Editörler : Lanet
«34567891011121314»

erkans
Genel Müdür
02 Ekim 2007 00:30

Mey genellikle Türkiye?nin doğu bölgelerinde kullanılmıştır. Ses karakteri doğu illeri müziklerine çok uygundur. Ancak, günümüzde, kitle iletişim araçlarının etkileri, müzik eğitimi veren kurumların yaygınlaşması ve buna bağlı olarak özellikle profesyonel icra anlayışına dayalı nedenlerden dolayı, yurdumuzun hemen her bölgesinde yaygınlaşmıştır. Ancak bu bölgedeki bazı illerimizde artık kullanılmamakta ancak yurdun diğer bölgelerine yayılmaktadır. Yapısı nedeni ile kapalı alanlarda kullanılmıştır. Genellikle Mey çalıcıları zurna da çalmaktadır.


erkans
Genel Müdür
02 Ekim 2007 00:35

Mey

Free Image Hosting

Mey çalınırken ?def? çalınır veya ikinci mey ?dem? denilen uzun ses üfler. Grupla çalındığı zaman renk sazı konumundadır ancak genellikle solo enstrüman olarak kullanılır. Genellikle ?yol gösterme?, ?gezinti?, veya ?açış? adı verilen doğaçlama tipi formlarda kullanılır. Hüzünlü ve duygulu sesi bu formlara uygundur. Aşık sazı olarak da kullanıldığı görülmüştür.

Ses sahasının bir oktavla sınırlı olması halk müziğimizdeki tüm parçaların çalımına izin vermez. Ancak bazı dizileri çalmak mümkündür( Hüseyni, Rast, Neveser, Hicaz, Uşşak, Kürdi, Hüzzam, Saba, Karciğar, Nihavent, Segah, Buselik. Nefesli bir çalgı olan Mey, yapısal olarak diğer nefeslilere göre farklı bir yapısı vardır. Çift taraflı ve büyük kamışlı olan bu çalgının kamışının büyüklüğü sese güzellik vermesi açısından avantaj, ancak kullanım açısından dezavantajdır. Neredeyse bu çalgıyı perdesiz bir çalgı olarak düşünebiliriz. Tüm hakimiyet dudaklardadır. Mey çalanlar, kendilerini, çaldıkları eseri söyler gibi hissetmek zorundadır. Dudaklara hakimiyet de, bir ses sanatçısının sesine hakimiyeti gibi olmalıdır. Örneğin kromatik sesler çıkarılırken, bu sadece parmaklar vasıtası ile başarılamaz. O anda, dudakların kamış üzerindeki baskısı da değişir. Bu durum çalması kolay gibi görünen bir çalgıya hakim olmanın, uzun bir zaman dilimi içerisinde gelişebileceğini kabul etmeyi gerektirecek bir durumdur.


erkans
Genel Müdür
02 Ekim 2007 14:24

KISACA MEYİ ANLATTIK ARKADAŞŞLAR...SIRADA KAVAL DUDUK VE BALABAN OLACAK ...BALABAN VE DUDUK AŞAĞI YUKARI AYNI OLDUĞU İÇİN İKİSİ BIR OLACAK...


erkans
Genel Müdür
02 Ekim 2007 15:10

arkadaşlar mey duduk ve balabanla ilgili daha geniş görüntülü ve sesli bilgileri...ben ve benim gibi mey e gönül vermişlerin adresi olan...çok değerli hocamız meyzen sayın songül karahasanoğlu ata hanım efendinin açmış olduğu mey.gen.tr adresinden kı bu konuda tek ve ilk sitedir..alabilirsiniz..burda ki bilgilerde çokd eğerli hocamın emeğiyle hazırlanmıştır...hepimizin adına ellerine sağlık diyorum hocama...ben onun sayesinde edindim ve öğrendim bu bilgieri vede çalmayı....iyiki varsınız hocam..

selam ve saygılarım size...


erkans
Genel Müdür
03 Ekim 2007 15:50

güncel....songül hocam forumu okursanız siz değerli hocamdanda yorum bekliyorum bu sayfaya...yazarsanız sevinirim...


ayçaakça
Kapalı
03 Ekim 2007 18:18

Nefesli çalgılar hakkında verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim arkadaşlar!Allah razı olsun!Ben de naçizane flüt çalmaya çalışıyorum.Çalabilmek gibisi yok:)Farklı alemlerde gezinmek tarif edilemez.


erkans
Genel Müdür
04 Ekim 2007 00:35

olsun hocam...bir lisan bir insan misali...önemli olan müzik ruhunu kaybetmemek her enstrümanın kendine göre güzelliği var...zor olan enstrümanı çalmak değil...buna gönül vermek zor olan...


yüxexses
Yasaklı
05 Ekim 2007 00:23

nefesli evet ama çalgı asla diyemem ben ona, bir ney taksimi dinleyin de o zaman


ezel ekinci
Kapalı
05 Ekim 2007 17:10

Çalgı demezseniz ozaman ne dersiniz merak ettim sizce ney, mey,kaval nefesli çalgı degil mi?


ezel ekinci
Kapalı
05 Ekim 2007 17:19

Kaval insanoğlunun en eski çalgılarından olduğu bilinmektedir.

Tahta nefesli çalgılar 4 ana gruba ayrılır

Flüt / Pikolo flüt / Alto flüt

Obua / İngiliz kornosu

Klarinet / Bas klarinet / Pikolo klarinet

Fagot / Kontrfagot

Ney Osmanlı dönemi müziğinin en önemli üflemeli çalgılardan

insanoğlunun ürettiği belkide ilk çalgılardan biri olan ve kamıştan üretilmiş üflemeli çalgılarındandır.Tarihin derinliklerinden gelmiş ilkel donanımlı bir çalgı olmasına karşın, insanı etkileyen uhrevi ve doğal bir sese sahiptir.

Pençgah Mevlevi Ayini 2/9 - Ney Taksimi


erkans
Genel Müdür
08 Ekim 2007 00:21

EZEL HANIM DÖKTÜRMÜŞÜZ YİNE....TEŞEKKÜRLER...EMEĞİNİZE SAĞLIK...BİR KAÇ GÜNDÜR YOKTUM...BİRAZ GERİ KALDIM...KUSURA BAKMAYIN...KAVAL İÇİN BİLGİLER ARKA ARKAYA GELECEK...TABİ SİZLERİN DE KATKI VE DESTEĞİYLE...PAYLAŞMAK İÇİN NEFES ALIN...BİZLERİN YAŞAM KAYNIĞI ENSRÜMANLARADA HAYAT VERİYOR ÇÜNKÜ...ONLARIDA YAŞATALIM...


erkans
Genel Müdür
09 Ekim 2007 01:11

duduk..

anavatanı ermenistandır..bizdeki meyden farkı taksiminin fazla olması..yani bir ses (delik) fazladır...

kayısı ağacı en makbul olanıdır...kamışının işlemesi biraz daha zahmetlidir mey e göre...sesi meyden daha tok dur...sarı gelin türküsünün en güzel çalındığı ens.t dır...

dizi filmlerde çok ca kullanılıyor bu aralar...özellikle sıla dizisinde...resim de de göstermiştik zaten...

balaban..

balabanda aynı karekteristte olup yine bir ses fazlası var duduk a göre tabi meye göre iki ses..

azerbaycan halk çalgısıdır..

buda kayısı ağacından yapılır genelde...

çalma tekniği duduk balaban ve meyle aynıdır...

sen gelmez oldun parçası örnek gösterile bilir...


erkans
Genel Müdür
09 Ekim 2007 01:13

kaval...

Üflemeli bir Türk Halk çalgısıdır. Halk arasında çoban çalgısı olarak bilinir. Değişik yörelerde Guval, Kuval adlarıyla da bilinmektedir. Çobanın kaval ile koyun sürüsünü yönlendirdiği inanışının halk arasında yaygın olduğu bilinmektedir.

Kaval kelimesinin içi boş anlamına gelen 'Kav' kökünden türediği sanılmaktadır.

Ses mesafesi yaklaşık 2, 5-3 oktavdır .

Günümüzde halk müziği çalgı toplulukların önemli bir renk çalgısı olarak kullanılmaktadır. Topluluk içinde solo çalgı olarak kullanılabilen bir çalgıdır. Diğer çalgılarla birlikte çalınabilen kaval ses özelliğini korur.

Kaval belli standarda göre üretilmediğinden ebatları hakkında ancak uzunluğunun 30 cm. ile 80 cm. arasında değiştiğini çapının ise yaklaşık 1,5 cm. olduğunu söyleyebiliriz. Üst kısmında 7, alt kısmında ise 1 melodi perdesi bulunmaktadır. Bu perdeler dışında kavalın alt kısmında da Şeytan Deliği ve Hazreti Ali adı verilen 4 perde daha vardır.

Kavalın Dilli Kaval ve Dilsiz Kaval olmak üzere başlıca iki çeşidi vardır. Genellikle erik ağacından yapılmaktadır.


erkans
Genel Müdür
09 Ekim 2007 01:26

dilli kavalın çalımı kolaydır...yani fülüt gibi ses çıkarmak için ağzı dillidir...

dilsiz kaval ise ney gibi ağzı tamamen açıktır hatta ney de sesin çıkmasını kolaylaştıran başpare vardır kavalda yoktur....şahsen ben ney üflerken bile başpare kullanmıyorum kavala daha çok yatkın olduğum için zor olanı seçtim...daha doğrusu öyle daha iyi hakim oluyorum...

kavalında kamıştan yapılanı vardır ney kamışından yani ama erik ağacı daha makbuldur...neyde kamışın 9 boğum olamsına dikkat edilirken kavalda 8 olması daha iyidir..

türkiyede en önemli üstadlar..

sinan çelik:

duygu müziğin sahibi aynı zamanda özlem özdil musa eroğlu ve bir çok ünlünün aranjörü ve kaval çalıcısıdır...aynı zamanda bana net ortamında yardımcı olan ve kavalı öğreten hocamdır...bu yüzden kendimi çok şaslı his ediyorum böyle bir ustayla yanışmak ve ondan tavsiyeler almak...

kemal sahir gürel:

en önemli hocalardan yine itüde çalışmakta halen...bir çok diziye müzik yaptı sayın hocam:

BİNBİR GECE MASALLARI 2003 - Çizgi Animasyon Film

BİR AŞK HİKAYESİ 2004 - Televizyon Filmi (ATV)

KURŞUN YARASI 2004 - Dizi Film (ATV)

SULTAN MAKAMI 2003 -Dizi Film (Kanal D)

AŞKA SÜRGÜN 2005 - Dizi Film (ATV)

HASRET 2006 - Dizi Film (Kanal D)

ESİR KALPLER 2006 - Dizi film (Kanal D)

KIRIK YAŞAMLAR DİYARI 2006 - Kısa Film (Alp Esener & Kültür Üniversitesi)

SON OSMANLI - YANDIM ALİ 2006 - Sinema Filmi (Özen Film)

AYAĞIMIZA SAĞLIK 2006 - Belgesel Film (ESR Film Yapım)

DİCLE 2007 - Dizi Film (ATV)

YEMİN 2007 - Dizi Film (FOX TV)

HATIRLA SEVGİLİ 2006 - Dizi Film (ATV)

ELVEDA RUMELİ 2007 - Dizi Film (ATV)

ne mutlu banaki yine ondanda net ortamında ders aldım ve tanışma fırsatım oldu..hala görüşmekteyiz...

trt den cengiz şengül...hüseyin geçer....mikail geçer...

cihan yurtçu...eyüp hamış...osman erbaşı diğer değerli ustalardır...


erkans
Genel Müdür
09 Ekim 2007 01:30

gördüğünüz gibi arkadaşlar...nefesli sazların özelliği bu..usta çırak ilişkisi...ve en önemlisi aradaki diyalok...bu kadar ünlü olmalırana rağmen benim gibi amatör birine çok aykın ilgi ve bilgi vermeleri...bana göre bu basit bi olay değil...bilgiye açaolan biri olarak yıllarca ayptığım bu araştırmaları o yüzden sizlerle paylaşmak istedim...ilk yıllar hemen hemen hiç kaynak yoktu net ortamında...yeni yeni gelişti...


erkans
Genel Müdür
09 Ekim 2007 01:32

ha bide sevgili dostum mustafa dikici hocamı unutmadan..ilk bilgiler ondan..şu an sivas ta öğrtç görevlisi kaval üstaadı...

onunda emekleri çok....iyiki varsın musti...


castagna2
Yasaklı
09 Ekim 2007 10:04

Ney'e gönül verdik ama sadece cd, kaset alıp dinlemektir yaptığımız. Çok dinlendirici ve ruhu okşayıcı,kalbi pekiştirici bir sesi var.


erkans
Genel Müdür
10 Ekim 2007 12:14

castagna bunu fiiliyete dökmeniz için bi başlangıç yeterli hocam...yeterki isteyerek inanarak başlayın...gerisi kendiliğinden gelecek şüphesiz..

asıl büyü ona dokunduğunuz an nefesinizi ona yüklediğiniz andır...bunda şüpheniz olmasın..


ezel ekinci
Kapalı
10 Ekim 2007 12:25

Sn erkans cok güzel paylaşımlardı ellerine yüreğine sağlık


erkans
Genel Müdür
10 Ekim 2007 12:27

görevimiz hocam....

Toplam 345 mesaj
«34567891011121314»

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi