Editörler : cihan27E.Kayı Han
11 Aralık 2025 09:24

Gelecekte TÜİK kurumunun enflasyonu kasti olarak düşük gösterdiği ispatlanırsa ne olur?

Bu konu çok önemli arkadaşlar lütfen dalga içerikli mesajlar yazmayın TÜİK verileri 30000 milyon insanın maaşını etkiliyor. Geçen seçimde bir kaç parti liderinin vaadiydi TÜİK verilerinin yanlış olduğu geriye dönük hak kayıplarını insanlara geri ödeyeceğiz demişlerdi. TÜİK kurumu sizce usulsüzlük yapıyor mu yapıyorsa bunun bir cezası varmı? geriye dönük bir işlem yapılabilir mi? herkese kolay gelsin.

Mavi.Ufuklar
Daire Başkanı
11 Aralık 2025 10:12

Sorumlular yargılanır mı, cezası nedir? Girmeyeceğim o konulara. İdare mahkemesinde bu hususlar yargılama konusu oldu ama bir sonuç çıkmadığına göre, bu rejimde bir şey olmayacağı da netleşti. Bir şey olursa eğer yönetim değişince olur. Her yerde her zaman vuku bulan bir gerçek var, o da şudur ki; bir ülkede yönetim değişince, yeni gelen yönetim kendisini daha da meşrulaştırmak, yüceltmek için, öncekilerin pisliklerini ortaya çıkartıp halka teşhir eder ve daha fazla halk desteği almak için de sorumluları cezalandırır. Bazen masum insanlar da suçlu diye cezalandırılıyor hatta. Türkiye tarihine bakıldığında, yeni yönetimler, önceki yönetimin yanlışlarını ortaya çıkartmak bir yana, yeni yanlışlar da uydurup önceki yönetimi halkın önüne atıp yönetimini pekiştirmiştir.

Gel gelelim vatandaşın kayıpları geri ödenir mi mevzusuna. Böyle bir şey tam anlamıyla gerçekleşmeyecek. Yenilik, reform adı altında bir takım telafiler yapılsa da, hiçbir selef, halefinden kalma yükün hepsini kendi sırtına yüklemez.

sorumlumemur79
Aday Memur
11 Aralık 2025 11:45

Teşekkürler

Mavi.Ufuklar, 1 ay önce

Sorumlular yargılanır mı, cezası nedir? Girmeyeceğim o konulara. İdare mahkemesinde bu hususlar yargılama konusu oldu ama bir sonuç çıkmadığına göre, bu rejimde bir şey olmayacağı da netleşti. Bir şey olursa eğer yönetim değişince olur. Her yerde her zaman vuku bulan bir gerçek var, o da şudur ki; bir ülkede yönetim değişince, yeni gelen yönetim kendisini daha da meşrulaştırmak, yüceltmek için, öncekilerin pisliklerini ortaya çıkartıp halka teşhir eder ve daha fazla halk desteği almak için de sorumluları cezalandırır. Bazen masum insanlar da suçlu diye cezalandırılıyor hatta. Türkiye tarihine bakıldığında, yeni yönetimler, önceki yönetimin yanlışlarını ortaya çıkartmak bir yana, yeni yanlışlar da uydurup önceki yönetimi halkın önüne atıp yönetimini pekiştirmiştir.

Gel gelelim vatandaşın kayıpları geri ödenir mi mevzusuna. Böyle bir şey tam anlamıyla gerçekleşmeyecek. Yenilik, reform adı altında bir takım telafiler yapılsa da, hiçbir selef, halefinden kalma yükün hepsini kendi sırtına yüklemez.

İsmi Lazım Deil
Daire Başkanı
12 Aralık 2025 09:45

AKP olduğu sürece hiçbir şey olmaz.

furyschopen
Daire Başkanı
12 Aralık 2025 10:35

yunanistanda yargilandilar.

Karizmaunl
Genel Müdür
12 Aralık 2025 10:49

TÜİK'in enflasyonu kasti olarak düşük gösterdiğinin gelecekte ispatlanması durumunda, bunun çok sayıda ciddi sonucu olacaktır. Hukuki açıdan, verileri manipüle eden yetkililer hakkında cezai soruşturmalar başlatılır ve görevlerini kötüye kullanmaktan veya resmi belgede sahtecilikten yargılanmaları gündeme gelir. Aynı zamanda, düşük enflasyon oranları nedeniyle maaşları veya kira artışları eksik kalan mağdurlar tarafından devlete ve kuruma karşı geniş kapsamlı tazminat davaları açılabilir. Ekonomik alanda, yanlış veriler nedeniyle alınan kararların yol açtığı hasar ortaya çıkar; piyasa güveninin sarsılması, yabancı yatırımcıların kaçışı ve sözleşmelerde belirsizlik gibi sorunlar yaşanır. Siyasi boyutta ise, hükümetin sorumluluğu gündeme gelir, uluslararası alanda kurumun güvenilirliği tamamen kaybolur ve toplumsal huzursuzluk artar. Bu durumun çözümü, kurumun özerkliğinin sağlanması, şeffaf bir soruşturma yürütülmesi ve geçmişe dönük hataların düzeltilmesi yoluyla sağlanabilir.

dmys
Memur
12 Aralık 2025 11:24

kim yapacak onu. önce ciddi muhalefet yapılması lazım.

sorumlumemur79
Aday Memur
12 Aralık 2025 11:47

TEŞEKKÜRLER

Karizmaunl, 1 ay önce

TÜİK'in enflasyonu kasti olarak düşük gösterdiğinin gelecekte ispatlanması durumunda, bunun çok sayıda ciddi sonucu olacaktır. Hukuki açıdan, verileri manipüle eden yetkililer hakkında cezai soruşturmalar başlatılır ve görevlerini kötüye kullanmaktan veya resmi belgede sahtecilikten yargılanmaları gündeme gelir. Aynı zamanda, düşük enflasyon oranları nedeniyle maaşları veya kira artışları eksik kalan mağdurlar tarafından devlete ve kuruma karşı geniş kapsamlı tazminat davaları açılabilir. Ekonomik alanda, yanlış veriler nedeniyle alınan kararların yol açtığı hasar ortaya çıkar; piyasa güveninin sarsılması, yabancı yatırımcıların kaçışı ve sözleşmelerde belirsizlik gibi sorunlar yaşanır. Siyasi boyutta ise, hükümetin sorumluluğu gündeme gelir, uluslararası alanda kurumun güvenilirliği tamamen kaybolur ve toplumsal huzursuzluk artar. Bu durumun çözümü, kurumun özerkliğinin sağlanması, şeffaf bir soruşturma yürütülmesi ve geçmişe dönük hataların düzeltilmesi yoluyla sağlanabilir.

debug
Müsteşar Yardımcısı
12 Aralık 2025 16:45

çıksa ne olacak? 3-5 bürokrat yargılanır tamam. Bu sefer ev sahipleri de çıkacak "ben de eksik kira aldım" diyecek vs vs. o işe girdin mi çıkamazsın :)

Hırbow
Aday Memur
13 Aralık 2025 09:12

kardeş usulsüzlük oluyor mu derken gerçekten soru sorduğunu sanmıyorum ironi yapıyorsun galiba. efem şöyle açıklayayım. usulssüzlük olmuyor daniskası oluyor. bunu mevcut maaşından 2023 yılında verilen ve şuan 17 bin tl ye tekabül eden seyyanen zammını maaşından çıkarınca geriye kalan tuikin sana biçtiği maaş. kısacası 35 bin tl ortalama. p. tesi bir mahkemeye başvur de ki ben seyyaneni kabul etmiyorum. 35 bin benim maaşım. dava aç belki kazanacaksın.

srvngrc
Daire Başkanı
16 Aralık 2025 10:13

İktidar değişse dahi böyle bir şeyin üstüne gitmez kimse. Zira böyle bir şey yaparlarsa bunun devlet adına ciddi bir ekonomik sonucu olur.

Herkes sanıyor ki iktidar değişince her şey bir anda güllük gülistanlık olacak. Mesela vergilerin kalkacağını ya da azalacağını düşünüyor bir kesim. Sizce bugün iktidar değişse otomobil, elektronik vb. kalemlere uygulanan fahiş vergiler düşer mi?

Bunlar devletin en büyük gelir kalemleri. Sizce altın yumurtlayan tavuğu keserler mi? Ya da bu örnekte olduğu gibi "Aslında TÜİK yıllarca enflasyonu eksik hesaplamış sene başına %10-20 fark var" derler mi? Bunu dedikleri anda sadece maaşlar değil her şey değişir. Örneğin devletin yüklenicilere ödediği hakedişlere ilişkin fiyat farkı tutarları değişir. Kasadan çok ciddi para çıkar. Özel ya da kamu fark etmeksizin kiraların eksik ödenmiş olması söz konusu olur. Daha bir sürü şey var enflasyon oranına göre değişen.

O yüzden kimse bu topa girmez.

Toplam 10 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi