Editörler : Lanet

çeşm-i giryan
Müsteşar Yardımcısı
28 Eylül 2008 23:51

Masumiyet Müzesi'nin açılış paragrafındaki ikinci cümle, pek çok eleştiriye sebep oldu, yanlış olduğu, çeviri koktuğu söylendi. Peki bu cümle gerçekten de sorunlu mu?

"Hayatımın en mutlu anıymış, bilmiyordum. Bilseydim, bu mutluluğu koruyabilir, her şey de bambaşka gelişebilir miydi? Evet, bunun hayatımın en mutlu anı olduğunu anlayabilseydim, asla kaçırmazdım o mutluluğu."

Söz konusu cümle standart Türkçeye aykırı. Ancak, mesele cümlenin 'çeviri gibi' olmasıyla ilgili değil; en azından, var olan dillerin birinden, örneğin İngilizceden çevrilmiş gibi duruyor diyemeyiz bu cümle için. Orhan Pamuk, bazı başka yazarlarda da görülen bir özellik olarak, yazacaklarını bazen dilin standart yapılarını gözetmeksizin, zihninde belirme sırasına göre kaleme alabiliyor. Bu özelliğe daha önce de işaret edilmişti. Tarzına dahil denebileceğine katılıyorum. Cümleyi standart Türkçede nasıl yazabileceğimizi denemek, iyi bir okuma yazma çalışması olabilir.

İşte iki farklı öneri:

1) 'Hayatımın en mutlu anıymış, bilmiyordum. Bilseydim, bu mutluluğu koruyabilir miydim? Ve her şey de bambaşka bir biçimde gelişebilir miydi? Evet, bunun hayatımın en mutlu anı olduğunu anlayabilseydim, asla kaçırmazdım o mutluluğu.'

2) 'Hayatımın en mutlu anıymış, bilmiyordum. Bilseydim, bu bilgi mutluluğumuzu koruyabilir, her şey de bambaşka bir biçimde gelişebilir miydi? Evet, bunun hayatımın en mutlu anı olduğunu anlayabilseydim, asla kaçırmazdım o mutluluğu.' Bu cümle hakkındaki eleştiriler edebiyatın dille olan ilişkisine kompozisyon açısından bakıyor. Gelişkin bir bakış açısı değil bence bu.

ATİLLA DORSAY, 4 EYLÜL, SABAH CUMA

Bu elbette yanlış. Eğer özneler farklıysa, bağlanmış iki cümlede de aynı zaman kipini kullanamazsınız. Doğrusu şöyle olmalıydı: "Bilseydim, bu mutluluğu koruyabilir miydim, her şey de bambaşka gelişebilir miydi?" Bu kadar basit. (...) Bu yanlışlar çevirilerde yok oluyor ama Türk okuru için gülün dikenleri gibi kalıyor ve okuma zevkini bozuyor. Temel çözüm, bunları yok edecek ciddi bir editör çalışması olabilirdi. Ama olamamış. Belki ileride!

PAKİZE SUDA, 2 EYLÜL, HÜRRİYET

Kötü bir çeviri gibi duruyor. Hayal kırıklığı... İnsan kusursuz Türkçe bekliyor Nobel'li yazardan. Yine de sonuna kadar okuyacağım. Okuyorum da. Aklımdan bir sürü şey geçiyor... Ayıp etmekte olduğum mesela... Belki de ilk ve tek Nobel'li yazarımızın, insanı yer yer şaşkına çeviren 'idare eder' Türkçesi'ni idare etmeliyiz. Kim bilir, artık önemli olan, yazarların ne anlattığıdır, nasıl anlattığı değil.

*Medyada konuşulanları sizlerle paylaşmak istedim.*


ecrin...
Kapalı
28 Eylül 2008 23:56

Kitaplar onları görenlere göre binbir ruha bürünürler.Bu sözü seviyorum.


aylingul
Aday Memur
29 Eylül 2008 01:17

daha psikoloji ağırlıklı önerebileceğiniz kitaplar yok mu arkadaşlar?


scayvarlı
Kapalı
29 Eylül 2008 05:00

orhan pamuk ' u herkes okumalı.....


ceylina_19
Aday Memur
29 Eylül 2008 10:41

bu romanını diğer romanlarına göre biraz basit buldum sanırım çoğu basit yazar aynı kurgu ile bunu yazabilirdi


ayano05
Aday Memur
29 Eylül 2008 11:33

kesinlikle okunması gereken bir aşk romanı.. aşk nasıl yaşanıyormuş? sorusunu çok iyi yanıtlıyor bu soru...


lab_l.m.l.
Şef
29 Eylül 2008 12:50

Orhan Pamuk'un (ve yeni romanının) bu kadar tartışılması en çok kimin işine yarıyor? Tabii ki yine Orhan Pamuk'un. Ne denilirse denilsin, o bu işi biliyor. Onun işi roman yazmak ve şakır şakır yazıyor..

Ülkemizde herşey gibi Orhan Pamuk da maalesef yaptığı işin dışında (edebiyat), siyaset içerisinde değerlendiriliyor. Bu yanlışa düşülmesi onun eserlerine gölge mi düşürüyor? Hayır. Sadece daha fazla reklamı yapılmış oluyor.

Söyleyin bana; Kara Kitap'tan daha iyi diyebileceğiniz kaç tane roman okudunuz? Ya da; Yeni Hayat'ı okuyupta onun, hayatını bir şekilde etkilememiş kaç kişi var? Örnekleri çoğaltabiliriz; Kar'ın sürpriz sonu, Benim Adım Kırmızı'nın büyüleyici satırları...

Orhan Pamuk bir romancı. Hem de iyi bir romancı. Onu değerlendirirken önyargıdan, siyasi çekişmelerden uzak durmamız gerekiyor.

Masumiyet Müzesi'ne gelince.. Yeni aldım. Okunmayı bekliyor. Muhtemelen beni yanıltmayacak. Çünkü Orhan Pamuk'un üslubu beni yanıltmıyor.


happykits
Genel Müdür
29 Eylül 2008 14:17


ecrin...
Kapalı
29 Eylül 2008 21:03

29 Eylül 2008 12:50 Düzenle Sil

Söyleyin bana; Kara Kitap'tan daha iyi diyebileceğiniz kaç tane roman okudunuz?

lab_l.m.l.

Zaten Orhan Pamuk'un bütün sorunlar Kara Kitap?la başladı. İlk ?kitabı bitirememe? ve ya?anlayamama? eleştirileri bu dönemde dile geldi ve Mahmut Makal ,Tahsin Yücel, Demirtaş Ceyhun, Oktay Akbal edebiyat dünyasının değerli kalemleri bu eleştiriye öncülük edenler isimlerdir. Orhan Pamuk?un Türk edebiyat dünyası ve sol entellektüel dünyası ile ayrışması 1980?li yılların sonunda başlamıştır ve daha o zamanlar ne ermeni ifadesi vardı, ne de bugün beğenilmediği, ?anlıyamıyorum? dediğimiz kitaplarının bir kısmı.Hiçbiri yoktu.

Yani o yıllardan beri halen aynı konular tartışılıyor ve konuşuyor.


izimbilge
Aday Memur
29 Eylül 2008 21:24

masumiyet müzesi...uzun zamandır okuduğum en sürükleyici ronamlardan biri.kitabı elime aldım ve çok zor bırakabildim bir çırpıda bitirdim diyebilirim.Orhan Pamuk!un dili çok basit ve anlaşılırdı bence herkes çok kolaylıkla okuyabilir.ben okumayan herkese tavsiye ediyorum bütün söylenenleri bir kenera bırakıp önyargısız bir şekilde sadece romana odaklanın.kitabı bitirdiğinizde hala kahramanları tahlil ediyor bulacaksınız kendinizi...müthiş bir aşk hikayesi...


sezinmehtap
Kapalı
29 Eylül 2008 22:19


çeşm-i giryan
Müsteşar Yardımcısı
29 Eylül 2008 22:59

Aslında mesele şu ki Orhan Pamuk'un diğer kitaplarını okuyup da sonra Masumiyet Müzesi okuyanlar ile Pamuk'un hiçbir kitabını okumamış ama ilk defa Masumiyet Müzesi'ni okuyanlar arasında çok ama çok fark olduğuna ve olacağına inanıyorum.Yorumlar bu yönde değişiklik gösterecek.


*kamelya*
Kapalı
29 Eylül 2008 23:26

İçimden okumak gelmiyor..


uluda
Müsteşar Yardımcısı
30 Eylül 2008 00:36

Sayın Çeşm i giryan önceki sayfada aktarmış olduğunuz bilgiler için teşekkürler..Bu sayfadaki yorumunuz ise çok yerinde olmuş..

Orhan PAMUK'un eserlerinin neredeyse tamamını okumuş biri olarak ; Postmodernizim akımını ve yazarın eserlerini (Özellikle Kara Kitap) bu akım göz önünde bulundurularak incelenildiğinde sağlıklı bir yargıya varırız düşüncesindeyim ..

Edebiyat çevrelerinin en üst katmanındaki eleştirel yaklaşımın çoğunlukla edebi nitelik barındırmadığını farklı etkenlerin eleştirel bakışın yönünü tayin ettiğini düşünen biriyim..

Bu yüzden bir yazarı en doğru yere okur yargısı taşır bence..

Modern Edebiyat anlayışı; metinlerde bir kişisel mesele merkzde barındırılarak kurgulanır, bu öncelikle yazarın kişisel meselesidir..

Post Modern Edebiyat anlayışı; Kişiselliği aramak yanlış bir yola sapmak olur. Modern edebiyatta bir kişinin sorunsallığından harektle bizlerde kendimizi bulabiliyorduk yada yüzlleşiyorduk belki ancak post modernizmde seyirci olarak keyif alıp izlememizi ve istendiğinde oyuna oyuncu olarak dahlimiz istenir.(Yeni Roman Akımı) Kişisellikten öte nesnel bir bakış vardır..


antara
Şef
30 Eylül 2008 09:01

Masumiyet Müzesi ilginç ve derin analizleri olan bir kitap.

hem 70'li yılların hayat tarzı anlatılıyor hemde o zamanki insanların günlük yaşamlaından bahsediliyor.

Ayrıca 80'li yıllar sokağa çıkma yasağı siyasi olaylar ve analizler güzel yapılmış.

Aşkın kara sevdaya ve daha sonrada Aşkın acı vermesine rağmen Aşktan hoşlanan birinden bahsedilmesi.


fenerli06
Aday Memur
30 Eylül 2008 09:10


nayifhakan
Kapalı
30 Eylül 2008 14:03


fenerli06
Aday Memur
30 Eylül 2008 14:59

Bu adamın ben zamanında Kar isimli romanını almıştım (bu kitap almak kusundaki büyük bir yanlışımdı)...Dili berbat,onun için harcanan zamana yazık,okunacak bir kitap değil,verilen paraya yazık.Tabi kitap orjinal ise:)

Size edebi bir yorum...


omarkocar
Kapalı
30 Eylül 2008 15:45

Kar Romanın hakkındaki görüşlerinize kısmen katılıyorum. Benim de hoşuma gitmedi o roman. Ama Kara Kitap ve Benim Adım Kırmızı romanlarını beğendim. Son romanı ise bence gereğinden fazla medyatikleşti. Bu kadar reklama gerek yoktu diye düşünüyorum.


P.h.D
Yasaklı
30 Eylül 2008 16:47

Toplam 104 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi