Editörler : Pangaea
09 Ocak 2026 01:57

Türk Eğitim Sen: Gelişim raporlarını doldurmama kararı aldık

Türk Eğitim Sen'in sayfasından:

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ?Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli? kapsamında uygulamaya konulan öğrenci gelişim raporlarıyla ilgili meri mevzuatımızda öğretmenlerin görev tanımları arasında bu tür kapsamlı raporların doldurulmasına dair açık bir düzenleme bulunmadığı, Anayasamızın 18. maddesinde düzenlenen ?Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır.? hükmü uyarınca karşılığında herhangi bir ek ders veya ücret ödenmeksizin öğretmene yüklenen bu görevin hukuka aykırı olduğu, rapor içeriklerinin aşırı ayrıntılı olması nedeniyle öğretmenlerin asıl görevi olan eğitim-öğretim faaliyetlerine ayıracağı zamandan büyük ölçüde sarfiyat yapıldığı, mevcut yönetmeliklerde öğretmenlerin asli görevleri arasında yer almayan ve ek bir külfet niteliği taşıyan bu uygulamanın idari bir dayatmadan ibaret olduğu anlaşılmaktadır.

Bu gerekçeler doğrultusunda Türk Eğitim Sen Genel Merkezi olarak, öğretmenlerimizin üzerindeki gereksiz kırtasiyecilik ve angarya iş yükünün kaldırılması, hukuka aykırı uygulamanın sonlandırılması amacıyla; Milli Eğitim Bakanlığı?na bağlı ortaokul ve lise kademelerinde görev yapan üyemiz öğretmenlerin, 2025-2026 öğretim yılı sonuna kadar ?Öğrenci Gelişim Raporlarını? doldurmamalarına karar verilmiştir.

atahoca
Müsteşar Yardımcısı
09 Ocak 2026 02:01

Yönetici arkadaşlardan başlığı "Türk Eğitim Sen..." olarak düzeltmelerini rica ediyorum.

Önce başka bir siteden duyuru yapacaktım. Başlığı kopyaladım, orada yanlış yazılmış, gönderdikten sonra farkettim.

09 Ocak 2026 02:22

Bu sendikadan zamanında istifa ettiğim iyi olmuş. İyice turuncu sendikaya döndükleri gibi suni Gündem değiştiriyorlar. Ahbap oldukları siyasi partinin rolünü iyi bellemişler. Öğretmenin ve eğitimin asıl sorunları ile ilgilenmekten çok uzaklar.

atahoca
Müsteşar Yardımcısı
09 Ocak 2026 10:48

Sendikaların işlevi zaten belli. Fakat hangisi ne yapmış onu da yazsak. Gündemin neyini değiştireceksin. Bu ünlülere yapılan operasyonlar değil. TV'ler de saatlerce konuşulmuyor da. Gündem devam ediyor.

Siyaset fazla müdahil oluyor, o konuda eleştirebilirim.

Burada sadece geç tepki vermelerini eleştirebilirim. Proje okullar meselesinde olduğu gibi. Onu da yazalım.

Türk Eğitim Sen üyesinin, 2025 Yılı Milli Eğitim Bakanlığı?na Bağlı Özel Program Ve Proje Okuluna Öğretmen Atama işlemleri kapsamında elektronik başvuru ekranı üzerinden tercih ettiği okula atanmak istemiyle yaptığı başvurunun reddedilmesine ilişkin işlemi; İstanbul 2. İdare Mahkemesi 2025/1136E.- 2025/2310K. Ve 27/11/2025 tarihli ilamıyla hukuka aykırı bularak iptal etmiştir.

https://turkegitimsen.org.tr/storage/2025/12/istanbul_2idare_2025_2310.pdf

Gerekçe özeti: ...yapılan kıyaslamada, davacının yüksek lisans mezunu olması, başöğretmen unvanı sahibi olması, mesleki tecrübesinin fazla olması ve mesleği alanında iki adet Teknofest projesinde, bir adet Tübitak projesinde görev alması, yurt dışında gerçekleştirilen bir projeye katılım sağlaması, hizmet puanının daha yüksek olması, görevini yerine getirmede başarılı olmadığı yönünde bir tespit olmaması gibi sebeplerle yerine atanan öğretmenlerden ??

muhalif çocuk, 2 hafta önce
Bu sendikadan zamanında istifa ettiğim iyi olmuş. İyice turuncu sendikaya döndükleri gibi suni Gündem değiştiriyorlar. Ahbap oldukları siyasi partinin rolünü iyi bellemişler. Öğretmenin ve eğitimin asıl sorunları ile ilgilenmekten çok uzaklar.

Serdes
Memur
09 Ocak 2026 11:34

Konu geçim sıkıntısı, yüksek kiralar, düşük maaşlar olması gerekirken dikkatleri başka yönlere çekiyorlar. Sendikacılık salonlarda konfor alanlarında yapılmaz.

berkaydal
Genel Müdür
09 Ocak 2026 11:46

Tes üyelerinde bu eylemi yapacak cesaret var mı acaba...

spock
Genel Müdür
09 Ocak 2026 12:15

Yahu zaten bakanlığın istediği istatistik şişirmek. Kimse kimseden gerçek rapor istemiyor.

Rapor yerine lorem ipsum dolor sit amet yazıp göndersen bir kişi bile "bu ne kardeşim" demez çok eminim.

Sonra diyecekler ki "bakın maarif model uyguladık 234359 tane öğrencimiz 234234 adet başarı sağladı" falan salak saçma sayılar uyduracaklar.

Adamlar enflasyonla oyuncak gibi oynuyor bunlar ne ki?

muhammet s
Aday Memur
09 Ocak 2026 12:38

AMAN NE GÜZEL AMAN NE ALA. BÜYÜK KARAR ALMIŞ TEBRİK EDERİZ. HAVAN SU DÖVSE DAHA İYİ SES GETİRİRDİ.

atahoca
Müsteşar Yardımcısı
09 Ocak 2026 22:23

Var olmasına var da...

"Burada sadece geç tepki vermelerini eleştirebilirim. Proje okullar meselesinde olduğu gibi. Onu da yazalım." cümlesinde işaret ettiğim üzere millet yaptıktan sonra karar çıkıyor.

Siyasetin müdahalesi bitmeden kamu sendikacılığı bir şey yapamaz.

En azından yapmayanlar sığınacak bir yer bulmuş, olurlar.

berkaydal, 2 hafta önce

Tes üyelerinde bu eylemi yapacak cesaret var mı acaba...

0109
Aday Memur
10 Ocak 2026 11:27

Okullarda 600 öğrenciye 1 müdür yardımcısı normunu defalarca yazmamıza rağmen gündeme almayan sendika gelişim raporunu hiç affetmemiş valla işi biliyorsunuz.

atahoca
Müsteşar Yardımcısı
10 Ocak 2026 11:30

Daha öncede yazdığım üzere işini bilen(!) bazı müdür yardımcılarının uygulamaları yüzüden o konuda görüş birliği yok.

Sendika eleştirilerim zaten konuda mevcut.

!: İşlerini başkalarına yaptıran (bu kelime yerine farklı ifade de kullanılıyor.)

0109, 2 hafta önce

Okullarda 600 öğrenciye 1 müdür yardımcısı normunu defalarca yazmamıza rağmen gündeme almayan sendika gelişim raporunu hiç affetmemiş valla işi biliyorsunuz.

0109
Aday Memur
10 Ocak 2026 11:30

Yav böyle karar olur mu tamam mebe itirazınızı bildirin bende yanlış olduğunu düşünüyofum lakin öğrencilerin bir kısmı belge alacak bir kısmı almayacak öğrenciye ve veliye nasıl anlatacaksın bunu.

atahoca
Müsteşar Yardımcısı
10 Ocak 2026 11:34

Zaten böyle diye diye her işi yaptırıyorlar.

0109, 2 hafta önce

Yav böyle karar olur mu tamam mebe itirazınızı bildirin bende yanlış olduğunu düşünüyofum lakin öğrencilerin bir kısmı belge alacak bir kısmı almayacak öğrenciye ve veliye nasıl anlatacaksın bunu.

atahoca
Müsteşar Yardımcısı
10 Ocak 2026 11:45

-Karar -son yıllarda her zaman olduğu gibi- geç alındığı için dolduran çok kişi var.

-MEB'de -son yıllarda her zaman olduğu gibi- kararda düzenleme yolunda. Yani ortaokul ve liselerde dolduranlar da doldurduğu ile kalacak.

https://www.memurlar.net/haber/1156721/gelisim-raporlarinda-yil-sonu-duzenlemesi.html

-Benzer uygulama yıllar önce denenmiş ve sonra vazgeçilmişti.

-Öğretmenin ders saati ve ders yükü, ilaveten bazı öğretmenlerin -performansta herkese yüz verdikleri gibi- objektifiliği ve güvenirliliği engelleyecektir.

En fazla rehberlikler vasıtasıyla (şu anki norm, anlayışla zor) psikolojik olarak etkileri ortaya koyarsın. Bu da rehberlik ilkelerine aykırı. Her dönem çok eskiden yapılan sene sonu sınavı gibi dönem içlerinde yapılacak merkezi sınavlarla genel değerlendirme yapılabilir. İlk etkiler bilinmediği zaman yine tam netice vermemekle beraber kısmen şahsi değerlendirmelerden daha etkili olur. Bunda da ders işleyişlerin etkilenmemesi için ayrı çözümler alınmalı.

0109, 2 hafta önce

berkaydal
Genel Müdür
10 Ocak 2026 11:51

Sahadan kimseye sormadan değişiklik yapıyor. Veli anlamıyor kardeşim 6 sayfalık raporu. 6 satır karneye bile anlamsız bakan insanlara eğitim dili ile yazılmış kazanımlar sunuyorsun. Olacak iş değil. İşin yoğunluğunu falan geçtim ben. Hiçbir zaman bilgisayar üzerinde iş yapan biri olmadım. Yazarım kodumu kendisi yapar. Olmadı makro oluştururum kendisi işaretler. Ama veli için anlam ifade etmesi lazım. Kağıda bakınca başarılı mı değil mi ne kadar başarılı görmesi lazım.

atahoca
Müsteşar Yardımcısı
10 Ocak 2026 11:56

Evet, sadelik iyidir. Ölçütler herkesin anlayacağı seviyede olmalı.

Bu arada zaten veli görüşmelerinde bunların dik alası yapılıyor/bildiriliyor.

Gerisi fişlemek derecesinde kayıt tutmak gibi oluyor.

berkaydal, 2 hafta önce

Sahadan kimseye sormadan değişiklik yapıyor. Veli anlamıyor kardeşim 6 sayfalık raporu. 6 satır karneye bile anlamsız bakan insanlara eğitim dili ile yazılmış kazanımlar sunuyorsun. Olacak iş değil. İşin yoğunluğunu falan geçtim ben. Hiçbir zaman bilgisayar üzerinde iş yapan biri olmadım. Yazarım kodumu kendisi yapar. Olmadı makro oluştururum kendisi işaretler. Ama veli için anlam ifade etmesi lazım. Kağıda bakınca başarılı mı değil mi ne kadar başarılı görmesi lazım.

Toplam 15 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi