Editörler : supporters.
13 Eylül 2007 18:16

banka mulakatlarında neler sorulur? nasıl hazırlanılır?

arkadaslar zıraat bankası mulakatları var malum.Bu mulakatlarda neler sorulur neler dıkkat etmek lazım?tecrubelı arkadasların yardımlarını beklıyorum.zira benım gıbı gırecek bır cok arkadas var..şimdiden sagolun


zeynepak
Şube Müdürü
13 Eylül 2007 18:51

daha birkaç gün önce halkbankası teftişin mülakatıona girdim.hukuktan agırlıklı olarak ticaret (özellikle kıymetli evrak)ve borçlar soruyorlar.iktisattan daha cok güncel olayları soruyorlar.bir de bankacılık& finansla alakalı seyler oluyor.mesela yatırım fonu ne demek ?türev ürünler ne demek?futures işlemleri ne demek gibi.basarilar


TÜRKK
Şef
13 Eylül 2007 20:24

Al arkadaşım.. Bir zamanlar ben de Ziraat Bankası Bankacılık Okuluna girmek için başlamıştım bu yola, o ara biriktirmiştim bu yazılanları.. Faizcilik yapan kurumlarda çalışmama kararı aldım daha sonra.. :) Senin işine yarar umarım.. Hepsi eski zir. bnk. bankacık okulu mülakatına giren arkadaşlardan alıntılardır..

---------------------------------

Ben bu işten bişey anlamadım Mülakatım çok iyi geçmişti Kesin gözüyle bakıyodum 56.yedek olmuşuz Hayatta sıra gelmez Benim durumumda kimse var mı?

---------------------------------

şehir dışından gelenler için misafirhane sağlanıyor.. atamalarda da genelde şubeler veya bölge müdürlüklerinde görevlendirme yapılıyor. birim olarak da ticari,bireysel ve tabi tarımsal krediler, biraz dış ticaret söz konusu oluyor. bir de mali tahlil- istihbarat filan var. bu arada gerçekten bankacılık istiyor musunuz onu iyi düşünün.

---------------------------------------

maastricht kriterlerini sordular,gümrük birliğini, hangi mallarda gecerli oldugunu, euroyu kullanabilip kullanamayacagımızı,ab ye üye olup euro kullanmayanları, üye olmayıp euro kullananları, banka bilancosunu,net isletme sermayesini sordular bi de tahtada yevmiye defteri vardı krediler fonlar mevduatlar vardı da hesap kalemi olarak da onu bankacı diliyle okumamı istediler merkez bankasının gorevini sordular kendimle ilgili pek soru sormadılar

-------------------------------

bana kendimi anlattırdıktan sonra 10 15 soru sordular? Ki kolaydan başlayıp zora doğru gitti. Sonucusunda politika analizi sorunca artık affalladım çünkü varsayımları verip (ki klasik yada keynesyen değil paracı yaklaşım kısıtlarıydı) dış ticaret açığı dıurumunda faizler sabitken fln diye bi sürü şey sordu.

-------------------------------

tabi ilk önce herkes gibi tanıma amaçlı sorular sordular..çoğu kişinin dediği gibi fazla zorlamadılar ama bu mülakatta da kullandığımız kelimelere dikkat etmemiz gerektiğini gördüm..bi bütçe açığı dedim diye sadece bütçeden 4 soru geldi

bu arada bi arkadaşıma birçok zor soruyu bilince (fakirleştiren büyüme ve ziraatin geçen yılki karı(zor değil ama d komisyonun da kimse bilememiş))çıkarken hayırlı olsun demişler..mülakattan çıkarken oluşan rahatlık mükemmel oldu onun için..

----------------------------

arkadaşlar bence mülakat öyle bilimsel geçmedi.. önce özgeçmişinizden başlıyosunuz.. Heyecanınız tartılıyor.. Sonra bir iki detaydan sonra genel iki üç soru soruluyor.. Hepsi bu..

--------------------------------------------

Benim mülakat iyi geçti 2 iktisat 1 bankacılık sorusu sordular Sorular kolaydı cevapladım Onun dışında neden bankacılık, bu illeri neden tercih ettin gibi genel sorular sordular Bence olumlu geçti Artık hayırlısı 20 Kasıma kadar sabredicez...

-----------------------------------------

Benimki genel konuşma havasındaydı. Çok kasıcı bir ortam değildi. Fazla zorlamadılar. Şu ile göndersek seni ne yaparsın gibi soruları size de sordular mı? Bir de hangi bölümde uzmanlaşmak isterdin diye?

--------------------------------------

10 Kasım da B komisyonunda mulakata giren arkadaslar, yorumlarınız nelerdir. Benim mulakat soyle gelisti;

-Kısaca kendinden bahseder misin?

Basladım CV uzerinden ozetlemeye. Ancak hemen mudahale geldi, bize CV dışındaki seylerden bahset dediler. Hersey CV de yazılıydı zaten, geriye pek bisey kalmamıştı ki bahsedecek. Ailemden, hobilerimden, nasıl bir kişiliğe sahip olduğumdan falan sordular.Bir 5 dakka böyle anlattım.

Sonra iclerinden biri digerlerine bilim mulakatı yapalım mı diye sordu. Ve işletme ile ilgili bikaç soru sordular.Ben de cevapladım. Aslında çok çok daha zor sorular bekliyordum, adamlar sormus olmak icin bir kac soru sordular. Pek bisey anlamadim açikcası. Hayirlisi olsun.

-------------------------------------------

sorulan bilim sorularını tam olarak yanıtlamazsanız bile panik yapmayın. şu an hatırlayamadım gibilerinden şeyler söyleyin. kesinlikle karşı tarafa ezilmeyin. onlar ezilen değil ayakta duran insanlar alıyolar. benim 3 arkadaşım şu an bankacılık okulunda... oaradan biliyom...

--------------------------------------------

burdan sonraki bi önceki okul mülakatı (2004 yani)

-------------------------------------------

arkdaşlar ben 6ya 10 kala girdim yaklaşık bi yarım saat sürdü aklınıza gelebilecek her şeyi soruyolar bana cobweb den tutun de makro mikro arasındaki farkı bile sordular benim aklımda kalan soruları sıralayacak olursak (diğer arklara sorulanlar da dahil):

akreditif contragaranti nedir, efektifle döviz arasındaki fark nedir, fayda-marjinal fayda nedir, borcu doğuran ve ortadan kaldıran durumlar nelerdir, mevduat-tevdiat-banka nedir, bankanın işlevleri nelerdir, bankalar topladığı mevduatları nasılkullanır büyük çoğunluğunu kimlere kullandırır, bilanço kalemleri-mali tablolar-likidite oranınedir, muhasebenin bazı ilkelerinin tanımları,cari açık nekadar ocak ayı enflasyon oranları dışticaret açığı nekadar çıktı, repo reeskont nedir, a.ş. nedir nasıl kurulur ticari sşirketler hangileridir, çekin vadesi olurmu(olmazmış görüldüğü anda paraya çevrilirmiş), ilamlı-ilamsız takip nedir vs..

walla aklımda kalanlar bunlar, yarın 4 mülakat komitesi olcak her gün 100kişi mülakata alınıyor soyadına göre alfebetik sıraya sokmuşlar ona göre çagırıyorlar hangi komitede mülakata gireceğini kurayla belirliyorlar. bugün soyadı e'yle başlayanlar sondaydı oki. tekrar hepinize başarılar umarım iyi geçer, birde özellikle istatistik vs gibi farklı bölümden katılanlar yıpratma taktikleriyle karşılaşabilirler.

------------------------------------

Slm arkadaslar ben de 9 subatta mulakata girdim. Komisyonu kurayla sectik benim komisyondakiler cok guler yuzlu insanlardi. Cok fazla sikistirmadilar. Cari acigi sordular iyi bir sekilde cvplandirdim. Icra iflas huhuku sordular o dersi almadigimi soyledim. Hangi hukuklari aldigimi sordular bunun uzerine ticaret hukukundan biri soru sordular ama resmen salladim cevabi sonra da cok fazla hatirlamiyorum dedim. Isletmeden de isletme kurulus yeri faktorlerini sordular zaten kek bir soruydu. Onun disinda bankadaki hedeflerimi ve okudugum ekonomi yazarlarini sordular. Genel olarak iyi gecti ben de cok rahattim. Isallah olur. Sonuclar haftaya belli olucakmis cumartesi eve postayla gondereceklermis ve egitimleri martin son haftasi baslatmayi dusunuyorlar. Mulakata girmeden once disarda mulakata alan uzmanlara sordum bunlari yani guvenilir bilgi ve kesinlikle ankara ya atama beklemeyin dediler. Ben olumlu cvp bekliyorum umarim dumura ugramam :) Hepinize basarilar .....

---------------------------------------

arkadaslar ben de bugun girdim.sorular:neden ziraat, ziraati nasıl anlatırsın, organizasyon yapısı ve isleyisi nasıl, ilerde cazip bi teklif gelse baska bankaya gidermisin, vergi sorumlusu ile vergi mukellefi farkları ve tanımları, buyume ile istihdam arasında nasıl bir ilişki var, bu turkiyede nasıl, gecen yılki büyüme oranımız ne, maliye pol. ile para poloitikasının farkları, buyume ne demek.ben maliye mezunuyum o yuzden maliye ağırliklı sordular.yaklaşımları oldukca olumlu ve guzeldı.benden bukadar,herkese basarılar

-----------------------------------------

arkadaşlar bende bugün girdim ama ancak şimdi yazabiliyorum...benim mülakatımda fena geçmedi...fakat ağır bir havadaydı...pek fazla tepki alamadım olumlu yada olumsuz şeklinde...11 tane soru sordular bunların 8 ine yanıt verdim bilemediklerimdede resmen basiretim bağlandı bişey diyemedim...karşılaştırmalı üstünlükleri, ithal ikamesini, interbankı, mahreçler yasasını, leasingi, factoringi, alacağın temlikini, ciroyu,cirantayı, poliçede tarafları, ciro çeşitlerini ve disponibiliteyi sordular...disponibilite, ithal ikamesi ve mahreçler yasasını bilmeme rağmen hatırlayamadım...ankaraya kesinlikle kimse atanmayacak...böyle bir beklentisi olan varsa kazanırsa kesinlikle imza atmasın...atarsa kesinlikle başka yere gidecek sonradan pişman olabilir...adamlar evlenmeyede kalkmayın gençsiniz yazık edersiniz filan dediler...bugün 26 kişi gelmedi mülakata...dün girenlerde kaç kişi gelmediğini yazarsa ona göre pozisyon alabiliriz...herkese başarılar

-------------------------------------

Arkadaşlar, ben de bugün girdim mulakata... A grubundaydım... Çok sıcak bi sohbet havasında geçti... Muhasebe masterı yaptığım için muhasebe ağırlıklı sordular... Bilanço+Bilançonun kalemleri+amortisman+net işletme sermayesi+konsinye mal... Bir tek konsinye malları bilemedim.. salladım ama tutmadı sanırım :) onun dışında uzun uzun Ank. dışı olursa nolcak diye sordular... Tabi benim bunları anlatmamın kimseye bi faydası yok ama işte, maksat paylaşmak :)

-------------------------------------

bu arada mülakat sırasında 4 komisyon üyesine de verilen formu gördüm (tamamen tesadüf eseri)... içinde 100 puan değerinde toplam 24 tane madde vardı.. ilk madde 8 puanlık olan "ilk intiba " ve "kılık kıyafetteki özendi".. maddelerden hatırlayabildiklerim şunlardı : "ziraat bankasına uyum yeteneği", "verilen şubede çalışma isteği", "araştırmacı kişilik", "eleştiri karşısındaki tutumu", "sabırlı bekleyebilme","samimiyet ve güvenilirlik", "kendini ifade edebilme", "etkin konuşabilme".. hatırlayabildiklerim bunlardı.. sanırım 4 komisyon üyesine de bu formdan verilip daha sonra verilen bu 4 puanın ortalaması alınıyor.. karşısında öyle sütunlar vardı çünkü..

---------------------------------------------

(neden ziraat bankası? uzun vade de bankamızda çalışmayı düşünüyor musunuz? sorusu)... cevap olarak da: "tabi ki ileride de ziraat bankasından ayrılmaı düşünmüyorum, insan alıştığı sistemi ve iş ortamını bırakmak istemez, ama ileride yöneticilerle bir sorun olursa, verimliliğim düşerse veya başka bir bankadan aşırı iyi bir teklif gelirse insan ayrılmayı düşünebilir, eminim siz de o durumda ayrılmayı düşünürsünüz.." gibi bir cevap vermiştim.. içimden gelen, samimi bir cevap idi..

-----------------------------------------------

bazı önemli isimleri bilin, tczb gen.md., bddk bşk. gibi. kazanırsanız telefon ediyorlar.

-----------------------------------

Ben de 10 Kasım da A komisyonuna girdim Fakat komisyonlar sabit değilmiş Gün içinde komisyon üyeleri hep yer değiştirmiş Benim mülakat iyi geçti 2 iktisat 1 bankacılık sorusu sordular Sorular kolaydı cevapladım Onun dışında neden bankacılık, bu illeri neden tercih ettin gibi genel sorular sordular Bence olumlu geçti Artık hayırlısı 20 Kasıma kadar sabredicez...

-------------------------------------------------------

arkadaşlar bence mülakat öyle bilimsel geçmedi.. önce özgeçmişinizden başlıyosunuz.. Heyecanınız tartılıyor.. Sonra bir iki detaydan sonra genel iki üç soru soruluyor.. Hepsi bu..

--------------------------------------------------------

Ben de B komisyonunda girdim..tabi ilk önce herkes gibi tanıma amaçlı sorular sordular..çoğu kişinin dediği gibi fazla zorlamadılar ama bu mülakatta da kullandığımız kelimelere dikkat etmemiz gerektiğini gördüm..bi bütçe açığı dedim diye sadece bütçeden 4 soru geldi not:herhalde en çok soru bana geldi..sabah 09'dan 18'e kadar beklemek zorunda kaldım mülakat için..sonunda çarşamba 122 perşembe 125 kişinin mülakata girdiğini öğrendim toplam 247..sonuçta şansımız çoğu sınava göre yüksek..

bu arada bi arkadaşıma birçok zor soruyu bilince (fakirleştiren büyüme ve ziraatin geçen yılki karı(zor değil ama d komisyonun da kimse bilememiş))çıkarken hayırlı olsun demişler..mülakattan çıkarken oluşan rahatlık mükemmel oldu onun için..neyse kendiniz iyi bakın hem olmasa bile daha önümüzde bi sürü mülakat olucak..

----------------------------------------------------------

ne güzel size bilimsel yapmamışlar, bana kendimi anlattırdıktan sonra 10 15 soru sordular? Ki kolaydan başlayıp zora doğru gitti. Sonucusunda politika analizi sorunca artık affalladım çünkü varsayımları verip (ki klasik yada keynesyen değil paracı yaklaşım kısıtlarıydı) dış ticaret açığı dıurumunda faizler sabitken fln diye bi sürü şey sordu. Kalem kağıtsız çok zor oldu. Acaba bu mülakatlarda kalem kağıt çıkarılıp çözülebiliyor mu?

---------------------------------------------------------

banada bilimsel sordular

maastricht kriterlerini sordular,gümrük birliğini, hangi mallarda gecerli oldugunu, euroyu kullanabilip kullanamayacagımızı,ab ye üye olup euro kullanmayanları, üye olmayıp euro kullananları, banka bilancosunu,net isletme sermayesini sordular bi de tahtada yevmiye defteri vardı krediler fonlar mevduatlar vardı da hesap kalemi olarak da onu bankacı diliyle okumamı istediler merkez bankasının gorevini sordular kendimle ilgili pek soru sormadılar

ve bana da orda ki görevli bi hafta sonra acıklanır dedi ama bilemiyorum

--------------------------------------------

geçen senenin bank.okulu başlığını okuduğumda uzun ve zor bilim sorularıyla muhatap olan arkadaşların malesef kazananmadığını gördüm. İnşallah buraya yazan arkadaslar kazanır. Bana da hızlı hızlı ve de düşündürücü finans soruları dayadılar.Bakalım görelim

-----------------------------------------------

Geçen sene 26. yedek girdi arkadaşlar. Umarım herkes için hayırlısı olur... (bu bu senenin forumundan alınma)

--------------------------------------------------

arkadaşlar geçen sene 26. yedeğe, önceki sene ise 50. yedeğe kadar aldılar ve o sene benim arkadaşım 51. yedekti. normal olarak 30. yedeğin dahi şansı var.

bilgilerinize...

---------------------------------------------


zkry
Aday Memur
14 Eylül 2007 12:01

cevaplar için rtesekkurler arkadaslar.bızzat tecrubelı arkadasların da yazmasını ısterdım sonucta mulakat acısından herkese faydalı olabılecek bı konu bu.ben bı kac kısıye daha sordugumda hayattakı en buyuk basarın nedır?, unıversıte hayatın nasıldı ? ve dovız kurları gıbı seyler sorduklarını ögrendım.bu konuyu daha genısşletebılırsek cok ii olur aslında..

Toplam 3 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi