Editörler : E.Kayı Han

erarslan38
Kapalı
08 Haziran 2008 21:55

tamam limonum bu konuya yazmayalım artık diyorsun.yazmayalım o halde.


limonum:)
Daire Başkanı
08 Haziran 2008 21:59

Yazın arkadaşlar ben yazın veya yazmayın diye birşey söylemem görende adolf hitler tarzı bir editörle karşı karşıya olduğunuzu düşünecek..

Yazın tabiki de ama devlet meselesi haline getirmeye gerek yok Yavuz'un küpesini...


mertçe7
Kapalı
09 Haziran 2008 02:02

peki öyleyse sazı elimize alalım.çok fazla edebiyattan anlamazsakta öğreteceğimiz çok şey vardır.(nasılo olmazsa serbesttir burası)

1....küpe takmak veya takmamak çok önemli değil diyorsanız bir genç küpe takması ile takmamsı aynı şeymidir?yoksa bu konuda taksada bir takmasa da bir diyenlerdenmisiniz.ve ilginç olanı küpe takan gençler kendilerine yavuz sultan selimi delil getirebilmektedir..

2....Osmanlı tarihinin en önemli padişahlarından olan Yavuz sultan selimin küpe takmış olması veya olmaması benim için önemlidir..hem onun fetihlerini,dünya görüşü hayat felsefesini,manevi yönü(ki başta bu kılıcımızın yaltırığı)olarak verilmiş hem de ona ait bir ayrıntı ve bence en önemli ayrıntılardan biri inceden inceye öğrenmekte bir kayıp olmasa gerek.

3....bir ayrıntı üzerinden çok yorumlar yapılmış ve çok güzel fikirler ortaya çıkmıştır..bu konu örnek alınarak mesela tarih yazmada ne türlü hatalar olabileceği ortaya konulmuş oluyor.

4....yazıldığına göre demekki merak edilen bir konu....forumlarda ne kadar gereksiz başlıkların ne kadarda fazla uzadığına bakılırsa (isteyene örnek verilebilir) bu konuya duyulan bu kadar merak fazla değil bence.


mertçe7
Kapalı
09 Haziran 2008 02:10

5...bu önemli konu konunun otoritesi ahmet akgündüz tarafından bilinmeyen osmanlı adlı eserde detaylı anlatılmış ve o detaylar buraya alınmıştır..

6...konunun bir ucu islam fıkhıyla alakalı iken diğer tarfta eğer küpe takmışsa yavuzun ince ruh yapısından bir örnek sunulmuş oluyor...bütünü tarif etmek için bazen bir ipucuda yeter...

7...osmanlı padişahlarının aslında ne derece kulluk şuuruyla dolu olduğunu delillendirme sadedinde önemli bir ayrıntıdır bu örnek...

8...osmanlı padiaşhlarının fiziksel görünümleri elbetteki merak edilen bir konudur..burda fatih sultan mehmet ve yavuz sultan selimin portreleri ilk akla gelenlerdendir...işte bunlardan yavuza atfedilen resim hakkındaki değerlendirme önemlidir..


mertçe7
Kapalı
09 Haziran 2008 02:16

yeterki okunsun araştırılsın..okumaktan araştırmaktan kimseye zarar gelmez..boş geçirilen onca vakte bakıldığında burda bunları öğrenmenin bile yararı vardır..ha benim için önemli değil diyen zaten konu başlığı belli olduğuna göre bu başlıkta vakit kaybetmez...geyik başlıklarıda var..böyle ayrıntıyı anlatan başlıklarda var..veya direkt en önemlisini anlatan başlıklarda ..tercih okuyucunudur.


mertçe7
Kapalı
09 Haziran 2008 02:21

sonuçta bir ayrıntıda olsa çok merak uyandıran ve yer yer önemli detayları barındıran bu konunun burda detaylı incelenmesi çok faydalı olmuştur...allah mekanını cennet etsin.


mertçe7
Kapalı
09 Haziran 2008 02:31

zaten başında İskender Palanın konu hakkındaki görüşüyle başlanmış kılıcımızın yaltırığı-yavuzun tek küpesi beraberinde bir köşe yazısı olarak verilmiş.yani tek boyutlu değil veya sırf bir ayrıntı değil yavuzu anlamada güzel bir yazıyla başlanmış....değerli yazar iskender palanın girişiyle konuya girilmiş ve sonrada ahmet akgündüzün geniş tahliliyle detaylabdırılmıştır..bu 2 işin ehli kişilerin merakını çeken şey benim de merakımı çekti..ama tabii kimisinin sinemaya merakı vardır kiminin tarihe kiminin güncel meselelere,kimisinin spora..işte bu nedenle forumlar ayrı ..forumlardaki başlıklar da ayrı.iskender palanın bakışıyla hafiflik olan bu mesele bir başka bakışta ince bir kulluk şuuru diğer bir tarihçiye göre de karıştırılmış resimler oluyor çok ilginç bir örnektir bu...ben ilgiyle takip ettim.


limonum:)
Daire Başkanı
09 Haziran 2008 06:21

@mertçe7 baştan sona yazdıklarını okudum,bu başlık çok uzadı derken işte sizin yaptığınızı kastediyordum."ben başlığı ilgili ile takip ettim" deseydiniz de,sayfalarca aynı şeyleri yazmış olsanızda anlattığınız konu bu başlığı ilgi ile takip etmiş olmanızdır.

Tabiki de sizin tarzınız budur saygım sonsuz ama dolandırmanın da lüzumu yok.


mertçe7
Kapalı
09 Haziran 2008 07:38

valla forumda 2 yıllık bir üyeyim..başlık çok uzadı olayına ilk kez şahid oldum...belki normaldir de ben ilk kez şahid oluyorum...


mertçe7
Kapalı
09 Haziran 2008 07:53

"Benin şahsi araştırmalarım ve kanaatimdir YAVUZ SULTAN SELİM KÜPE TAKMAMIŞTIR.

Tarihte Yavuz diye bildiğimiz o küpeli tablo ise Şah ismaile istinaden öldüğünden nice sonra yapılmıştır.

Yani küpeli resim Yavuz değildir.

O köle hikayeside yavuzu sevenler tarafından resmi izah için uydurulmuştur bence. tarihte hiçbir yerde yer almaz.

" ben başından beri takip ettim ve çok güzel fikirler de ortaya çıktı....beyin jimnastiği oldu bir yerde..son iletilerden biri buydu mesela...ve " köle hikayeside yavuzu sevenler tarafından resmi izah için uydurulmuştur bence. tarihte hiçbir yerde yer almaz." ve güzel bir yorum olmuş...ha tüm bunlar var..ve hakikaten de merak edilen bir konu...birileri araştırmış...merak etmiş birileri de fikir beyan etmiş...beyin jimnastiği yapmış...burda acaba yavuzun düşünülmesi gereken ilk şeyi ne son şeyi ne ayrımını kendimiz yapıp diğerlerini mesela yavuzun ayakkabı numarası neydi merakında oyalanır kabul edersek bu gerçeği ifade etmediği gibi konunun o kadar basit olmadığı iskender pala ahmet akgündüz ve daha bir çok tarihçinin merakıyla da ortaya çıkmaktadır..ve ayrıca burda yazan tarih meraklılarına da haksızlıktır...yani siz gelişmiş toplumlar bu sorularla uğraşmaz derseniz bu soruya cevap arayan mesela iki değerli yazar gelişmemiş bir toplum özelliğimi göstermiş diye de size sorarlar...nasıl olmazsa burda serbest:)


mertçe7
Kapalı
09 Haziran 2008 07:55

ama limonum editör size ekşi bir tad vermişse bu konu veya konunun uzaması elbette rafa kaldırma yetkisine de sahipsiniz...


mertçe7
Kapalı
09 Haziran 2008 07:58

"@mertçe7 baştan sona yazdıklarını okudum,bu başlık çok uzadı derken işte sizin yaptığınızı kastediyordum."ben başlığı ilgili ile takip ettim" deseydiniz de,sayfalarca aynı şeyleri yazmış olsanızda anlattığınız konu bu başlığı ilgi ile takip etmiş olmanızdır."bu arada burda ne demek istediğinizi tam anlamış değilim..sorun değil ama..iyi çalışmalar.


mertçe7
Kapalı
09 Haziran 2008 08:03

"Ama en son şuna karar verdim...İnsanların tarihten anladıkları bu...:)Tarih hakkında söyleyecek sözleri, Yavuz'un taktığı küpeden öteye gitmiyor malesef...

" bu arada yine dilşad kardeşim bu başlık altında yapılan yorumlara bakarak eğer yukarıdaki şeyleri söylemişseniz önyargılı davrandığınızı ifade edyim...yavuzun küpesine kadar araştıran insanların emin ol tarih hakkında söyleyecekleri çok şeyleri daha vardır..


eskad.
Kapalı
09 Haziran 2008 19:10

vayy mertçe ele alınan bir konu...


yağmurkardeş
Kapalı
13 Haziran 2008 19:04

çoğu küpe kullanan erkeğin sığındığı tek nokta..madem takılıyo madem normal bişey bunun normal ve mantıklı açıklaması olmalıı


Gugar
Kapalı
21 Haziran 2008 17:42

...


beyza01
Aday Memur
22 Haziran 2008 17:28

mrblar arakdslar bend yavuz sultan selımın kupe taktıgı konusunda sole bır bılgı okumustum.yavuz sulatan selıme bı gun sorarlar neden kupe taktıgıyla ılgılı olarak oda kolelerın kulaklarına taktıgı kupeyı soyleyerek onlar sahıplerının hızmetınde calstıklarnı ve kolesı olduklarını soler ve ekler bende halkımın hızmetındeyım ve onlrın kolesıyım der...


meyyafarikin
Yasaklı
22 Haziran 2008 22:48

hızma da taktı mı acaba?* ya da hal hal? :))daha neler.


dilŞAD2
Kapalı
25 Haziran 2008 21:51

Takmıştır meyyafarikin...Kaşa falan takılan şeyin adını neydi...ondan da takmıştır...:)))


meyyafarikin
Yasaklı
26 Haziran 2008 01:30

ewet dilşad hanım haklısınz..:) hatta fondaten sürdüğü için yüzünün parladığı bıyıklarını jöleyle dikleştirdiği,rimelle kirpiklerinin ok gibi olduğuda rivayettir...:))ya koca islam halifesini, Türk hakanını başka birşeyle yakıştıramadınız mı? ben fikirlerimi eski nickim tarih20 olarak belirttim zaten... saygılar üstadım.. kulağınıza küpe,saçınıza toka takın ...başkada dünyada hiçbir şeyi takmayın...:))

Toplam 95 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi