Editörler : cihan27E.Kayı Han
22 Ocak 2026 10:24

Yüksek Lisans Yapan Memurlar Neden Hala Hak Ettiği Değeri Görmüyor?

Yüksek lisans yaparak kendini geliştiren memurların, özlük hakları ve maaşlarında bunun karşılığını hâlâ alamaması sizce de ciddi bir sorun değil mi? Kamu personelinden sürekli kendini geliştirmesi beklenirken, yüksek lisans gibi ciddi emek, zaman ve maddi yük gerektiren bir eğitimin neredeyse hiçbir somut karşılığının olmaması motivasyonu düşürüyor.

Bugün gelinen noktada yüksek lisans yapan memurlar; maaş, ek ödeme, görevde yükselme ve kariyer basamaklarında anlamlı bir avantaj elde edemiyor. Oysa bu eğitimlerin kamu hizmetinin niteliğini artırdığı açık. Peki bu durum adil mi?

Sizce;

Yüksek lisans yapan memurlara maaş farkı verilmeli mi?

Görevde yükselme ve kariyer basamaklarında avantaj sağlanmalı mı?

Mevcut uygulamalar yeterli mi, yoksa yasal bir düzenleme mi şart?

Yüksek lisans yapan ya da yapmayı düşünen arkadaşların görüşlerini özellikle merak ediyorum. Bu konunun daha fazla gündeme gelmesi için herkesin düşüncesini paylaşması gerektiğini düşünüyorum.

tikimehmet
Aday Memur
22 Ocak 2026 11:04

Yüksek lisans yapan biri olarak çok da gereği olmadığını düşünüyorum. Nitekim yüksek lisans bölümüne girmek zor bir şey değil, hatta birçok yerde sadece başvurulması dahi yeterli. Şahsi görüşüm ayrıcalıklar verilebilir ama aşırıya gerek yok. Ayrıca zaten yanlış bilmiyorsam yüksek lisans diploması ibraz edildiğinde bir derece düşüyor. Esas mesela doktora bitirmekte, Doktora çok daha zor ve meşakkatli bir iş olduğu için esas ayrıcalıklar doktoraya verilebilir.

eymenef
Aday Memur
22 Ocak 2026 11:16

Eskiden yüksek lisansa kabul almak ve tamamlamak zordu. Artık nispeten daha kolay. Yüksek lisans yapan sayısıda fazla günümüzde. Şimdi doktora yapmak zor.

mutlu_50
Başbakan Müsteşarı
22 Ocak 2026 11:19

Yüksek lisans mezunu olsan derece mi kademe mi alındığını bilirsin. Dolayısıyla görüşünün hiçbir önemi yok.

Yüksek lisans mezunu olan memurlara gerektiği değer verilmiyor bu bir gerçek. Öğretmenler bunun meyvesini güzel yiyor. Ek derslerini artırımlı alıyorlar yüksek lisans mezunu öğretmenler. Artı yüksek lisans mezunu olan bir öğretmen sınavsız uzman öğretmen olabiliyor diye biliyorum. Yanlışım varsa düzeltin lütfen.

Memurlar için de avantajları olmalıdır.

tikimehmet, 2 hafta önce
Yüksek lisans yapan biri olarak çok da gereği olmadığını düşünüyorum. Nitekim yüksek lisans bölümüne girmek zor bir şey değil, hatta birçok yerde sadece başvurulması dahi yeterli. Şahsi görüşüm ayrıcalıklar verilebilir ama aşırıya gerek yok. Ayrıca zaten yanlış bilmiyorsam yüksek lisans diploması ibraz edildiğinde bir derece düşüyor. Esas mesela doktora bitirmekte, Doktora çok daha zor ve meşakkatli bir iş olduğu için esas ayrıcalıklar doktoraya verilebilir.

tikimehmet
Aday Memur
22 Ocak 2026 11:23

Sen de okuduğunu anlayabilseydin cımbızla çektiğin cümlenin başında "yanlış bilmiyorsam" ibaresini görürdün. Neyse senin yazdıkların çok daha kıymetli olsun benlik bir sıkıntı yok, şahsi görüşümü yazdım zaten.
mutlu_50, 2 hafta önce

Yüksek lisans mezunu olsan derece mi kademe mi alındığını bilirsin. Dolayısıyla görüşünün hiçbir önemi yok.

Yüksek lisans mezunu olan memurlara gerektiği değer verilmiyor bu bir gerçek. Öğretmenler bunun meyvesini güzel yiyor. Ek derslerini artırımlı alıyorlar yüksek lisans mezunu öğretmenler. Artı yüksek lisans mezunu olan bir öğretmen sınavsız uzman öğretmen olabiliyor diye biliyorum. Yanlışım varsa düzeltin lütfen.

Memurlar için de avantajları olmalıdır.

Mavi.Ufuklar
Daire Başkanı
24 Ocak 2026 16:58

Öyle bir şey olsa, her memur yüksek lisans yapar. Torpili olan bir çok insanın torpilini kullanarak, sırf prosedürleri aşmak adına kıytırıktan aöf okuduğunu, imkanı olanların sahte diploma yaptığını düşünürsek, yüksek lisans yapan memura ekstrem haklar verilse, her memur etten püften de olsa yüksek lisans yapar ve bir süre sonra da yüksek lisans yapmış olmanın hiçbir anlamı kalmaz, yüksek lisans yapma kavramı da adileşir, kaşarlanır.

Bazı memurluklarda teşvik edilmesi gerekir mi, bu konu tartışılabilir. Yoksa, yüksek lisans yapmış düz memura, polise, ona buna ekstrem haklar vermenin bir manası da bir gereği de yok. Misal, mühendislik, avukatlık gibi gerçekten uzmanlık gerektiren kadroların bu konuda teşvik edilmesi gerektiği kanaatindeyim.

C.Z.c.z
Şef
24 Ocak 2026 20:45

Alanım ile kpss atanmış ve memur iken tezli yuksek lisans yaparak 1 kademe almaya hak kazandım. Doktora yapsan 2 kademe alacaksın. Maaş anlamında ise şu anda 40 TL :) fazla alıyorum. Ozluk anlamında prestijden başka birşey değil. Ha şu anda ülkemde prestijin hiçbir anlamı ve önemi yok. Çünkü temizlik personeli bile bu yetginliklite olan kişiden daha fazla maaş ve ozluge sahip. Ben bu tarz islerin hükümet politikalarına girmesini isterim. Alaninda Yetgin kişiler yüksek lisans ve doktora mezunları bilimsel çalışmalar yapması için kurumda yeni birimler oluşturulmali. Maaş ve ozlukleri ona göre yapılmalıdır. Ortaya ise bir ürün çıkarması zorunlu olmalı. Şu an okuyan kesim sevilmiyor. Sevilmedigi için yapmanında anlamı yok. Ne zaman okuyana değer bilime önem verilirse o zaman yapılmalı. Yapacak olan arkadaşlara eğitim yaşamlarında başarılar dilerim.

sonromatik
Aday Memur
24 Ocak 2026 23:29

Doktora yapanlar sanki abad oldu:)

VHKİ-MEB
Şef
25 Ocak 2026 08:31

Evet ben de 1 kademeden daha fazlasını istiyorum.

redsabbath
Şef
25 Ocak 2026 11:16

Okul okul değil ki herşey değersizleşti. 300.000 sıralama mühendis oluyor dört işlem bilmeyen parayla yüksek lisans diploması alıyor. Şube müdürlerinin çoğu sallayarak geçilen aöf mezunu. Eğitim sistemini özel çaba göstersek daha kötü yapamazdık. Bundan dolayı da diplomalar değersiz.

M Can
Genel Müdür
25 Ocak 2026 14:23

Yüksek lisans yapan memur, aynı kadroda çalışmaya devam edecekse yaptığı yüksek lisansın pek bir faydası yok. En fazla kaeme alır o kadar.

Yaptıktan sonra uygun bir kadroya geçemediktan sonra değer mi değmez mi ona göre düşünmek lazım.

Ayrıca yapılan yüksek lisansın da mesleğine yönelik olması lazım. Çevremde çalıştığı alanla dılşında sırf yüksek lisans yapmak için alakasız branşlarda yüksek lisas tamamlayan bir sürü insan var. Üstelik bunların bazıları da tezsiz...

Görevine, mesleğine yönelik yapanla böylelerini de ayırmak lazım.

fakir.adam
Şube Müdürü
26 Ocak 2026 11:18

ben görüyorum. bana ağam diyorlar kurumda.

27 Ocak 2026 09:05

İzin konusu gerçekten sıkıntı. Öğretmenlere haftada 1 gün yüksek lisans için izni varken memurların yok maaş vs.. den çok bu önemli bence. Yaptırmamaya teşviktir bu. Müdürlerden rica minnet okula gidiyor gidenler. İlerlemek bile suç güzel ülkemde.

Toplam 12 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi