Editörler : Pangaea
22 Ocak 2026 15:04

Edebiyatcilarin derd -i gamı

Gün geçmiyor ki edebiyat öğretmenine yeni bir iş yüklenmesin.Ne is olursa akla hemen edebiyat öğretmeni geliyor .Sanki diğerlerinden fazla maaş alıyoruz.Yazin dertlerinizi

graywolf13
Şef
22 Ocak 2026 15:12

edebiyat, türkçe ve ingilizce branşlarına getirilen ek yük(dinleme ve konuşma sınavları) sebebiyle ekstra ücret verilmelidir.

Ehil3
Aday Memur
22 Ocak 2026 15:32

Aynen

graywolf13, 2 hafta önce
edebiyat, türkçe ve ingilizce branşlarına getirilen ek yük(dinleme ve konuşma sınavları) sebebiyle ekstra ücret verilmelidir.

Ehil3
Aday Memur
22 Ocak 2026 16:37

Arkadaşlar lütfen yazın susmayin

atahoca
Müsteşar Yardımcısı
22 Ocak 2026 16:46

6 saatlık dersi olan bir öğretmenle 1 saatlik dersi olan öğretmenin okuduğu sınav kağıdını karşılatırırsanız, onlar sınav değerlendirme konusunda 2-3 kat daha fazla iş yapıyor demektir. Dil derslerinin genel özelliği olarak konuşma ve dinleme için değerlendirme yapılıyor. Bir nevi performans görevlerinin bir kısmı sistemli hale getirilmiş. Diğer öğretmenler de performans notu giriyor. Normalde bunların çizelgesi de tutuluyor. Performanslardan biri sınıf içinde katılım vb. hususlar dikkat alınarak yapıldığı için dinleme konuşma farklı bir şekilde burada var. Diğer ise yazma şeklinde. Törenler meselesinde bazı branşlara fazla yük düştüğü doğrudur. Bununla beraber kalabalık okullarda 6 saat olan bir derste norm sayısı ile 2 saatlik dersteki norm sayısı aynı olmadığı için yine bazı branşlarla denk olunuyor. Baraj ders olması öğrencilerin mecburi olarak çalışmaya zorluyor. Bu da ayrı bir avantaj.

Bu meselede asıl sıkıntı hazırbulunuşluk olmadan öğrencilerden çok fazla şey istenmesi. Bazı istenenler üniversite seviyesinde. Müfredatın tüm sınıflarda buna uygun olmaması. Burada -eskiler bilir- planlar yapılırken çevre şartları ve öğrencilerin hazırbulunuşluluğuna dikkat edilir. Çerçeve plan uygulanmaz. Siz de buna göre uygulama yaparsanız plan yaparken yorulsanız da sonrası daha kolay geçer.

Ehil3
Aday Memur
22 Ocak 2026 20:01

5saat hocam öncelikle

Bir de işi ciddiye almak da önemli tüm branşlar portföy dosyası hazorlamali ama bi tek biz edebiyatçılar önemsiyoruz galiba dilimizin zenginlikleri ,okuyorum yaziyorum, okulun kalbi kütüphaneler projeleri de unutulmammali

atahoca, 2 hafta önce

6 saatlık dersi olan bir öğretmenle 1 saatlik dersi olan öğretmenin okuduğu sınav kağıdını karşılatırırsanız, onlar sınav değerlendirme konusunda 2-3 kat daha fazla iş yapıyor demektir. Dil derslerinin genel özelliği olarak konuşma ve dinleme için değerlendirme yapılıyor. Bir nevi performans görevlerinin bir kısmı sistemli hale getirilmiş. Diğer öğretmenler de performans notu giriyor. Normalde bunların çizelgesi de tutuluyor. Performanslardan biri sınıf içinde katılım vb. hususlar dikkat alınarak yapıldığı için dinleme konuşma farklı bir şekilde burada var. Diğer ise yazma şeklinde. Törenler meselesinde bazı branşlara fazla yük düştüğü doğrudur. Bununla beraber kalabalık okullarda 6 saat olan bir derste norm sayısı ile 2 saatlik dersteki norm sayısı aynı olmadığı için yine bazı branşlarla denk olunuyor. Baraj ders olması öğrencilerin mecburi olarak çalışmaya zorluyor. Bu da ayrı bir avantaj.

Bu meselede asıl sıkıntı hazırbulunuşluk olmadan öğrencilerden çok fazla şey istenmesi. Bazı istenenler üniversite seviyesinde. Müfredatın tüm sınıflarda buna uygun olmaması. Burada -eskiler bilir- planlar yapılırken çevre şartları ve öğrencilerin hazırbulunuşluluğuna dikkat edilir. Çerçeve plan uygulanmaz. Siz de buna göre uygulama yaparsanız plan yaparken yorulsanız da sonrası daha kolay geçer.

atahoca
Müsteşar Yardımcısı
22 Ocak 2026 21:21

Doğru, Matematik 6'ydı. Edebiyat 5.

Yazdığınız projelerin çoğunu bizde tüm branşlar ortak yapıyor. Bazıları da kulüp çalışmaları içinde yer alıyor.

Törenlerde şiir vb. işlerin edebiyatçıların öncülüğünde, sporla alakalı gösterilen beden eğitimi hocalarında, şarkı vb. işlerin müzik hocalarında, tarihi sunum kısmının tarihçilerde olması normal.

Dosya işi ise herkesin şahsi tercihi ve idarelerin durumu. Okullarda konulacak yer de yok zaten. Çizelgeleri doldurmada sıkıntı adaletin sağlanması.

Ehil3, 2 hafta önce

5saat hocam öncelikle

Bir de işi ciddiye almak da önemli tüm branşlar portföy dosyası hazorlamali ama bi tek biz edebiyatçılar önemsiyoruz galiba dilimizin zenginlikleri ,okuyorum yaziyorum, okulun kalbi kütüphaneler projeleri de unutulmammali

Ehil3
Aday Memur
22 Ocak 2026 21:57

Evet

TürkDili&Edebiyatı
Daire Başkanı
23 Ocak 2026 21:21

9. sınıflar için artık meslek liselerinde 4 saat öncelikle. Bir meslektaş sıkıntı yaşadığında ilk itirazın meslektaştan gelmesi de çok acı. Yazmandan tutun belirli gün haftalaraz her hafta gelen yarışma yazılarına bıktık, bezdik.

Talai
Memur
23 Ocak 2026 21:46

Bu forumu çoğunlukla meslektaşkarımız takip ediyor. Dolayısı ile olumlu veya olumsuz tüm yorum ve cevapların yine meslektaşkarımızdan gelmesi anormal bir durum değil.

TürkDili&Edebiyatı, 2 hafta önce

9. sınıflar için artık meslek liselerinde 4 saat öncelikle. Bir meslektaş sıkıntı yaşadığında ilk itirazın meslektaştan gelmesi de çok acı. Yazmandan tutun belirli gün haftalaraz her hafta gelen yarışma yazılarına bıktık, bezdik.

atahoca
Müsteşar Yardımcısı
23 Ocak 2026 21:50

Yazdıklarım sadece bu başlık ile ilgili değil. Diğer başlıklarda diğer branşlar hakkıda ithamlar var.

Angaryaya toptan karşıyız. Tören hazırlıkları vb. işler için ek ders verilmesi taraftarıyız. Bazıları bu konuyu egzersiz çalışmaları ile aşıyor.

Bir de yazdığınız görevleri diğer branşlar da yapıyor. Kulüplere göre paylaşımlar yapılıyor. Ve inanın meslek hayatımda sadece bir senede (ki bunları bir elin parmağından çok hazırladım) hazırladığım evrak, yazmanlık dediğiniz işi 10 sene yapılsa denk gelmeyecek işler.

Her neyse ilk paragrafta esas söylemek istediğimi söyledim. Sadece bu başlık olsa, diğer branşlar hakkında haksız ithamlar olmasa, onların işleri küçük görülmese, sadece angaryaya karşı destek istense yazımızı ona göre olacaktı.

TürkDili&Edebiyatı, 2 hafta önce

Ehil3
Aday Memur
24 Ocak 2026 09:54

Aynen öyle hocam eşit işe eşit maas diye bi lavrqm yol mu ? Var peki eşit is mi yapıyoruz?

atahoca, 2 hafta önce

Yazdıklarım sadece bu başlık ile ilgili değil. Diğer başlıklarda diğer branşlar hakkıda ithamlar var.

Angaryaya toptan karşıyız. Tören hazırlıkları vb. işler için ek ders verilmesi taraftarıyız. Bazıları bu konuyu egzersiz çalışmaları ile aşıyor.

Bir de yazdığınız görevleri diğer branşlar da yapıyor. Kulüplere göre paylaşımlar yapılıyor. Ve inanın meslek hayatımda sadece bir senede (ki bunları bir elin parmağından çok hazırladım) hazırladığım evrak, yazmanlık dediğiniz işi 10 sene yapılsa denk gelmeyecek işler.

Her neyse ilk paragrafta esas söylemek istediğimi söyledim. Sadece bu başlık olsa, diğer branşlar hakkında haksız ithamlar olmasa, onların işleri küçük görülmese, sadece angaryaya karşı destek istense yazımızı ona göre olacaktı.

atahoca
Müsteşar Yardımcısı
24 Ocak 2026 09:57

Bazıları sizden çok iş yapıyor.

Ehil3, 2 hafta önce

Aynen öyle hocam eşit işe eşit maas diye bi lavrqm yol mu ? Var peki eşit is mi yapıyoruz?

Ehil3
Aday Memur
24 Ocak 2026 09:58

Tm yapan da alsın karşılığını kim fazladan çalışıyorsa alsın karşılığını

atahoca, 2 hafta önce

Bazıları sizden çok iş yapıyor.

atahoca
Müsteşar Yardımcısı
24 Ocak 2026 10:18

İşte ben de diyorum ki... Bize çok angraya yükleniyor. Bunlar ücretlendirilsin, deyin. Başka branşlar hakkında olumsuz yazmayın. Ben de tamam diyeyim. Zaten siz bunları yazmadan okulda bunu savunmuştum. İdareci de egzersiz çalışması açabilirler, demişti.

Tören hazırlıyorsun (biz de diğer branşların ve kulüplerin katkısı çok), saatlerce uğraşıyorsun, kuru teşekkür bile çok görülüyor. ZÜmre başkanı oluyor, ek işlerle uğraşıyor. Disiplin Kurulu oluyor, toplantı üstü toplantı oluyor. Okul stratejik planı, sivil savunma hazırlanıyor bir şey yok. Branş farketmeksizin yazdım. Siz de tören, kütüphane kısmı ağırlıkta.

Yeni değerlenirme usulü gelince ilk isyan edenlerden biri bendim. Üniversitede uygulayamadıkları şeyi birden bire konulmasına, mevcut öğrencilerin hazırbulunuşluklarının dikkate alınmamasına.. isyandı. Arkadaşlara yardımcı da olduk. Teşekkür de ettiler.

Ehil3, 2 hafta önce

Tm yapan da alsın karşılığını kim fazladan çalışıyorsa alsın karşılığını

Ehil3
Aday Memur
24 Ocak 2026 10:21

Teşekkürler

atahoca, 2 hafta önce

İşte ben de diyorum ki... Bize çok angraya yükleniyor. Bunlar ücretlendirilsin, deyin. Başka branşlar hakkında olumsuz yazmayın. Ben de tamam diyeyim. Zaten siz bunları yazmadan okulda bunu savunmuştum. İdareci de egzersiz çalışması açabilirler, demişti.

Tören hazırlıyorsun (biz de diğer branşların ve kulüplerin katkısı çok), saatlerce uğraşıyorsun, kuru teşekkür bile çok görülüyor. ZÜmre başkanı oluyor, ek işlerle uğraşıyor. Disiplin Kurulu oluyor, toplantı üstü toplantı oluyor. Okul stratejik planı, sivil savunma hazırlanıyor bir şey yok. Branş farketmeksizin yazdım. Siz de tören, kütüphane kısmı ağırlıkta.

Yeni değerlenirme usulü gelince ilk isyan edenlerden biri bendim. Üniversitede uygulayamadıkları şeyi birden bire konulmasına, mevcut öğrencilerin hazırbulunuşluklarının dikkate alınmamasına.. isyandı. Arkadaşlara yardımcı da olduk. Teşekkür de ettiler.

24 Ocak 2026 11:42

Aşırı saçma bir yorum yapmışsın ders saati fazla olan daha fazla angarya iş mi yapması gerekiyor, bu saçma mantığa göre maaş karşılığı derse giren hiç iş yapmasın 30 saat derse giren her işi yapsın, bir de performans ölçeği ile dinleme , konuşma sınavlarını karşılaştırmışsın böyle bir saçmalık olamaz ya bunu söyleyen kişinin mesleki yeterliliğini sorgularım ben

atahoca, 2 hafta önce

atahoca
Müsteşar Yardımcısı
24 Ocak 2026 12:45

Acele yazıp, mesajları okumadınız galiba.

Ben öyle olmasam da bazılarına göre aşırı görülsem de benim için ders saatinde kişi dersini işliyorsa eleştirilemez, diyorum. Bu konuda arkadaşları -benden az uğraştıkları halde- eleştirenler de destek beklerken tam tersine arkadaşları savunuyorum. Hatta idareye karşı da savunuyorum.

Çok saati olanlar diğerlerini eleştirdikleri için 5 saatlik derse giren öğretmen 30 saat derse giriyorsa 6 sınıfın kağıdını okuyor, bir saatlik derse giren 30 sınıfın kağıdını okuyor örneğini verirken bile itham etmiyorum. Sadece diğer branşlara laf saymadan hak savunun diyorum. Sağolusun arkadaş da teşekkür etti.

Ders saati haricinde görevler de angarya haline getirilip birilerine yüklenmemeli, bu işler için ödeme yapılmalı, diyorum.

Kendi branşınız haricindeki işleri bilmediğiniz için rahat yazıyorsunuz. Tarih öğretmeni arkadaşım yeni müfredat sonrası her öğrenci için haftada on sayfayı aşkın yazı okuyor. Hem de ders saati iki saat. 30 kişiden 10 sınıfa derse girse bile zaruri ihtiyaçları hariç uyuyana kadar iş yapmak demek bu. Dersin başında ve sonunda soru cevap çalışması yapıp direkt çizelgeye işliyor. Ben müfredat ne derse desin ne çocuklar yapabilir ne de sen devam ettirebilirsin. 2 sayfa yeter, demiştim. Şu an farklı okullardayız uygulamasını bilmiyorum ama makul seviyeye gelmiştir, herhalde.

21 saat girmek de 30 saat girmek de kişilerin tercihi o da kıyaslanamaz.

Lalo Salamanca, 2 hafta önce

Aşırı saçma bir yorum yapmışsın ders saati fazla olan daha fazla angarya iş mi yapması gerekiyor, bu saçma mantığa göre maaş karşılığı derse giren hiç iş yapmasın 30 saat derse giren her işi yapsın, bir de performans ölçeği ile dinleme , konuşma sınavlarını karşılaştırmışsın böyle bir saçmalık olamaz ya bunu söyleyen kişinin mesleki yeterliliğini sorgularım ben

berkaydal
Genel Müdür
24 Ocak 2026 15:05

Mesai saati dışında mı yapıyorsunuz sınavları? Haftalık ders saati dışında ek bir ders mi veriliyor?

graywolf13, 2 hafta önce

Ehil3
Aday Memur
25 Ocak 2026 10:27

Bence fazla iş varsa fazla ücret olmali

Toplam 19 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi