Editörler : Pangaea
11 Ocak 2026 16:16

Yönetmelik ve Duyuru(Klavuz) Arasındaki Norm Fazlası Atamalarında Çelişki

Yönetmeliğe göre:

Tercih eden, resen atanacak olandan önce değerlendirilir.

İlçe / ilçe grubu ayrımı, coğrafi havuzu belirler;

tercihi bertaraf etmez.

Kılavuza göre:

İlçeden olan ama tercih vermeyen,

İlçe grubundan olan ama tercih verenin önüne geçirilir.

Bu sonuç:

Yönetmelikte yok

Yönetmeliğin ruhuna ve lafzına aykırı

Tercih?resen dengesini kılavuzla tersine çeviriyor

Talai
Aday Memur
11 Ocak 2026 16:17

İhtiyaç veya norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri

MADDE 34- (1) Kadrolu öğretmenlerden; herhangi bir nedenle ihtiyaç fazlası haline gelenler ile görevli oldukları eğitim kurumlarında alanlarında norm kadro sayısı azalanlar, hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacak değerlendirme sonucunda hizmet puanı en az olandan başlamak üzere norm kadro fazlası olarak belirlenir. Hizmet puanının eşitliği hâlinde sırasıyla; öğretmenlikteki hizmet süresi daha az olan, öğretmenliğe daha sonra başlayan norm kadro fazlası olarak belirlenir. Hizmet puanının hesabında norm kadro fazlası belirleme sürecinin son günü esas alınır ve yer değiştirme işlemlerinde aynı hizmet puanı kullanılır.

(2) İhtiyaç veya norm kadro fazlası olarak belirlenen kadrolu öğretmenler, öncelikle kadrolarının olduğu ilçedeki sonra ilçe grubu içindeki eğitim kurumlarına tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre atanırlar. Hizmet puanı yetersizliği nedeniyle tercihte bulundukları eğitim kurumlarına atanamayanlar ile tercihte bulunmayanların atamaları, aynı ilçe grubu içerisinde boş norm kadrosu bulunan eğitim kurumlarına, hizmet puanı düşük olandan başlanarak resen yapılır.

(3) İkinci fıkra kapsamında alanlarında boş norm kadro bulunmaması nedeniyle herhangi bir kuruma atanamayanlar, il genelinde eğitim kurumlarına tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre atanırlar. Tercihte bulunmayanlar ile tercihine yerleşemeyenlerin atamaları, il genelinde öğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumlarına, hizmet puanı düşük olandan başlanarak resen yapılır.

(4) İhtiyaç veya norm kadro fazlası kadrolu öğretmenlerden il içinde alanlarında ihtiyaç bulunmayanlar, talepleri hâlinde, yer değiştirme dönemi dışında Bakanlık tarafından tercihine sunulan illerden birine atanabilir. Bu kapsamda başvuruda bulunanların kadrolu öğretmen olan eşinin de istemesi ve alanında ihtiyaç olması hâlinde aynı yere ataması yapılabilir.

Talai
Aday Memur
11 Ocak 2026 16:19

Yayınlanan duyuru/klavuz

3. Kadrolu öğretmenlerin yer değiştirme işlemleri sırasıyla;

a) İlçe içerisinde, öğretmenlerin tercihi dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne1 göre,

b) İlçe içerisinde, tercih ettikleri eğitim kurumlarına ataması gerçekleşmeyenler ile ilçesinde yer değiştirme başvurusunda bulunmayan öğretmenlerin hizmet puanı düşük olandan başlayarak bilgisayar kurasıyla resen,

c) İlçe grubu içerisinde, öğretmenlerin tercihleri dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre,

ç) İlçe grubu içerisinde, tercih ettikleri eğitim kurumlarına ataması gerçekleşmeyenler ile ilçe grubunda yer değiştirme başvurusunda bulunmayan öğretmenlerin hizmet puanı düşük olandan başlayarak bilgisayar kurasıyla resen,

d) İl genelinde, öğretmenlerin tercihi dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre gerçekleştirilecektir.

4. Sözleşmeli öğretmenlerin yer değiştirme işlemleri sırasıyla;

a) İlçe içerisinde öğretmenlerin tercihi dikkate alınarak hizmet süresi2 üstünlüğüne göre,

b) İlçe içerisinde, tercih ettikleri eğitim kurumlarına ataması gerçekleşmeyenler ile ilçesinde yer değiştirme başvurusunda bulunmayan öğretmenlerin hizmet süresi düşük olandan başlayarak bilgisayar kurasıyla resen,

c) İlçe grubu içerisinde öğretmenlerin tercihleri dikkate alınarak hizmet süresi üstünlüğüne göre,

ç) İlçe grubu içerisinde, tercih ettikleri eğitim kurumlarına ataması gerçekleşmeyenler ile ilçe grubunda yer değiştirme başvurusunda bulunmayan öğretmenlerin hizmet süresi düşük olandan başlayarak bilgisayar kurasıyla resen,

d) İl genelinde öğretmenlerin tercihi dikkate alınarak hizmet süresi üstünlüğüne göre,

e) İl genelinde tercih ettikleri eğitim kurumlarına ataması gerçekleşmeyenler ile il genelinde yer değiştirme başvurusunda bulunmayan öğretmenlerin hizmet süresi düşük olandan başlayarak bilgisayar kurasıyla resen gerçekleştirilecektir.

Talai
Aday Memur
11 Ocak 2026 16:22

Yönetmelik ne diyor? (MADDE 34/2 ? bağlayıcı metin)

Yönetmelik tek bir mantık kuruyor:

Aşama 1:

Önce kendi ilçesi, sonra ilçe grubu

Bu aşamalarda:

tercihler dikkate alınarak

hizmet puanı üstünlüğüne göre

Ancak bundan sonra:

Tercih etmeyenler veya tercihine yerleşemeyenler için resen atama

Yönetmelikte şu ayrım yok:

"İlçeden olan her hâlükârda önce"

"İlçedeki tercih bitmeden ilçe grubuna geçilmez"

"İlçe içi resen bitmeden ilçe grubuna tercih açılmaz"

Yani yönetmelikte esas sıralama ölçütü:

Tercih + hizmet puanı

Talai
Aday Memur
11 Ocak 2026 16:23

Kılavuz ne yapıyor? (sorunun düğüm noktası)

Kılavuz, yönetmelikte olmayan yeni ve katı bir sıra icat ediyor:

Kılavuzdaki sıralama:

İlçe içi tercih

İlçe içi resen

İlçe grubu tercih

İlçe grubu resen

İl geneli

Buradaki kritik fark şudur:

*İlçe grubundaki bir öğretmenin tercihi,

*ilçe içindeki resen atamadan SONRA değerlendiriliyor.

Bu ne anlama geliyor?

Sen ilçe grubundasın

X okulunu tercih etmişsin

İlçedeki biri tercih vermemiş

Ama kılavuza göre:

Önce o kişi resen atanıyor

Senin tercihin daha sonra hiç dikkate alınmıyor

Talai
Aday Memur
11 Ocak 2026 16:24

Memurlar.net bunu da haber yapar mı?

trkçcnnt
Daire Başkanı
11 Ocak 2026 16:32

ayrıca yönetmelikte engelli ve engelli yakını ( annesi, babası , eşi ya da çocuğu ağır engelli) öğretmen resensen muafken bu kılavuzda engelli yakınları ilçe emrindeyse ilçe dışına resen atanır diyor.

kimuni
Genel Müdür
11 Ocak 2026 17:00

kanaatimce yönetmelikteki geçerli olur. Yani ben bir kılavuzda şuna benzer bir ibare görmüştüm ondan söylüyorum:

"bu kılavuzda ihtilaf bulunması durumunda ilgili kanun geçerli olur"

kanun yanında yönetmelik kelimesi var mıydı hatırlayamadım.

Talai
Aday Memur
11 Ocak 2026 17:10

.. Müdürlüğüne

Konu: Norm kadro fazlası yer değiştirme işlemlerinin yönetmeliğe aykırı uygulanmasına ilişkin itirazımın sunulmasıdır.

İlimiz genelinde yürütülen ihtiyaç ve norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değiştirme işlemlerine ilişkin olarak yayımlanan duyuru/kılavuz hükümlerinin, Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği?nin 34. maddesi ile çeliştiği görülmektedir.

Söz konusu Yönetmeliğin 34/2. maddesinde; norm kadro fazlası olarak belirlenen öğretmenlerin öncelikle kadrolarının bulunduğu ilçedeki, ardından ilçe grubu içindeki eğitim kurumlarına, tercihlerinin dikkate alınarak ve hizmet puanı üstünlüğüne göre atanacağı, tercihte bulunmayanlar veya tercihlerine yerleşemeyenler için ise resen atama yapılacağı açıkça düzenlenmiştir.

Buna karşın yayımlanan kılavuzda; ilçe içi resen atama işlemlerinin tamamlanmasından sonra ilçe grubu tercihlerinin değerlendirilmesi öngörülerek, tercih eden öğretmenlerin, tercih etmeyen öğretmenlerden sonra değerlendirilmesi sonucunu doğuran bir uygulamaya yer verilmiştir. Bu durum, yönetmelikte açıkça tanımlanan ?tercih önceliği? ilkesini fiilen ortadan kaldırmakta ve alt düzenleyici işlem olan kılavuz ile üst norm olan yönetmeliğin daraltılması sonucunu doğurmaktadır.

Hukuk düzeninde yerleşik ilkelere ve Danıştay?ın istikrar kazanmış içtihatlarına göre; alt normlar üst normlara aykırı düzenleme içeremez. Bu nedenle yönetmeliğe aykırı kılavuz hükümlerine dayanılarak tesis edilen işlemler hukuka aykırıdır.

Bu kapsamda;

Yer değiştirme işlemlerinin Yönetmeliğin 34. maddesi esas alınarak,

Tercih eden öğretmenlerin, resen atanacak öğretmenlerden önce değerlendirilmesi suretiyle,

Hizmet puanı üstünlüğü ilkesine uygun biçimde yeniden ele alınmasını

arz ve talep ederim.

Adı Soyadı:

T.C. Kimlik No:

Görev Yeri / Branş:

İmza:

Tarih:

Zeynp060606
Memur
11 Ocak 2026 19:56

Hocam şu süreçte böylesi bir yoğun bir zamanda ve bir şekilde yerleştirme işlemlerini yaptıktan sonra bu verilen dilekçeleri hiç ciddiye alacaklarını sanmıyorum ama emeğinize sağlık yine de yönetmelik maddesini hatırlamaya çalışıyordum ben de

Talai
Aday Memur
11 Ocak 2026 20:07

Rica eferim hocam. Yani sonrasında iş davaya kalacak diyorsunuz bu durumda.

Zeynp060606, 1 hafta önce
Hocam şu süreçte böylesi bir yoğun bir zamanda ve bir şekilde yerleştirme işlemlerini yaptıktan sonra bu verilen dilekçeleri hiç ciddiye alacaklarını sanmıyorum ama emeğinize sağlık yine de yönetmelik maddesini hatırlamaya çalışıyordum ben de

Zeynp060606
Memur
12 Ocak 2026 09:06

Davaya kalması pek bir şey değiştirecek gibi de durmuyor hocam hangi birimizin davası sonuclanacak o süreçte zaten yeni yerlerimize, düzenimize alisiriz
Talai, 1 hafta önce

Rica eferim hocam. Yani sonrasında iş davaya kalacak diyorsunuz bu durumda.

Talai
Aday Memur
12 Ocak 2026 14:13

Olsun hocam.. En azından bir sonraki norm fazlası ataması yönetmeliğe uygun olur belki.

Zeynp060606, 1 hafta önce
Davaya kalması pek bir şey değiştirecek gibi de durmuyor hocam hangi birimizin davası sonuclanacak o süreçte zaten yeni yerlerimize, düzenimize alisiriz

Talai
Aday Memur
12 Ocak 2026 14:39

Konu: Norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değiştirme işlemlerinin yönetmeliğe aykırı uygulanması hakkında

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen ihtiyaç ve norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değiştirme işlemlerine ilişkin olarak yayımlanan duyuru/kılavuz hükümlerinin, Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği?nin 34. maddesi ile çeliştiği görülmektedir.

Anılan Yönetmeliğin 34/2. maddesinde; norm kadro fazlası olarak belirlenen öğretmenlerin öncelikle kadrolarının bulunduğu ilçedeki, ardından ilçe grubu içindeki eğitim kurumlarına tercihlerinin dikkate alınarak ve hizmet puanı üstünlüğüne göre atanacağı, tercihte bulunmayanlar veya tercihlerine yerleşemeyenler için ise resen atama yapılacağı açıkça hüküm altına alınmıştır.

Buna karşın yayımlanan kılavuzda; ilçe içi resen atama işlemleri tamamlanmadan ilçe grubu tercihlerinin değerlendirilmemesi, başka bir ifadeyle tercih eden öğretmenlerin, tercih etmeyen öğretmenlerden sonra değerlendirilmesi sonucunu doğuran bir sıralamaya yer verilmiştir. Bu uygulama, yönetmelikte açıkça yer alan ?tercih önceliği? ilkesini fiilen ortadan kaldırmakta ve alt düzenleyici işlem olan kılavuz ile üst norm olan yönetmeliğin daraltılması sonucunu doğurmaktadır.

Hukuk düzeninde kabul edilen normlar hiyerarşisi ve Danıştay?ın yerleşik içtihatlarına göre; kılavuz ve duyurular, yönetmeliklere aykırı düzenleme içeremez. Bu nedenle yönetmeliğe aykırı kılavuz hükümlerine dayanılarak tesis edilen yer değiştirme işlemleri hukuka aykırı nitelik taşımaktadır.

Bu kapsamda;

Norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değiştirme işlemlerinin, Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği?nin 34. maddesi esas alınarak yürütülmesi,

Tercih eden öğretmenlerin, resen atanacak öğretmenlerden önce değerlendirilmesi ilkesinin uygulanması,

Yönetmeliğe aykırı kılavuz hükümlerinin düzeltilmesi ve uygulamanın bu doğrultuda yeniden ele alınması

hususlarında gereğinin yapılmasını arz ederim.

Ad Soyad:

T.C. Kimlik No:

Görev Yeri / Branş:

İletişim Bilgileri:

atahoca
Müsteşar Yardımcısı
12 Ocak 2026 14:55

Hocam, dilekçeye mağduriyet hakkında haklarının saklı kalacağı gibi bir ifade ekleyebilirler.

Talai, 1 hafta önce

Konu: Norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değiştirme işlemlerinin yönetmeliğe aykırı uygulanması hakkında

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen ihtiyaç ve norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değiştirme işlemlerine ilişkin olarak yayımlanan duyuru/kılavuz hükümlerinin, Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği?nin 34. maddesi ile çeliştiği görülmektedir.

Anılan Yönetmeliğin 34/2. maddesinde; norm kadro fazlası olarak belirlenen öğretmenlerin öncelikle kadrolarının bulunduğu ilçedeki, ardından ilçe grubu içindeki eğitim kurumlarına tercihlerinin dikkate alınarak ve hizmet puanı üstünlüğüne göre atanacağı, tercihte bulunmayanlar veya tercihlerine yerleşemeyenler için ise resen atama yapılacağı açıkça hüküm altına alınmıştır.

Buna karşın yayımlanan kılavuzda; ilçe içi resen atama işlemleri tamamlanmadan ilçe grubu tercihlerinin değerlendirilmemesi, başka bir ifadeyle tercih eden öğretmenlerin, tercih etmeyen öğretmenlerden sonra değerlendirilmesi sonucunu doğuran bir sıralamaya yer verilmiştir. Bu uygulama, yönetmelikte açıkça yer alan ?tercih önceliği? ilkesini fiilen ortadan kaldırmakta ve alt düzenleyici işlem olan kılavuz ile üst norm olan yönetmeliğin daraltılması sonucunu doğurmaktadır.

Hukuk düzeninde kabul edilen normlar hiyerarşisi ve Danıştay?ın yerleşik içtihatlarına göre; kılavuz ve duyurular, yönetmeliklere aykırı düzenleme içeremez. Bu nedenle yönetmeliğe aykırı kılavuz hükümlerine dayanılarak tesis edilen yer değiştirme işlemleri hukuka aykırı nitelik taşımaktadır.

Bu kapsamda;

Norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değiştirme işlemlerinin, Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği?nin 34. maddesi esas alınarak yürütülmesi,

Tercih eden öğretmenlerin, resen atanacak öğretmenlerden önce değerlendirilmesi ilkesinin uygulanması,

Yönetmeliğe aykırı kılavuz hükümlerinin düzeltilmesi ve uygulamanın bu doğrultuda yeniden ele alınması

hususlarında gereğinin yapılmasını arz ederim.

Ad Soyad:

T.C. Kimlik No:

Görev Yeri / Branş:

İletişim Bilgileri:

Talai
Aday Memur
12 Ocak 2026 15:35

Evet hocam. Yönetmeliğe uyulmadığı için doğabilecek mağduriyetler dava konusu olacak gibi görünüyor.

atahoca, 1 hafta önce

Hocam, dilekçeye mağduriyet hakkında haklarının saklı kalacağı gibi bir ifade ekleyebilirler.

Toplam 15 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi