Editörler : E.Kayı Han
09 Aralık 2025 22:18

Yoklama Kaçağı Durumuna Düşen Memura Ne Olur?

Kurum ne gibi sıkıntı çıkarabilir, disiplin cezası filan verir mi? Daha önce bunu yaşayan var mı?

Merrtttttt
Aday Memur
09 Aralık 2025 23:07

kurumla ne alakası var yoklama kaçağı olmanın. İdari para cezası çıkar kaçak kaldığın gün kadar

Cankvrl38
Aday Memur
10 Aralık 2025 07:00

Yani kuruma yazı filan geliyo mu şu isimli çalışanınız kaçaktır diye, kurum bu konuda herhangi bi şey yapar mı onu soruyorum.

Merrtttttt, 1 ay önce
kurumla ne alakası var yoklama kaçağı olmanın. İdari para cezası çıkar kaçak kaldığın gün kadar

Mavi.Ufuklar
Daire Başkanı
10 Aralık 2025 08:28

MSB yoklama kaçağı olanların işyerlerine yazı gönderiyor, falanca şahıs yoklama kaçağıdır, bize gönderin diye.

Ama esas sıkıntı bu değil; DMK 48. maddede memur olma şartları arasında "Askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak." hükmü mevcut. Askerlik şartlarını kaybetmeniz, memurluğun sona ermesine sebep olur. DMK 98/b maddesinde "Memurluğa alınma şartlarından her hangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya memurlukları sırasında bu şartlardan her hangi birini kaybetmesi." memurluğun sona ermesi sebeplerinden biridir.

Tecil hakkınız varsa tecil ettirirsiniz, yoksa da artık sol sağ, sol sağ.

Merrtttttt
Aday Memur
10 Aralık 2025 13:12

Hocam ben yaklaşık 480 gün kaçak kaldım işyerine yazı felan gelmedi. Kaçağa düştüğümde eve tebligat geldi askerlik şubesine gittim idari para cezası yazıldı askerlik başvurusunu yaptım işyeri ile alakalı durumda olabilir ama kurumun bunla ilgili yaptırımı olamaz uyarma kınama vs veremez
Cankvrl38, 1 ay önce

Yani kuruma yazı filan geliyo mu şu isimli çalışanınız kaçaktır diye, kurum bu konuda herhangi bi şey yapar mı onu soruyorum.

Merrtttttt
Aday Memur
10 Aralık 2025 13:21

Hatta benim okul 2021 de bitti 2023 tecil sondu ama e devlet askerlik sorgulama belgesinde 31.12.2025e kadar tecilli diyordu. Bende bu resmi evrağı baz aldım, hatta 2025 martta baktım e devletten 31.12.2025 diyordu ama 2025 nisanda eve kaçağa düştüğüme dair tebligat geldi. Askerlik şubesine gittim 2023 ten itibaren 480 gün kaçak gösterdiler neymiş üniversite bildirmemiş ben takip edip 2023te tecilin bittiğini bilmem gerekiyormuş. Mart ayında baktım kaçak değilim nisanda tebligat geliyor 1 ay kaçak gösterin dediğimde, hayır okulun 21de bitmiş 23te tecil son 480 gün kaçak gösterdiler 21000 küsür idari para cezası yazdılar, bedelli yaparsam da idari para cezasına ek bedelli cezası aylık 3bin küsürden toplamda 75 80 bin lira gibi ek ücret ödedim. Mahkeme ile uğraşmak istemedim, mahkemeden bu ceza dönsede ceza para iadesi yapmıyoruz itiraz ediyoruz dedi askerlik şubesi vs o yüzden en iyisi yüksek lisans yazmak riske atmayın. Kaçağa düştüyseniz askerlik şubesine hemen gidip süreyi durdurun yoksa ceza her gün işliyor

Cankvrl38
Aday Memur
10 Aralık 2025 20:07

Arkadaşlar teşekkür ederim, kafam karıştı arkadaş kendinden örnek vermiş bi şey olmamış, diğer arkadaş memuriyetten atılırsın diyo bilemedim, hayırlısı artık.

Merrtttttt
Aday Memur
10 Aralık 2025 23:42

Kaçağa düştüğünü nasıl öğrendin? Tebligat mı geldi, Tebligat geldiğinden sonra hala kaçak devam edersen memuriyetten atılma söz konusu olur ancak kaçağa düştüğünü öğrendin hemen askerlik şubesine gidip askerlik başvurunu yap bedelli mi, 6 ay kısa dönem mi, uzun dönemmi başvuruyu yap hem yoklama kaçağı durumundan kurtulursun hem memuriyetin güvende olur. Başıma geldiği için bende yaşadım bunları

Mavi.Ufuklar
Daire Başkanı
11 Aralık 2025 08:51

Birçok konuda olduğu gibi, bu konuda da kamu kurumlarında uygulama birliği yok. Farklı kişilerin farklı şeyler yaşamasının sebebi de bundan kaynaklı. Ben size yasal olarak sonuçlarını yazdım. Sorun yaşadığınızda, ben duymadım ben bilmiyordum demezsiniz artık.

Cankvrl38, 1 ay önce

Arkadaşlar teşekkür ederim, kafam karıştı arkadaş kendinden örnek vermiş bi şey olmamış, diğer arkadaş memuriyetten atılırsın diyo bilemedim, hayırlısı artık.

Cankvrl38
Aday Memur
17 Aralık 2025 00:09

+

siringa
Aday Memur
05 Ocak 2026 13:28

siz hangi kurumdasiniz size yazı geldi mi kuruma
Merrtttttt, 1 ay önce

nuri.
Aday Memur
11 Ocak 2026 08:08

senin asker kaçağı olman kurumu bağlamaz. Düz vatandaşa ne sıkıntı çıkarsa sanada o çıkar

Karizmaunl
Genel Müdür
13 Ocak 2026 16:04

Yoklama kaçağı durumuna düşmek, tek başına memuriyetten çıkarma sebebi değildir. Bu durum Askerlik Kanunu kapsamında idari bir yükümlülüğün ihlali olarak değerlendirilir ve adli suç sayılmaz. Genellikle idari para cezası uygulanır ve yoklama işlemi yaptırıldığında konu kapanır.

Kurum açısından bakıldığında, askerlik şubesi tarafından personele ilişkin ?yoklama kaçağı? bildirimi kuruma iletilebilir. Bu durumda kurum, personelden yazılı savunma isteyebilir. Disiplin yönünden değerlendirme yapılması halinde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında ?devlet memuruna yakışmayan hal ve davranış? gerekçesiyle en fazla uyarma veya kınama cezası verilebilir. Yoklama kaçağı olma hali nedeniyle aylıktan kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması veya memuriyetten çıkarma gibi ağır disiplin cezaları uygulanmaz.

Uygulamada birçok örnekte, personelin yoklama kaçağı olduğunun tespit edilmesinden sonra savunma alındığı, askerlik işlemleri tamamlandığında ise dosyanın kapatıldığı görülmektedir. Bazı kurumlar disiplin cezası dahi vermeden, yalnızca yoklamanın yaptırıldığını belgelemekle yetinmektedir.

Ancak yoklama kaçağı durumunun uzun süre bilerek sürdürülmesi, kurumun yanıltılması veya gerçeğe aykırı belge verilmesi gibi haller söz konusu olursa disiplin yönünden daha olumsuz sonuçlar doğabilir. Bu nedenle en doğru yaklaşım, durum fark edildiğinde gecikmeden yoklama işlemlerinin yaptırılması ve kuruma bilgi verilmesidir.

Aslanbey1453
Müsteşar Yardımcısı
18 Ocak 2026 19:47

Kardeşim yıl başından önce bedelli ödeme yapsaydın şirin biterdi, bu sene artık paranı toparla ve Temmuza kadar ödemeyi bitir. 6 ayda yada yılda bir Asgari ücret karşılığında zam geliyor

siringa
Aday Memur
18 Ocak 2026 22:57

kuruma yazı atılıyor mu peki calisaniniz kacaktir ilişiği kesin bize gönderin diye atiliyorsa da hangi aralıklarla atılıyor bilgisi olan var mı acaba

Karizmaunl
Genel Müdür
19 Ocak 2026 14:59

Askerlik şubeleri tarafından yoklama kaçağı olan kişilerle ilgili olarak çalıştıkları kuruma yazı gönderilmesi mümkündür. Bu yazılarda genellikle ?personeliniz yoklama kaçağıdır, askerlik işlemlerinin yaptırılması gerekmektedir? şeklinde bir bildirim yer alır. Ancak bu yazılar ?ilişiğini kesin, bize gönderin? gibi bir talep içermez. Çünkü yoklama kaçağı olmak, memuriyetle ilişiğin kesilmesini gerektiren bir durum değildir.

Yazı gönderme meselesi otomatik ve periyodik bir uygulama şeklinde işlemez. Yani her ay ya da belirli aralıklarla düzenli olarak yazı atılması gibi bir sistem yoktur. Genellikle yoklama kaçağı durumunun askerlik şubesi tarafından tespit edilmesi halinde, bir defaya mahsus kuruma bildirim yapılır. Kurum da bu yazı üzerine personelden savunma isteyebilir ve askerlik işlemlerinin tamamlanmasını talep eder.

Uygulamada, personel yoklamasını yaptırıp durumunu düzelttiğinde askerlik şubesi ayrıca ?ilişiği kesilsin? benzeri yeni yazılar göndermez. Kurum, personelin askerlik durum belgesini ibraz etmesiyle süreci kapatır. Bu nedenle, kuruma sürekli yazı gelmesi ya da belli aralıklarla tekrar eden bildirimler yapılması yaygın bir uygulama değildir.

siringa, 2 gün önce
kuruma yazı atılıyor mu peki calisaniniz kacaktir ilişiği kesin bize gönderin diye atiliyorsa da hangi aralıklarla atılıyor bilgisi olan var mı acaba
Toplam 15 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi