Editörler : cihan27E.Kayı Han
17 Ocak 2026 08:19

Sağlık Mazereti Tayini

1. Derece yakınım için sağlık mazereti tayini isteyeceğim. Durumum şu:

​Rapor: Babam Bypasslı ve KOAH hastası. Heyet raporunda "Atama tayine esas takip ve tedavi gerekir" ve "Uzman olan yerde ikameti uygundur" ibareleri var. Ayrıca %40 engellilik durumu var.

​Bakıcı Durumu: Annem yatağa bağımlı anneannemin mahkeme kararlı vasisi. Babama bakacak başka kimse yok.

​Engel: Kurum müdürü personel yok diyerek muvafakat vermeyeceğini söylüyor.

​Sorularım:

​Müdür direkt dilekçemi reddedebilir mi yoksa üst birime iletmesi mi gerekiyor.

Bu durumda red gelme olasılığı nedir. Yada nasıl bir yol izlemeliyim

Aglotymn
Aday Memur
17 Ocak 2026 17:36

Güncel

Karizmaunl
Genel Müdür
19 Ocak 2026 14:49

Sağlık mazereti tayini talebi, idare açısından keyfî şekilde reddedilebilecek bir talep değildir. Birim amirinin dilekçeyi almama, işlemden kaldırma ya da ?personel yok? gerekçesiyle doğrudan reddetme yetkisi bulunmamaktadır. Müdürün yapabileceği tek işlem, dilekçeyi almak, görüşünü yazmak ve yetkili üst makama iletmektir. Nihai karar, atamaya yetkili makam tarafından verilir.

Sağlık mazeretlerinde ?personel ihtiyacı? gerekçesi tek başına hukuken yeterli bir ret sebebi değildir. Özellikle heyet raporunda ?atama ve tayine esas takip ve tedavi gerekir? ile ?uzman bulunan yerde ikameti uygundur? ibarelerinin yer alması, ayrıca birinci derece yakının engellilik durumunun bulunması idare açısından bağlayıcı nitelik taşır. Bunun yanında, annenizin mahkeme kararıyla vasi olması ve babanıza fiilen bakabilecek başka bir kişinin bulunmaması, bakım zorunluluğunu açık şekilde ortaya koymaktadır.

Bu şartlar altında talebin reddedilmesi ihtimali teorik olarak mümkün olmakla birlikte, hukuki dayanağı zayıf olacaktır. Uygulamada bu nitelikteki dosyalarda verilen ret kararları, idare mahkemelerinde çoğunlukla memur lehine sonuçlanmaktadır.

İzlenmesi gereken yol, dilekçenin mutlaka resmî kayda alınmasını sağlamak, ekine sağlık kurulu raporlarını, engellilik belgesini ve vasilik kararını koymak ve dilekçede bakım yükümlülüğünün başka kimse tarafından karşılanamayacağını açıkça belirtmektir. Müdür olumsuz görüş yazsa dahi bu durum talebin reddedildiği anlamına gelmez; dosya üst birim tarafından değerlendirilmek zorundadır. Üst makam tarafından ret verilmesi hâlinde ise idari itiraz ve devamında idare mahkemesine başvuru yolu açıktır.

Aglotymn
Aday Memur
19 Ocak 2026 21:16

Idari büroyla görüştüm dilekcemi talep ettiğim yere vermem gerektiğini söyledi. Bende bugün talep ettiğim yere tüm evraklarla beraber gönderdim . Ama müdür sivas talep eder bizden ben izin vermem diyor.

Karizmaunl, 3 hafta önce

Sağlık mazereti tayini talebi, idare açısından keyfî şekilde reddedilebilecek bir talep değildir. Birim amirinin dilekçeyi almama, işlemden kaldırma ya da ?personel yok? gerekçesiyle doğrudan reddetme yetkisi bulunmamaktadır. Müdürün yapabileceği tek işlem, dilekçeyi almak, görüşünü yazmak ve yetkili üst makama iletmektir. Nihai karar, atamaya yetkili makam tarafından verilir.

Sağlık mazeretlerinde ?personel ihtiyacı? gerekçesi tek başına hukuken yeterli bir ret sebebi değildir. Özellikle heyet raporunda ?atama ve tayine esas takip ve tedavi gerekir? ile ?uzman bulunan yerde ikameti uygundur? ibarelerinin yer alması, ayrıca birinci derece yakının engellilik durumunun bulunması idare açısından bağlayıcı nitelik taşır. Bunun yanında, annenizin mahkeme kararıyla vasi olması ve babanıza fiilen bakabilecek başka bir kişinin bulunmaması, bakım zorunluluğunu açık şekilde ortaya koymaktadır.

Bu şartlar altında talebin reddedilmesi ihtimali teorik olarak mümkün olmakla birlikte, hukuki dayanağı zayıf olacaktır. Uygulamada bu nitelikteki dosyalarda verilen ret kararları, idare mahkemelerinde çoğunlukla memur lehine sonuçlanmaktadır.

İzlenmesi gereken yol, dilekçenin mutlaka resmî kayda alınmasını sağlamak, ekine sağlık kurulu raporlarını, engellilik belgesini ve vasilik kararını koymak ve dilekçede bakım yükümlülüğünün başka kimse tarafından karşılanamayacağını açıkça belirtmektir. Müdür olumsuz görüş yazsa dahi bu durum talebin reddedildiği anlamına gelmez; dosya üst birim tarafından değerlendirilmek zorundadır. Üst makam tarafından ret verilmesi hâlinde ise idari itiraz ve devamında idare mahkemesine başvuru yolu açıktır.

Sevtqp89
Aday Memur
20 Ocak 2026 23:51

Sağlık kurulu raporunda mutlaka olması gerekenler neler dilekceyi nasıl yazabilirim bilmiyorum örnek dilekçe varmi

Karizmaunl, 3 hafta önce

Karizmaunl
Genel Müdür
21 Ocak 2026 13:34

Burada idari büro doğru yönlendirmiş, siz de doğru olanı yapmışsınız. Talep ettiğiniz yere dilekçeyi ve tüm ekleri vermenizle birlikte usul tamamlanmıştır. Bu aşamadan sonra müdürün ?ben izin vermem? demesinin hukuki bir karşılığı yoktur.

Atama ve yer değiştirme işlemlerinde muvafakat yetkisi tayine yetkili makama aittir, birim amirine değil. Müdür, en fazla görüş bildirir. ?Sivas isterse bizden, ben vermem? şeklindeki yaklaşım, mevzuatta karşılığı olmayan, uygulamada sık görülen ama hukuken geçersiz bir söylemdir. Üst birim, gerekli görürse mevcut birimden görüş ister; bu görüş bağlayıcı değildir.

Önemli olan nokta şudur: Dilekçeniz ve ekleri resmî kayda girmiştir. Artık süreç sizin dışınızda ilerler. Müdürün sözlü beyanları, yazılı ve gerekçeli bir ret kararı olmadığı sürece hukuki sonuç doğurmaz.

Bu aşamada yapmanız gereken ek bir işlem yoktur. Süreci takip edin. Eğer üst makamdan yazılı bir ret gelirse, bu ret gerekçesi büyük ihtimalle ?personel ihtiyacı? olacaktır ki sağlık mazereti dosyanızın içeriği dikkate alındığında bu gerekçe yargı önünde zayıf kalır. Böyle bir durumda idari itiraz ve devamında dava yolu açık olup, dosyanız güçlüdür.

Siz doğru adımı atmışsınız. Müdürün ?izin vermem? söylemi süreci durdurmaz. Yazılı ve gerekçeli bir işlem tesis edilmedikçe hukuken bir ret yoktur. Süreci sakince izleyin.

Aglotymn, 3 hafta önce

Idari büroyla görüştüm dilekcemi talep ettiğim yere vermem gerektiğini söyledi. Bende bugün talep ettiğim yere tüm evraklarla beraber gönderdim . Ama müdür sivas talep eder bizden ben izin vermem diyor.

Karizmaunl
Genel Müdür
21 Ocak 2026 13:37

Haklısınız, bu işin en kritik noktası rapordaki ifadeler ve dilekçenin doğru kurulması. Sakin sakin, net anlatayım.

Sağlık kurulu raporunda mutlaka bulunması gerekenler şunlardır:

Raporda tek başına hastalık isimleri (bypass, KOAH vb.) yeterli değildir. İdareyi bağlayan asıl kısım ibarelerdir.

Olması gereken temel ifadeler:

? Hastalığın kronik ve sürekli olduğunun belirtilmesi

? Düzenli takip ve tedavi gerektirdiği ifadesi

? Mümkünse ?uzman bulunan yerde tedavisinin uygun olduğu? ya da

? ?ikamet ettiği yerde tedavisinin uygun olmadığı / zor olduğu? anlamına gelen bir ifade

? Bakım ihtiyacı varsa ?başkasının yardımına ihtiyaç duyabilir?, ?bakıma muhtaçtır? gibi değerlendirme

? Raporun heyet raporu olması

? Geçerlilik süresi (sürekli ya da belirli süreli)

Sizde zaten çok güçlü iki ifade var:

?Atama ve tayine esas takip ve tedavi gerekir?

?Uzman olan yerde ikameti uygundur?

Bunlar, sağlık mazereti tayini için en güçlü cümlelerdir.

Sevtqp89, 3 hafta önce

Sağlık kurulu raporunda mutlaka olması gerekenler neler dilekceyi nasıl yazabilirim bilmiyorum örnek dilekçe varmi

Karizmaunl
Genel Müdür
21 Ocak 2026 13:46

Sizin annenizin/babanızın/kardeşinizin vs sağlık durumlarını ve sağlık raporundaki ifadeleri bilmem gerekirki dilekçe hazırlayım. Her dilekçe kişiye özgüdür, örnek bir dilekçe olmaz. Başlığı açan Aglatymm durumunu detaylı anlattığı için detaylı yanıtladım.

Sevtqp89, 3 hafta önce

Karizmaunl
Genel Müdür
21 Ocak 2026 13:47

Size cevap verirken balığı açan arkadaşın yorumlarını esas alarak cevaplamışım. Genel ifadeler bu şekilde olmalı

Karizmaunl, 2 hafta önce

Haklısınız, bu işin en kritik noktası rapordaki ifadeler ve dilekçenin doğru kurulması. Sakin sakin, net anlatayım.

Sağlık kurulu raporunda mutlaka bulunması gerekenler şunlardır:

Raporda tek başına hastalık isimleri (bypass, KOAH vb.) yeterli değildir. İdareyi bağlayan asıl kısım ibarelerdir.

Olması gereken temel ifadeler:

? Hastalığın kronik ve sürekli olduğunun belirtilmesi

? Düzenli takip ve tedavi gerektirdiği ifadesi

? Mümkünse ?uzman bulunan yerde tedavisinin uygun olduğu? ya da

? ?ikamet ettiği yerde tedavisinin uygun olmadığı / zor olduğu? anlamına gelen bir ifade

? Bakım ihtiyacı varsa ?başkasının yardımına ihtiyaç duyabilir?, ?bakıma muhtaçtır? gibi değerlendirme

? Raporun heyet raporu olması

? Geçerlilik süresi (sürekli ya da belirli süreli)

Sizde zaten çok güçlü iki ifade var:

?Atama ve tayine esas takip ve tedavi gerekir?

?Uzman olan yerde ikameti uygundur?

Bunlar, sağlık mazereti tayini için en güçlü cümlelerdir.

elektronik38
Memur
21 Ocak 2026 22:33

benim annem için aldığım raporda aktif tedavi sürecindedir,hayati tehlikesi vardır,bakıma muhtaçtır yazıyordu ama gene personel yok diye yapmadılar bende benden beter ol dedim diye(bi kaç sey daha söylemiş olabilirim) soruşturma yedim Allah hepsini benden beter etsin

Sevtqp89
Aday Memur
22 Ocak 2026 01:11

Özelden yazabilir misiniz orda durumumu net belirteyim size rica etsem

Karizmaunl, 2 hafta önce

Size cevap verirken balığı açan arkadaşın yorumlarını esas alarak cevaplamışım. Genel ifadeler bu şekilde olmalı

Aglotymn
Aday Memur
23 Ocak 2026 12:20

Dava yoluna gitmediniz mi elinizde güçlü bir rapor var

elektronik38, 2 hafta önce

benim annem için aldığım raporda aktif tedavi sürecindedir,hayati tehlikesi vardır,bakıma muhtaçtır yazıyordu ama gene personel yok diye yapmadılar bende benden beter ol dedim diye(bi kaç sey daha söylemiş olabilirim) soruşturma yedim Allah hepsini benden beter etsin

Aglotymn
Aday Memur
23 Ocak 2026 12:21

Dilekce konusunda yardımcı olabilirim

Sevtqp89, 3 hafta önce

Sevtqp89
Aday Memur
23 Ocak 2026 16:25

Özelden yardımcı olur musunuz

Aglotymn, 2 hafta önce

elektronik38
Memur
24 Ocak 2026 01:36

Görev yaptığın yerde üniversite hastanesi veya araştırma hastanesi varsa tedavisini orda yaptır diyorlar davadan çıkacak sonuç bu emsalleri var

Aglotymn, 2 hafta önce

Dava yoluna gitmediniz mi elinizde güçlü bir rapor var

cevremüh588
Aday Memur
27 Ocak 2026 13:21

branş ney hocam

Aglotymn, 2 hafta önce

Aglotymn
Aday Memur
28 Ocak 2026 14:50

Çağrı Karşılama Memuru