öncelikle maaşların azlığından bahsedilen bir zamanda siz maaşları iyice aşağıya çekmişsiniz tebrikler.15-20 yıl köylerde yada uzak ilçelerde çalışan, bir şekilde merkeze gelmiş rahat edeceği bir zamanda merkeze geldin haydi bakalım maaşını düşürdük emekli olduğundada daha az alcaksın demek ne kadar etik? 2005 yılında çıkan uzman öğretmenlik sınavına girmeyen, eşit ile elit ücret olsun diyen bir çok öğretmen 18 yıl boyunca tazminat alamamış, sendikaların baskısı sonucu 2022 de sınav açılmış, aradan geçen 18 yılda bir çok öğretmen tazminat almadan emekli olmuştur. şimdi sizin fevkalede fikirlerinizin zaten öğretmenler arasında dayanışmamanın olmadığı, kendi işiyle ilgilenmek yerine ya tazminatına ya yaptığı branşa fütursuz ve saygısızca yorumların yapıldığı bir ortamda dahiyane fikrinizin çıktığı tek yol ben il lçe merkezine geleyimde ondan sonrasına bakılır mantığıdır. Bunun zannımca başka açıklaması yoktur. Bölgelere göre hizmet tazminatını bende destekliyorum. Ama siz önünü arkasını hesap etmediğiniz yüzbinleri değiştirmenin kolay ve basit olduğunu zannediyorsunuz yukarıdaki ifadelerinizle. Rotasyon bu kadar kolay olsa idi daha yıllar önce çıktığı ilk gün uygulanır buradaki kısır tartışmaların içine hiç birimiz girmezdik. Burada günlerdir ısrarla elimizden alınan haklara yenileri ekleniyor, önünü arkasını düşünmeden hareket etmeyin diye şahsi olarak uyarmamıza rağmen sizler halen rotasyonu destekliyorum diye yazıyorsunuz. Kısaca uzatmadan siz kendinizi düşünerek hareket edip destek veriyorsunuz, bende kendimi düşünerek destek vermiyorum. Kimse kimseyi sirkilasyon olur, can gelir, vs gibi cümlelerle kandırmasın. Saygılar...
öncelikle maaşların azlığından bahsedilen bir zamanda siz maaşları iyice aşağıya çekmişsiniz tebrikler.15-20 yıl köylerde yada uzak ilçelerde çalışan, bir şekilde merkeze gelmiş rahat edeceği bir zamanda merkeze geldin haydi bakalım maaşını düşürdük emekli olduğundada daha az alcaksın demek ne kadar etik? 2005 yılında çıkan uzman öğretmenlik sınavına girmeyen, eşit ile elit ücret olsun diyen bir çok öğretmen 18 yıl boyunca tazminat alamamış, sendikaların baskısı sonucu 2022 de sınav açılmış, aradan geçen 18 yılda bir çok öğretmen tazminat almadan emekli olmuştur. şimdi sizin fevkalede fikirlerinizin zaten öğretmenler arasında dayanışmamanın olmadığı, kendi işiyle ilgilenmek yerine ya tazminatına ya yaptığı branşa fütursuz ve saygısızca yorumların yapıldığı bir ortamda dahiyane fikrinizin çıktığı tek yol ben il lçe merkezine geleyimde ondan sonrasına bakılır mantığıdır. Bunun zannımca başka açıklaması yoktur. Bölgelere göre hizmet tazminatını bende destekliyorum. Ama siz önünü arkasını hesap etmediğiniz yüzbinleri değiştirmenin kolay ve basit olduğunu zannediyorsunuz yukarıdaki ifadelerinizle. Rotasyon bu kadar kolay olsa idi daha yıllar önce çıktığı ilk gün uygulanır buradaki kısır tartışmaların içine hiç birimiz girmezdik. Burada günlerdir ısrarla elimizden alınan haklara yenileri ekleniyor, önünü arkasını düşünmeden hareket etmeyin diye şahsi olarak uyarmamıza rağmen sizler halen rotasyonu destekliyorum diye yazıyorsunuz. Kısaca uzatmadan siz kendinizi düşünerek hareket edip destek veriyorsunuz, bende kendimi düşünerek destek vermiyorum. Kimse kimseyi sirkilasyon olur, can gelir, vs gibi cümlelerle kandırmasın. Saygılar...
Talai , 2 ay önce
Konu sahibi arkadaşımız çok farklı bir noktaya değinerek farklı bir bakış açısı sunmuş. Bunu biraz daha farklılaştıralım..
Uzman ve başöğretmenlik üzerinden yürütülen mevcut tazminat anlayışı, öğretmen dağılımındaki adaletsizliği gidermek bir yana, sorunu daha da derinleştirmektedir. Oysa kalıcı ve gerçekçi bir çözüm için, tüm öğretmenleri kapsayan alan temelli zorunlu rotasyon sistemi ile hizmet bölgelerine göre farklılaştırılmış maaş modelinin birlikte hayata geçirilmesi gerekmektedir.
Öğretmenlik meslek yaşamı boyunca 1., 2. ve 3. hizmet alanlarının tamamında görev yapılması esas alınmalı; her bir alanda en az 6 yıl çalışma yükümlülüğü getirilmelidir. Böylece kimse kariyeri boyunca yalnızca 1. alanda kalamayacak, aynı şekilde hiçbir öğretmen de sürekli olarak 3. alanın yükünü taşımak zorunda bırakılmayacaktır. Alan içindeki okul ve yerleşim yeri tercihleri (1/1, 1/2 ? 3/5, 3/6 gibi) hizmet puanı ve tercih sıralamasına göre belirlenmeli; bir alan tamamlanmadan kalıcı alan değişikliğine izin verilmemelidir. Sağlık durumu, engellilik ve ağır ailevi mazeretler ise bu sistemin doğal istisnası olmalıdır.
Bu rotasyon yapısı, hizmet bölgesi esaslı kademeli maaş sistemiyle desteklenmelidir. Uzman ve başöğretmenlik tazminatları kaldırılarak, öğretmen maaşları doğrudan görev yapılan bölgenin zorluk derecesine bağlanmalıdır. Örneğin 1/1?1/2 hizmet bölgelerinde maaşlar 60?65 bin TL bandında seyrederken, 2. alan bölgelerinde 75?95 bin TL?ye, 3. alanın en dezavantajlı yerlerinde ise 105?130 bin TL seviyelerine yükselmelidir. Zor koşullarda çalışan daha fazla kazanmalı; bu fark geçici değil, kalıcı olmalı ve emekliliğe de yansımalıdır.
Bu model uygulandığında, batı illerinde yıllardır çözülemeyen norm fazlası sorunu doğal biçimde azalacak, doğu ve dezavantajlı bölgelerde ise geçici görevlendirmeler yerine sürekliliği olan öğretmen kadroları oluşacaktır. Aile bütünlüğü yalnızca İzmir, Antalya, Muğla gibi illere sıkışmaktan kurtulacak; gerekli ekonomik ve sosyal koşullar sağlandığında Ağrı?da da, Hakkâri?de de aile bütünlüğü mümkün hale gelecektir. İl emri, resen atama ve geçici formüllerle kriz yönetmek yerine, sorunu kaynağında çözecek bir sisteme geçmek artık kaçınılmazdır.ş
"Eşit işe eşit maaş değil, eşit emek ve eşit zorluğa göre maaş" anlayışı benimsenmeden öğretmen dağılımındaki adaletsizlik sona ermez. Önerilen bu model hem öğretmenler hem de Milli Eğitim Bakanlığı açısından en adil ve en sürdürülebilir çözüm yoludur.