel birkiminiz olduğu belli, hatırı sayılır bir finansal birikiminiz de varsa, ben olsam yerinizde, denerdim. Ne kaybedersiniz ki? Alt tarafı bir memurluk. Birkaç yıl yurtdışında kendi mesleğimi tecrübe edip başarısız olsanız bile, akıcı düzeyde yabancı dil ve yurtdışı tecrübesi ile ülkenize geri döndüğünüzde her türlü memurluktan daha fazlasını kazanabilirsiniz.

kimuni
Genel Müdür
30 Kasım 2025 23:06

Merhaba yorumunuz için çok teşekkürler.

güzel içerikler görüyorum yorumunuzda ancak bazı noktalarda hafifçe hatalı bulduğum veya katılmadığım noktalarda mevcut gibi. Dilerseniz paylaşayım belki yararlı olabilir.

1) hocam sahip olduğum niteliklerden bazısını çocuklarla ya paylaşıyorum yada örnek profil olmak niyyeti ile yansıtmaya çalışıyorum (örneğin dil bilmek). Bu bakımdan öğretmenlik aslında güzel, çocuklar dikkate alıyorlar değerli buluyorlar. Ben en kötü denen okullarda çalıştım sanırım genel hatlarıyla ancak,

2)bu eğitim kademesinde de güzel çocuklar var bence. Sadece bazı konularda eğitim sürecinde dikkat etmek gerekli. Bazı şeyler şansa kalıyor. Bunlar bazen stres de yaratabilir ki bazen bazı öğretmenler için daha stresli seyredebilir sanırım

Ama ben bu mesleği de seviyorum. Esas atıf yaptığım/yakındığım nokta maaş olarak tatmin edici değil (yeterli gelmiyor).

3) Diğer bir husus bu yaz tek başıma yurtdışına tatildeydim (14 gün). İnanın objektif konuşacağım eksiklerimiz var ama Türkiye kendisi de güzel bir memleket. Gidecek olsam buradaki insanları kötüleyip gitsem burdaki insanlara da bi nebze haksızlık olabilir. (Allah korusun!)

4) evet 5 yılı doldurdum ve nasıl izin alacağımı biliyorum ancak bu izin sürecinde bildiğim kadarı ile çalışma imkanı olmuyor. Fakat derinlemesine ve farklı bilgisi olan arkadaşlar varsa memnun kalırım. 2 yıl değil bu arada izin 1 yıl şeklinde biliyorum.

ek değerlendirme: daha çok karşı taraf -ılımlı nesnel olarak değerlendirmeye çalışmışsınız sanki bunun için ve iltifatınız için de ayrıca çok teşekkür e derim.

Mavi.Ufuklar, 1 hafta önce

5 yılı doldurmuşsunuz. Nasıl alınıyor bilmiyorum ama 5 yılı dolduran memurların 2 yıla kadar ücretsiz izin hakkı var. Ücretsiz izin alabilirseniz 2 yıl kadar, aklınızdakileri deneyebilirsiniz. Ya da istifa eden memurların 10 yıl içerisinde geri dönme hakkı var. İstifa etseniz de yine görevinize geri dönüş hakkınız var.

Anlaşıldığı kadarıyla, genç ve bekar birisiniz. Önünüzde çok uzun bir çalışma hayatı var. Kalan ömrünüzü devlet okullarında öğretmenlik yaparak geçirmek, sizin gibi donanımlı biri adına gerçekten trajik bir durum olur. Sanırım eş-çocuk sorumluluğunuz da yok üstelik. Newton'un dediği gibi, zaman daldaki meyveyi tecrübe ise insanı olgunlaştırır. Her geçen gün gelişmiş ülkelere göre geriye giden bir ülke haline geldik. Gelecek vaadi kalmadı neredeyse, alım gücü günden güne düşüyor.

Çok iyi düzeyde bir entellektüel birkiminiz olduğu belli, hatırı sayılır bir finansal birikiminiz de varsa, ben olsam yerinizde, denerdim. Ne kaybedersiniz ki? Alt tarafı bir memurluk. Birkaç yıl yurtdışında kendi mesleğimi tecrübe edip başarısız olsanız bile, akıcı düzeyde yabancı dil ve yurtdışı tecrübesi ile ülkenize geri döndüğünüzde her türlü memurluktan daha fazlasını kazanabilirsiniz.

Peyami.safa81
Aday Memur
30 Kasım 2025 23:10

1 dakika bile durma hemen git. Keşke ben de gidebilsem.

okuryazar3
Müsteşar
30 Kasım 2025 23:19

Hayat meslekten ve paradan ibaret değil. Yazdıklarının çoğunu anlayamadım bile.

Çevremde matematik öğretmenleri saatliği 2 bin 2 bin 500 aralığında özel ders veriyorlar..ve biraz popüler olmuş matematikçiler yerim zamanım yok diyebiliyor..

Yurt dışı senin için sorunsuz olabilir ancak gelecek neslin çocukların için görünen köy:

Orada yabancı, dönse memleketinde yabancı..

Farz edelim işler hesapladığın gibi yürümedi dönmek zorunda kaldın...Bıraktığın yerden dahi başlama şansın olmayabilir.

Valla kızımın ısrarı ile on günlük bir balkan turuna katılmıştım, ikinci sınıf Avrupa ülkelerinde, çoğu ülke bile sayılmaz bile bize bakış açıları sabit piss turkoo:))

jajacoelho
Genel Müdür
01 Aralık 2025 07:02

eldeki bir kuş daldaki on kuştan iyidir

buraközeleğitim
Müsteşar
01 Aralık 2025 10:01

Sahip olduğunuz niteliklerin yanında yaşam tarzınız ve hayattan beklentileriniz eğer öğretmenliğe uymuyorsa o zaman düşünmenizi öneririm.

Hayat dikenli yollardan oluşuyor. Kolay olmayacak. İyi bir pozisyonda ciddi bir maaş aldığınızda aynı zamanda ciddi manada da yorulacaksınız. Bu konuyu da hesaba katmak lazım.

MEB öğretmenliği size belli oranda bir iş garantisi ve özlük hakkı sunar. Muthiş özlük haklarımız var bence. Patron yönetici şef falan dırdırı çekmeden çalışırsınız. Normal şartlar altında tabi. Ama bu işin karşılığında aldığınız para hak ettiğiniz yaşam standartlarının altında yaşamayı göze almadan ne uzayacağınız ne kısalacağınız bir yaşam sunar. Yersiniz gezersiniz ufak tefek rafine zevkleriniz için paralar harcarsınız arada bir yurt dışı yapar kitabınızı okur dizinizi izler takılırsınız. Ancak daha fazlası için bedel ödemek gereken bir para kazanıyoruz. Ben 2025 model arabaya bineyim ev alayım yazlık alayım derseniz yani bunun için baya bir uzun birikimler yapmak gerekiyor. bu yaşam standartları size uymuyorsa böyle bir ömür istemiyorum diyorsanız dakika durmayın.

YUSUF YILDIRIM
Müsteşar
01 Aralık 2025 11:37

Öncelikle hakkınızda hayırlısını dilerim. Elbette hepimizin çalışma amacı kendimizin ve varsa ailemizin geçimini sağlamak, daha iyi bir yaşam standardına ve kalitesine ulaşmak. Memuriyette hep şu vardır "memuriyet ne ondurur ne öldürür", yani sadece memuriyetle ne çok üst düzey bir yaşam standardınız olur ne de çok kötü, sefil bir hayatınız olur.

Kendi adıma gençliğimde elimde imkan olsaydı da yurtdışında yaşayabilseydim, "şu anki aklımla" giderdim. Geriye dönüp baktığımda gerçekten elimde böyle bir imkanın olmasını çok isterdim.

Siz araştırmanızı yapmışsınız, yurtdışında niteliğinize uygun iş olduğunu ve kazancının da beklentinizi karşıladığınız belirtiyorsunuz. Yerinizde olsam bunu somut hale getirir, yurtdışındaki işlere başvururdum. Eğer olur da kabul alırsanız yeni ufuklara yelken açarsınız. Bu arada sayın mavi.ufuklar'ın da belirttiği gibi ilk etapta ücretsiz izin alıp yurtdışına gitmeyi düşünebilirsiniz. Eğer memnun kalırsanız geri dönmezsiniz, kalmazsanız geri döner ve kaldığınız yerden devam edersiniz. Ancak bunu yapmak için yurtdışındaki işinizi kesinleştirmeniz gerekir. Yani iş bulmadan ve he türlü izin ve belgeyi hazırlamadan ücretsiz izne ayrılmanızı tavsiye etmem.

Kısacası önce iş bulun, sonrası size kalmış.

Sanaylin
Aday Memur
01 Aralık 2025 13:11

isita edip 8 yil yurtdisinda yasayip tekrar memurluga donen biri olarak. neden olmasin? ama cok iyi arastir. diploma denkligi ve is gorusmelerini online uzerinden simdiden yapabilirsin bu sana yol gosterir. Tr den farkli olarak yurtdisinda saglik sigortasi ve emeklilik haklari farkli. tr sosyal bir devlet oldugu icin az maasla calisiyoruz fakat kanserde dahil olmak uzere bir cok saglik odenegi var devlet memurlugunda evet eksiklerde var tabii amacim burada buradaki saglik sistemini ovmek degil sadece yurtdisi maaslari yuksek ama bu maasi icinde saglik ve emeklilik yatirimlari yok. siz kendiniz bunlari firmalarla anlasip odeyeceksiniz boyle oluncada maasin yarisi gidiyor. calisma izin belgeleri ve vergiler tabii ayri bir masraf bunlarida iyi arastirmanizi oneririm ve basarili olan bir suru kisi var neden olmasin sizin basarinizda

pekgozenes
Aday Memur
01 Aralık 2025 16:13

Arkana bile bakmaaaa

selimpusat80
Aday Memur
01 Aralık 2025 16:57

daha önce istifa etmiş, istifa etmeden önce de uzun uzun düşünmüş biri olarak söylüyorum ki; bazı soruların doğru cevabı yoktur. Bazen hangi seçeneği seçersen seç üzülürsün. Ben aklım ile kalbim arasında kalırsam yapacağım seçim her zaman bellidir. Geçmişte de böyle yaptım bundan sonrada böyle yaparım. Özetle; the decision is yours. Make your choice.

Peyami.safa81
Aday Memur
01 Aralık 2025 18:32

Niye gittin niye geldin?

Sanaylin, 6 gün önce
isita edip 8 yil yurtdisinda yasayip tekrar memurluga donen biri olarak. neden olmasin? ama cok iyi arastir. diploma denkligi ve is gorusmelerini online uzerinden simdiden yapabilirsin bu sana yol gosterir. Tr den farkli olarak yurtdisinda saglik sigortasi ve emeklilik haklari farkli. tr sosyal bir devlet oldugu icin az maasla calisiyoruz fakat kanserde dahil olmak uzere bir cok saglik odenegi var devlet memurlugunda evet eksiklerde var tabii amacim burada buradaki saglik sistemini ovmek degil sadece yurtdisi maaslari yuksek ama bu maasi icinde saglik ve emeklilik yatirimlari yok. siz kendiniz bunlari firmalarla anlasip odeyeceksiniz boyle oluncada maasin yarisi gidiyor. calisma izin belgeleri ve vergiler tabii ayri bir masraf bunlarida iyi arastirmanizi oneririm ve basarili olan bir suru kisi var neden olmasin sizin basarinizda

fen-25
Şef
01 Aralık 2025 19:10

2 degil 1 yıl ücretsiz izin hakkınız var ,önce onu kullanın direkt istifa etmeyin.

izin alıp giden memurlar var instagramda gördüm ,karı koca gitmişler.deneme sürecindeyiz ,beğenirsek almanyayı istifa edeceğiz dediler

kimuni
Genel Müdür
01 Aralık 2025 19:36

Merhabalar,

değerli üyeler; çok teşekkür ederim kıymetli yorumlar için. Çoğunlukla sağduyulu dikkatli ve düşünerek yazmış herkes. O sebepten ayrıca teşekkür ederim. Kısa iletilerin bazısı ciddi sınırlar olup onlarda dikkate alınması gereklen noktalar.

bence burda farklı şekillerde ve geçerli mevzuatlar ile uyumlu yapılabilecek işler ve elde edilebilecek potansiyel veya muhtemel başarılar da var . Karar alırken bunu da düşünüp gitmeme ihtimalim de var tabi.

iyi forumlar herkese.

okuryazar3
Müsteşar
02 Aralık 2025 01:34

Ule şu yorumumda eksi verecek ne buldunuz? Kırmızı halılar serdiler sizi bekliyor olmalılar herhalde hayranı olduğunuz Avrupalılar..Tamam hepimizce malum memlekette emeğin karşılığı mÖbareklerce iç edilmekte. Hak, hukuk, adalet anlayışı diye bir şey bırakmadılar da.

Herhalde kıyamete kadar kalıcı değiller ya..

okuryazar3, 1 hafta önce

Hayat meslekten ve paradan ibaret değil. Yazdıklarının çoğunu anlayamadım bile.

Çevremde matematik öğretmenleri saatliği 2 bin 2 bin 500 aralığında özel ders veriyorlar..ve biraz popüler olmuş matematikçiler yerim zamanım yok diyebiliyor..

Yurt dışı senin için sorunsuz olabilir ancak gelecek neslin çocukların için görünen köy:

Orada yabancı, dönse memleketinde yabancı..

Farz edelim işler hesapladığın gibi yürümedi dönmek zorunda kaldın...Bıraktığın yerden dahi başlama şansın olmayabilir.

Valla kızımın ısrarı ile on günlük bir balkan turuna katılmıştım, ikinci sınıf Avrupa ülkelerinde, çoğu ülke bile sayılmaz bile bize bakış açıları sabit piss turkoo:))

okuryazar3
Müsteşar
02 Aralık 2025 01:50

Tarih boyu Haçlı seferleri düzenleyenlerin, Çanakkale'de üstümüze çullananların, bizi millet olarak görmeyip birliklerine almayanların, andemide iki şovmen Türk bilim adamı diye yutturduklarının ürünüymüş gibi biontec aşısı ile canımıza okuyanların köleliğine ihtiyacı olanlara güle güle!

Sen aşı olmadın mı diyenlere elbette Ata dede komşumuz Çin'in gül şurubunu* oldum, bebekken de aşılayan onlardı:))

Sanaylin
Aday Memur
02 Aralık 2025 07:19

40 gün yıllık iznimde gittim. calışma izni alınca e maille istifa ettim. ailemden uzak kalmak, yanlızlık ve hep bir gelecek kaygısı. ev arkadasım durup dururken bir gecede beyin kanaması geçirdi onun hastane süreçlerine sahit oldum. evet ölüm riski acil durumlarda tabii hastaneler bakıyor paranı borçlu olacak şekilde ödüyor ama sen işe girer veya sağlık sigortası yaptırırsan o parayı bir şekilde almaya çalışıyorlar o yüzden yurtdışında yaşamak isteyenlere bunu iyi araştırın diyorum çok az ülke sosyal yapıya sahip. veya çalışma izin koşullarını çünkü herkesin çalışma izni statüsü farklı o yüzden başkalarının hikayelerini okurken bunları sorgulayın. ben de meb açıktan atamaya başvurdum atamam olunca yurtdışı haklarımıda koruyarak gerı döndüm. yaş, aile koşulları herkesin farklı
Peyami.safa81, 6 gün önce

Niye gittin niye geldin?

fokyay
Şef
02 Aralık 2025 08:46

Doğru söyledin jajacello

jajacoelho, 6 gün önce

eldeki bir kuş daldaki on kuştan iyidir

Toplam 17 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler