Editörler : gül-feşan
11 Ocak 2026 12:03

Sözleşmeli personel olarak çalışanların dikkatine

Sözleşmeli personel çalıştırılmasına dair yönetmeliğin 6. maddesinin (d) bendinde aşağıdaki ifade yer almaktadır: "Hizmetinin gerektirdiği pozisyona ihtiyaç kalmaması." Bu maddeye dayanarak idare, "sene sonunda senin pozisyonuna ihtiyaç kalmadı" diyerek sözleşmeyi feshedebilir mi? Örneğin ben KPSS'den 90 puan alarak atanmış bir inşaat mühendisiyim. Yani yüksek bir puanla, liyakate dayalı şekilde göreve gelmiş bir personelim. Buna rağmen "pozisyona ihtiyaç kalmadı" denilerek işten çıkarılma riski varsa, emeğimizi ve kazanılmış hakkımızı nasıl koruyabiliriz? Bu "ihtiyaç kalmaması" durumuna kim, hangi kriterlere göre karar veriyor? Keyfi bir uygulamanın önüne nasıl geçiliyor?

izm1
Aday Memur
11 Ocak 2026 14:49

dediğiniz olay gerçek hayatta çok nadirdir ama diyelim ki oldu, kurum belli aralıklarla personel alır. örnek siz büro personeli olarak çalışıyorsunuz sözleşmenizi uzatmadı, ama son 1 yılda (veya sizin işe alımınız sonrasında) büro personeli ilanları ile yeni personel almış veya almakta ise açtığınız davada kullanılabilir diye düşünüyorum. avukat değilim belki de çok farklı sebeper ile de dava kazanılabiliyordur. ilgili konuda haberlere bakmak lazım.

kreatin
Memur
11 Ocak 2026 16:09

evet feshedebilir ancak ben hiç duymadım atanıp da sözleşmesi uzatılmayan bir kişiyi. takılmayan böyle şeylere

salih kaan
Aday Memur
11 Ocak 2026 18:28

kurum kapatılmadıktan sonra bu gerçekleşmez

Toplam 3 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi