Editörler : Pangaea
03 Aralık 2025 22:17

Çünkü sen bir bipolarsın!

Türk Silahlı Kuvvetleri?ndeki 15 yıllık görevimin sonunda Bipolar olduğum için malulen emekli oldum. Mevzuat gereği bipolar biri, Emniyette ve TSK?da görev yapamaz. Bu noktada itirazım da yok. Gayet de güzel bir emekli maaşı bağlandı. Hak kaybı yaşamadım. Ama beni asıl mutlu eden şey şuydu. Tarih mezunu olarak, en büyük hayalim olan tarih öğretmenliğini yapma şansım doğmuştu.

Bu yüzden önce kolejlerde öğretmenlik yaptım. Ancak özel sektörde gözlemleme şansına sahip olduğum kölelik sisteminde değil, daha saygın bir ortamda, yani bir devlet lisesinde ?az para çok huzur? (çünkü emekli maaşı kesiliyor) mantığıyla bu mesleği yapmak istediğim için ekpss sınavına girdim ve branşımda ikinci olarak bir devlet lisesinde atandım.

Atamam 3 ay önce gerçekleşti ve devlette öğretmenlik yaptığım bu 3 ay boyunca hayatımın en güzel günlerini yaşadım. Öğrencilere daha fazla faydalı olmak adına neler yapabilirim? sorusundan başka bir şey düşünmeyen ve öğrencilerin çok sevdiği öğretmenlerden biri olarak görevimi devam ettiriyordum.

Ancak dün tarafıma bir yazı tebliğ edildi. Yazı, ?Sosyal Güvenlik Kurumu?ndan geliyordu. Sosyal Güvenlik Kurumu bir karar vermiş.

jekoben
Aday Memur
03 Aralık 2025 22:17

Kararda, bipolar olan birinin öğretmenlik yapmasının uygun olmadığına ve bu yüzden de benim Genel İdari Hizmetler sınıfına geçirilmem söylenmiş. Çünkü bipolar denen hastalık geçmeyecek bir hastalık olduğu için, öğretmenlik gibi önemli bir meslekte bir bipoların bulunması uygun değilmiş. Bu yüzden de beni ilçe milli eğitimde bir büroya memur olarak verdiler ve sınıfımı öğretmenlikten genel idare hizmetlerine çevirdiler. Bunların hepsi 1 saatte oldu.

Gelen yazıyı imzaladığımda gözyaşlarımı zor tuttum. Koridorda gördüğüm bazı öğrencilerimle vedalaşırken ve neden gidiyorsunuz diyen öğrencilere bazı sebepler uydururken ?çünkü sizin için riskliyim? diyemedim. Eve gelince de hayatında karıncayı bile incitmemiş ?riskli? bir adam olarak hüngür hüngür ağladım. Bu satırları yazarken de ağladığımı itiraf etmeliyim.

?Birçok bipolar olan kişi şu an öğretmenlik yaparken benim tombaladan çıkar gibi öğretmenlikten men edilmeme?, ?bipolar olan kişi öğretmenlik yapamaz diye bir kanun olmaksızın bu kararın verilmesine? veya ?öğretmen olur raporum varken ve istenilen her yerden bu raporu alabilecekken? bana yaşatılan bu durum belki beni sinirlendiriyor olabilir.

Ama elimde olmayan bir hastalıktan ötürü damgalanmış olmak ve öğrencilerimle sokakta denk geldiğimde bile utancımdan başımı öne eğecek olmamı kaldıramıyorum.

Çünkü ben bir bipolarım.

kimuni
Genel Müdür
03 Aralık 2025 23:02

merhaba,

bizimle bahsettiğiniz ve sgk tarafından size tebliği yapılan belgeyi kişisel bilgilerinizi gizleyerek paylaşmanız mümkün müdür?

04 Aralık 2025 15:46

Hocam çok geçmiş olsun. SGK böyle tepeden inme bir karar vereceğine keşke okulunuzdan bir değerlendirme isteseydi. Öğrencilerinizle ve çalışma arkadaşlarınızla kurduğunuz ilişkiyi bilselerdi eğer asla böyle bir karar çıkmazdı. Öğretmenlik sınırları robotik bir şekilde çizilmiş, tepeden inme kararlarla yürütülen bir meslek değil. Keşke hiç yaşanmasaydı da öğrencileriniz sizden ayrı kalmasaydı.

gıdaaa
Aday Memur
04 Aralık 2025 20:29

Hocam çok geçmiş olsun

04 Aralık 2025 21:16

ekpss de 2 . olmak başarı değil bu arada jekoben

Braweheart01
Genel Müdür
04 Aralık 2025 21:44

Bipolar olmak bir engellilik durumundan ziyade bir hastalığın ötesinde kişinin karar verme verememe, gerçekliği unutma gerçekle hayali ayırd edememe gibi durumlara neden olabiliyor kişi aşırı stresli aşırı üzgün olabiliyor çok aşırı beirtileri var ve ssgk malulen emekliliğe sebep olan rahatsızlıklar içinde yer almaktadır . yani bu konuda yapabileceğiniz birşey yok zaten malulen emekli olduğunuzda doğru karar verebilseydiniz öğretmen olmaya çalışmazdınız bana kalırsa kendinizi yormayın eşiniz/ailenizin yanında sakin bir yaşam sürerseniz bu rahatdızlığı en hafif şekilde atlatabilirsiniz. ben pis psikolog/psikiyatrist değilim bir akrabam bu rajatsızlıkta son safhada eşi olmadan bakkala bile gitmiyor. çok hafif de olabiliyor ağır da, o ağır kategoride

nothingimpossible
Daire Başkanı
05 Aralık 2025 18:10

Benim arkadaşım 20 yıldır çalışıyor matematik öğretmeni

okuryazar3
Müsteşar
05 Aralık 2025 23:31

Gayet güzel bir emekli maaşı bağlasalar valla samimi olarak itiraf edeyim okul olan caddeden geçmemek için ara sokakları dolanırım:)

Hayat meslekten ibaret değil, hele hele de alabildiğine itibarsızlaştırılmış, dadılığa dönüştürülmüş bir meslekten söz ediyorsak.

Ufacık bir şeylerden daima mutluluğu yakalayabilenlerin varlığını fevkalade biliyorsunuzdur sayın hocam.

Polar molar bir köşede dursun keyfine bak bence...

BanuAlkan
Memur
06 Aralık 2025 10:37

aynı duygudayız okul olan sokaktan bile geçmeme konusunda

VHKİ-MEB
Şef
06 Aralık 2025 12:05

Yarın bu hastalıktaki teşhisimin üzerinden tam 12 yıl geçmiş olacak hatırladığım kadarıyla. Öncelikle bipolar olmayan kişiler sadece etrafında bipolar gördü diye lütfen buraya bir şey yazmasın. Siz gördüyseniz biz tecrübe ettik. Siz psikiyatri kliniği diye bir şey duyduysanız biz içinde yatarak tedavi gördük. Şunu bilmelisiniz, bu hastalık HERKESTE farklı semptomlar gösterir ve her bipoların hastalığının şiddeti de farklıdır. Kimisi evinden hatta yatağından bile çıkamazken kimisi günlük bütün işlerini kimseye muhtaç olmadan halledebilir. Bu hastalık ilk baş gösterdiğinde mani döneminde kişi çok zorluklar yaşayabilir, halisülasyonlar da görebilir. Depresif dönemde de hiçbir şey yapmak içinden gelmeyebilir. Ama gitgeller ola ola, yaş da ilerledikçe, düzenli hayat da varsa kişi çoğunlukla ne mani ne de depresyon yaşar, iyilik dönemi yaşar. Ben 4,5 yıldır MEB'de memurum. Söylemesem veya sistemden görmeseler emin olun kimse hasta olduğumu anlamaz. Sadece amirlerim beni bazen eziyor, ben de hakkımı savunmak için dişlerimi gösteriyorum, bunu hastalığıma bağlıyorlar. Halbuki bipolar olmayan biri de haksızlık karşısında kendinden yüksek konumda olan birine sesini yükseltebilir. Neyse, bizi etiketledikleri için ve aslında bipoların ne olduğunu bilmedikleri için her şeyi hastalığımıza bağlama eğilimi gösterebilirler. Ama her bipolar kendi içinde değerlendirilmeli. Evet belki öğretmenlik veya bazı mesleklerin bazı bipolar bireyler tarafından yapılması uygun olmayabilir ama burda değerlendirme yaparken bunun kişi bazında yapılması da gerekir. Konuyu açan kardeşim, olayı yargıya taşımanı tavsiye ederim. Mahkemeye ver, dava aç, hakkını alırsın umarım.

VHKİ-MEB
Şef
06 Aralık 2025 18:39

Sevgili kardeşim bir şey daha var, eğer seni derse girmeye layık görmeyip öğretmen çalışma saatlerinden, yaz ve diğer tatillerden, haftaiçi bir gün izin hakkından mahrum bırakıp 12 ay 8-5 çalışmaya mahkum edeceklerse sana kesinlikle FULL ek ders vermeliler. Sen bu öğretmenliği kazanmışsın, bunları yapmazlarsa hakkaten hakkını gasp etmiş olurlar. İlla kararlarında diretiyorlarsa sana bunu muhakkak vermeliler. Seni GİH sınıfına geçirmemeliler. Dualarım seninle, ihtiyacın olursa bir hukukçudan destek al, dava aç, mutlu öğrencilerini ve mesai arkadaşlarını delil göster. Uzun zamandır ne mani ne de depresyon atağı geçirmediysen sen bu öğretmenliği Allah'ın izniyle yaparsın. Bu arada diğer okuyanlar için de genel bir bilgi, zaten bu hastalık insalarla ilişki kurdukça, çocuklarla ilgilendikçe HAFİFLİYOR. Beni 2,5 yıl kütüphaneye koydular. Hiç insan görmeyince kendi kendinin başının etini yiyebiliyorsun. Daha görünürde olunca, o geliyor bu gidiyor, biri hal hatır soruyor, biri sohbet ediyor dolayısıyla ruh halin iyileşiyor. İnsan insanın ağusunu alır. Çocuklar ve gençlerde de çok bambaşka bir enerji var, onlarla birlikte olmak başlı başına şifa. O yüzden okul aslında çalışmak için çok güzel bir yer, öğrencilik en güzel meslek, ama para vermiyorlar, onun para verilen versiyonu öğretmenlik.

kimuni
Genel Müdür
06 Aralık 2025 19:03

bu ve diğer yorumunuzdaki yazdıklarınızın çoğuna katıldım. Ben her önüne gelen psikiyatrist kendi düşündüğünü yazdığı için galiba her tanıyı veya birçok tanıyı aldım. haddizatında tanılara takılmıyorum da artık.

hayatımda hiç halüsinasyon görmedim elhamdulillah allah beni korusun amin. anksiyete felan da yok. obsesyon da yok. Tanıda halen daha kötü bişi yazılı sanırım

hayatımın kalitesi önemli şahsen. Ehliyetim kontrollü ama olsun araba sürüyorum çok şükür.

çok dsiplinli biriyim bu geçen 5 yılda hemen hiç geç kalmadım okula.

evet öğretmenim ben 5 yıldır elhamdulillah. çok mutluyum yüce Allah'a binlerce kez şükürler olsun. Ben aslında paragöz müyüm neyim bilmiyorum açıkçası gözüm süreklli başka yerlerde sürekli araştırma halindeyim.

ama bu hususta nesnel olsam bile kendime hak veriyorum. Şöyle ki bir kaç dil biliyorum (kullanıyorum da)

ve her birini bu seviyeye getirmek en az 5 yılımı aldı benim. Biraz işkolikim galiba (bazen 1 gün neden 24 saat aceba 35 saat olsa daha iyi olmaz mıydı dediğimi de biliyorum) :) ama bence iyi bişey (kendinizi sıkmıyor ve sağlığınıza dikkat ediyor iseniz evet iyi birşey).

ayyy birde elhamdulillah bitip tükenmek bilmeyen bir enerjim var ki sorma :D haha çok mutluyum. Elhamdulillah.

:) :) :)

VHKİ-MEB, 1 ay önce

Sevgili kardeşim bir şey daha var, eğer seni derse girmeye layık görmeyip öğretmen çalışma saatlerinden, yaz ve diğer tatillerden, haftaiçi bir gün izin hakkından mahrum bırakıp 12 ay 8-5 çalışmaya mahkum edeceklerse sana kesinlikle FULL ek ders vermeliler. Sen bu öğretmenliği kazanmışsın, bunları yapmazlarsa hakkaten hakkını gasp etmiş olurlar. İlla kararlarında diretiyorlarsa sana bunu muhakkak vermeliler. Seni GİH sınıfına geçirmemeliler. Dualarım seninle, ihtiyacın olursa bir hukukçudan destek al, dava aç, mutlu öğrencilerini ve mesai arkadaşlarını delil göster. Uzun zamandır ne mani ne de depresyon atağı geçirmediysen sen bu öğretmenliği Allah'ın izniyle yaparsın. Bu arada diğer okuyanlar için de genel bir bilgi, zaten bu hastalık insalarla ilişki kurdukça, çocuklarla ilgilendikçe HAFİFLİYOR. Beni 2,5 yıl kütüphaneye koydular. Hiç insan görmeyince kendi kendinin başının etini yiyebiliyorsun. Daha görünürde olunca, o geliyor bu gidiyor, biri hal hatır soruyor, biri sohbet ediyor dolayısıyla ruh halin iyileşiyor. İnsan insanın ağusunu alır. Çocuklar ve gençlerde de çok bambaşka bir enerji var, onlarla birlikte olmak başlı başına şifa. O yüzden okul aslında çalışmak için çok güzel bir yer, öğrencilik en güzel meslek, ama para vermiyorlar, onun para verilen versiyonu öğretmenlik.

06 Aralık 2025 19:58

Bende bipolarim, 18 yıldır öğretmenim, kullandığım tüm ilaçlar sistemde kayıtlı , zaten okuldaki herkes de biliyor, hatta öğrencilerim bile, kimse gelip birşey demedi, ne MEB ne sgk

thenglishteacher
Aday Memur
09 Aralık 2025 14:56

Googleda arama yapınca, bipolar birisi, engelli öğretmen kadrosunda çalışabiliyor diye bir bilgi çıktı karşıma.

atahoca
Müsteşar Yardımcısı
09 Aralık 2025 15:19

Herhalde dereceye göre böyle bir rapor veriliyor.

berduş.
Aday Memur
10 Aralık 2025 19:53

kardeş sen sıkıntılısın herhalde eğer doktor sana öğretmenlik yapabilir raporu verdiyse sana dokunsmaxlar eğer doktor öğretmenlik yapamaz dediyse memurluk yap öğretmenlik zor iş birde hastayken

elif0025
Şube Müdürü
11 Aralık 2025 13:56

ruhsal engelli satatüsünde ekpss yoluyla atanan yüzlerce insan oluyor ve hali hazırda çalışan yüzlerce insan var....doktorun durum bildirir raporuyla bu kişiler atanabiliyor ve çalışanlarda bu raporu alarak çalışabiliyor...Çalışmanıza çalışırsınız başlık sahibi sizde muhtemelen bu raporu alarak atandınız mahkemeye gittiğinizde kısa zamanda dönersiniz ama gel gelelim bu mesleği icra ettiğinizde karşılaşacağınız problemlere eğer bu tür rahatsızlıklar için çok önyargılı insanların içerisinde çalışıyorsanız çok yıpranırsınız ben söyleyim velisi idaresi öğrencisi öğretmeni hepsi sıkıntı olur moral motivasyonunuzu sıfıra indirirler bana sorarsanız ya çok sakin köy okulu gibi derdi tasası az olan yerlerde icra edin bu mesleği yada zaten emekli maaaşı alıyorsanız hiç uğraşıpta kendi hastalığınıza yeni yeni sorunlar problemler eklemeyin o hastalık gelişime ve atağa çok yatkın bir hastalıktır...Huzurlu yaşamk varken hadsiz öğrencilerin yaratacağı yeni yeni sorunlarla uğraşmak çok gereksiz..Ha eğitim ve öğrenme aşkıyla yanıp tutuşan öğrencileriniz varsa bir şeyler için cabalamaya değer ama o öğrencileri bulabilecekmisiniz bir de o var hakkınızda hayırlısı olsun..

Dilci786
Aday Memur
11 Aralık 2025 14:25

Ne sorunun var hastalığın ne

Barabelli74
Aday Memur
14 Aralık 2025 13:47

Bence memurluğa devam edin emekli olmayın evde vakit geçiremezsiniz hastalığınız ilerler ayrıca bipolar bozukluğu yeni alacağınız raporla sağlam şeklinde rapor alırsanız öğretmen olmak için TSK dan aldığınız maaş kesilir.

Braweheart01, 1 ay önce

Bipolar olmak bir engellilik durumundan ziyade bir hastalığın ötesinde kişinin karar verme verememe, gerçekliği unutma gerçekle hayali ayırd edememe gibi durumlara neden olabiliyor kişi aşırı stresli aşırı üzgün olabiliyor çok aşırı beirtileri var ve ssgk malulen emekliliğe sebep olan rahatsızlıklar içinde yer almaktadır . yani bu konuda yapabileceğiniz birşey yok zaten malulen emekli olduğunuzda doğru karar verebilseydiniz öğretmen olmaya çalışmazdınız bana kalırsa kendinizi yormayın eşiniz/ailenizin yanında sakin bir yaşam sürerseniz bu rahatdızlığı en hafif şekilde atlatabilirsiniz. ben pis psikolog/psikiyatrist değilim bir akrabam bu rajatsızlıkta son safhada eşi olmadan bakkala bile gitmiyor. çok hafif de olabiliyor ağır da, o ağır kategoride

Toplam 19 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi