Editörler : E.Kayı Han
04 Nisan 2026 10:52

Disiplin Cezası İtiraz

Merhaba arkadaşlar, infaz ve koruma memuruyum. Çok basit bir sebepten dolay kınama yerine sicilim temiz olması nedeniyle uyarı cezası verildi. Komisyona itiraz ettim, üç sayfa itiraz yazdım. yapılan usul ve esas hatalarını gösterdim fakat komisyon cezayı iki satır kararla onayladı. Dava açmayı düşünüyorum. Bir kaç arkadaş idareyi değil bakanlığı karşına alırsın haklı olsan da boşver falan diyorlar. Kafam karışıyor. benim bakanlıkla bir işim yok. amacım idarenin haksız işlemine karşı. Daha önce soruşturma gecirmedigim için işleyişi tam bilmiyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim.

Kenzo123
Şef
04 Nisan 2026 11:23

İdare mahkemeleri sanırım ismiyle müsemma olcak ki genelde idareleri haklı bulurlar. Eğer davanda gerçekten haklı değilsen uyarma cezası için uğraşmaya değmez

Kavunnn
Aday Memur
04 Nisan 2026 12:03

uğraştığına değmez. biz seni anlıyoruz işini layıkıyla yerine getiriyorsundur sicilinde böyle şeylerde olsun istemiyorsundur ama gerçekten değmez..

M. Ereneyer
Aday Memur
04 Nisan 2026 15:35

Sen davani aç boşver... Değmez diye bişey yok kesinlikle davani aç

refik.01
Aday Memur
04 Nisan 2026 17:43

aç davayı idare mahkemeleri bu konuda hassas ve adil davranıyor, kimsenin dediğine bakma. bugün uyarı yarın kademe verirler. hak aramayı öğrenin, kabullenici zihniyeti terkedin. Ne diyor Allah Resul'ü (s.s.) " haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır".. kendinizin şeytanı olmayın. hakkı hukuku gözeten çok idare hakimlerimiz var, başıma geldi bizzat gördüm

Kenzo123
Şef
04 Nisan 2026 18:17

Hocam eğer çok haklı değilse açsın davasını da görsün mahkemeye bir düşen birdaha çıkamıyor. Eğer davanda çok haklıysan usulde esasta çok hata varsa aç. Yoksa yıllarca debelendiğinle kalırsın. Danıştayı istinafı derken zaten 3 5 yıl uğraşırsın. Bu sürede 5 yıl dolunca zaten özlükten sildirebiliyosun. Seçim senin ben olsam haklılığım ortada değilse uyarma cezası için uğraşmam. Avukata göster o der zaten kazanırız yada kaybederiz diye

refik.01, 1 ay önce
aç davayı idare mahkemeleri bu konuda hassas ve adil davranıyor, kimsenin dediğine bakma. bugün uyarı yarın kademe verirler. hak aramayı öğrenin, kabullenici zihniyeti terkedin. Ne diyor Allah Resul'ü (s.s.) " haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır".. kendinizin şeytanı olmayın. hakkı hukuku gözeten çok idare hakimlerimiz var, başıma geldi bizzat gördüm

DurBakDinleGeç
Aday Memur
04 Nisan 2026 18:38

Tereddütsüz Davanı Aç. Sendikalıysan Hukuki Destek Al.

08 Nisan 2026 14:45

Karşına alırsın ne ya

Aç davanı hukuksuz iş yapanlara karşı boyun eğme yarın bir gün başka bir olaydan dolayı alt ceza alamazsın .

Sicilini temiz tut

Hukuksuzluk yapanlara boygun eğildiği için hukuksuzluğa maruz kalıyoruz zaten

Karizmaunl
Müsteşar Yardımcısı
14 Nisan 2026 14:30

Öncelikle geçmiş olsun. Bir kamu görevlisi olarak, yaşadığın bu süreçte hukuki haklarını aramanın en doğal hakkın olduğunu ve bu durumun bakanlığı karşına almak gibi değerlendirilmemesi gerektiğini belirtmek isterim. İdare hukukunda açılan davalar şahıslara veya makamlara karşı değil, idarenin tesis ettiği işlemin hukuka uygunluğunun denetlenmesi amacıyla açılır. On İkinci Kalkınma Planı hedefleri ve hukuk devleti ilkeleri doğrultusunda, idarenin her türlü eylem ve işleminin yargı denetimine tabi olması şeffaf ve hesap verebilir bir yönetimin gereğidir.

Disiplin cezalarına karşı izlemen gereken yol ve dikkat etmen gereken hususlar şunlardır.

Disiplin cezalarına karşı itirazın reddedilmesi üzerine tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içinde idare mahkemesinde iptal davası açma hakkın bulunmaktadır. Senin durumunda muhatap doğrudan bakanlık değil, disiplin cezasını veren makamın bağlı bulunduğu idari yapıdır. İnfaz ve koruma memuru olduğun için davanı Adalet Bakanlığına karşı açman usul gereğidir ancak bu durum senin mesleki geleceğine engel teşkil edecek bir husumet olarak görülmemelidir.

Dava dilekçende hem usul hem de esas yönünden hataları net bir şekilde belirtmelisin. Usul yönünden savunma hakkının kısıtlanıp kısıtlanmadığı, soruşturma sürelerine uyulup uyulmadığı ve soruşturmacının tayini gibi teknik detaylar önemlidir. Esas yönünden ise isnat edilen fiilin yasada belirtilen tanımla uyuşup uyuşmadığını, fiilin somut delillerle ispat edilip edilmediğini ve verilen cezanın ölçülülük ilkesine uygunluğunu vurgulamalısın.

Hukuk sistemimizde alt ceza uygulaması idarenin takdir yetkisindedir ancak bu yetki mutlak ve sınırsız değildir. Sicilinin temiz olması nedeniyle bir alt ceza olan uyarı verilmiş olması idarenin lehine bir durum gibi görünse de, eğer disiplin suçunu oluşturan fiil hiç işlenmemişse veya deliller yetersizse cezanın türüne bakılmaksızın iptali mümkündür.

Çevrendeki kişilerin bakanlığı karşına alırsın gibi söylemleri hukuki dayanaktan yoksundur. Kamu görevlileri, idarenin hatalı işlemlerine karşı yargı yoluna başvurarak hem kendi haklarını korur hem de idarenin daha hukuki çerçevede çalışmasına katkı sağlar. Eğer işlemin haksız olduğuna ve usul hataları yapıldığına inanıyorsan, süresi içinde idare mahkemesine başvurmanı öneririm. Bu süreçte bir avukattan hukuki destek alman veya dilekçeni hazırlarken mevzuata hakim bir uzmana danışman yararına olacaktır.

Toplam 8 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi