Editörler : Pangaea

Mavi.Ufuklar
Genel Müdür
11 Nisan 2026 09:51

Hocam ben şuna çok şaşırdım: 8. sınıfa giden bir öğrencinin kopya çekti diye hemen disipline sevk edilebiliyor olması. Disiplin son çare olarak önleyici bir uygulama olmalıdır. İlk akla gelen şeyin disiplin olmaması lazım. Disiplinden önce veliyle birlikte bir değerlendirme toplantısı yapılması olsun, sonrasında bir rehabilitasyon uygulaması yapılması olsun, bir takım uygulamalara gidilmelidir. Mevzuat bakımından da doğrudan disipline başvurmanın önünün kapatılması gerektiğini düşünüyorum. Disipline başvurmadan önce bir takım önleyici, öğrenciyi kazanmaya yönelik mecburi uygulamalar getirilmelidir, sonrasında disiplin kurulu. Bu konu başlığındaki gibi, sırf kopya çekti diye doğrudan disipline sevk etmek bir felaket. Böyle basit bir eğitim sistemi olmamalı.

atahoca, 1 ay önce

Nefret kelimesini sizin yazdığınız için kullanmadım. Öğrencide kötü bir hatıra bırakması ve sonraki hayatını etkilemesi için böyle bir yaklaşım olması gerektiğini ifade sadedinde kullandım. Ortaokul ve lisede çalıştım. Ortaokulda cezai işlemler uyguladığımız olsa da çocuklarla aramız iyi oldu. Hatta farklı bir şehre geldiklerinde okulumda ziyaret ederek sürpriz de yaptılar. Yani o işlemlerin nasıl yapıldığı önemli.

Herbir kademenin mevzuatı farklıdır. Bunlar hazırlanırken pedegojik esaslara göre hareket edilir. Hangi yaş grubunda neler yapılacağı ve çevresine etkisi uzmanlar tarafından yapılan bilimsel çalışmalarla tespit edilir. Kişinin davranışlarının ve karşılığının ne olacağının farkında olacağı yaşlar ve çevresine etkisi dikkate alınır. Disiplin mekanizması (ve kademelere göre ismi Disiplin Kurulu ya da Öğrenci Davranışları Değerlendirme Kurulu) çocuğun sosyal kuralları ve hakkaniyeti öğrenmesi için bir rehberlik aracı olarak kullanılır. Esas olan kuralları yok saymak değil, o kuralları çocuğun gelişimine uygun bir dille işletmektir. Baştada belirttiğim üzere bunlar pedegojik esaslara göre hazırlanan (bazen mağduru korumakta yetersiz kalsa da) mevzuata göre yapılır. Duygusallıktan ziyade bilimsellik esas alınır, sahada yüzlerce -hatta binlerce- öğrenci görmüş bir uzmanlık mesleği olan öğretmenlerin tecrübeleri ile olayın incelikleri değerlendirilerek işlem yapılır.

kimuni
Genel Müdür
11 Nisan 2026 10:51

Anlatmaya çalıştığım şey şu idi: kanunda cezai ehliyeti yoktur diyor ,evet. Ancak biz (şahsen ben) okduğumuz haberlerden anlıyoruz ki gelişen olaylar şaşırtıcı şekilde "çocuk" veya "cezai ehliyeti yok" denen kimseler normalde misal 18 yaş biri yapsa direk konusu ceza olacak olan bir olayı (hatta bu haberlerin bir kısmına göre ağır ceza gerektiren olayları) işlediğini görüyoruz. ben bunu söylemeye çalıştım.

Neyse, saygı benim çok dikkat ettiğim bir kavram o sebepten bana saygı duymadığını beyan eden birine daha fazla hitapta bulunmayacağım. Zaten bu izahat ise potansiyel bir anlam bulanıklığı veya olası bir hatalı anlatım/yanlış anlamaya karşı (hitapsız) yazıldı.

hepimize iyi günler diliyorum.

atahoca
Müsteşar
11 Nisan 2026 11:05

Gerek yapılan araştırmalar gerekse sahadaki tecrübelere göre hazırlanan ve zaman zaman yenilenen bir mevzuat.

Kurallar başta anlatılıyor. Şahsen yeni bir sınıf aldığımda (özellikle dokuzuncu sınıf rehberliğinde) ilk başta mevzuat hakkında bilgi veririm. Hatta rehberi olmadığım sınıflarda dahi konu hakkında bilgi veririm. Kendi haklarını bilmeleri açısından da bunun önemi üzerinde dururum. Forumda yaptığım gibi sorularını -vakit ayırdığım derste ya da vakit varsa- mevzuat maddelerini bizzat etkileşimli tahtada gösteririm. Kopya ile ilgili hususları sınavlardan önceki haftada hatırlatırım. Sınav zamanı sınıf ortamını kopya çekilmeyecek hale getirmeye çalışıp önden uyarımı yaparak başarılar dilerim. Sınav esnasında teşebbüsü hissettiğim anda önce bakışla, sonra yanına giderek, sonra arkadaşlarına hissettirmeden sözlü uyarırım. Bunlara rağmen teşebbüs gerçekleşirse kağıdını alırım. Henüz teşebbüs aşamasında kaldıysa -tekrarında ne olacağını belirterek- işleme koymam. Eğer teşebbüs fiiliyata geçtiyse yani kağıda yazıldıysa ve kopya malzemesi ile yakalandıysa bu kadar sonra işlemi uygularım ki sınav anında bile en az üç dört aşma gerçekleşir. Kuralları da -dıştan belirtmesek de bazen içten en sevdiğimiz öğrenciler olabiliyor- şahıs farketmeksizin adil şekilde uygulamaya çalışırım. Burada ders içinde gerçekleşen ani durumlar söz konusu değil. Ve süreç öğrenciyi cezalandırma değil toplumun kuralları olduğu, hak meselesi vb. birçok husus öğretilmeye çalışılır. Çocuklar da genelde sevdiği öğretmenden özür diliyor. "0" alacak almaktan değil de size karşı mahcup oldum..., diyor. Biz de inşallah diğer sınavda iyi alırsın, deyip çalışma metotları ve sınavlara hazırlıkla alakalı (başka dersse hocaya ya da rehberliğe yönlendirme) birşeyler söylüyoruz. Yani epey bir aşama var.

Disiplin ya da Davranış Değelendirme Kurulu bir süreç. Bu süreçte zaten rehberlik değerlendirmesi, öğrenci savunması vb. hususlar var. Ben notu buradan çıkan karar sonrası giriyorum. Disiplin rehberliğin bir parçası yani. Rehberliği ve tecrübeyi de barındırıyor. Ceza alınsa dahi hemen en üst seviyeden cezalar verilmiyor. Aşama aşama veriliyor.

Bu arada 8. sınıf öğrencisi hatta öncesinde (ilkokulda sınav yok diye biliyorum, puanlama herhalde ders etkinliklerine katılım, gözlem formları ve süreç odaklı değerlendirmelerle yapılıyor.) kişi artık soyut düşünme aşamasında Hayata hazırlanmak için bazen bu tip şeylerle karşılaşması normal. Ve diğer öğrencilerin durumu ve adalet olgusu da gözden kaçırılmamalı.

Yıllar önce -ortaokulda- farklı bir iki uygulamamla konuyu kapatayım, diyeceğim ama yazı çok uzadı.

Mavi.Ufuklar, 1 ay önce

Hocam ben şuna çok şaşırdım: 8. sınıfa giden bir öğrencinin kopya çekti diye hemen disipline sevk edilebiliyor olması. Disiplin son çare olarak önleyici bir uygulama olmalıdır. İlk akla gelen şeyin disiplin olmaması lazım. Disiplinden önce veliyle birlikte bir değerlendirme toplantısı yapılması olsun, sonrasında bir rehabilitasyon uygulaması yapılması olsun, bir takım uygulamalara gidilmelidir. Mevzuat bakımından da doğrudan disipline başvurmanın önünün kapatılması gerektiğini düşünüyorum. Disipline başvurmadan önce bir takım önleyici, öğrenciyi kazanmaya yönelik mecburi uygulamalar getirilmelidir, sonrasında disiplin kurulu. Bu konu başlığındaki gibi, sırf kopya çekti diye doğrudan disipline sevk etmek bir felaket. Böyle basit bir eğitim sistemi olmamalı.

atahoca
Müsteşar
11 Nisan 2026 11:07

+ ve -'ler bana ait değil.

Bize de atılmış.

okuryazar3
Müsteşar
12 Nisan 2026 16:04

Sınavla kopye çekti de boyu Arşı Ala'ya mı uzandı:))Yahu ülkemizi 7/24 kemiren kunduzlara heveslenmiş belki de..Hırsızların ihya olduğunu çalışanların en iyi kelimesinin dönüşümü ile enayi olarak algılandığı güzelim ülkede çocukcağızı imha edin gitsin.Vatandaşın büyüğü küçüğü nasılsa kelleden ibaret ha bir eksik ha iki fazla ne fark eder öyle mi:::)))))

Toplam 25 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi