Editörler : "eskiyara"Pangaea
12 Nisan 2008 23:58

Öğretmen Kapri Pantolon giyebilir mi?

KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA ÇALIŞAN PERSONELİN

KILIK VE KIYAFETİNE DAİR YÖNETMELİK

Madde 5- 2. maddede sözü edilen personelin kılık ve kıyafette uya-akları hususlar;

a) (Değişik: 10/12/2001 - 2001/3459 K.)( TD:2532) Kadınlar; Elbiseler, pantolon, etek temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar ve/veya çiz-meler sade ve normal topuklu, boyalı; görev mahallinde baş daima açık, saç-lar düzgün taranmış veya toplanmış; tırnaklar normal kesilmiş olur. Ancak, bazı hizmetler için özel iş kıyafeti varsa görev sırasında kurum amirinin izni ile bu kıyafet kullanılır.

Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolon giyilmez. Etek boyu diz¬den yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Ter-lik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez.....DİYOR

Sevgili arkadaşlar,kimse yanlış anlamasın.Okulumda yaşanan bir sıkıntıdan dolayı bir soruya cevap arıyorum:

Kapri pantolon strech, kot ve benzeri tanımına girer mi? girmez mi? Veya düzgün,ütülü ve sade tanımına uyar mı?


Vanngölü
Müsteşar
13 Nisan 2008 00:03

Sevgili müdürüm kapri pantolon sade düz ütülü ve düzgün tanımına net bir şekilde uymaktadır.

Tabii bu benim şahsi kanaatim başkaları farklı değerlendirebilir.


burcu252
Müsteşar Yardımcısı
13 Nisan 2008 00:12

Kapri pantolon normal kumaş pantolonun boyu kısa olanıdır.Dolayısiyle kaprinin kumaşı kot değilse kot grubuna girmez.

Düzgün,ütülü ve sade olarak tanımlayabiliriz aynen normal kumaş pantolonlar gibi...


enestar
Şef
13 Nisan 2008 09:51

Arkadaşlar bu kanuna göre spor ayakkabı da ada sorun yok. Öyle mi?


Vanngölü
Müsteşar
13 Nisan 2008 09:56

Şekille biçimle görüntüyle pantolonla uğraşmaktan beyin işleriyle pek uğraşamıyoruz.Bırakın şort bile giysin.Erkek öğretmen tişörtünü giyip okula gidebilmeli.


enestar
Şef
13 Nisan 2008 14:51

Hocam doğru söylüyorsun ama unutma

BİZ ŞEKİLCİ BİR MİLLETİZ.

Şekil bizim herşeyimiz. Açık kapatıyoruz sanki. Biz rahat olamayınca fikirler nasıl ortaya çıkacak. Boynumu sıkan kıravatımla, ayağıma vuran ayakkabımla, bedenimi kaplayan, kalıba sokan ceketimle; terden bunalmış bedenimle ve bıkkın vücudumla ben nasıl konsantre olacağım ve zevkle ders işleyeceğim?

Bilgisayar öğretmeni olarak bu aylardan nefret ediyorum. Buram buram ter içerisinde milletin alaycı bakışları arasında tek bir söz dökülüyor dudaklarımdan: İŞTE BU ALINTERİ ve HELAL KAZANÇ :(


reddsky
Genel Müdür
13 Nisan 2008 14:56

Bu kılık kıyafet yönetmeliği askeri zihniyetle hazırlanmıştır.Çağa uygun,modern bir yönetmelik şart.Fakat memurların nerede ne giyeceklerini bilip bilmediği konusunda şüphelerim var.Özellikle bayan arkadaşlar bu konularda bir hayli başarılı ve kimse de ses çıkaramıyor(cıngar çıkmasın diye herhalde:))

Şu anda biz nasıl takım elbise giyiyorsak bayanlarda ona uygun bir şeyler giymeli.Kapriye kalana kadar ne kadar yönetmeliğe aykırı kıyafey varsa giyiyorlar.


yumurcak
Müsteşar Yardımcısı
13 Nisan 2008 16:46

şekilciliye ve baskıya karşıyım ama bazı noktalarda reddsky hocama katılıyorum.kimi bayan arkadaşlarımız bu işin suyunu çıkarıyor.aslında nasıl giyindiğiniz biraz da görev yaptığınız yere göre değişiyor.özellikle taşrada ve mutasıp kesimlerde çalışıyorsanız dikkatli olmak zorundayız diye düşünüyorum.bu sadece kendimiz için değil öğrenciler için de gerekli.3 bin nüfuslu kasabada ergenlik dönemini yaşamaya başlamış 8.sınıf öğrencilerinin olduğu sınıfta kapri pantolonla ders anlatmaya çalışmayı düşünemiyorum bile...

kılık-kıyafet yönetmeliği ana hatların belirlendiği, şekilldendirildiği yazılı bir metin.yaşadığınız çevre ve görev yaptığınız yörenin yaşam tarzı zaten yazılı olmayan kurallarıyla giyim tarzınızı belirliyor...


Yesevi_yolu
Kapalı
14 Nisan 2008 11:06

Eğer yönetmelik uygulanacaksa doğru düzgün uygulansın..bir erkek olarak soguk karlı günlerde bile kadife pantolonu hoş görmeyen idare bayanların lakayt bir şekilde giyinmelerine de hoşgörüyle bakmamalı...

kapri pantolonu denize giderken giysin hanımefendiler. Her işin bir ciddiyeti olmalı...Bu ciddiyeti sağlayan da kıyafettir.kapriyle değişik bodylerle okula gelmenin ciddiyetsizliği ortadadır. yönetmelik herkes içindir bayan erkek veya kişi ayrımı yapılamaz.

14 Nisan 2008 11:34

Kılık kıyafet konusu biz idareciler için uygulamada gerçekten çok can sıkıcı durumlar arz etmektedir.Özellikle bayan arkadaşların pantolon tercihleri erkeklere göre çok çeşitlilik arz etmekte ve hangisinin yönetmelikte geçen düzgün, sade ve ütülü tanımına uyup uymadığı strec kot ve benzeri grubuna girip girmediği konusunda sıkıntılar yaşanmaktadır.Bu konuda yorum yapan arkadaşların da dediği gibi okuldan okula farklı uygulamalar da sıkıntıyı büyütmektedir.Nitekim bi okulda ses çıkarılmayan kapriye siz bi şey deseniz vay efendim falan okulda giyiliyormuş. Veya başka birinin streç benzeri pantolonuna bi şey deseniz o da falanca kapri giyiyor diyebiliyor.Hatta öğretmenin kapri giydiğini gören öğrenci de kapri giymik istiyor.Bi arkadaşın dediği gibi yönetmelik bu konuda ana hatları belirlemiş ama uygulamada neye izin verecez neye izin vermeyeceğiz konusu bizim için büyük sıkıntı oluşturmaktadır.

Bu konuda insanlara karışmak bizim çok da hoşumuza gitimiyor.Özellikle de bayan arkadaşlara... ancak bayan pantolonlarının çeşitliği bizi zor durumda bırakıyor. Nitekim ortada uygulanması gereken bi yönetmelik var ve bizim görevimiz bu yönetmeliği uygulamak.Zira sakal traşını geciktiren bir erkek öğretmene bi laf söyleseniz o da bayanların pantolonlarının yönetmeliğe uygun olup olmadığını sorguluyor.Yani ya kimseye ses çıkarmayacağız ki bu durum da amirlerimiz bizi uyarıyor.Biz uyarmaya kalksak bütün öğretmenler arasında uygulamada eşitliği sağlamak kimseye ayrıcalıklı davranmamak konusunda çok sıkıntı çekiyoruz.Bu konuda diğer okul müdürü arkadaşların yapmış oldukları uygulamalar varsa paylaşırlarsa sevinirim.


GÖKKUŞAĞITR
Aday Memur
14 Nisan 2008 12:04

KADİFE ERKEĞE MEVZUAT AÇISINDAN NESIL OLUR..BİLEN VARMI..BİZİM MÜDÜR MÜSADE ETMİYOR..GÖRÜŞ SORAN VARMI..


deniz22
Kapalı
14 Nisan 2008 12:07

bence kılık kıyafet kanunu biraz daha esnek olmalı, mevsim koşulları ve çalışma ortamında rahatlık göz önünde bulundurulmalı.Mesela yazın sıcağında gömlek ve kıravat erkek memurlar için sıkıntı verici neden gömlek yerine tişört giyip kıravatlarını çıkarmasınla ki? bayanların kapri giymesinin ne gibi sakıncası var o karşı çıkanlara sorarım.Eteğe göre daha rahat, rüzgarda savrulma derdi yok, yazın sıcağında daha huzurlu çalışmak için uygun.Bana kalırsa kot bile sakıncalı değil, sandalet değil.Yazın vıcık vıcık ayaklarla çalışmak bazılarına keyif veriyorsa sözüm yok.


ism1001
Şef
14 Nisan 2008 13:49

Bu yönetmelikte inat edenler orta kalitedeki bir takımın fiyatının öğretmenin maaşına oranını bilmiyorlardır.Alırsan naylondan takım var 150 ytlye.Bunlardan öte bu sıkıcı uygulama öğretmeni tek tip olarak düşünmekten kaynaklanıyor.Öğretmenlik bir mesklekse mesleğe uygun düzenlemeler yapılması gerekir.Fakat bizim ülkemizde hala milletin ne giyeceği anayasada yazarken bu düzenlemeler zor gözüküyor.Öğretmen düzenli ve örnek olmak kaydıyla serbestçe giyinebilmelidir.

14 Nisan 2008 15:54

Gökkuşağıtr hocam kadife pantolona müsade edilmiyorsa hiç birşeye edilmez. Benim kaymakamım, ilçe milli eğitim müdürüm, şube müdürüm giyerken, ben öğretmenime yasaklarsam tuhaf olur.

Memurlara ait kılık kıyafet yönetmeliği birkez daha düzenlenmeli. Öğrenciler içinde yeni bir düzenleme getirilmeli ve bu konuda idare, öğretmen, öğrenci polemiğe girmemelidir. Özellikle yaz kıyafeti uygulaması askeri uygulama gibi belli tarihle başlayıp bitmemeli. İnsanlar neyi ne zaman giyeceklerini bilecek kadar akıl sahibidirler.


Kh@ron
Müsteşar Yardımcısı
14 Nisan 2008 19:37

Hem okurken hem de zamanında uygularken en nefret ettiğim yönetmeliktir Kılık ve Kıyafet Yönetmeliği. Bakanlık, ilgili yönetmeliğin uygulamasındaki farklılıkları, sıkıntıları, ikilikleri ortadan kaldırmak istiyor ise, tıpkı öğrencilerin üniformaları gibi, çalışanların da üniformalarını ( etek, pantolon vs.) manken üzerinde sergilemeli ve ona uygun hareket edilmeli. Yok, bakanlık bunu yapmayacaksa, bıraksın da millet istediği gibi gitsin dozunu kaçırmamak kaydıyla...


felsefika
Şube Müdürü
14 Nisan 2008 19:49

bizm okulda kot dışında herşey serbest erkekler ve bayanlar kadife giyiyor hatta bayanlar dekolte bile giyiyor.kot kadife usturuplu olduğu müddetçe sorun değil ama dekolte öğrencilerin önünde pek hoş olmuyor


semerkant62
Yasaklı
14 Nisan 2008 20:03

yönetmeliğe göre, pantolonlar ayak bileğine kadar olmalı. kapri uymuyor malesef


Vanngölü
Müsteşar
14 Nisan 2008 20:09

Kimse giydiği kumaşa göre değerlendirilmemeli.Elbisenin içindeki kişilik çok daha önemlidir.


yumurcak
Müsteşar Yardımcısı
14 Nisan 2008 20:18

sayın hocam, 11 senedir taşradayız ama şortla kapriyi ayıracak kadar kılık-kıyafet kültürümüz mevcut.Ütü çizgili 1.sınıf kumaştan tutun da kot kumaş, lasteks veya penyeye kadar kaç çeşit kapri pantolon var.Hanigisini yasaklayıp hangisine icazet vereceksiniz? ve neye göre karar vermeyi düşünüyorsunuz?Ayrıca taşra meselesini de saptırmayın.Ona bakarsanız Didim,Bodrum,Kuşadası'da merkeze göre taşra. ama İç Anadolu'nun aynı nüfuslu bir yerleşim merkezi ile kıyaslayamazsınız herhalde.dikkat ederseniz "insanların yaşam biçimleri ve kültürleri" ibaresini kullandım.

bayanlara pantolon yasağı varken;kış günü eteklerin içinde donarken, "ah bir pantolon giyebilsek..." diye iç çeker dururduk. şimdi boyunu tartışıyoruz....


drahmet34
Memur
14 Nisan 2008 21:28

kadın erkek kanun önünde eitse bayan öğretmenler de takım elbise giysinler veya döpyes giysinler kardeşim.. onlara her şey serbest bize kot bile yasak. bu ne iş.


fenci13200
Aday Memur
14 Nisan 2008 22:13

yönetmelik falan bırakın bir tarafa...

öğretmen örnek kişidir giydiği elbise gerçekten de öğretmenin örnekliğine leke getirmiyorsa hiç sorun yoktur. kötü örnek olunmadıktan sonra askerin kamuflesi gibi öğretmeni giydirmek te anlamsız olur.

Toplam 78 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi