Editörler : Pangaea

Talai
Memur
08 Mart 2026 21:01

Evet aylık ortalama 4500₺ kadar daha fazla alırım.

bilinçlivatandas, 1 ay önce
10 saat ek ders zorunlu olursa daha fazla kazanırsın hocam işte maaş 165 te olsa az diyecek birileri olacaktır şuan ortalama öğretmen maaşı 75 bin 15 saate bu para türkiye gibi bir yerde müthiş para daha ne istiyorsunuz ek dersle 85 90 bin eder bir yerde şükretmeyi bilmek lazım

Talai
Memur
08 Mart 2026 21:18

Tam çıkmamış tekrar yazayım. Aylık ortalama 4500 Türk Lirası fark ediyor.

Talai, 1 ay önce

Evet aylık ortalama 4500₺ kadar daha fazla alırım.

Uyead25
Aday Memur
29 Mart 2026 19:31

Kesinlikle katılıyorum.tersi yorum yapanlarin ogretmen olmadigini dusunuyorum.15 +10 nedir 15 saat girip 5 gun geleyim kabul ama daha fazla derse girmeyeyeyim maas krsiliginada raziyim ek ders te istemiyorum.az ders az stres kafa rahat.

Serdes
Memur
06 Nisan 2026 10:33

Sallamışsınız 2006 yılından önceki yönetmelikte de zorunlu ibaresi vardı.

Talai, 1 ay önce

2006'dan önce öğretmenlerde maaş karşılığı ders yükü 15 saatti ve bu saatin üzerindeki dersler ek ders sayılırdı. Ancak ek ders için bugünkü gibi "zorunlu" diye bir ibare yoktu; yani öğretmene zorla ek ders verilemezdi.

O dönemde ek ders ücretleri de bugünkü kadar değersiz değildi. Maaşın yanında "devede kulak" kalacak seviyede değildi. Bu yüzden birçok öğretmen ek ders almayı tercih eder, verdiği emeğin karşılığını daha anlamlı bir şekilde alabilirdi.

bilinçlivatandas
Şube Müdürü
06 Nisan 2026 13:00

Hocam işte sorun orada kimse etikle falan ilgilenmiyor herkes kolayın peşinde maaş peşinde hiçbir ülkede 15 saate maaş verilmez 20 saatin altı benim gözümde devlet için israftır
dehneliler, 1 ay önce
Bana kalsa 15 saat de çok, 10 saat zorunlu derse gireyim derdim ama bu söylem etik değil. bunlar çalışmadan paramı alayım türü istekler. devlet terbiyesinde bu tarz düşünceler konuşulmamalı. ek derste 200 tl civarında. ha 500 lira olsa da ben yine ders istemezdim

atahoca
Müsteşar
06 Nisan 2026 13:52

Öğretmenlerin maaş karşılığı girdiği ders saatlerini, aldıkları yıllık maaşlarla (satın alma gücü paritesine, reel alım gücüne göre) kıyaslanmadan yazılanların hepsi afaki şeyler.

Not-1: Zaten 21 saat giriliyor. Buradan yukarıdaki kıyas yapılsa da sonucun ne olduğu belli ve tahmin etmek güç değil.

Not-2: Diğer ülkelerdeki ek ödemeler nedense hiç dikkate alınmıyor.

firatli_genclik
Genel Müdür
07 Nisan 2026 09:21

Bugün saygı duyulan mesleklerin başında doktorluk çoğu zaman da cerrahlik geliyor. Adamların gündüzü yok gecesi yok. Çalışarak uğraşarak birçok rahatlığı terkederek o konuma ulaştığını meslektaşlarımızın anlaması elzemdir. Elin cebinde kimse sana saygıda göstermez. Zira bu kazanılan bir titrdir.

kimuni, 1 ay önce

destekliyorum bence de zorunlu ders saati 15 olmalı.

şu minvalde yazanlar öğretmen mi düşünür vaziyetteyim: öğretmen çok çalışmalı düşük maaş almalı vs. bunlar akılcı değil. Saygınlık felan böyle olmaz. Sadece mantığın dışında yol aramaktır bu tür kem sözler.

Serdes
Memur
07 Nisan 2026 09:43

Az olan değerlidir. Cerrah sayısı azdır değerlidir. Bunun yanında doktor sayısı her geçen gün katlanarak artmaktadır yapay zeka doktorların yerini almaya adaydır eski değerinden söz edilemez. Örnek aile hekimleri. Günümüz dünyasında eskisi gibi değer gören fazla meslek yoktur aslında. Önceden bilgiye dayalı bir değer verme vardı şimdi paraya dayalı. Milyonlarca liraya sahip olan insanlar alanında uzman bilim insanlarından daha fazla değer görür toplumda. Güç varsa değer verilir kişisel menfaat varsa değer verilir. Özetle değer vermenin çalışmayla bir alakası yok.

firatli_genclik, 3 gün önce

Bugün saygı duyulan mesleklerin başında doktorluk çoğu zaman da cerrahlik geliyor. Adamların gündüzü yok gecesi yok. Çalışarak uğraşarak birçok rahatlığı terkederek o konuma ulaştığını meslektaşlarımızın anlaması elzemdir. Elin cebinde kimse sana saygıda göstermez. Zira bu kazanılan bir titrdir.

fatih ç.
Genel Müdür
07 Nisan 2026 10:46

Doktorların da çok çalışmaktan şikayetçi olduğuna %100 eminim. Ayrıca doktora saygının sebebi çok çalışmaları değil. Bunlar çok ayrı şeyler. Yanlış bi kıyas olmuş.

Kaldı ki yapılan mesaiye değse, öğretmenlerin de pek çoğu fazladan çalışır. Dyklara talep daha çok mesela, neden? Dershanelerde çalışanlar var, özel ders verenler var... Pek çoğu da zaten özel dersi olduğu için okulda ders istemiyor. Bu da ayrı bir konu.

Yine mesela direksiyon ve yazılı sınav görevleri kovalayanlar var. Emeğin karşılığı ödense bu kadar itiraz gelmez.

Serdes
Memur
07 Nisan 2026 11:22

Yazılanı anlamadınız sanırım. Yazımda hiçbir yerde çok çalışmaktan bahsetmedim. Dolayısıyla yazmadığım konuda kıyas yaptığımı belirtmeniz de mantık dışı. Anlamsız bir bağlam kurmuşsunuz. Tekrar okuyun

fatih ç., 3 gün önce

Doktorların da çok çalışmaktan şikayetçi olduğuna %100 eminim. Ayrıca doktora saygının sebebi çok çalışmaları değil. Bunlar çok ayrı şeyler. Yanlış bi kıyas olmuş.

Kaldı ki yapılan mesaiye değse, öğretmenlerin de pek çoğu fazladan çalışır. Dyklara talep daha çok mesela, neden? Dershanelerde çalışanlar var, özel ders verenler var... Pek çoğu da zaten özel dersi olduğu için okulda ders istemiyor. Bu da ayrı bir konu.

Yine mesela direksiyon ve yazılı sınav görevleri kovalayanlar var. Emeğin karşılığı ödense bu kadar itiraz gelmez.

atahoca
Müsteşar
07 Nisan 2026 11:25

Cevap verecektim. Siz bir kısmını yazmışsınız.

Doktorlardan en fazla çalışanların, polislerden özel harekatçı olanların misal verildiğini görüyorum, hep. Bizden de böyle öğretmenler var.

Yine başka mesleklerdeki ek ödemelere bakmadan bizdekileri gündeme getirmeler de böyle.

Avrupadaki ders saatleri ile burayı karşılaştırırken (zaten sınıfçılarda çok fark yok), zorunlu 6 saati hesaba katmayanları, girilen ders saati ve satın alma gücü kıyaslamasını, ek ödemeleri dikkate almayanları görüyorum. Dakika bazında inceleme yapınca durumun vehameti ortaya çıkıyor ama maalesef algılara yenilme devam ediyor.

Serdes, 3 gün önce

Az olan değerlidir. Cerrah sayısı azdır değerlidir. Bunun yanında doktor sayısı her geçen gün katlanarak artmaktadır yapay zeka doktorların yerini almaya adaydır eski değerinden söz edilemez. Örnek aile hekimleri. Günümüz dünyasında eskisi gibi değer gören fazla meslek yoktur aslında. Önceden bilgiye dayalı bir değer verme vardı şimdi paraya dayalı. Milyonlarca liraya sahip olan insanlar alanında uzman bilim insanlarından daha fazla değer görür toplumda. Güç varsa değer verilir kişisel menfaat varsa değer verilir. Özetle değer vermenin çalışmayla bir alakası yok.

kimuni
Genel Müdür
07 Nisan 2026 16:47

boş laf anlatmayın lütfen, haddizatında israf yaptığınız.

bakın dediğinizi sadece tek bir karşıt örnekle çürütetyim. Suudi arabistana gittim hemde yalnız. Bu güven bu rahatlık nerden geliyor isterseniz kediler uçmayı öğrenmiş diye mantıksız bir şeye bağlayabilirsiniz ama mantıksız. Zira ben senelerce arapça çalıştım anca öyle oldu. Evet çok rahattım çünkü bu süre zarfında hem yazmayı hem telaffuzu hem de okumayı ihtiyaç giderecek kadar sökmüşüm. neyse. şimdi diğer tarafa bakınız.

adam ben gördüm mescidi nebevide tanışıp muhabet ettiğimiz kişi bir profesör. evet bildiğiniz profesör. adam tanıdığı aracılığıyla gelmiş birde. muhabbettin bir parçası biraz akademik demiyeyim ama şuan da da konu ettiğiniz çok çalışma akılcı çalışma vs bu konuya denk geldi. adam demesin mi "yani hocam evet ben profesörüm ama ..." işte aması var.

sen düşün adam professör olmuş ama gelemiyor tek başına işte. daha bir de bunun iş kısmında olan muhabbet vardı ki hem tam orjinal olarak hatırlayamadım hem de buraya anlatsam da biraz boş bu çünkü biraz da pratik zeka gerektirebilen değişken bir durum potansiyel anlamda.

eee. tamam sen deki "e hocam siz eliniz cebinizde geziyorsunuz" bu kadar (sadece bu yazı içeriği dahil) okudunuz yazdıklarımdan bu sonuca ulaşıyorsanız üzgünüm.

kendinizi sorgulamalısınız.

ackenbenbendegilim
Daire Başkanı
09 Nisan 2026 21:56

aramızdaki bazı canlılar köle gibi çalışmanın faydalı olduğunu savunuyor :S

Toplam 33 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi