Editörler : Pangaea

berkaydal
Genel Müdür
10 Ocak 2026 14:27

Çözüm herkesçe biliniyor. Çözmek yerine insanları daha büyük kıskaçlara daha büyük zorluklara itiyorlar.

atahoca, 1 hafta önce

Arkadaşları da anlıyorum. Bulunulan yerde huzurlu olmayınca bir ana önce kurtulmak istiyorlar. Belki geleceğe karanlık bakıp ümitsiz oluyorlar. Huzurlu olmamanın sebepleri neler olabilir, ona bakıldığında; çalışma ortamında mobbinge uğrama, öğrenci profili, ailesinden uzakta olma... diye uzar gider. Bunlar hemen her yerde olabiliyor. Bunları ortadan kaldıracak tedbirlerle uğraşmak esas uğraş olmalı.

O süreçten çoğumuz geçtik. Ben üç dört senelik sıkıntı sonrası sistemimi oturtunca merkeze çağırsalar da gitmedim. Sonra mecburiyetler vs. geldik. İl dışından merkeze geldiğimde en zor okullardan birinde ilk sene ciddi zorluk çektim. Sonra oturdu, derken, yeni gittiğimiz yerde mobbingle mücadele ve diş geçirememeleri... Oluyor yani.

sosylci01
Memur
10 Ocak 2026 18:31

Kira yardımı ve yol yardımı olmadan rotasyon olmaz.

0109
Aday Memur
10 Ocak 2026 20:19

Geçmişte yalan yanlış torpil destekli mazeretlerle iyi okullara yerleşmiş kişilerin yerine hak edenler gelir bari iyi olur uygulansın.

Talai
Aday Memur
10 Ocak 2026 21:36

Millî Eğitim Bakanlığı?nın öğretmenlerin yer değiştirmesine ilişkin yönetmeliğinde yer alan 12 yıl rotasyon hükmü, bağlayıcı bir kuraldır. İlgili maddede açıkça ?Öğretmenler aynı eğitim kurumunda en fazla on iki yıl görev yapabilir.? denilmektedir. Bu düzenleme, Resmî Gazete?de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir ve hukuken geçerlidir.

Bu maddeyi hazırlayan, yayımlayan ve yürürlükte tutan doğrudan Bakanlığın kendisidir. Buna rağmen fiilen uygulanmaması, ciddi bir hukuki ve idari tutarsızlık yaratmaktadır. Resmî Gazete?de yayımlanan bir yönetmelik, niyet beyanı değil; uygulanması zorunlu bir normdur. Öğretmenler mesleki ve kişisel planlamalarını bu mevzuata göre yapmak zorundadır. Fiiliyatta karşılığı olmayan bir düzenleme, hukuki güvenlik ve öngörülebilirlik ilkesini zedeler.

Tartışma rotasyonun yerindeliği değil; hukuki bağlayıcılığıdır. Eğer 12 yıl rotasyon kuralı uygulanabilir görülmüyorsa, izlenmesi gereken yol bellidir: Mevzuat, hukuki usuller çerçevesinde değiştirilir ya da yürürlükten kaldırılır. Bunun dışında kalan her yaklaşım, yürürlükteki bir normun fiilen yok sayılması anlamına gelir ki bu durum hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmaz.

okuryazar3
Müsteşar
10 Ocak 2026 23:04

Bu kadar büyük bir kitleye rotasyonun ekonomik maliyeti, sosyolojik sorunlarını göğüsleyebilecek babayiğitler değil onlara inanalar rüya aleminde:))Beklentimiz 2028 de İnşallah diyoruz da yerine atayabileceğimiz liyakatli yok:))Valla nereden nereye geldik diyemiyorum bile ha bire sürükleniyoruz Allah'ım kurtara:))

okuryazar3, 1 hafta önce

Gelecek rotasyona çok kalmadı, en fazla 2028:))

Elmerl
Aday Memur
10 Ocak 2026 23:05

dışarıda az puanla değil çok puanla bekleyenler var hocam .. zaten sorunda bu
berkaydal, 1 hafta önce

Rotasyon olsa bile hiçbir problemi çözmez. Güzel hayaller var ama sistem öyle tıkanık ki iki kişi yer değiştirdi diye sorunlar çözülmez. Dışarıda az puanla umutla bekleyenleri anlıyorum ama umduğunuz gibi olmayacak hiçbir şey.

Braweheart01
Genel Müdür
10 Ocak 2026 23:17

sendika ağaları uygulanmaması için baskı yapsa da meb in direnerek uygulaması lazım

okuryazar3
Müsteşar
10 Ocak 2026 23:24

605 puanım var merkezdeyim,

Nereye gönderebilecek beni, aynı mahalledeki diğer okula göndermekle kader mi değişecek, eğitimin yegane potansiyel suçlusu olarak sadece öğretmeni vitrine koyan basiretsiz zihniyet hele bir alabildiğine itibarsızlaştırdı öğretmen az bir dadılıktan öteye yetki versin! Zinhaar vermezler ki; çünkü eğitimli toplumu kolay manipüle demeyeceklerini çok iyi biliyorlar!

edebiyatci22, 1 hafta önce

Bence artik bakanlık isterse rahatlıkla uygular

İlçe grubu kavrami ve norm fazlası atamaları ile kadro bulma problemini çözdü esase

Artık puanı yüksekler arasında olmayacak rotasyon

Örnek vermek gerekirse ilk ataması batıda olup 15 yıldır batıda çalışan A öğretmenine yillik verilen hizmet puanı 12=14,, 12 yılda eder 140=150 en fazla 200 puanla batıda en merkezi okulda calisti

Bir de aynı batı ilinde ancak merkeze en uzak ilçede çalışan aynı branşta B öğretmeni aynı hizmet yılına yılda 18 puan aldı puanı otomatik merkezdeki öğretmenden fazla olup rotasyona girecekler. Bil bakalım o durumda merkeze kim gelir

Ayrica rotasyonu bir cok sebeple destekleyen cok ciddi bir öğretmen camiasi var arkadaşlar bugun anket yapılsa rotasyonu destekleyenler alir gider

okuryazar3
Müsteşar
10 Ocak 2026 23:32

Gerçekten çözüm için yapılması gereken köy ,taşra, doğuda çalışanlara farklı maaş verilmesi, eskiden maaşının % 80 i ile emekli maaşı bağlanan öğretmenlere, çalışanlara %45 i ile maaş bağlayıp emekli dilekçesi verebilecek ancak resen emekliliğe kadar veremeyen en az 300 bin öğretmene kolaylık sağlanması..Yok, bütçe nanay, sömürüp semirenlerden ortada bi şey kalmadı ki devam!!

sosylci01
Memur
11 Ocak 2026 00:06

Öyle bir konuşuluyor ki sanki herkes torpille gelmiş şu anki okuluna. Hoca şark hizmetini yapmış, oradan yıllarca kasabada, ilçede çalışmış, oradan merkeze geçmiş şu anki konumuna. Yani hak ederek, basamak basamak ilerleyerek şu anki konumuna gelmiş. Ee efendim hadi sen yerini biraz değiştir bakalım, sabırsız gençler öyle istiyor. O zaman önceden çektiği sıkıntıları niye çekti bu hoca ? Bu hoca şarkta kasabada çalışırken birileri de merkezde çalışıyordu ama o 12 yıl diye tutturmadı, sabretti, elbet sıra bana da gelir dedi ve geldi.

edebiyatci22
Başbakan Müsteşarı
11 Ocak 2026 00:06

Rotasyon şart

12 sene bile cok fazla Rotasyon beklemek için

Kurumlar bu okul kac müdürün tayinini yasadi ben buralarim ağasiyim edasıyla dolaşan insanlarla doldu ,öğretmenin performansı aynı okulda yillari devirince düşüyor ne yazık ki

Ayrica batıda merkezi okula ilk atamayla atanıp yillik 12=14 puan alıp 12 yılda anca 200 puanı görmüş öğretmen ile batının en ücra köşesinde yılda 18 puan alıp 12 yılda 250=300 puanlari görmüş öğretmen arasında Rotasyon olacak hiç öyle algi yapılmaya çalışıp yüksek puanlar yer değiştirecek hikayesi okunmasin ,bu da adalet demek

Son olarak uygulanır mi mevzusu ,uygulanması icin talep cok yüksek, bakanlık da ilk kez Rotasyon ile ilgili cok detaylı kurallar koymuş Rotasyon takvimine ,hizmet yılına ,hizmet puanına "İlçe grubu" alternatifine kadar herseyi düşünüp detaylandirmiş kanuna aykırı yönetmelik zaten çıkmaz bu yönetmeliğin kanununun olduğu resmi gazetede yayımlanması ile aşikar 657 de , dmk da tayin ,Rotasyon bahsi vardır

Neyse hazirana ne kaldı izleyip görelim

Hayydar
Memur
11 Ocak 2026 00:11

Aynen öyle hocam, Şark hizmetinden affa uğrayıp batıda merkezlere atananların bi kısmı ötekilerin norm fazlası olmasına neden oldu, kurcalasan daha neler neler çıkar, bu adaletsiz sistemde çıkmaması mümkün mü acaba 🤔

sosylci01, 1 hafta önce

Öyle bir konuşuluyor ki sanki herkes torpille gelmiş şu anki okuluna. Hoca şark hizmetini yapmış, oradan yıllarca kasabada, ilçede çalışmış, oradan merkeze geçmiş şu anki konumuna. Yani hak ederek, basamak basamak ilerleyerek şu anki konumuna gelmiş. Ee efendim hadi sen yerini biraz değiştir bakalım, sabırsız gençler öyle istiyor. O zaman önceden çektiği sıkıntıları niye çekti bu hoca ? Bu hoca şarkta kasabada çalışırken birileri de merkezde çalışıyordu ama o 12 yıl diye tutturmadı, sabretti, elbet sıra bana da gelir dedi ve geldi.

sosylci01
Memur
11 Ocak 2026 00:52

Bu şuna benziyor, ben eskiden oturduğum evin bağlı olduğu sağlık ocağına kayıtlıydım, yeni eve taşındım ama yeni mahallemdeki sağlık ocağına kaydımı aldırmadım. Eskisine devam ettim uzun süre. Eski sağlık ocağım emeklilerin yaşlıların yoğun yaşadığı bir mahalledeydi, her zaman sıra olurdu doktorun odasının önünde, doktorun başı hep kalabalıktı emeklilerle. Olumsuz bir durum yoktu, sadece doktorun başı kalabalıktı, haliyle biraz suratı asıktı doğal olarak.

Geçenlerde sistem beni otomatik olarak yeni mahallemdeki sağlık ocağına atadı, hiç gitmemiştim, gittim bir baktım son model bir bina, hasta profili genç ve orta yaşlı, uzun sıralar uzun kuyruklar yok. En fazla bir iki kişi bekleyip giriyorum doktorun odasına. Doktor haliyle güler yüzlü, bilgisayarı ekipmanları vs son model. Doktorlara çay kahve servisi yapan bir odacı var, eskisinde yoktu.

Şimdi öğretmen rotasyonu mantığıyla bakarsak bu iki doktor arasında rotasyon olması lazım, birinin şartları orta halli, birinin şartları çok iyi. Sağlıkta sistem nasıl işliyor bilmiyorum, eski doktorum kesin rotasyon istiyordur.

Sorun şurada, biz öğretmenler veya doktorlar mesleğe başlarken, bakanlık bize eşitlik vaad etti mi ? Herkes o son model binada eşit derecede çalışacak dedi mi ? Demedi, bu eşitlik olayını biz çıkardık.

Talai
Aday Memur
11 Ocak 2026 01:03

O zamanlar öğretmenler 45-50 yaşında emekli olabiliyordu.

sosylci01, 1 hafta önce

berkaydal
Genel Müdür
11 Ocak 2026 01:08

Benim tanıdığım eski öğretmenler var birkaç tane. Eşitlik noktasında bir karşılaştırma yapılacaksa bu yeni arkadaşlar sittin sene gelemezler onların yerine.

Bu arada sağlık ocakları kendileri yapıyor her şeyi. Giderleri personeli falan doktorlar ayarlıyor.

sosylci01, 1 hafta önce

Bu şuna benziyor, ben eskiden oturduğum evin bağlı olduğu sağlık ocağına kayıtlıydım, yeni eve taşındım ama yeni mahallemdeki sağlık ocağına kaydımı aldırmadım. Eskisine devam ettim uzun süre. Eski sağlık ocağım emeklilerin yaşlıların yoğun yaşadığı bir mahalledeydi, her zaman sıra olurdu doktorun odasının önünde, doktorun başı hep kalabalıktı emeklilerle. Olumsuz bir durum yoktu, sadece doktorun başı kalabalıktı, haliyle biraz suratı asıktı doğal olarak.

Geçenlerde sistem beni otomatik olarak yeni mahallemdeki sağlık ocağına atadı, hiç gitmemiştim, gittim bir baktım son model bir bina, hasta profili genç ve orta yaşlı, uzun sıralar uzun kuyruklar yok. En fazla bir iki kişi bekleyip giriyorum doktorun odasına. Doktor haliyle güler yüzlü, bilgisayarı ekipmanları vs son model. Doktorlara çay kahve servisi yapan bir odacı var, eskisinde yoktu.

Şimdi öğretmen rotasyonu mantığıyla bakarsak bu iki doktor arasında rotasyon olması lazım, birinin şartları orta halli, birinin şartları çok iyi. Sağlıkta sistem nasıl işliyor bilmiyorum, eski doktorum kesin rotasyon istiyordur.

Sorun şurada, biz öğretmenler veya doktorlar mesleğe başlarken, bakanlık bize eşitlik vaad etti mi ? Herkes o son model binada eşit derecede çalışacak dedi mi ? Demedi, bu eşitlik olayını biz çıkardık.

atahoca
Müsteşar Yardımcısı
11 Ocak 2026 01:12

Bir de arkadaşlar farklı eğitim bölgesine gönderilecek biz geleceğiz diye seviniyorlar. Bunu uygulayacak valiyi direkt maliyeye ihanetten bir tarafından asar merkezi yönetim. Ne kadar yolluk çıkar onu bile hesaplamıyorlar. Çelik çomak oynasınlar.

Bu arada ben etkilenmiyorum, sizin puanınız benim diyecek babayiğitte zor bulunur.

Biz de diyoruz ki yahu geçici değil kalıcı herkesi mutlu olmasa da huzurlu edecek kararlar için çalışın. Kısa vadede kazanç insana hep cazibedar gelir, sürekli kazançtan marum ettiği ise hep unutulur.

okuryazar3, 1 hafta önce

Gerçekten çözüm için yapılması gereken köy ,taşra, doğuda çalışanlara farklı maaş verilmesi, eskiden maaşının % 80 i ile emekli maaşı bağlanan öğretmenlere, çalışanlara %45 i ile maaş bağlayıp emekli dilekçesi verebilecek ancak resen emekliliğe kadar veremeyen en az 300 bin öğretmene kolaylık sağlanması..Yok, bütçe nanay, sömürüp semirenlerden ortada bi şey kalmadı ki devam!!

okuryazar3
Müsteşar
11 Ocak 2026 01:21

Eşitlik anlayışı öyle bir hal aldı ki...Doğunun dağ köylerinde terörün ayyuka çıktığı, ulaşım ve iletişimin imkansıza yakın olduğu yıllarda çalışmışım. Mesleğimin son yıllarında banka kredileri ile zar zor aldığım evimdeyim, okulum evime yakın..Ha eskiden emekli olunca bağladığı oranda emekli aylığı bağlasa okul olan yerin önünden geçmem:)Maaşın % 40 ını dayatan zihniyet resen emekliye kadar dilekçe vermemi nafile bekler!

Adam atanmış, daha tayin dilekçesi verecek kadar bile çalışmamış hoop ooohh rotasyon gelsin memleketin en güzel yerleri önüme serilsin he kuzu hee bekle!!

Rotasyon resen atamaya dönüşmeden puan sistemi ile dayatılırsa sadece aynı yerleşim bölgesinde okul değişiminden öteye gitmez. Bazılarında halüsinasyona dönüştü ümitler:))

sosylci01, 1 hafta önce

edebiyatci22
Başbakan Müsteşarı
11 Ocak 2026 02:15

Rotasyon maliyeti ne ya :)

Bi şehir bile değişmeyen yan okula gideriz diyenler devlete ne maliyeti çıkacak

İlçe değiştirene bile yolluk çıkmıyor kaldı ki şehir değişimi yok

Korkmayın Rotasyon dan o zaman nasılsa yan okula geçiyorsunuz :)

Şu da bi gercek ben 90 ogretmeni olan bi okuldayım bu yıl kültür öğretmeni olup 12 yılını dolduran tek öğretmen var

Meslekci olup dolduran 15

Yani öyle kavimler göçü olmayacak

sosylci01
Memur
11 Ocak 2026 02:16

Hocam siz en sıkıntılı noktalarda şark hizmetinizi yapmışsınız, beldelerde bucaklarda görev yapmışsınız. basamak basamak ilerleyip hak ederek merkezi bir yere gelmişsiniz. Öbür tarafta milenyum kuşağı, genç kuşak, sabretmeye beklemeye tahammülü yok, hadi bakalım sen orada çok çalıştın sıra bende diyor. Peki milenyum kuşağı, sen ne yaptın bu konumu hak etmek için ?

Yukarıda bir arkadaş yazmış, sıra bende sıra sende olayından çok, şartları iyileştirmeye odaklanmamız lazım. O zaman kimse kimsenin konumuna göz dikmez. Rotasyon geçici çözüm. Tamam rotasyon oldu, milenyum kuşağı istediği konuma geldi farz edelim. 12 yıl sonra da Z kuşağı gelecek, hadi bakalım milenyum, çekil oradan sıra bende diyecek.

okuryazar3, 1 hafta önce

Eşitlik anlayışı öyle bir hal aldı ki...Doğunun dağ köylerinde terörün ayyuka çıktığı, ulaşım ve iletişimin imkansıza yakın olduğu yıllarda çalışmışım. Mesleğimin son yıllarında banka kredileri ile zar zor aldığım evimdeyim, okulum evime yakın..Ha eskiden emekli olunca bağladığı oranda emekli aylığı bağlasa okul olan yerin önünden geçmem:)Maaşın % 40 ını dayatan zihniyet resen emekliye kadar dilekçe vermemi nafile bekler!

Adam atanmış, daha tayin dilekçesi verecek kadar bile çalışmamış hoop ooohh rotasyon gelsin memleketin en güzel yerleri önüme serilsin he kuzu hee bekle!!

Rotasyon resen atamaya dönüşmeden puan sistemi ile dayatılırsa sadece aynı yerleşim bölgesinde okul değişiminden öteye gitmez. Bazılarında halüsinasyona dönüştü ümitler:))

berkalber
Aday Memur
11 Ocak 2026 09:32

Fırsat eşitliği adına uygulanması taraftarıyım, güzel okullarda çalışmak diğer eğitimcilerin de hakkı..!
Toplam 230 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi