Editörler : Pangaea
02 Mart 2026 17:14

Maarif Arşivi Araştırma Komisyonu
İlde bulunan bu komisyonun görevleri ve çalışma şartları hakkında bilgi sahibi olan varmı?

Karizmaunl
Müsteşar Yardımcısı
02 Mart 2026 18:17

Maarif Arşivi Araştırma Komisyonu il milli eğitim müdürlükleri bünyesinde kurulan ve ilin eğitim tarihine dair belgeleri inceleyen resmi bir yapıdır. Bu komisyonun temel görevi okullarda veya kurum arşivlerinde atıl durumda kalmış tarihi değeri olan evrakları tespit etmektir. Eski diplomalar, sicil kayıtları, fotoğraflar ve eğitim materyalleri bu komisyon tarafından incelenir. Değerli görülen belgelerin dijital ortama aktarılması veya fiziksel olarak korunması sağlanır.

Çalışma şartları bakımından bu komisyon genellikle valilik onayı ile kurulur. Komisyon üyeleri arasında bir şube müdürü başkanlığında tarih branşından öğretmenler veya arşiv birimi sorumluları yer alır. Çalışmalar genellikle belirli dönemlerde yoğunlaşır ve komisyon üyeleri il genelindeki eski okulları ziyaret ederek yerinde incelemeler yapar. Mevzuata göre ayıklama ve saklama süreleri dolan belgelerin hangilerinin imha edileceğine hangilerinin ise tarihi arşiv olarak saklanacağına bu ekip karar verir.

Toplam 1 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi