Editörler : Pangaea
24 Şubat 2026 08:56

Müdürden müdür yardımcısına tehdit

okula yeni başlayan ve ilk defa müdürlük yapan müdür kişisi, yine bu okula yeni başlayan ve yine ilk defa müdür yardımcılığı yapan şahsıma ''seninle çalışamıyorum, sen beceremedin bu işi, sende idareciliği öğrenecek bir ışık göremiyorum. istifa et git bu okuldan yoksa hakkındaki tutanağı işleme koyup muhakkik çağırıcam'' dedi.

ben de tamam hocam dedim, istifa edicem. fakat şu anda ilçede benim branşımda boş yer yok. ilk fırsatta idareden ayrılıcam diyorum. fakat dinlemiyor.

Hakkımda tutanak dediği, okula mesai saatleri dışında gittiğim olmuştu. gün içinde yetişmeyen işleri halletmek için. okul pansiyonundaki nöbetçi belletmen öğretmenlerden gelen bir tutanak olduğunu söylüyor. okulun her tarafında kameralar var. yanlış bir şey yapmamız zaten mümkün olamaz. her idareci okula gider gelir. bu suç mu şimdi ?

Bu ramazan vakti Allah'a havale ediyorum bu yapılanları.

silivripdr
Genel Müdür
24 Şubat 2026 09:21

eğer aranızda bir husumet yoksa muhtemelen sizin yerinize kendi arkadaşını düşünüyor ya da tek başına kalıp kendi çiftliği gibi okulu yönetmek istiyor. size idareciliği öğrenecek ışık göremiyorum diyemez. bu mobbing olur. aklı başında öğretmen olarak atanmış her kişi idareciliği yapabilir. tam tersine herkes idarecilik sorumluluğunu almak istemediği için özellikle müdür yardımcılığı konusunda her sene ilçe milli eğitim müdürlükleri neredeyse bütün başvuruları onaylar. müdürün görevi size yardımcı olmak sizi yetiştirmek gerekirse bilmiyorsa başka bilen idarecilerden destek almanızı sağlamaktır. size bunları dediğinde yanınızda biri var mıydı. yoksa bile ilçe milli eğitim müdürüne çıkıp bu olayları anlattığınızda bile ilçe milli eğitim kendisini uyaracaktır. okul müdürü oldu diye o okul babasının malı değil. onun ne kadar hakkı varsa sizin de o kadar hakkınız vardır. varsa sendikanızdan destek isteyin. mobing sadece idare hukukunu ilgilendirmez ayrıca ciddi bir suçtur. ve bakanlık bu konularla ilgili her sene genelgeler yayınlıyor. bir iki küçük adımla ona resmiyeti öğretebilirsiniz. o istemiyor diye de o okuldan gitmek zorunda değilsiniz.

allaha havale edin ama aynı zamanda da yazdığım şekilde de hakkınızı ve kendinizi savunun. mesai saatleri dışında okula gitmeniz eğer konussu suç oluşturmayacaksa yani kurallara aykırı bir davranış yapmadıysanız asla suç değildir.Gün içinde eksik kalan işlerinizi tamamlamak için gittiyseniz gerçekten bu sizin özverili olduğunuzu gösteriyor. takdir edilecek bir davranış. bir çok okul idarecisi haftasonları bile okula gidebiliyor eğer okulda yetiştirilmesi gereken işler varsa. bundan bir şey çıkmaz. dediğim gibi kanun dışı bir şey yapmadıysanız. geçmiş olsun.

atahoca
Müsteşar
24 Şubat 2026 10:05

"'seninle çalışamıyorum, sen beceremedin bu işi, sende idareciliği öğrenecek bir ışık göremiyorum. istifa et git" ifadesi suç teşkil etmektedir. Aklı başında bir idareci bunu kimseye diyemez. Burada psikolojik tacizin yanısıra istifaya zorlama var. Ciddi bir mobbing ve görevi kötüye kullanmaktır. Görevden alınmaya kadar yolu vardır.

24 Şubat 2026 10:40

istifa etme hocam

Karizmaunl
Müsteşar Yardımcısı
24 Şubat 2026 11:10

Yaşadığınız durum gerçekten zor ve insanı hem mesleki hem psikolojik olarak yıpratabilecek türden. İlk defa idarecilik yapan birinin zaten öğrenme sürecinde olacağı açıktır; bu süreçte destek görmek gerekirken baskı ve tehdit diliyle karşılaşmanız doğru değil. Mesai dışında okula gidip iş yetiştirmeye çalışmanız da disiplin suçu sayılmaz; aksine çoğu idarecinin yaptığı bir fedakârlıktır. Tutanak tutulmuş olsa bile bunun tek başına ceza anlamına gelmesi mümkün değildir, ayrıca muhakkik çağrılması keyfi değil somut ve ciddi bir fiile dayanmak zorundadır. Kimse sizi ?istifa etmezsen işlem başlatırım? şeklinde zorlayamaz; istifa tamamen kişinin kendi iradesine bağlıdır. Böyle bir baskı varsa bu durum idari baskı ve mobbing kapsamında değerlendirilebilir. Bu nedenle mümkünse konuşmaları yazılı hale getirmek, sözlü ifadeleri tutanak altına almak ve gerekirse resmi yollardan hakkınızı aramak en sağlıklı yol olur. Sabırlı olun, acele karar vermeyin; siz görevinizi kötü niyet olmadan yapıyorsanız hukuken de vicdanen de rahatsınız demektir.

majesteleri7
Daire Başkanı
24 Şubat 2026 12:30

Bunlara tatlı dil yaramaz anladığı dilden konuş sallama kıymetin olur

Yigit37335
Aday Memur
24 Şubat 2026 12:30

Güzel cevaplarınız için çok teşekkür ederim sayın hocam. haklarımı kullanacağım tabiki.

silivripdr, 2 hafta önce

eğer aranızda bir husumet yoksa muhtemelen sizin yerinize kendi arkadaşını düşünüyor ya da tek başına kalıp kendi çiftliği gibi okulu yönetmek istiyor. size idareciliği öğrenecek ışık göremiyorum diyemez. bu mobbing olur. aklı başında öğretmen olarak atanmış her kişi idareciliği yapabilir. tam tersine herkes idarecilik sorumluluğunu almak istemediği için özellikle müdür yardımcılığı konusunda her sene ilçe milli eğitim müdürlükleri neredeyse bütün başvuruları onaylar. müdürün görevi size yardımcı olmak sizi yetiştirmek gerekirse bilmiyorsa başka bilen idarecilerden destek almanızı sağlamaktır. size bunları dediğinde yanınızda biri var mıydı. yoksa bile ilçe milli eğitim müdürüne çıkıp bu olayları anlattığınızda bile ilçe milli eğitim kendisini uyaracaktır. okul müdürü oldu diye o okul babasının malı değil. onun ne kadar hakkı varsa sizin de o kadar hakkınız vardır. varsa sendikanızdan destek isteyin. mobing sadece idare hukukunu ilgilendirmez ayrıca ciddi bir suçtur. ve bakanlık bu konularla ilgili her sene genelgeler yayınlıyor. bir iki küçük adımla ona resmiyeti öğretebilirsiniz. o istemiyor diye de o okuldan gitmek zorunda değilsiniz.

allaha havale edin ama aynı zamanda da yazdığım şekilde de hakkınızı ve kendinizi savunun. mesai saatleri dışında okula gitmeniz eğer konussu suç oluşturmayacaksa yani kurallara aykırı bir davranış yapmadıysanız asla suç değildir.Gün içinde eksik kalan işlerinizi tamamlamak için gittiyseniz gerçekten bu sizin özverili olduğunuzu gösteriyor. takdir edilecek bir davranış. bir çok okul idarecisi haftasonları bile okula gidebiliyor eğer okulda yetiştirilmesi gereken işler varsa. bundan bir şey çıkmaz. dediğim gibi kanun dışı bir şey yapmadıysanız. geçmiş olsun.

Yigit37335
Aday Memur
24 Şubat 2026 12:32

sayın hocam size de çok teşekkür ederim. yazılan cevapları dikkatle okuyorum.

atahoca, 2 hafta önce

"'seninle çalışamıyorum, sen beceremedin bu işi, sende idareciliği öğrenecek bir ışık göremiyorum. istifa et git" ifadesi suç teşkil etmektedir. Aklı başında bir idareci bunu kimseye diyemez. Burada psikolojik tacizin yanısıra istifaya zorlama var. Ciddi bir mobbing ve görevi kötüye kullanmaktır. Görevden alınmaya kadar yolu vardır.

Yigit37335
Aday Memur
24 Şubat 2026 12:33

sayın hocam size de çok teşekkür ederim. Allah razı olsun.

Karizmaunl, 2 hafta önce

Yaşadığınız durum gerçekten zor ve insanı hem mesleki hem psikolojik olarak yıpratabilecek türden. İlk defa idarecilik yapan birinin zaten öğrenme sürecinde olacağı açıktır; bu süreçte destek görmek gerekirken baskı ve tehdit diliyle karşılaşmanız doğru değil. Mesai dışında okula gidip iş yetiştirmeye çalışmanız da disiplin suçu sayılmaz; aksine çoğu idarecinin yaptığı bir fedakârlıktır. Tutanak tutulmuş olsa bile bunun tek başına ceza anlamına gelmesi mümkün değildir, ayrıca muhakkik çağrılması keyfi değil somut ve ciddi bir fiile dayanmak zorundadır. Kimse sizi ?istifa etmezsen işlem başlatırım? şeklinde zorlayamaz; istifa tamamen kişinin kendi iradesine bağlıdır. Böyle bir baskı varsa bu durum idari baskı ve mobbing kapsamında değerlendirilebilir. Bu nedenle mümkünse konuşmaları yazılı hale getirmek, sözlü ifadeleri tutanak altına almak ve gerekirse resmi yollardan hakkınızı aramak en sağlıklı yol olur. Sabırlı olun, acele karar vermeyin; siz görevinizi kötü niyet olmadan yapıyorsanız hukuken de vicdanen de rahatsınız demektir.

hsnsylk
Genel Müdür
24 Şubat 2026 13:16

müdür yardımcıığı en sahipsiz en çok iş yüklenilen görev, sınırları belli değil, idareler her işi yardımcılara yıkarlar, bakanlık ,veli öğrenci öğretmen ile siz yüz göz olun siz uğraşın ister, müdür isteidğini yaptıramazsa "uyumsuz çalışma" adı altında mobinge uğrarsınız. Bakanlık müdür yardımcılarını kukla gibi her işe koşturmaktan başka bir şey yapmıyor, yönetmelik öğretmeni bile koruyor fakat müdür yardımcılığı görev sınırları belli değil, aldığımız ek ders de rehber öğretmenden 2-3 bin lira fazla, yaptğımızın işin zaten sınırları yok. yapmamak bırakmak en güzeli !

zuhur313
Aday Memur
24 Şubat 2026 13:57

sarı sendikadaysanız söyleyin kulağını çekerler.

okulda kamara varsa sen onu şikayet et zamanında gidip gelmiyor masaiye uymuyor sigara içiyorsa bunuda kullan şikayet et.

unutma o senin yaptığın işlere mahkum çok biliyorsa kendisi yapsın. sana hiç bir şey yapamaz merak etme.

sen yazılarını takip et gerisini o düşünsün.

"akıllı olup dünyanın derdini çekeçeğine, deli ol dünya senin derdini çeksin"

atahoca
Müsteşar
24 Şubat 2026 14:18

Hocam,

Bizzat okula dilekçe yolu (normalde ilçe ile konuşulur) sizce nasıl olur? Arkadaşın zarara uğramaması için birden fazla görüş faydalı olur. Zira sert ve keskin bir yol. Şahitli olup olmama, şahitlerin durumunun etkilemesi hepsi önem arzedebilir.

Bu yolda bizzat dilekçe yazılıp, evrak kayıt sistemindeki numarasının konulması sağlanacak. Dilekçe'de mobbing ve şantaj ifadeleri aynen yazılacak, suç isnadına sebep olan kamera kayıtlarının muhafazası istenecek, sonda da bu tavrın devamı halinde, yasal haklarının saklı kalmak üzere üst makamlara bildirilecek. Metin etkili ve güzel şekilde kaleme alınacak.

Yoksa zamana bırakma vs. yol var.

bahçesaray, 2 hafta önce
istifa etme hocam

YUSUF YILDIRIM
Müsteşar
24 Şubat 2026 14:47

Öğretmen değilim, eğitim camiasında da değilim. Ancak 28 yıllık bir memur olarak diyebilirim ki eğer size "mesai dışında okulda duramaz ve okula giremezsin" denilmediyse ve okula girdiğinizde de herhangi bir suç işlemediyseniz o muhakkik o müdüre bir yerleriyle güler. O gülmezse onu görevlendiren üst amir güler. Mesai dışında daireye gidip çalışmak (aslında olmaması gereken ama) olağan bir durumdur. Eğer işler yetişmişse amirler ancak takdir eder.

Ayrıca çalışmış bir makam kazanmışsınız. Bu o kişinin insiyatifinde değil. O koltuğun da müdürün oturduğu koltuğun da sahibi devlet ve dolayısıyla hepimiziz. Devlet görevlendirdiyse müdür çalıştırmak ve çalışmak zorundadır. Çok istemiyorsa kendisi istifa etsin.

Hakkınızda hayırlısını dilerim.

mazıke
Şef
24 Şubat 2026 15:16

hocam öncelikle geçmiş olsun. burada bilinmeyen bazı şeyler var. ikinizin sendikası da aynı mı? ikiniz de oranın yerlisi misiniz? eğer orası ahbap çavuş ilişkisi olan ufak bi yer ise işleri farklı ayarlamak gerekir. şöyle örnek vereyim. merkezi bir okulda büyükşehir olan bir ilde bu şekilde durumlar pek yaşanmaz. genellikle idareci olanların bir ekip arkadaşı bir sendikası vardır. kimse kimseye diş geçiremez. bunun dışında ufak bir yer ise ve müdür oranın yerlisi ise siz de yabancı iseniz size çeşitli iftiralar bile attırabilirler. sizin yapmanız gereken telefonunuzla görüşmeleri kayıt edip bu konuşmaların kaydedildiğini belirtmek. mobbing sayılan ifadelerin kameralı ortamda oluşmasını sağlamak. kesinlikle istifa etmeyin. arkanızdan iftira atıp bu yüzden istifa etti diyebilir. siz işiniz ile ilgili evrakları tam yapın. müdürün size sözlü söylediği hiçbir şeyi dikkate almayın. size her isteği yazılı versin. müdürün tüm eksikliklerini not alın. öğrenciler sizi sevsin onların işlerini iyi yapın. müfettiş sizi öğrencilere sorar. daha yapılacak çok şey var

okuryazar3
Müsteşar
25 Şubat 2026 02:05

Açtığın konulardan lise matematik öğretmeni olduğunuz çıkarımına vardım..

Özel matematik dersi vermenin saati 2 bin lira civarında herhalde biliyorsunuzdur..

Müsadenle biraz zor bir soru: İmkanların varsa ne işin var müdür yardımcılığı hamallık sisteminde:))

Konuyla alakasız gençliğimizde bizleri sağ-sol çatışmalarında kullanan ocak başkanlarımızdan biri merhum Allah Rahmet eyleye.. halen kulaklarımda çınlayan sözleri"Namlular konuşur,k.pekler susar,namlular susarsa k.pek çeniltisi artar" o günlerde bu kadar kamera yoktu:))

Maalesef yetkiyi kullanması gerektiği yönde kullanamayan basiretsizlere rastlama şanssızlığına zaman zaman bir çoğumuz katlanmak zorunda kalıyoruz.

ilker484
Şef
25 Şubat 2026 10:44

En iyisini müdürüm bilir benimle çalışamıyorsanız kendinize başka okul bakın, ben buranın kadrolu müdür yardımcısıyım diyebilirsin. O muhakkik çağırabiliyorsa sende ilçe müdürüne dilekçe vererek muhakkik çağırttırabilirsin. Okullar müdürün tapulu malı değil. Okulun patronu da değil. Yeni olduğunun farkında o yüzden üstüne geliyor belli ki hocam. Sendikan ile görüş ben bu müdürün gırtlağına kalemi saplayacağım az kaldı beni bir ziyarete gelin derdimi anlatayım belki çözümü sizde vardır diye danış. Sen işini doğru yaptığına eminsen yanlışlarını da niyetin iyi olmasına rağmen bilmediğinden yapıyorsan hiç bir problem olmaz hocam. İşini düzenli ve özenli yap mesai bitince gerisini düşünme yetişmeyen işleri de mesaiden sonra dert etme kıymet bilmeyen için.

buraközeleğitim
Müsteşar
25 Şubat 2026 13:59

Hiçbir şey yapamaz rahat olun işinizi yapın

ackenbenbendegilim
Daire Başkanı
26 Şubat 2026 21:04

öncelikle size kullandığı dil çok çirkin ve suç ifadesidir.

fakat bunu muhtemelen ispat edemezsiniz bu yüzden bu sözleri hiç söylememiş gibidir.

mesai saatleri içerisinde görevinizi yapın. mesai saatleri dışında okulda diğer idareciler veya öğretmenler olmadan bulunmak şüphe uyandırabilir. Acil bir iş olmadıça bundan kaçının bir sonraki gün e devretsin.

Şikayet olayına gelince, ispatlayacak durumunuz olsa bile kimi kime şikayet edeceksiniz ? sizin sendikanız ne mesela onun sendikası ne aynı ise hiçbirşey olmaz farklı ise bir mücadele olabilir.

Geçmiş olsun ama bence bir süre direnin yılmayın görevinizi yapın takmayın. Sonraki süreçlere bakarsınız.

26 Şubat 2026 21:49

pansiyon erkek pansiyonuysa bir sıkıntı yok.

okulun pansiyonu evdir mahremdir. eğer sen erkek bir öğretmensen ve pansiyon kız pansiyonuysa idarecide olsan "okula mesai saatleri dışında gittiğim olmuştu. gün içinde yetişmeyen işleri halletmek için" de olsa GİDEMEZSİN.

Toplam 18 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi