Editörler : E.Kayı Han
11 Şubat 2026 23:08

İcra Disiplin Soruşturması

3 bankaya toplam 10 tane icra dosyam var. Hepsi aynı dönem borcu 1 ay içinde hepsi kuruma intikal etti. Kurum 10 tane ayrı ayrı açacağını söyledi. 4 tane kınam olarak başlattı daha önce hiç disiplin cezam olmamasına rağmen. İlk 2 tanesine kınama verdi onlara itiraz ettim sonucunu bekliyorum. Diğer ikisine savunma verdim. İtiraz red olursa kalan 6 snı maaştan kesme olarak açacaklar. Bu kurumun insafsızlığı değil mi. Aynı suçtan 10 tane farklı ceza olur mu. Başına gelen bunları idare mahkemesinde iptal ettiren , emsal kararlar var mı

ınfazk
Aday Memur
12 Şubat 2026 11:20

Mustafa balıkla iletişime ge o çözer işini ayrıca maaştan kesme açamaz bu çok ağır olur kurumun kendi kafasına göre takılıyor belli ki Allah yardımcın olsun

İnfaz4206
Daire Başkanı
13 Şubat 2026 00:35

mustafa balik da ise yaramiyor benimde 10 dosya vardi 4 une kinama 6 dosyayi birlestirdiler 30 da 1 kestiler kardesim kurum gozunun yasina bakmiyor yemin etmisler ben evlendim borclandim bosandim savunmami bu yonde verdim ama ne komisyom ne de amirler gozunun yasina bakmiyor bakanligin umrunda degiliz hic guz3lleme yapmasin kimse
ınfazk, 3 hafta önce
Mustafa balıkla iletişime ge o çözer işini ayrıca maaştan kesme açamaz bu çok ağır olur kurumun kendi kafasına göre takılıyor belli ki Allah yardımcın olsun

mobydick21
Aday Memur
13 Şubat 2026 10:29

A bankasından 3 borç var b bankasından 2 c bankasından 5 diyelim. Bu bankalar normal şartlar altında kendi borçlarını bir çatı altında birleştirip dosya açması gerekir diye biliyorum. On tane icra dosyası açılmaması lazım. O yüzden 3 dosyadan disiplin soruşturması geçirmelisiniz. Siz itirazınızı yapın red gelirse OBDSUMANLIK'a başvurun gelen cevaba göre de idare mahkemesine başvurursunuz.

homeless21
Aday Memur
13 Şubat 2026 13:15

kamuya atandıktan sonra geçmişte olan ve hala ödenmemiş icra dosyaları kurumda problem çıkarır mı?

ÇOTANAK
Başbakan Müsteşarı
15 Şubat 2026 07:08

Öyle bo.. iş mi olur ? Bu hususu araştırmak lazım. İşi muhakkike bırakmayın.

İkm yeni
Aday Memur
18 Şubat 2026 14:05

Sen itiraz ettin mi kurumun verdiği cezalara. Ettiysen nasıl sonuçlandı

İnfaz4206, 3 hafta önce
mustafa balik da ise yaramiyor benimde 10 dosya vardi 4 une kinama 6 dosyayi birlestirdiler 30 da 1 kestiler kardesim kurum gozunun yasina bakmiyor yemin etmisler ben evlendim borclandim bosandim savunmami bu yonde verdim ama ne komisyom ne de amirler gozunun yasina bakmiyor bakanligin umrunda degiliz hic guz3lleme yapmasin kimse

İnfaz4206
Daire Başkanı
18 Şubat 2026 14:09

valla kral ettim daha cok mobing yedim senin idare nasil bilmiyorum ama benim durum bu komisyon idarenin kararını bozmuyor bizzat komisyona savunmamı kapsamlı yazdırdım avukata hemde danıtayinverdiği kararları yazdık komisyonda tanıdık memur vardi komisyonda ki hakim savcılığa okumuyormus bile çöpe atmışlar hazır cevabı gönderdiler
İkm yeni, 3 hafta önce

Sen itiraz ettin mi kurumun verdiği cezalara. Ettiysen nasıl sonuçlandı

İkm yeni
Aday Memur
19 Şubat 2026 08:37

Eyvallah. İdare mahkemesine gittin mi peki

İnfaz4206, 3 hafta önce
valla kral ettim daha cok mobing yedim senin idare nasil bilmiyorum ama benim durum bu komisyon idarenin kararını bozmuyor bizzat komisyona savunmamı kapsamlı yazdırdım avukata hemde danıtayinverdiği kararları yazdık komisyonda tanıdık memur vardi komisyonda ki hakim savcılığa okumuyormus bile çöpe atmışlar hazır cevabı gönderdiler

Karizmaunl
Müsteşar Yardımcısı
19 Şubat 2026 13:40

Anlattığın durum uygulamada sık görülüyor ancak hukuken tartışmalı bir konu. Özellikle aynı dönem içinde oluşan borçlardan dolayı tek bir olaydan kaynaklanan icra bildirimleri için ayrı ayrı disiplin cezası verilmesi her zaman hukuka uygun kabul edilmeyebilir.

Aynı olaydan birden fazla ceza verilmesi meselesi

Hukukta ?non bis in idem? adı verilen bir ilke vardır. Bu ilke, aynı fiil nedeniyle kişinin birden fazla kez cezalandırılamayacağını ifade eder. Bu prensip ceza hukukunda açık şekilde uygulanmakla birlikte disiplin hukukunda da genel hukuk ilkesi olarak kabul edilmektedir.

Aynı fiilden dolayı birden fazla disiplin cezası verilmesi hukuka aykırı sayılabilir. Özellikle eylemler arasında zaman veya konu bakımından kopukluk yoksa, yani hepsi aynı olayın sonucuysa, bunların ayrı ayrı cezalandırılması mahkemeler tarafından iptal gerekçesi yapılabilmektedir.

kaynak

https://www.memurlar.net/haber/1157790/disiplin-cezalarinda-non-bis-in-idem-vurgusu.html

https://www.memurlar.net/haber/1102502/icice-gecmis-ve-aralarinda-kopukluk-olmayan-eylemlere-disiplin-cezasi-nasil-verilir.html

Disiplin hukuku açısından değerlendirme

Anayasa Mahkemesi içtihatlarında bu ilkenin doğrudan ceza yargılaması için geçerli olduğu belirtilse de bu durum idarenin aynı fiil için sınırsız disiplin cezası verebileceği anlamına gelmez. Disiplin hukukunda da eylemin bütün olarak değerlendirilmesi gerektiği yönünde güçlü görüşler vardır.

kaynak

https://en.wikipedia.org/wiki/Non_bis_in_idem

https://www.mevzuatinyeri.com/ne-bis-in-idem-kuralinin-disiplin-hukukuna-da-uygulanmasi-gerektigi

Kurum neden ayrı dosya açıyor?

İdare soruşturma açma yetkisini geniş yorumlayabilir. Bu nedenle her bildirim için ayrı dosya açılması mümkündür. Ancak soruşturma açılması başka şeydir, her dosyadan ayrı ceza verilmesi başka şeydir. Mahkemeler genellikle fiilin tek olup olmadığına bakar.

Ne yapılabilir?

Savunmalarda özellikle şu hususları vurgulaman faydalı olur:

Borçların aynı döneme ait olduğu

Bildirimlerin tek olay zincirinden kaynaklandığı

Bu nedenle ayrı ayrı ceza verilmesinin hukuka aykırı olduğu

İtiraz reddedilirse 60 gün içinde idare mahkemesinde iptal davası açabilirsin. Uygulamada bu tür durumlarda mahkemelerin iptal kararı verdiği örnekler bulunmaktadır.

İkm yeni
Aday Memur
19 Şubat 2026 19:11

Teşekkür ederim bilgiler için. Savunmamada bunları belirttim hepsinin birleştirilmesini tek dosya haline gekmwsini talep ettim. Durumları anlattım ama robatlaşmış incelendiğini bile sanmıyorum 4 tane kınama verildi geçildi. Şuan ilk itirazı yaptım sonuç bekliuprum. Kurumda kalan 6 sı için bence itiraz sonuynu bekliyor. Büyük ihirmalle onlarqdq ayrı ayrı 6 tane 30 da birle başlayıp 24 de 1 e kadqr aylıktan kesme açacak. Personel disiplindeki memur öyle çıtlattı.

Karizmaunl, 2 hafta önce

Anlattığın durum uygulamada sık görülüyor ancak hukuken tartışmalı bir konu. Özellikle aynı dönem içinde oluşan borçlardan dolayı tek bir olaydan kaynaklanan icra bildirimleri için ayrı ayrı disiplin cezası verilmesi her zaman hukuka uygun kabul edilmeyebilir.

Aynı olaydan birden fazla ceza verilmesi meselesi

Hukukta ?non bis in idem? adı verilen bir ilke vardır. Bu ilke, aynı fiil nedeniyle kişinin birden fazla kez cezalandırılamayacağını ifade eder. Bu prensip ceza hukukunda açık şekilde uygulanmakla birlikte disiplin hukukunda da genel hukuk ilkesi olarak kabul edilmektedir.

Aynı fiilden dolayı birden fazla disiplin cezası verilmesi hukuka aykırı sayılabilir. Özellikle eylemler arasında zaman veya konu bakımından kopukluk yoksa, yani hepsi aynı olayın sonucuysa, bunların ayrı ayrı cezalandırılması mahkemeler tarafından iptal gerekçesi yapılabilmektedir.

kaynak

https://www.memurlar.net/haber/1157790/disiplin-cezalarinda-non-bis-in-idem-vurgusu.html

https://www.memurlar.net/haber/1102502/icice-gecmis-ve-aralarinda-kopukluk-olmayan-eylemlere-disiplin-cezasi-nasil-verilir.html

Disiplin hukuku açısından değerlendirme

Anayasa Mahkemesi içtihatlarında bu ilkenin doğrudan ceza yargılaması için geçerli olduğu belirtilse de bu durum idarenin aynı fiil için sınırsız disiplin cezası verebileceği anlamına gelmez. Disiplin hukukunda da eylemin bütün olarak değerlendirilmesi gerektiği yönünde güçlü görüşler vardır.

kaynak

https://en.wikipedia.org/wiki/Non_bis_in_idem

https://www.mevzuatinyeri.com/ne-bis-in-idem-kuralinin-disiplin-hukukuna-da-uygulanmasi-gerektigi

Kurum neden ayrı dosya açıyor?

İdare soruşturma açma yetkisini geniş yorumlayabilir. Bu nedenle her bildirim için ayrı dosya açılması mümkündür. Ancak soruşturma açılması başka şeydir, her dosyadan ayrı ceza verilmesi başka şeydir. Mahkemeler genellikle fiilin tek olup olmadığına bakar.

Ne yapılabilir?

Savunmalarda özellikle şu hususları vurgulaman faydalı olur:

Borçların aynı döneme ait olduğu

Bildirimlerin tek olay zincirinden kaynaklandığı

Bu nedenle ayrı ayrı ceza verilmesinin hukuka aykırı olduğu

İtiraz reddedilirse 60 gün içinde idare mahkemesinde iptal davası açabilirsin. Uygulamada bu tür durumlarda mahkemelerin iptal kararı verdiği örnekler bulunmaktadır.

onlinehukuk06
Aday Memur
22 Şubat 2026 19:21

komisyona itiraz edin 5 ayrı kınama hepsini iptal edildi

ÇOTANAK
Başbakan Müsteşarı
23 Şubat 2026 02:49

Keşke idarenin kusurundan dolayı ödenen yargılama giderlerini ilgili kamu görevlisine rücu hususunu işletseler.. O zaman, nasıl olsa vekalet ücretini devlet ödüyor diyenler, para cebinden çıkacağı için imza atacağı evrağı en az 2 kez okurlar.

İkm yeni
Aday Memur
23 Şubat 2026 18:28

İtiraz ettik bakalım bekliyoruz

Toplam 13 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi