Editörler : StMngr
20 Ocak 2026 23:51

Lisansüstü teziyle ilgili yayın sorunu

Merhabalar, tıpta uzmanlık tezimi yayınlaştırmak istiyorum ama tez çok kapsamlı ve metodolojisi de geniş olduğundan klinik olarak net anlamlı gördüğüm kısmı yayın yapmak istiyorum, tamamını yayınlaştırırsam da metodolojiyi sadeleştirip yayınlamak istiyorum.

ÜAK kriterlerinde "Tezden üretilmiş yayın" için tezin tüm hipotezlerini/bölümlerini makaleye sığdırmak şart mıdır?

Jüri dosyayı incelerken tezi indirip "Makalede neden şu bölüm yok?" diye kıyaslama yapar mı, yoksa dipnotta "Tezden üretilmiştir" ibaresini görmesi yeterli midir?

Metod kısmı tezle birebir aynı olmazsa yine de tezden üretilmiş yayın olarak saydırabilir miyim?

Çok teşekkürler.

mendoa84
Daire Başkanı
21 Ocak 2026 20:55

Tezden elde ettiğiniz verileri kullanmak şartıyla sıkıntı olmaz.. Ancak metot kısmı tezden nasil farklı olabiliyor onu anlayamadım.. Başka bir çalışma mı yapıldı tez örnekleriyle?

moctopad
Aday Memur
22 Ocak 2026 15:23

Tez metodunda 12 farklı yapay zeka modeli var, makaleye sığmıyor, o yüzden sadeleştirmem lazım, yayın şansı için de bir iki ek analiz yapmak istiyorum, sorun olmaz heralde anladığım kadarıyla.

mendoa84
Daire Başkanı
22 Ocak 2026 23:16

Olacağını sanmıyorum..

moctopad, 2 hafta önce

Tez metodunda 12 farklı yapay zeka modeli var, makaleye sığmıyor, o yüzden sadeleştirmem lazım, yayın şansı için de bir iki ek analiz yapmak istiyorum, sorun olmaz heralde anladığım kadarıyla.

rain440
Memur
23 Ocak 2026 20:58

"Tezden üretilmiş yayın" dediği için tezinizin bir bölümünü de yayın haline getirebilirsiniz, yayın başlığının tezle benzer olması (ve içermesi) ve yayında "2. yazarın danışmanlığında 1. yazar tarafından yazılan XXX tezinden üretilmiştir" gibi bir notun olması yeterli

moctopad
Aday Memur
27 Ocak 2026 14:02

Hocalarım bu konuyla ilgili hiçbir mevzuat ayrıntısı bulamadım, bir tek tezden üretilen yayın deniyor ama yöntem yine yapay zeka olsa veriler amaç hipotez aynı olsa sorun olur mu? Tezde yaptığım yöntemi şu an yeterli bulmuyorum o yüzden aynı verilerle sade ve düzgün yapıp yayınlamak istiyorum, bu mümkün değil midir

rain440
Memur
27 Ocak 2026 20:46

Hocam bir sorun olmaz. Zaten tezden üretilen yayınların %90'ına baktığınızda bahsettiğiniz hususların aynı olduğunu görürsünüz. Burada yalnızca intihale dikkat etmelisiniz. Birebir aynı cümleler, intihal oranının yüksek çıkmasına neden olabilir.

moctopad, 2 hafta önce

Hocalarım bu konuyla ilgili hiçbir mevzuat ayrıntısı bulamadım, bir tek tezden üretilen yayın deniyor ama yöntem yine yapay zeka olsa veriler amaç hipotez aynı olsa sorun olur mu? Tezde yaptığım yöntemi şu an yeterli bulmuyorum o yüzden aynı verilerle sade ve düzgün yapıp yayınlamak istiyorum, bu mümkün değil midir

Toplam 6 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi