Editörler : Pangaea

atahoca
Müsteşar
04 Mart 2026 16:40

Altı paragraf yazmışsınız, ikisinde bakana saldırmak, birinde bakanı istifa demek ifadeleri var.

Saldırı ve eleştiri aynı şey değil. Eleştiriden, fikirlerin ayrılığında gelişime doğru açılan bir kapı vardır. Dolayısı ile eleştiri yolu kapatılmamalıdır.

Yine bunları yapanı ahlaksızlıkla itham etmişsiniz. Bu cidden hoş değil. Bakana haksızlık ediliyor, demek başka; ahlaksız demek başka şeyler.

Okullarda tedbir alacaklar sadece öğretmenler, nöbetçi öğretmenler, nöbetçi idareciler, müdür yardımcıları, müdür başyardımcıları, müdürler değildir. Yürütmeyi temsil edenlerin kararları ve ilgili mevzuatı düzenlenmeyen yine ilk erk ve yasama erkinin sorumlulukları vardır. Burada değil okul paydaşları İlçe ve İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin bile hakkı yoktur.

Yıllardır öğretmenler darp edilirken, öğretmenlik mesleğinin itibarı yerle bir edilirken: öğretmenler yatıyor, öğretmenler çalışmıyor diyenler; öğretmenler KPSS'de şu kadar düşük puanla (ki denilen rakamlar atananları puanın yarısı değil, zira herkes atanmıyor) atanıyor diyerek niteliksizlerini -yalan bir ifade ile- kamuya bildirenler; tasarruf tedbirleri altında öğrencilerin hakkını yiyenler; gönüllü adı altında zorunlu angaryalarla öğretmenleri yıldıranlar; okul müdürlerine, öğretmenlere mobbing uygulayanlar bardağa damlayan kanla bu kadar da eleştiriyi hazmetliler.

Fanuba1045, 4 gün önce

Bu üzücü olay üzerinden Bakana saldırmak hata olur, burda basına yansıdığı kadar şizofreni hastası olan bu çocuk ailesinin imzası ile hastaneden çıkartılıyor, cinayet sebebi asli olarak bu,

Tabi arka planda sorun kaynağı zorunlu eğitim, kesinlikle zorunlu eğitim kalkmalı,

Bu üzücü olayı Bakan istifa diye kullanmaya kalkmak ahlaksızlıktır,

Milli ve manevi değerlerden yoksun yetişen nesiller var, buda sorun kaynağı olarak görülmeli,

Ramazan ayı etkinliklerine karşı kin ve nefreti olanların bu üzücü olay üzerinden Bakan a saldırmalarını ne ahlaki ne vicdani nede hukuki olarak doğru bulmuyorum

Ayrıca Suça Sürüklenen Çocuk tabirinin acilen kaldırılıp en son Adalet Bakanının ifade ettiği 12 yaş sınırına kadar cezai ehliyet getirilmelidir, malesef bu cezasızlık algısıda bu çocukların suç işlemlede onlara cesaret veriyor, avrupada yanlış hatırlamıyorsam 10 yaşa kadar cezai ehliyeti indiren ülkeler var

silivripdr
Genel Müdür
05 Mart 2026 09:23

burada herkes okuldan atılma geri gelsin demiş de okuldan atılınca sorun çözülüyor mu. kaç kez gördük kesik baş cinayetleri, samuray kılıcı ile denk gele insan kesen şizofrenik canileri...

çözüm sadece benim yazdıklarımdır.

silivripdr, 4 gün önce

20 yıllık deneyimi olan psikolojik danışman olarak önerilerim şunlar;

Psikotik tip dediğimiz ; intihara meyilli, sosyopat, şizofren vs vs . şüphesi görülen çocuklarda Okul Psikolojik Danışmanının hastane yönlendirmesi veliye zorunlu olmalı, bunu takip etmeyen veli hapis de dahil cezai yaptırımlara tabi tutulmalı.

Bu tür vakalar kendisine gelince psikiyatri hekimi ruh ve sinir hastalıkları hastanesine yatışı zorunlu olmalı. Bunun takibini veli yapmalı , yapmadığı takdirde hapis de dahil hukuki yaptırımlara tabi tutulmalı.

ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde takibi esnasında da veli hukuki olarak sorumlu olmalı. Ve bir gün iyileşti denilip serbest bırakıldığında düzenli psikiyatrik testler , şizofreni belirtisi olan gaipten sesler duyma gibi, sanrı ve sabuklamalar ( halüsinasyon ve paranoya ) görülürse anında yatışı yapılmalı bu takipten veli hukuken sorumlu olmalı.

gönül hiç arzu etmez lakin bunca işlemden sonra o insan yine başkasına zarar verdiyse ne kadar hapis cezası alıyorsa velisinin de aynı hapis cezası ile karşı karşıya kalması gerekir.

her okulda 200 öğrenci başına bir güvenlik görevlisi atanmalı fakat bu güvenlik görevlileri özel olarak eğitilmeli ve olaylara anında müdahale etmesi gerekir. Müdahale etmeyen değiştirilmelidir.

Son olarak bütün eğitimcilerin değerli olduğu yayınları, kamu spotları verilmelidir.

Ayrıca Eğitimcilere yönelik tehdit, saldırı anında fail okuldan uzaklaştırma ve hapis cezası ile karşı karşıya bırakılmalıdır.

berkaydal
Genel Müdür
05 Mart 2026 17:44

Eğitimle ilgili konuları eğitimcilere, hukukla ilgili olanları hukukçulara bırak.

silivripdr, 3 gün önce

burada herkes okuldan atılma geri gelsin demiş de okuldan atılınca sorun çözülüyor mu. kaç kez gördük kesik baş cinayetleri, samuray kılıcı ile denk gele insan kesen şizofrenik canileri...

çözüm sadece benim yazdıklarımdır.

atahoca
Müsteşar
05 Mart 2026 18:45

Hocam,

Diğer kısımları değerlendirmeyeceğim ama her okula 200 öğrenci başına bir güvenlik görevlisi kısmını en azından tekrar gözden geçiriniz.

silivripdr, 4 gün önce

20 yıllık deneyimi olan psikolojik danışman olarak önerilerim şunlar;

Psikotik tip dediğimiz ; intihara meyilli, sosyopat, şizofren vs vs . şüphesi görülen çocuklarda Okul Psikolojik Danışmanının hastane yönlendirmesi veliye zorunlu olmalı, bunu takip etmeyen veli hapis de dahil cezai yaptırımlara tabi tutulmalı.

Bu tür vakalar kendisine gelince psikiyatri hekimi ruh ve sinir hastalıkları hastanesine yatışı zorunlu olmalı. Bunun takibini veli yapmalı , yapmadığı takdirde hapis de dahil hukuki yaptırımlara tabi tutulmalı.

ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde takibi esnasında da veli hukuki olarak sorumlu olmalı. Ve bir gün iyileşti denilip serbest bırakıldığında düzenli psikiyatrik testler , şizofreni belirtisi olan gaipten sesler duyma gibi, sanrı ve sabuklamalar ( halüsinasyon ve paranoya ) görülürse anında yatışı yapılmalı bu takipten veli hukuken sorumlu olmalı.

gönül hiç arzu etmez lakin bunca işlemden sonra o insan yine başkasına zarar verdiyse ne kadar hapis cezası alıyorsa velisinin de aynı hapis cezası ile karşı karşıya kalması gerekir.

her okulda 200 öğrenci başına bir güvenlik görevlisi atanmalı fakat bu güvenlik görevlileri özel olarak eğitilmeli ve olaylara anında müdahale etmesi gerekir. Müdahale etmeyen değiştirilmelidir.

Son olarak bütün eğitimcilerin değerli olduğu yayınları, kamu spotları verilmelidir.

Ayrıca Eğitimcilere yönelik tehdit, saldırı anında fail okuldan uzaklaştırma ve hapis cezası ile karşı karşıya bırakılmalıdır.

atahoca
Müsteşar
05 Mart 2026 18:52

Bardağı taşıran son damla bu da değilmiş...

Ne kadar da çabuk unutuluyor.

Nefes filminin şu muhteşem sahnesi akla geldi:

"45 saniyeliğine kahraman olursunuz. Çıkar süslü bir karı, hüzünlü sesle anlatır; karakol baskınında şehit düştü. 45 saniye..."

Gerçi okula adı verildi, hocahanımın. Hafızaları belki o taze tutar.

Birazdan iftar olacak. Hayırlı iftarlar efendim...

atahoca, 4 gün önce

Altı paragraf yazmışsınız, ikisinde bakana saldırmak, birinde bakanı istifa demek ifadeleri var.

Saldırı ve eleştiri aynı şey değil. Eleştiriden, fikirlerin ayrılığında gelişime doğru açılan bir kapı vardır. Dolayısı ile eleştiri yolu kapatılmamalıdır.

Yine bunları yapanı ahlaksızlıkla itham etmişsiniz. Bu cidden hoş değil. Bakana haksızlık ediliyor, demek başka; ahlaksız demek başka şeyler.

Okullarda tedbir alacaklar sadece öğretmenler, nöbetçi öğretmenler, nöbetçi idareciler, müdür yardımcıları, müdür başyardımcıları, müdürler değildir. Yürütmeyi temsil edenlerin kararları ve ilgili mevzuatı düzenlenmeyen yine ilk erk ve yasama erkinin sorumlulukları vardır. Burada değil okul paydaşları İlçe ve İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin bile hakkı yoktur.

Yıllardır öğretmenler darp edilirken, öğretmenlik mesleğinin itibarı yerle bir edilirken: öğretmenler yatıyor, öğretmenler çalışmıyor diyenler; öğretmenler KPSS'de şu kadar düşük puanla (ki denilen rakamlar atananları puanın yarısı değil, zira herkes atanmıyor) atanıyor diyerek niteliksizlerini -yalan bir ifade ile- kamuya bildirenler; tasarruf tedbirleri altında öğrencilerin hakkını yiyenler; gönüllü adı altında zorunlu angaryalarla öğretmenleri yıldıranlar; okul müdürlerine, öğretmenlere mobbing uygulayanlar bardağa damlayan kanla bu kadar da eleştiriyi hazmetliler.

Ogretmenhanm
Memur
05 Mart 2026 19:30

uyku uyuyamaz oldum bu haberden beri. inanılmaz üzgünüm. hem meslektaslarım adına hemde geleceğimiz olan gençlerin adına. tertemiz evlatlarımız var bu hastalıklı insanlarla aynı ortamı paylasmak zorunda olmamalılar. zorunlu egitim kaldırılsa başarı oranımızın artacağına eminim.

silivripdr
Genel Müdür
06 Mart 2026 10:47

emrivaki konuşmayı kes. bu bir. ikincisi burada psikoloji, hukuk ve insani durumlar söz konusu. vizyonsuz.

berkaydal, 3 gün önce

Eğitimle ilgili konuları eğitimcilere, hukukla ilgili olanları hukukçulara bırak.

berkaydal
Genel Müdür
06 Mart 2026 14:43

İşte o yüzden senlik bir şey yok. Sessizce otur yerinde. Laf kalabalığı yapma.

silivripdr, 2 gün önce

emrivaki konuşmayı kes. bu bir. ikincisi burada psikoloji, hukuk ve insani durumlar söz konusu. vizyonsuz.

atahoca
Müsteşar
07 Mart 2026 19:57

Soruşturma çerçevesinde Çekmeköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Akhan ile olayın yaşandığı Taşdelen Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Fatih Polat görevden uzaklaştırılmış.

Braweheart01
Genel Müdür
07 Mart 2026 20:11

Okullarda güvenlik görevlisi verilmeli ve yetkiliri polis gibi olmalı. Bizim okulda halen güvenlik görevlisinin üretini veliler ödüyor. bu kabul edilemez bir durum

atahoca
Müsteşar
07 Mart 2026 22:21

Okullarda alınan güvenlik önlemi şudur.

Kırsalda jandarmadan örne vereyim. Bir protokol imzalanır ve o protokola göre güvenlik jandarmada olsa da her türlü durumda okul sorumlu tutulur (askerde imzaladığımız kağıtları hatırlayın).

Bu arada okul müdürü ve il milli eğitim müdürü açığa alınmış. Fakat bu tip raporu olan bir öğrencinin (avukat hapishanede hükümlülere zarar verebileceğini belirttiği bir şahıs) okulda bulunması konusunda düzenleme yapanların sorumluluğu yok mudur?

Braweheart01, Dün

Okullarda güvenlik görevlisi verilmeli ve yetkiliri polis gibi olmalı. Bizim okulda halen güvenlik görevlisinin üretini veliler ödüyor. bu kabul edilemez bir durum

Braweheart01
Genel Müdür
07 Mart 2026 22:46

öyle bir protokol imzalanmadı . imzalanmış olsa okul giriş ve çıkış saatinde polis/ jandarma okulda beklemesi gerekir ve aralarda devriye atması gerekir asla böyle birşey olmuyor. Bakan böyle birşey dedi ama yalana benziyor gerçekte öyle bir protokol imzalanmadı İmzalanması nasıl imkansız benim bulunduğum merkez ilçede 150 den fazla okul var 150 diyelim okul toplanma ve giriş saatlerinde her okula 1 polis memuru bile verseler emniyetin işleri aksar o kadar polisi aynı anda o kadar okulda toplamak bayağı bir mesele.. bunun asıl sorulusu ise mill, eğitim bakanının ta kendisidir işin doğrusu bu şekilde

atahoca, Dün

Okullarda alınan güvenlik önlemi şudur.

Kırsalda jandarmadan örne vereyim. Bir protokol imzalanır ve o protokola göre güvenlik jandarmada olsa da her türlü durumda okul sorumlu tutulur (askerde imzaladığımız kağıtları hatırlayın).

Bu arada okul müdürü ve il milli eğitim müdürü açığa alınmış. Fakat bu tip raporu olan bir öğrencinin (avukat hapishanede hükümlülere zarar verebileceğini belirttiği bir şahıs) okulda bulunması konusunda düzenleme yapanların sorumluluğu yok mudur?

atahoca
Müsteşar
07 Mart 2026 22:51

Neye göre imzalanmadığını söylüyorsunuz?

Özellikler kırsalda idarecilik yapan arkadaşlar varsa maddeler hakkında bilgi verebilir.

Braweheart01, 12 saat önce

öyle bir protokol imzalanmadı . imzalanmış olsa okul giriş ve çıkış saatinde polis/ jandarma okulda beklemesi gerekir ve aralarda devriye atması gerekir asla böyle birşey olmuyor. Bakan böyle birşey dedi ama yalana benziyor gerçekte öyle bir protokol imzalanmadı İmzalanması nasıl imkansız benim bulunduğum merkez ilçede 150 den fazla okul var 150 diyelim okul toplanma ve giriş saatlerinde her okula 1 polis memuru bile verseler emniyetin işleri aksar o kadar polisi aynı anda o kadar okulda toplamak bayağı bir mesele.. bunun asıl sorulusu ise mill, eğitim bakanının ta kendisidir işin doğrusu bu şekilde

berkaydal
Genel Müdür
08 Mart 2026 00:02

böyle bir protokol mevcut polis sayısı ile mümkün değil. bakan zaten riskli okullar demiş.

normal ülkelerde riskli okul ifadesinin altı iyice kazılır konuşulur ama çok da normal değiliz. efendim riskli okul yoktur normalde. hepsi öğrenci. risk ortamda anormal olana dair bir şey yapılmadığında ortaya çıkar. Mesela app plaka dediler. 140 bin. millet cayır cayır plaka söküyor. neymiş? cezanın caydırıcı olması. peki toplum hayatında hiçbir şey ifade etmeyen kullanan kullanmayan milyonlarca insanın farkında dahi olmayan bu plaka için bir şey yapılıp milyonların hayatını ilgilendiren bir meselede bir şey yapılmıyorsa amaca hizmet eden durumun başka bir amaca hizmet etmiyor oluşu söz konusudur. birinci amaç halk ikinci amaç şahıs olur her zaman. neyse konuyu dağıtmak istemiyorum. işin gerçeği sizin aklınıza gelen şeyler başkalarının aklına gelmiyor değil. yani uzun uzadıya çözüm yazmaya gerek yok. sizin aklınıza gelen başkasının işine gelmiyor. sizler yani toplumun önemli bir kesmi bunu anladığında iş işten geçmiş olacak ki yolu yarıladı işin işten geçmesi için katetmesi gereken yolun.

ha ne olur. "riskli" okullar önünde birkaç gün polis jandarma görünür. Birkaç gün memler disiplin olayları ile ilgili yazı gönderir. eskaza bu aralar okulda haytalığın dozunu kaçıran birkaç öğrenciye cezalar verilir. sonra yavaş yavaş her şey eskisine doğru döner. Eskisi:

okul ortamına uygun davranışlar sergilemeyen öğrenciyi idareye bildirirsiniz. idare "sen ne biçim öğretmensin bir çocuğa söz geçiremiyorsun" der. okul içinde dozu kaçırınca idare madem rehberliğe gönderelim der. rehberlik insan odaklı yaklaşımı ile "yavrum yapmayın böyle şeyler, üzüyorsunuz" diyerek güzelce konuşur. raporunu yazar. izlemeye alınır. ama cezalandırılmayan ilk davranış kadar cesaret verici başka bir şey olmadığı için güzel yavrucağımız dozajı arttırır. talih kuşu mesali tepemize sıçana kadar yalandan tutanaklar tutulur, sorunun kaynağı değilmiş gibi veli görüşmeye davet edilir. ya gelir ya gelmez ya söver ya sövmez bir şekilde veli engebesinden atlanır. kına gecesinde kaynanasından çeyrek yarım tam altın bekleyen gelin gibi nazlana nazlana, ıkına sıkıla okul idaresi disiplin kurulunu toplamaya razı olur. bir tam altın almış ellerinin kınası ile toplantı düzenlenir ama kimse belaya bulaşma taraftarı olmadığından ya çalıyı dolaşalım ya da kulağını azcık çekelim diyerek çay ve kuru pasta eşliğinde toplantıyı bitirir. karar verilir. ilçeye ya da ile. il bakar karara. rehberlikçiyi kıskandıracak bir insanı yaklaşımla daha yeni üç idiot filmini izlemiş ya da yerdeki yıldızlar filminde gözleri dolmuş bir hal ile cezayı bozar. ya da öncesinden sözel bir danışım olduysa hiç verdirmez.

atahoca
Müsteşar
08 Mart 2026 05:07

Kırsalda protokol en az 25 yıl önce de vardı. Fakat daha önce belirttiğim üzere tüm yükü okula atan bir prokol.

Bu gelip devriye gezmeyi gerektien birşey değil zaten.

Toplam 35 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi