Editörler : Pangaea
28 Şubat 2026 04:24

Tükenmişlik sorunu

Daha başlayalı bir ay oldu ama şimdiden tükendim. 16 kişilik okul öncesi sınıfında sık yaşadığım problemleri listelemeye kalktım karakter sınırı yetmedi diye silmek zorunda kaldım ama aklınıza hayalinize gelebilecek her türlü sorun mevcut. 7 öğrenci oldukça uyumlu olmasına rağmen bu 9 öğrenci tüm günümü çalıyor sürekli peşlerinden koşturmak zorunda kalıyorum. Bu öğrencilerin 5'i tek başına dahi tüm sınıfın düzenini bozuyorken 5'i dahil 9 çocukla sürekli ve aynı anda ilgilenmek zorunda kalıyorum. Boşverip 7 öğrenciye odaklansam bu sefer çok ciddi güvenlik riskleri doğuyor. Ki zaten gürültüden birbirimizi duyamıyoruz bile. Çocuklar sıklıkla baş ve kulak ağrısından şikayet ediyor. Her türlü tekniği denedim rutin oluşturmayı denedim parmak oyunlarını denedim sınıfı fiziksel olarak yeniden düzenlemeyi denedim etkinlikleri sınıfa göre düzenlemeyi denedim hiçbiri fayda etmedi ödülü cezayı denedim ama yok hiçbiri fayda etmiyor. Ne hareket/spor/dans ne sanat/müzik ne iletişim/sohbet/kitap hepsine kapalılar sadece serbest ve başıboş bir şekilde birbirlerine zarar veriyorlar. Tek başımayım bana yardımcı olacak hiçbir personel yok, rehberlik servisi yok, idare sınıfın zorluğunu biliyor ama pek umursamıyor. Okulun bahçe kapısı da hep açık, başında biri yok çocukların binadan çıkmaması da tamamen benim sorumluluğum. Ben daha kendi etkinliklerimi uygulamakta zorlanıyorum, etkinliği geçtim tek derdim çocuklar sağlam çıksın ama projesi, belgesi vs ıvır zıvır dünya kadar evrak yükü var sınıfın tüm sorunlarını çözmüşüm gibi. Okulun diğer sınıfları huzur içinde çalışıyor ne kadar zor çocuk varsa benim sınıfımda toplanmış. Hafta sonları olmasa çoktan istifa etmiştim, meslekten nefret etmeye başladım artık. Atanmasam daha mutluydum.

Memuruzherhalde
Aday Memur
28 Şubat 2026 04:32

Öğretmen gibi hissedemiyorum kendimi artık, bir ilerleme yok iletişim bile kurmakta zorlanıyorum sürekli kriz ortamı var. Bugün hangi kazanıma yönelik ne yapabilirim çocuklara ne katabilirim diye düşünmek plan yapmak istiyorum ben ama tamamen kriz çözmekle uğraşıyorum ve her şey max 5 dakika içinde tekrarlıyor, yeniden yaşanıyor.

okuryazar3
Müsteşar
28 Şubat 2026 04:39

Uy babooo hayırlı olsun:))

Öncelikle idealistliği hiç düşünme bile, bir şekilde saati doldur çık. Bizim meslek idealistlere ya gömleği ters giydirir ya dası yok:)

Hayat meslekten ibaret değildir meslek hayatı kazanma vesilesidir bunu aklından çıkarma..

30 yıldır dadılık ediyoruz dokunma sarhoşa yıkılana kadar gitsin nerede patlarsa patlasın bana ne diyebilme basireti tecrübelerimizle sabittir:))

Tek ve net cümle: Sallaaaaaaa...

235U
Genel Müdür
28 Şubat 2026 19:55

Öncelikle atanmasaydım daha mutluydum şeklinde tepki vermeyi kendi psikolojik sağlığınız için bırakın. En zor olan atanmaktı ve başardınız. Şimdi başarmanız gereken şey müfredat proje etkinlik vb şeylerin ikinci planda olduğu, gerekirse kağıt üstünde yapılıyormuş gibi gösterilerek sınıfın asıl yönetimine odaklanmak. Okul öncesi öğretmenlerinin en önemli ve zor olan görevi çocukların birbirine en az zarar verecek şekilde bir arada durmayı öğrenmeleridir. Bakın zarar vermeden demedim. Bu m0mkün değil, en az zararı verecek şekilde. Unutmayın ilkokul ortaokul lise döneminde de çocuklar birbirine fiziksel ve psikolojik olarak zarar vermeye devam edecek. Sadece şiddeti ve içeriği değişir. Normal olan şeyleri durduracağız dersen ki durduramazsın, kafayı yemeniz doğal zaten. Ayrıca göreve yeni başlamışsınız muhremelen diğer öğretmneler ya eski yada yerli ücretlidir, sizin sınıf toplama gibi olmuş, her ilk atamada veya tayinde size verilen sınıf böyle olacak zaten bu hoşgeldin ritüeli her kademe öğretmenlikte olur, lisede ortaokulda da en kötü sınıfın derslerini rehberliğin verirler. Plan program diye çok kasmayın ve takip ettiğiniz ders planı yapan akım hangisi ise (anneninokulu, benim annem vb) ordaki etkinliklerin 8er kişilik eşit seviye yaşta özel okul sınıflarından taa 20 kişilik yaşı karışık dağ ilkokulundaki anasınıfına aynı göründüğünü ve senin bu etkinlikleri kendi sınıf muhit öğrenci profiline göre sadeleştirmeniz gerektiğini unutmayın.

Mesela onlar gün içinde 3 etkinlik 2 oyun koymuştur sen bunu 1 etkinlik 2 oyuna kadar indirebilirsin. Ödül cezaya devam et ama tutarlı olsun. En büyük ödül dışarda oynamaktır, kış olduğu için kullanıyorsun 1 aya kalmaz dışarda oyunda başlar. Unutma çok terletmeden onları soracaksın yoksa onlar seni bitirir. 2 seneye kalmadan bu günlerine güleceksin. Allah sabırlar versin

atahoca
Müsteşar
01 Mart 2026 06:52

Salla deyip de görevini en güzel şekilde yerine getiren çok arkadaşım oldu. Bununla beraber mesajınızdan dengeli gidin, çocukların hakkını vermeye çalışırken kendinizi de ihmal etmeyin manasını anlıyorum.

okuryazar3, 1 hafta önce

Uy babooo hayırlı olsun:))

Öncelikle idealistliği hiç düşünme bile, bir şekilde saati doldur çık. Bizim meslek idealistlere ya gömleği ters giydirir ya dası yok:)

Hayat meslekten ibaret değildir meslek hayatı kazanma vesilesidir bunu aklından çıkarma..

30 yıldır dadılık ediyoruz dokunma sarhoşa yıkılana kadar gitsin nerede patlarsa patlasın bana ne diyebilme basireti tecrübelerimizle sabittir:))

Tek ve net cümle: Sallaaaaaaa...

atahoca
Müsteşar
01 Mart 2026 06:53

Çok güzel tavsiyeler.

Yeni nesil öğretmen yetiştirilmesinde söylenmesi ihmal edilen çok şeyi de yazmışsınız.

Kesinlikle dikkate alınmalı.

235U, 1 hafta önce

Öncelikle atanmasaydım daha mutluydum şeklinde tepki vermeyi kendi psikolojik sağlığınız için bırakın. En zor olan atanmaktı ve başardınız. Şimdi başarmanız gereken şey müfredat proje etkinlik vb şeylerin ikinci planda olduğu, gerekirse kağıt üstünde yapılıyormuş gibi gösterilerek sınıfın asıl yönetimine odaklanmak. Okul öncesi öğretmenlerinin en önemli ve zor olan görevi çocukların birbirine en az zarar verecek şekilde bir arada durmayı öğrenmeleridir. Bakın zarar vermeden demedim. Bu m0mkün değil, en az zararı verecek şekilde. Unutmayın ilkokul ortaokul lise döneminde de çocuklar birbirine fiziksel ve psikolojik olarak zarar vermeye devam edecek. Sadece şiddeti ve içeriği değişir. Normal olan şeyleri durduracağız dersen ki durduramazsın, kafayı yemeniz doğal zaten. Ayrıca göreve yeni başlamışsınız muhremelen diğer öğretmneler ya eski yada yerli ücretlidir, sizin sınıf toplama gibi olmuş, her ilk atamada veya tayinde size verilen sınıf böyle olacak zaten bu hoşgeldin ritüeli her kademe öğretmenlikte olur, lisede ortaokulda da en kötü sınıfın derslerini rehberliğin verirler. Plan program diye çok kasmayın ve takip ettiğiniz ders planı yapan akım hangisi ise (anneninokulu, benim annem vb) ordaki etkinliklerin 8er kişilik eşit seviye yaşta özel okul sınıflarından taa 20 kişilik yaşı karışık dağ ilkokulundaki anasınıfına aynı göründüğünü ve senin bu etkinlikleri kendi sınıf muhit öğrenci profiline göre sadeleştirmeniz gerektiğini unutmayın.

Mesela onlar gün içinde 3 etkinlik 2 oyun koymuştur sen bunu 1 etkinlik 2 oyuna kadar indirebilirsin. Ödül cezaya devam et ama tutarlı olsun. En büyük ödül dışarda oynamaktır, kış olduğu için kullanıyorsun 1 aya kalmaz dışarda oyunda başlar. Unutma çok terletmeden onları soracaksın yoksa onlar seni bitirir. 2 seneye kalmadan bu günlerine güleceksin. Allah sabırlar versin

okuryazar3
Müsteşar
01 Mart 2026 19:58

Sayın hocam doğru tespit doğru ifade teşekkür ederiz. Bizim meslekte "meslek içgüdüsü " diye bir başka mesleklerde olmayan özellik var. Tüm meslektaşlarımızın çocuklarımızı bir adım daha ileri alabilmek için, onlara bir şeyler katabilmek için çırpınıyor olmaları, her şeye rağmen çalışan bir içgüdü. Bu da tecrübelerimle şahit benim başıma asıllı asılsız Allah biliyor üstüme müfettişleri çullandıracak kadar şikayette bulunan velimin çocuğu halen bana öğretmenim diye sarılabiliyor:))Salla derken umursama ufak tefek şeyleri dolaylı olarak söylemeye çalıştık. Çocukları ihmal etme, mesleği bırakma zihniyetinde olsa konuyu açan öğretmen çare arayışı ve destek amaçlı burada konu açmaz.

atahoca, 1 hafta önce

Salla deyip de görevini en güzel şekilde yerine getiren çok arkadaşım oldu. Bununla beraber mesajınızdan dengeli gidin, çocukların hakkını vermeye çalışırken kendinizi de ihmal etmeyin manasını anlıyorum.

Lewo124
Şube Müdürü
01 Mart 2026 21:35

hocam mesleğin en başında maalesef bu tür durumları siz değil hepimiz yaşadık. Zamana bırakın, tecrübe deneyim kazandıkça geri dönüp "ne zor günlerdi" diye tatlı bir tebessüm edeceksiniz. Unutmayın mesleğimizin olmazsa olmazı sabır.

kimuni
Genel Müdür
01 Mart 2026 21:46

lisedede aynı veya bu minvalde sorunlar var (yani eşdeğeri)

ben takmıyorum, sabırlıyım ve çocukları tam da müfettişin dediği gibi "olduğu gibi" kabulleniyorum. zaten sistem çokça sıkıntılı .

elhamdulillah, tarafımca sorunlar tarafsız bir şekilde itina ile bertaraf edilir.

neyse en beğendiğim yorumlar: ilk baştan sizin haricinizdeki ilk 2 yorum. gerçekten doğru.

berkalber
Aday Memur
02 Mart 2026 09:16

Hocam bir yardımcı personel şart, okul idaresini zorlayın okul aile birliği kanalıyla bir yardımcı personel çalıştırsınlar bu sizin yükünüzü hafifletir.

faruk132001
Aday Memur
03 Mart 2026 14:03

Abla/abi çok geçmiş olsun ama takma kafana 3 harfli marketlerde aynı stres olabiliyor :DD

Toplam 10 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi