Editörler : Pangaea
02 Aralık 2025 11:41

Bilsem'e nasıl öğrenci seçiliyor

Arkadaşlar Bilsem'e nasıl öğrenci seçiliyor, bu işin yasal prosedürü nedir bilen var mı? İkinci sınıfa giden yeğenimin sınıfındaki öğretmen, 10 kişi seçmiş Bilsem sınavı için ama bunu gizli yapmış. Kimleri seçtiğini , neye göre hareket ettiğini bilen yok...Bu işlerin şeffaf olması gerekmez mi? Öğretmen doğru mu hareket etmiş, yoksa bu süreci velilerle paylaşması gerekiyor muydu?

alparslan...
Müsteşar Yardımcısı
02 Aralık 2025 11:51

Öğretmen sınıfından %20 aday gösterme hakkı var. Aday göstereceği öğrencileri okul komisyonu (müdür, rehber öğretmen, sınıf öğretemenleri) onayına sunuyor, komisyon uygun gördüğü öğrencileri imzalıyor öğretmende e-okul sistemine girişleri yapıyor. Burada aday seçimi ve seçeceği alanlar -genel yetenek, resim, müzik- öğretmen tarafından belirleniyor. Anladığım kadarıyla yeğeniniz seçilen öğrenciler arasında yok ve ailesi haksızlık yapıldığını düşünüyor. Bu işe velileri karıştırdığınız zaman herkes kendi çocuğunun seçilmesi gerektiğini düşündüğü için iş çorbaya dönüyor. O nedenle MEB yetkiyi komisyon ve öğretmene veriyor.

alparslan...
Müsteşar Yardımcısı
02 Aralık 2025 11:54

2 çocuğumu da sınavlarına sokmamış bir veli olarak söylüyorum BİLSEM veliler tarafından yarışa dönüştürülmüş, amacna hizmet etmekten uzak bir sistem haline gelmiştir. Seçilen çocuklar "dahi" diğerleri vasıfsız gibi algılayan, düşünen insanlar var maalesef.

02 Aralık 2025 12:42

cimere yaz

thenglishteacher
Aday Memur
02 Aralık 2025 13:43

Ben neden seçilmedi derdinde değilim, daha çok seçim süreci rahatsız etti. Tesadüfen başka bir veliden duymasak Bilsem'e öğrenci seçildiğinden bile haberimiz olmayacaktı. Tüm okullarda bu şekilde mi işliyor süreç onu merak ediyorum. Yani seçilen öğrenciler gizli mi tutuluyor öğretmen tarafından?

alparslan..., 5 gün önce

Öğretmen sınıfından %20 aday gösterme hakkı var. Aday göstereceği öğrencileri okul komisyonu (müdür, rehber öğretmen, sınıf öğretemenleri) onayına sunuyor, komisyon uygun gördüğü öğrencileri imzalıyor öğretmende e-okul sistemine girişleri yapıyor. Burada aday seçimi ve seçeceği alanlar -genel yetenek, resim, müzik- öğretmen tarafından belirleniyor. Anladığım kadarıyla yeğeniniz seçilen öğrenciler arasında yok ve ailesi haksızlık yapıldığını düşünüyor. Bu işe velileri karıştırdığınız zaman herkes kendi çocuğunun seçilmesi gerektiğini düşündüğü için iş çorbaya dönüyor. O nedenle MEB yetkiyi komisyon ve öğretmene veriyor.

alparslan...
Müsteşar Yardımcısı
02 Aralık 2025 14:01

Yasal süreci anlattım. Öğretmenin aday gösterdiği kişileri neden aday gösterdiğine veya göstermediğini neden göstermediğine dair diğer velilere açıklama yapma, seçtiği öğrencileri ilan etme, süreci paylaşma gibi bir görevi yok. Aday gösterdiği öğrencinin velisiyle paylaşması yeterli. Burada öğretmen gözlemlerine dayalı olarak bir karar veriyor ve okulda komisyona onaylatıyor. Kanuni ve vicdani sorumluluğu öğretmene ait. Sizin beklentiniz herkese böyle bir seçim yapacağını söylesin, kimleri seçtiğini ilan etsin gibi bir durum galiba. Seçim olduğunu bilmeniz veya bilmemenizin size ne faydası/zararı var. Öğretmene verilen görev ve yetki dahilinde işini yapmış. Sizin istediğiniz gibi yapıldığı zaman olacakları söyleyeyim. "hocam Ali'yi seçtim dediniz ama benim çocuk daha iyi resim yapıyor, benim çocuğun dersleri daha iyi, daha iyi şarkı söylüyor. Hocam aşk olsun sizden böyle bir şey beklemezdik." vb. tartışmalar bitmez. Herkes en başta kendi çocuğunu uygun göreceği için mevzu uzar gider ki yıllardır bunun çok tartışması oldu,oluyor. Elbette bu şekilde de tartışmalar, kırgınlıklar oluyor ancak daha az oluyor. Son olarak öğretmenlerin çoğu da bu süreçten, bu işe bulaşmaktan mutlu değil. Süreç baş ağırtmaktan başka bir işe yaramıyor.

thenglishteacher, 5 gün önce

Ben neden seçilmedi derdinde değilim, daha çok seçim süreci rahatsız etti. Tesadüfen başka bir veliden duymasak Bilsem'e öğrenci seçildiğinden bile haberimiz olmayacaktı. Tüm okullarda bu şekilde mi işliyor süreç onu merak ediyorum. Yani seçilen öğrenciler gizli mi tutuluyor öğretmen tarafından?

Braweheart01
Genel Müdür
02 Aralık 2025 14:09

bilsem süperzeka öğrenci belirlemedir belirleme işi öğretmene aittir. öğretmen karar verir hangi öğrencinin seçileceğine bunun ölçütü yoktur tamamen öğretmen görüşüne dayanmaktadır.

thenglishteacher
Aday Memur
02 Aralık 2025 14:15

Ben bu işte torpil dönüyor mu onu merak etmiştim ama sonuçta öğretmenin elindeyse ipler, yapacak bir şey yok. Olay artık onun vicdanına kalmış dediğiniz gibi...

Seçilen öğrencilerden biri okuma yazmayı en son öğrenen ve sınıfın başarısız öğrencilerinden biri, Bilsem sınavını da kazanamamış. Buna istinaden öğretmenin seçim kriteri nedir merak etmiştim ama az buçuk cevabımı aldım, kaderimize razı olacağız artık.

berkaydal
Daire Başkanı
02 Aralık 2025 15:03

3 ayrı alan var.

Biri genel yetenek. Burada daha çok görsel zekası gelişmiş öğrencileri seçiyor. Yukarıdaki bilgisizin dediği gibi süper zeka falan seçildiği yok. Görsel zekası iyi olan, annesi babası bulmaca çözmeyi öğretmiş çocuk iki adım önde.

İkinci alan resim alanı. Geri zekalı da olsan perspektif algın yüksek, çizgilerin sağlamsa bilsem'e gidebilirsin. Zeka ile alakalı değil. Modern sanat resmi bilimselleştirmeye çalışsa da nihayetinde dünya sanatı bunun dışında ilerliyor.

Son alan müzik alanı. Ne yazık ki abesle iştigal bir sınavı var. Bizim çocuklara nota basmışlar. Çıkar bu sesi demişler. Bitti gitti. Enstrüman çalan yetenekli çocuklar bunlar. İnsan bir parça çaldırır ya.

Öğretmen resim dersinde resmi iyi olanları, genel yetenekte genelde başarılı çocukları, müzikte de müzik konusunda başarılı olanları seçer. Resim müzik öğretmeni varsa onlar bakar vs.

Torpil var mı? Bilmiyorum. Varsa şaşırır mısın? İğne ucu kadar şaşkınlık oluşmaz. Ama torpil sınıfta olmaz. Çünkü sınıfta sadece sınava girebilir deniyor. Varsa asıl torpil doğrudan bilsemde olur.

Öğrenci seçim sistemi çok kötü bir kurum. Algısı ve amacı farklı bir noktaya doğru gidiyor.

Ben bu işte torpil dönüyor mu onu merak etmiştim ama sonuçta öğretmenin elindeyse ipler, yapacak bir şey yok. Olay artık onun vicdanına kalmış dediğiniz gibi...

Seçilen öğrencilerden biri okuma yazmayı en son öğrenen ve sınıfın başarısız öğrencilerinden biri, Bilsem sınavını da kazanamamış. Buna istinaden öğretmenin seçim kriteri nedir merak etmiştim ama az buçuk cevabımı aldım, kaderimize razı olacağız artık.

thenglishteacher
Aday Memur
02 Aralık 2025 15:13

''Ama torpil sınıfta olmaz. Çünkü sınıfta sadece sınava girebilir deniyor. Varsa asıl torpil doğrudan bilsemde olur.'' Sonucta sınava girecekleri de öğretmen seçtiği için öğretmen kendine yakın bulduğu veillerin çocuklarını seçebilir. Yani ne kadar objektif olabileceği tartışmalı....Benim yeğen hem resim hem müziğe yatkın ama annesi sessiz bir tip sanırım öğretmenle gerekli ilişkileri kuramamış ben artık öyle anladım...

berkaydal, 5 gün önce

3 ayrı alan var.

Biri genel yetenek. Burada daha çok görsel zekası gelişmiş öğrencileri seçiyor. Yukarıdaki bilgisizin dediği gibi süper zeka falan seçildiği yok. Görsel zekası iyi olan, annesi babası bulmaca çözmeyi öğretmiş çocuk iki adım önde.

İkinci alan resim alanı. Geri zekalı da olsan perspektif algın yüksek, çizgilerin sağlamsa bilsem'e gidebilirsin. Zeka ile alakalı değil. Modern sanat resmi bilimselleştirmeye çalışsa da nihayetinde dünya sanatı bunun dışında ilerliyor.

Son alan müzik alanı. Ne yazık ki abesle iştigal bir sınavı var. Bizim çocuklara nota basmışlar. Çıkar bu sesi demişler. Bitti gitti. Enstrüman çalan yetenekli çocuklar bunlar. İnsan bir parça çaldırır ya.

Öğretmen resim dersinde resmi iyi olanları, genel yetenekte genelde başarılı çocukları, müzikte de müzik konusunda başarılı olanları seçer. Resim müzik öğretmeni varsa onlar bakar vs.

Torpil var mı? Bilmiyorum. Varsa şaşırır mısın? İğne ucu kadar şaşkınlık oluşmaz. Ama torpil sınıfta olmaz. Çünkü sınıfta sadece sınava girebilir deniyor. Varsa asıl torpil doğrudan bilsemde olur.

Öğrenci seçim sistemi çok kötü bir kurum. Algısı ve amacı farklı bir noktaya doğru gidiyor.

yorumokuyan
Aday Memur
02 Aralık 2025 16:56

İnternette bir iki kılavuz okuyup cevap bulmayı beceremeyen biri olmanıza dayanrak diyeceğim odur ki hoca sizin yiğeni seçmeyerek doğru yapmış. Genetik olarak pek şansı yok.

thenglishteacher
Aday Memur
02 Aralık 2025 17:08

Yazdığımı gözünle okusaydın burada benim öğretmenin prosedürü şeffaf yürütüp yürütmemesinin normal olup olmadığını sorduğumu görürdün ama senin gibi klavye delikanlıları sahte kimliklerin arkasına saklanıp trollük yapmaya bayılır....Aslında hiç çıkmaman gereken deliğe geri gir şimdi ve insanları gereksiz yorumlarınla rahatsız etme, kimseye faydan olmayacaksan da çeneni kapa!

yorumokuyan, 5 gün önce

İnternette bir iki kılavuz okuyup cevap bulmayı beceremeyen biri olmanıza dayanrak diyeceğim odur ki hoca sizin yiğeni seçmeyerek doğru yapmış. Genetik olarak pek şansı yok.

berkaydal
Daire Başkanı
02 Aralık 2025 17:22

Sınıfın hakimi benim. Benim gördüğümü ne sen görürsün ne annesi ne babası görür. Siz sadece yeğeninizi biliyorsunuz ben hepsini biliyorum. Yeğeniniz iyidir ama sınıfta ondan iyiler vardır. Onlar seçilmiştir.

Bugüne kadar hiçbir öğretmen arkadaşımın bilsem seçiminde dediğiniz gibi bir yanılgıya düştüğünü, görmedim duymadım. Diğer taraftan hiçbir velimizin de böyle bir taleple geldiğini duymadım görmedim.

Bilsem'de torpil olabilir dedim. Çünkü tanımıyorlar çocukları. Ben sınıfta hepsini tanıyorum ve hepsi canım gibi. Her gün birkaçının yanağını sıkarak geçerim. Bir öğretmen bu kadar iç içe olduğu çocukların hakkını yemez. O yüzden sınıfta olmaz. Ben böyle olduğum için böyle düşünüyorum. Sizin düşünme şekliniz hiç aklıma gelmedi.

''Ama torpil sınıfta olmaz. Çünkü sınıfta sadece sınava girebilir deniyor. Varsa asıl torpil doğrudan bilsemde olur.'' Sonucta sınava girecekleri de öğretmen seçtiği için öğretmen kendine yakın bulduğu veillerin çocuklarını seçebilir. Yani ne kadar objektif olabileceği tartışmalı....Benim yeğen hem resim hem müziğe yatkın ama annesi sessiz bir tip sanırım öğretmenle gerekli ilişkileri kuramamış ben artık öyle anladım...

Ahmet Kaleli
Daire Başkanı
02 Aralık 2025 18:18

kendine yakın bulduğu değil de daha çok başarılı olabileceğini düşündüğü kişileri seçmiştir, yakınlığa göre seçiyorsa o çocuklar elenir zaten, bu durumda diğer yıllarda diğer öğrencilere şans vermesi gerekir

okuryazar3
Müsteşar
02 Aralık 2025 20:53

Bilsem kuruluş amacının çok ötesinde bir duruma geldi. Akademik başarıyı ölçen bir sistem olarak algılanmaya başladı. Esasında özel yetenekli resim, müzik gibi ve pratik zekalı uç öğrencilerin tespiti için kullanılması gerekirken maalesef dostlar bizi pazarda görsün uygulamasına dönüşüverdi.

Üç aşamalı sınavları aşacak kısıtlı kontenjana girecek öğrenci.

Ben hiç bir öğrencimde o aranan vasıfları görmediğim için çocukları duvara toslamaları için önermedim bile.

Sonuçta o sınavı ÖSYM yapmıyor, burası Türkiye. Atın öldü diyenin kellesini vururum diyen Padişaha seyis diyor ki; atın yattı kalkmıyor, uzattı ayaklarını kıpramıyor. Padişah diyor ki yahu desene öldü..Yok padişahım onu da siz deyin malum işin ucunda kelle var:))

03 Aralık 2025 06:41

Bir bilsem sana söyleyeceğim ama ne bileyim.

mazıke
Şef
03 Aralık 2025 07:47

bir dönem yakınım için uğraşmıştık.tanıdığı olanı seçtiler. tamamen demesek te torpil olayı baya oransal olarak yüksek

YUSUF YILDIRIM
Müsteşar
03 Aralık 2025 08:54

Kızımın ve oğlumun ilkokul öğretmeni zamanında gerçekten işin ruhuna uygun olarak hak eden öğrencileri aday göstermiş ve aday gösterdiği her öğrenci de seçilmişti.

Oğlumu sadece bir dönemin sonuna kadar okutabilmiş ve sonra da elim bir hastalığa yakalanıp vefat etmişti. Bu vesileyle onu rahmetle anıyorum. Mekanı cennet olsun inşallah.

Kuskusuz
Genel Müdür
03 Aralık 2025 23:25

Evet basa bela bilsem... Ben bir sınıf öğretmeni olarak anlatayım. Hocalarımızdan biri zaten detaylar vermiş. Sinif öğretmeninin seçtiği ogrencileri duyurma gibi bir görevi yok. Seffaflik dediğiniz sey ise seffaflik degil hesap verme gibi geldi. Bir ogretmen eger sınıfında ustun yetenekli bir cocuk varsa bunu zaten önerir. Sinif mevcudunun yuzde 20 si gibi de bir kontenjan vardır. Bir önceki sınıfımda olmadığına yüzde bir milyon emin oldugum halde sırf kontenjan dolsun diye 3 sene boyunca yolladım. Sonuç yok. Zaten bir ogretmen bunu sınıfa girer girmez hisseder. Bu sene öğretmenlerden özellikle rica edildi illa yüzde 20 göndermenize gerek yok. Gerçekten böyle bir yetenek gozlemlenen çocukları gönderin diye. Gecen sene 4300 küsür öğrenciden 3 alanda toplama 60 tanesi seçilmiş peki secilmeyen 4200 cocuk ne hissetti hic düşünülmüyor. Diyelim ki ogretmen ilan etti su su su dedi. Doldurduğum formlarda bunlar dedi ne değişecek? Bilseniz nolur bilmeseniz nolur? Bu sefer de sürekli cocuk kıyaslayacaklar daha saçma sapan durumlar ortaya cikacak. İstatistiksel olarak bir sınıfta 10 tane ustun yetenekli cocuk çıkma olasılığı nedir? Bizim koskoca okulda 1 tane vardı o da mezun oldu. Bu sene kimseyi göndermedim. Olsa dağları tepeleri aşar kendim götürürdüm. Çocukları da boş yere başarısız oldun psikolojisine sokmaya gerek yok. Varsa yegeninizin üstün bir zekası yeteneği götürün zeka testi alın üstün zekalı çıkarsa verin ogretmene seneye yollasın. 1,2,3. sınıfta bilseme cocuk yönlendiriyoruz. Madem ikinci sınıfta alın üstün zeka etiketinizi götürün ogretmene sizden daha cok sevinir sınıfımda üstün yetenekli var diye.

Kuskusuz
Genel Müdür
03 Aralık 2025 23:34

Bir de şunu ekleyeyim bilsem in okuma yazmayı erken gec ogrenme ile ilgisi yoktur. Çocuk ogrenme güçlüğü çekmiştir ki ogrenme guclugunun tanımında bile normal ve normal üstü zekaya sahip bireylerin ... diye devam eder. Belki müzik belki resim yeteneği vardır. Geç öğrenmiştir ama genelde yetenek alanındaki formda her seyi cok iyi yapıyordur. Bilim insanlarından örnek vermeye gerek yok sanırım. Anlaşılmıştır herhalde denmek istenenler.

UcaS
Genel Müdür
05 Aralık 2025 10:54

Gider konuşursun. Seneye sana sormadan hiç bişey yapmasınAslan yeğenim

Toplam 20 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi