Editörler : Pangaea
01 Mart 2026 16:16

MSÜ Gözetmen Hatası

Hocalarım merhaba msü?de salon başkanıydım gözetmen hocamız da epey yaşlı bir hocaydı. Girişte öğrencilerin kimlik giriş belgelerini kontrol etmek (uygulama yönergesinde de yazdığı üzere) onun göreviydi. Giriş belgelerini ben toplarım sen qr kodları topla dedi o belgeleri topladı daha sonra, ben de karekodları peşinden yapıştırdım. Sınav giriş belgesiyle değil de sınava başvurduğu yanlış evrakla sınava gelen bir öğrenciyi aday yoklama listesinde adı var diye sınava almış yerine oturtmuş. Çocuk 09.55 gibi sona doğru geldi sınıfa. Sınav başladıktan sonra zarfa koymak üzere kontrol ederken fark ettim ama sınav başlamıştı saat 10.25 filandı. Kaos çıkmaması adına hiçbir şey söylemedim, zarfı kapatmadım. Son yarım saat kendisine anlattım bina sorumlusuna sordu, tutanakta e maddesi sınava giriş belgesiyle girmedi diye kodlama yaptık, açıklama yazdık. Adayın haberi yok ama sınavı da iptal olacak. Çıkışta hocaya sordum neden aldınız diye görme sorunu da yaşadığını o zaman fark ettim, belgeyi iyi görememiş galiba bana da göstermedi sormadı çocuk denedik bunu çıkartabildik anne babam da bulamadı vb demiş, yoklamada adı var, fotoğrafı tutuyor kendisi diye almış sınava. Bu yaşananlar yüzünden ösym?den ceza alır mıyız acaba ? Sitemliyim açıkçası. Bana sorsa kesinlikle izin vermezdim, engel olurdum. Çocuğun sorumsuzluğu bir, gözetmenin sorumsuzluğu iki.

Talai
Memur
01 Mart 2026 16:27

Adayın sınava giriş belgesi yanında olmadan binaya dahi girememesi gerekiyordu.. En başta hata onu binaya alan kişi veya kişilerde.

mutsuztayinci.
Kapalı
01 Mart 2026 16:30

Haklısınız elbette. Eşim kolunda akıllı saatini unutmuş geri dönüp arabaya bıraktı. Biz bile o kadar aranmadık, istese salona sokabilirdi demek ki. Herkesten seke seke sırasına gelmiş oturmuş, ben de kuralları okuyordum öğrencilere.

Talai, 1 hafta önce

Adayın sınava giriş belgesi yanında olmadan binaya dahi girememesi gerekiyordu.. En başta hata onu binaya alan kişi veya kişilerde.

mazıke
Şef
01 Mart 2026 19:39

beceriksizlik
01 Mart 2026 20:10

öğrenci nasıl doğru salona geldi

mutsuztayinci.
Kapalı
01 Mart 2026 20:28

Muhtemelen belgeyi çıkartmayı unuttular, kendisi salonuna, sınıfına, okuluna baktı, başvuru belgesiyle girebileceğini düşündü, gözetmene de yukarıda anlattığım gibi yalan söyledi. Sınavı iptal de olacak haliyle fark edip işlem yaptığım için ancak biz ceza alır mıyız acaba ?

ingilizceci78, 1 hafta önce

öğrenci nasıl doğru salona geldi

YANSIMA_
Daire Başkanı
02 Mart 2026 10:00

Hocam ÖSYM'nin yaptığı sınavlarda en öncelikli sorumluluk QR kodunun doğru adayın bulunduğu alana yapıştırılması. Burada hata yapmadıysan sorun yok. Diğer yandan olabilecek en büyük sorun ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda 2 yıl görev alamazsın.

mutsuztayinci., 1 hafta önce

Haklısınız elbette. Eşim kolunda akıllı saatini unutmuş geri dönüp arabaya bıraktı. Biz bile o kadar aranmadık, istese salona sokabilirdi demek ki. Herkesten seke seke sırasına gelmiş oturmuş, ben de kuralları okuyordum öğrencilere.

Evlenmek Gerek
Genel Müdür
02 Mart 2026 16:58

Binaya bile girememesi gereken aday, ÖSYM'yi temsil eden iki görevlinin olduğu salona girip sınava dahil olmuş. ÖSYM daha ne yapmalı ki sınav güvenli olsun. En az üç kişiyi atlatmış eleman.

Karizmaunl
Müsteşar Yardımcısı
02 Mart 2026 18:24

Salon başkanı olarak sınavın tüm sevk ve idaresinden birinci derecede sorumlu olduğunuzu unutmamalısınız. Gözetmen hocanın yaşı veya görme sorunu olması sizin denetim görevinizi ortadan kaldırmaz.

​İlk hata görev paylaşımında yaşanmış görünüyor. Mevzuat gereği adayların belgelerini kontrol etmek ortak bir sorumluluktur ancak salon başkanı son onay makamıdır. Hocanın belgeleri ben toplarım demesine karşılık sizin de en azından aday yoklama listesindeki fotoğraflarla belgeleri eşleştirmeniz gerekirdi. Gözetmen hocanın fiziksel yetersizliğini fark ettiğiniz anda kontrolü tamamen ona bırakmanız büyük bir risk teşkil etmiş.

​İkinci kritik nokta ise durumu fark ettiğiniz saat olan 10.25 ile müdahale ettiğiniz zaman arasındaki boşluktur. Sınav güvenliği açısından geçersiz belgeyle sınava giren bir adayın tespiti anında yapılmalı ve bina sınav sorumlusuna bilgi verilmelidir. Kaos çıkmasın düşüncesi insani bir yaklaşım olsa da ÖSYM prosedürleri açısından adayın sınav salonunda haksız yere vakit geçirmesine neden olduğu şeklinde yorumlanabilir.

​Adayın sorumsuzluğu ve gözetmenin dikkatsizliği ana sebep olsa da sizin bu süreci denetlememiş olmanız maalesef savunmanızda zayıf bir nokta oluşturabilir. ÖSYM bu tür durumlarda salon başkanı neden müdahale etmedi veya neden geç fark etti sorusunu mutlaka soracaktır. Bu ihmal nedeniyle her iki görevliye de bir ile üç yıl arasında sınav görevi verilmemesi cezası çıkması kuvvetle muhtemeldir.

​Bundan sonraki görevlerinizde yaşlı veya tecrübesiz gözetmenlerle çalışırken kontrol mekanizmasını asla devretmemenizi öneririm.

fatih ç.
Genel Müdür
02 Mart 2026 19:54

Siz de fark etmeseniz ve tutanak tutmasaydınız ne olurdu?

maxisusuz05
Aday Memur
03 Mart 2026 23:57

hiçbir şey olmazdı. sınav giriş belgeleri herhangi bir itiraz, tereddüt durumunda açılır. Bunun dışında açılmaz. İşaretleme yapmayıp açıklama yazmasalardı inanın kimse fark etmezdi.
fatih ç., 6 gün önce

Siz de fark etmeseniz ve tutanak tutmasaydınız ne olurdu?

Toplam 10 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi