Editörler : Pangaea

17 Aralık 2008 16:47

KPSS İçin Etkin Çalışma Teknikleri

Arkaşlar merhaba.

Kpss'ye hazırlık süreci zorlu geçiyor.Öss'ye benzemeyen bir sınav bu.Sınavın içeriği değilde bizim bulunduğumuz konum,artık hayatın kendisiyle yüzyüze gelmiş olmamız işi zorlaştırıyor.Çünkü işte tamda burası stresin kaynağı.Yani biz...

Başedilmesi gereken çok şey var.Kendimizle mücadelemiz,irademizi ortaya koymakta zorlanmalarımız,çalışıp çalışıp unutmamız,bazı dersleri sevmememiz ve çalışırken zorlanmamız,çevre baskısı ve en nihayetinde tüm bunların ve daha başka şeylerinde toplamından oluşan stres.Peki nasıl başedicez...?

Arkadaşlar,ben işletme mezunuyum.2008 Kpss'ye girdim.Sınava 3,5 ay kala başladım çalışmaya.memurlar.net ile bir arkadaşımın tavsiyesi ile tanıştım ve burda yukarıda saydığım stres sebeplerini hep beraber aşmaya çalıştık.Arzu edenler şu linkten yazışmalarımıza ulaşabilirler.

http://forum.memurlar.net/topic.aspx?id=448543

Amatör olarak kendi çapımda kişisel gelişime meraklıyım.Ama öyle kuru kuruya gaz veren bir stilde değil.Temelleri sağlam,gelişime ve değişime odaklanmış bir bakış açısı ile ilgileniyorum.Yaklaşık 12 sene süren bu yolculuk,hayatın içindeki tecrübelerlede birleşince artık musluğu açmak gerektiğini farkettim.Size verdiğim linkteki başlığımızda da ilk adımı attık.Tüm bu birikimleri sizlerle paylaşmak,bu zorlu sınav maratonunda karşılaştığınız sorunlara çözümler bulabilmek adına,2009 Kpss sınavına hazırlanan sizlerin yanında olmak istedim ve geldim.

Tabi şu da var ki her doğru herkes için doğru değildir.Burda yazılanların hepsi size hitap etmeyebilir.Lakin illaki aklınıza yatan birşeyler olacaktır.İşte o aklınıza yatanları mutlaka kullanın.Kullanmadan zaten bilemezsiniz.

Ben elimden geldiğince karşılaşılan muhetemel sorunlara, soru sorulmasını beklemeden eğilmeye çalışacağım.Elbette sizlerde sorularınızla ve fikirlerinizle aramıza katılabilir,bu paylaşımımızı zenginleştirebilirsiniz.

Yanlış anlamalara mahal vermemek için izah etmek istediğim birşey de kesinlikle ben bilirim havasında olmadığımdır.Haşa...Zaten adı üstünde paylaşım sitesi burası.Bende bilgi ve birikimlerimi paylaşmak için burdayım.Zerre miskal faydam dokunursa ne mutlu bana.Gerisi boş...


_ferhatça...
Kapalı
17 Aralık 2008 16:57

İlk olarak tarihten hazırlamış olduğum zihin haritalarının linkini vermek istiyorum.2008 sınavına hazırlanırken resmen ilacımız olan bu ders çalışma tekniği en çok tarihte işimize yaradı.Linke ulaştığınızda ve zihin haritalarına tıkladığınızda önce bulanıklaşacak sonrada netleşecektir.İsterseniz yan taraftaki büyütecide kullanabilirsiniz.

Aslında zihin haritaları sizlere formasyon derslerinde anlatılan kavram haritalarıdır.Lakin ne kadar önemli bir teknik olduğu maalesef es geçiliyor.Zihin haritası ile çalışma tekniği hakkında, eski yazılarımızdanda derlemeler yaparak bilgiler vermeye çalışacağım.Şimdilik sadece şunu söyleyebilirim.Bu teknik,ders çalışırken sesten rahatsız olanlar için,unutkanlık yaşayanlar için,ezber yapmayıp öğrenmek isteyenler için ama en önemliside yorum gücü kazanabilmek için birebirdir.

Malum 2008 Kpss sınavında tarihten çıkan yorum soruları herkesi afallattı.Ezber yaparak çalışan birçok arkadaşımız maalesef kötü neticeler aldılar.İşte tam bu noktada zihin haritaları ile çalışmak imdadımıza yetişiyor.

Umarım istifade edersiniz.


_ferhatça...
Kapalı
17 Aralık 2008 16:59

İyi de link nerde :)

O kadar yazdık ama linki vermeyi unuttuk.

Buyrun:

http://picasaweb.google.com.tr/thewbmaster/Hafizaharitalar#


_ferhatça...
Kapalı
17 Aralık 2008 17:07

Uzun zamandır ilgilendiğim kişisel gelişim alanında okuduğum bir kitap var ki''budur işte'' dedirtti bana.Bu kitabı da sizlere tanıtmak istiyorum.Kpss çalışmalarımız ile alakasız gibi gözüksede aslında çok çok alakalı.Çünkü mevzu bahis olan biziz.İnsanoğlu...Takdir edersinizki içdünyasında sorunlar yaşayan insanlar,açmazlara düşenler başarıyı yakalamakta çok zorlanacaklardır.Hatta birçok insan kendini farklı,tuhaf, hatta garip bir yaratıkmış gibi hissetmektedir.İşte bu kitap yam da burda devreye giriyor.

Kitabımızın adı: Kişiliğinizi Tanıyın

Yazarı : Florence Litauer

Yayınevi : Sistem Yayıncılık


_ferhatça...
Kapalı
17 Aralık 2008 17:18

Kitabımız 25 yıllık bir çalışmanın ürünü.Sanırım sadece bu cümle bile okunması gerektiği düşüncesini uyandıracaktır:)Kitabımızın yazarı 15 yıllık evliliğine tam da nokta koymak üzereyken kişiliklerle ilgili bir kitap okur.Eşi ile beraber kişilik çalışmalarına başlarlar.Hem evliliklerini kurtarırlar hem de seminerler,video kasetler ve bu kitap ile milyonlarca insana ulaşarak,insanların kendi gizemli gerçekliklerini farketmelerini sağlamalarına yardımcı olurlar.

Tecrübelerime dayanarak şunu söyleyebilirim ki insan kendisiyle barışmadıkça büyük başarılara imza atamıyor.Kulağa hoş geliyor bu söz''kendinle barışmak''Ama iş uygulamaya geldiğinde o kadar da kolay değil maalesef.Bu zoru kolaylaştıran yazarımız,akıcı,anlaşılır,kişisel gelişim kitaplarının o ağdalı dilinden uzak bir şekilde sunumunu yapıyor bize.Kendi kişiliğinizin bulunduğu sayfalarda çok şaşıracağınızı garanti edebilirim:)

Mesele sadece kendimizi tanımakta değil.İnsanların davranışlarına hep kendimizce sebepler üretiriz.Lakin kendi bakış açımızla düşündüğümüzden çok büyük bir hata yaparız.O insanı onun kişiliği ile değerlendirmek gerekir ve bence asıl empati budur.

Kendinizle barışmanız ve empatinin gücü ile hayatınızı gerçek bir doyum hissederek yaşamanız temennisiyle...


_ferhatça...
Kapalı
17 Aralık 2008 17:41

Çalışmalarımızı yaparken ilk yapılması gereken şey bir sorgulamanın içine girmektir.Hangi derslerden ne durumdasınız?Bence ilk yapılması gereken şey bu.

Belki 2-3 aydır çalışıyorsunuz belkide yani başladınız çalışmaya.Eğer 2-3 aydır çalışan gruptaysanız önceki çalışmalrınızı gözden geçirmenizi önereceğim.Yani biraz duralım ve bakalım.Ne yaptık, ne yapıyoruz,bu çalışma şekli bizi nereye götürecek?

Eğer çalışmaya yeni başladıysanız ,aynı şekilde, Kpss'de çıkan konulardan ne durumdasınız,temeliniz varmı,sevdiğiniz dersler hangileri,nasıl çalışmayı düşünüyorsunuz?Bu soruların cevaplarını aramak gerekiyor.

Bir hareket planımızın olması lazım.Tabi çok fazla da üstünde durmamalıyız.Bir hareket planı geliştirip bir yerden başlamak gerekiyor.

2008 Kpss'ye hazırlanırken özellikle tarihte ilk başlarda çok zorlandım.Farkettim ki sadece okumakla bu iş olmıyacak.Ne yapsam derken aklıma zihin haritası tekniği geldi.Hemen uygulamaya geçtim.İyi ki de geçmişim çünkü tam anlamıyla aradığım şeyi bulmuştum.

Yorum gücü kazanabilmek içinde aldım zihin haritalarını ve karşımda hayali bir sınıf varmış gibi anlatmaya başladım.Neden böyle yaptım? Çünkü insan teorik olarak bilmediğini anlatamaz.Kendimi bir tarih öğretmeninin yerine koyduğumda zaten biliyormuş gibi sinyaller göndermiş oldum zihnime.Dersi anlatırken yaptığım yorumlara bazen ben bile şaşırıyordum:)

Bu olay aslında yeni bişey değil.Aktörlere bakın.Hayali karakterleri nasılda sanki cidden kendileriymiş gibi oynuyorlar.Yani zihnimiz işte bu noktada hayalle gerçeği ayıramıyor.Siz rol yaptığınızda gerçek sanıyor ve Ona göre tepki veriyor.Zaten öyle olmasa sinema ve tiyatro diye birşey olmazdı.

Forumda yazan bir arkadaşın tavsiyesi ile tarihten güncel bir yayınıda okumaya başladım.Güncel yayınlar,yorum gücü kazanmamızda çok etkililer.Biz Kpss'de kitabi olarak birşeyleri öğrenmeye çalışıyoruzçGüncel yayınlarda ise bu olaylar ilginç detaylarla süslenip akıcı bir şekilde hikaye edildiğinden olayları birbirine bağlamak ve yorum yapmak kolaylaşıyor.İlgilenenler için okuduğum kitabın ismini vermek istiyorum.

Kitabın adı : Atatürk

Yazarı: Lord Kinson

Yayınevi: İnklap Yayınevi

Kurtuluş savaşı yıllarını, bir yabancının bakış açısıyla yeniden yorumlamak çok keyifliydi ve de Kpss'de çok işime yaradı.Ayrıca herkesin bildiği Turgut Özalpmanın Şu çılgın Türkler isimli kitabınıda tavsiye ederim.

Daha anlatacak çok şey var,biraz soluklanalım:)


_ferhatça...
Kapalı
17 Aralık 2008 17:53

(Birazda nostalji:) Size belirtmiş olduğum diğer başlığımızdan alıntıdır.Herhangi bir değişiklik yapmadan bu yazıyı eklemek istiyorum)

*************************************************************

*Türkçe ve matematik için bana 1-1.5 ay yeter diyenler.

*Daha Kpss çalışmaya hiç başlamadım diyenler.

*Tarihle,coğrafyayla,vatandaşlıkla başım dertte diyenler.

*Hergün 3-4 saat çalışabilirim diyenler.

*İşte size 1 ayda tüm genel kültür konularını bitirmenizi sağlayacak ders çalışma programı.Hemde unutma ihtimaliniz nerdeyse sıfır.

*Sizden ricam lütfen kpss'ye yeni çalışmaya başlayan arkadaşlarınızı bu yazıdan haberdar edin.

Evet,bildiğiniz gibi bende kpss'ye çalışmaya yeni başladım.Takriben 1 hafta kadar oldu.Bu 1 haftada da sadece tarih çalıştım.Tarihi çalışırkende bir yandanda daha verimli,daha etkin nasıl çalışabilirim diye sürekli düşündüm.Deneme-yanılma yoluyla ve aldığım sonuçlara bakarak, çok güzel bir çalışma programı oluşturdum.Yalnız şunu en baştan söylemem lazım.Bu çalışma programını uygularken eski öğrenme alışkanlıklarınızı ve çalışma tarzınızı büyük ölçüde değiştirmeniz gerekecek.Hazırlıklı olun...

1 AYDA GENEL KÜLTÜR NAKAVT:)

Arkadaşlar çalışma programımız 3 bölümden oluşuyor:

1)Bilgi havuzu aşaması

2)Zihin haritaları oluşturma aşaması.

3)Tekrarlar.

1)BİLGİ HAVUZU AŞAMASI

Bu aşamada amacımız çalışacağımız konuya zihnimizi hazırlamak;tarihle,coğrafyayla,vatandaşlıkla alakalı genel bir fikir edinmek,kavramaları zihnimize tanıtmaktır.

Nasıl Yapacağız?

Çalışma programımızda Güvenderin kitabını esas alıyoruz.Yargı ve ihtiyaç yayınlarının tarih anlatımları işimize yaramaz.Güvender-tarih insanı okuduğu konunun içine dahil ediyor,kuru bir anlatımı yok.Tamda bize bu lazım zaten.

Konuları merak duygumuzu uyandırmaya çalışarak,öğrenme kaygısı taşımadan ve önemli gördüğümüz yerlerin altını çizerek okuyoruz.Konunun sonundaki testi yine öğrenme kaygısı taşımada çözüyoruz.yarısı yanlış çıksa bile aldırmayın.Bu şekilde hergün 4 ünite bitiricez.Tabi bunu yaparken başka ders çalışmıycaz.Eğer vakit sıkıntınız yoksa daha hızlı da gidebilirsiniz.hergün 4 ünite bitirdiğimizde 4 günde 1.aşamamız bitiyor.

2)ZİHİN HARİTALARI

Zihin haritaları ile sağlıyacağımız faydalar:

a)Kendi bilgi kaynağımızı oluşturucaz.

b)Tekrar yaparken süreyi minimuma indiricez(bir ünitenin tekrarı 5-10 dakika sürecek)

c)Konuyu bir bütün halinde ayrıntılarıyla görebilicez.

d)Konunun içindeki olayları,yerleri,isimleri,kavramları mantık ilişkisi kurarak birbirine vağlıyabilicez.

Zihin Haritası Nedir:

Zihin haritası aslında özet çıkarmanın yeni bir yoludur.Ya da yeni bir versiyonudur.Klasik özet çıkarma çalışmasından farkı ise konuyu bir bütün halinde gösterebilmesidir.

Nasıl Hazırlıyacağız:

Zihin haritamızı hazırlamak için boş-çizgisiz A-3 kağıtlara ihtiyacımız var.Çalıştığımız ünitenin ismini kağıdın ortasına büyük harflerle çizip yuvarlak içine alın.

*İslamiyet öncesi Türk Tarihi

Şimdi alt başlıklara geçicez.

*Göçler

*İlk Türk Devletleri

*Kültür ve Medeniyet

Bu alt başlıkları çizdiğimiz daireden birer ok çıkarıyoruz ve yazıyoruz.

Şimdide bu alt başlıkları oluşturan öğeleri oklar çıkararak aynı şekilde yazıyoruz.Bu bölümlendirme her başlığın son öğesine kadar devam edecek.Lakin bunun için devasa bir kağıt gerekeceğinden bölümlendirme yapıcaz.Hiç beyin hücresi gördünüzmü?Aynen onun şeklinde olacak.İlkokulda hani güneş çizerdik ya onun gibi.Bu konunun zihin haritasını çıkardım bu akşam.Daha iyi anlaşılması için onun üzerinden konuşalım.

Evde A-3 kağıdı olmadığından A-4 kağıdı kullandım mecburen.7 zihin haritası çıkardım.A-3 olsaydı 3 tane bile yeterdi bu konu için.İlk ana başlık İslamiyet öncesi türk tarihi,yuvarlak içine alıp ok çıkartıyoruz,karşısına göçler yazıyoruz.Göçlerdende iki ok çıkarttık birine coğrafi şartlar,diğerine sonuçları yazıyoruz.

İkinci okumuzun karşısına İlk türk devletleri yazıyoruz.İki ok çıkarıyoruz büyük türk devletleri yazıyoruz.Ordanda beş ok çıkarıp karşılarına ,Asya Hunları,Avrupa Hunları,Kutluklar,uygurlar yazıyoruz.İkinci okumuzun karşısınada Diğer Türk devletleri yazıyoruz.Ordanda 10 tane ok çıkarıp bu devletlerin isimlerini yazıyoruz.

3.okumuzun karşısına ise kültür ve medeniyet yazıyoruz.Ondanda 9 ok çıkarıp öğeleri yazıyoruz(din,sanat,yönetim...)

Ben A-3 kağıdı kullandığımdan ilk zihin haritam burda bitti.A-3 olsaydı bu haritaya göçleri sığdırabilirdim.Herneyse,gectik ikinci haritamıza.ben büyük türk devletleri ve diğer türk devletleri için ayrı haritalar çıkardım.Kağıdımızın ORTASINA bu sefer ilk türk devletleri yazıyoruz.5 büyük devlet için 5 ok çıkarıp isimlerini yazıyoruz.Şimdi onlardan birsürü ok çıkarıcaz ve anahtar kelimeleri karşısına yazıcaz.Nedir anahtar kelime.Aklınızda tutmak istediğiniz kısmı komple size hatırlatan,yada çağrıştıran kelimeler.Cümle kurmıycaz ve mümkün mertebe az kelime kullanıcaz.Kendi haritamda Asya Hun için yazdıklarımı buraya aktarıyorum.

--İlk türk devleti

--Orta asyada ilk siyasal birlik

--çin seddi

--Türklerdeki ilk yazılı antlaşma(çin ile)

--Ötüken

--Oğuz Kağan Destanı

--Kurucucu teoman

--Metehan yazıp ondanda oklar çıkarıyoruz:

--ordu(onlu sistem)

--Çin-vergi

--Çinlilerle evlilik--güç göstergesi

--Ölümü-dağılma

Dikkat ettiyseniz çin seddinin yanında bir açıklama yok.Zaten gerekte yok:)Oraya çin seddi yazdığımda çinlilerin hun akınlarını durdurmak için çin seddi yaptıkları geliyor aklıma.Ötüken yazdım mesela.Hunların siyasi merkezleri olduğunu söylememe gerek varmı?Çin-vergi yazdım.Onu gördüğümde metehanın çini vergiye bağladığı zaten geliyor aklıma.

Evet arkadaşlar bütünden parçaya inerek zihin haritalarımız böyle oluşturuyoruz.Klasik özetten farkını görebildinizmi?Mesela bu 5 büyük türk devleti için bu haritayı hazırladınız diyelim.Tek sayfada o devletlerle ilgili her bilgiyi bulabilirsiniz.

Ben bu çalışmayı yaparken zihnimin o kadar hoşuna gittiki,bir yandan müzik dinledim:)Çünkü bu haritalar dağınıklığı ve kopukluğu önlüyor.Zihin bağlantıları kuruyor ve haritaya baktığında onu uğraştıran uzun cümleler görmüyor.Şunu unutmayın arkadaşlar.Beyne yer eden tüm kalıcı bilgiler beynin tasnif ettiği bilgilerdir.Yani bilgiyi alıp işlediği,bağlantılarını kurduğu bilgilerdir.İşte bu haritalarda beynin bu özelliğine yöneliktir.

Hergün 2 ünitenin zihin haritasını çıkarıp 8 günde 2.aşamayı bitiriyoruz.Her üniteden sonra en az 1 tanede o ünitenin testini çözüyoruz.

Ben haritamı hazırlarken ihtiyaç yanınlarının tarih kitabındanda faydalandım.Güvender ve bu kitap birbirini çok güzel tamamladı.İhtiyaç yayınlarının kitabı kısman özet niteliğinde olduğundan işinizi çok kolaylaştıracak.

3)TEKRARLAR

Yapılan araştırmalar,çalışılan ve tam olark öğrenildiği varsayılan bir konunun yüzde sekseninin unutulduğunu göstermektedir! Yani tam bir facia.1 hafta sonra dahada unutmakta,1 ay sonra ise nerdeyse konuyu en baştan çalışmamız gerekmektedir.Bunu önlemek için ise çoğu kişinin angarya gördüğü sistematik tekrar yapmamız gerekiyor.işin güzel yanı,zihin haritalrı bunu çok ama çok kolaylaştırıyor.Bir ünitenin tekrarı 5 dakika! hemde en ince ayrıntısına varana kadar.Yapacağımız şey çok basit.İlk tekrarımızı o gün yatmadan önce yapıcaz.Bir deftere tercihen ajandaya tekrar tarihlerimizi not alıcaz.Örneğin bugün tarihin ilk konusunun zihin haritası bitti.Bugün ayın 21 i,bizde 28 marta (1 hafta sonraya) not alıcaz.Tarih 1. ünite tekrarı diye.21 Nisanada(1 ay sonraya) aynısını yazıcaz.o tarihler geldiğinde 5 dakikamızı ayırıp tekrarımız yapıcaz.Tarih coğrafya ve vatandaşlıkta bittiğinde hergün 15 dakikamızı bu tekrarlara ayırıcaz.Aynı zamanda tekrar ettiğimiz üniteyle alakalı şöyle 20 sorulukta bir test çözücez.Etti bir saat.Bu şekilde hem tekrar hemde bilginin kullanılmasıyla yani soru çözülmesiyle bilgiler hep taze kalacak.Genel Yetenek konularına geçtiğimizde hergün 1 saati bu çalışmaya ayırıcaz.Bu bir saatte bizi hiçbir şekilde sayısal çalışmaktan alıkoymaz.

Arkadaşlar dediğim gibi ilk zihin haritamı hazırladım.Bu gece tekrarımı yapıp yatıcam.Ajandama tekrar tarihlerimide not ettim.Hadi,sizde katılın,çok ama çok istifade edeceğinize garanti veriyorum.

Allah yolunuzu açık etsin...


blgsyar
Aday Memur
17 Aralık 2008 18:21

çok güzel olmuş hocam :)

bütün tavsiyelerinizi not aldım..

ellerinize ve emeğinize sağlık :)


_ferhatça...
Kapalı
17 Aralık 2008 19:56

Rica ederim kardeş.

İstifade ettiyseniz ne mutlu bize.

Selamlar...


_ferhatça...
Kapalı
17 Aralık 2008 19:59

KORKULARIMIZ

'korktuğum başıma geldi' Ne çok kullanırız bu sözü değilmi?Hayatın içinde sürekli işleyen bir çarkı anlatır sanki.Ama bu çarka müdahale etmezsek olur olmaz yerlerde hayatımızı baltalıycaktır.Çünkü odak noktamız korku olduğunda beyninize onun gerçekleşmesi için sinyaller gönderirsiniz.Sadece beyninize değil tüm evrene.Sanki olaylar o korkunuzu haklı çıkarmaya çalışmak için kurgulanmış gibi hissedersiniz.Aksilikler,talihsizlikler,umutsuzluklar yakanızı bırakmaz.Peki ya tersi olursa...?

Odak noktamızı korkudan,kendine güvene ve en önemlisi rahatlığa çevirirsek...?Bir arkadaşımın babası ömrü boyunca nğfus cüzdanı taşımamıştı.Birgün nerden estiyse nüfus cüzdanını yanına alacağı tutmuş.O günde kimlik kontrolüyle karşılaşmış.Onun bu tutumunu bir arkadaşıma anlattım bu nedir dedim.Abi kader dedi:)Hayır,kader o kadar basit değil.Bu o insanın çekim noktasını çok iyi ayarlaması,korku duymaması aksine müthiş bir rahatlık duymasıdır.Kendi kuzenimi anlatayım size.Öss sınavına hazırlanırken her deneme sınavından sonra(denemeleride pek iyi geçmezdi:) arkadaşlarına'benim en yüksek puanlı denemem Öss olacak derdi' ve öylede oldu.Peki neden..?Çünkü beynine,etkileşimde bulunduğu insanlara,canlı-cansız herşeye,aslında tüm evrene bunun olacağına dair inancının sinyallerini gönderdi.Aslında kerata,sınav stresinden çok güzel bir şekilde kurtulmuştu da haberi yoktu.Dersanede kötü geçen ya da yeteri derecede iyi olmayan tüm deneme sınavları için çerçeve değiştiriyordu.Yani sonucu farklı ve pozitif yorumluyordu ve sonuç ortada.O artık bir makine mühendisi...

Evet arkadaşlar,odak noktalarımız üzerinde çalışmalıyız.Bu daha çok korkularımız oluyor tabi.Galiba bu sene iyi puan alamıycam derseniz büyük ihtimalle alamazsınız.Ama sınav konusunda kendinize(elinizde doğru dürüst sağlam gerekçeler olmasa bile) bu kpss müthiş geçecek,90 dan aşağı mümkün değil inmem derseniz,yüzde 90 :) 90 ın altına inmezsiniz.Güven oluşturun ve bunu ilan edin.Mesela sınav stresi bir anda çöktümü,zihninize şöyle diyin'geç bunları geç,bana mantıklı stresler getir:) ben bu sınavda 90 ın altına inmem ,sen hiiiiiç kendini yorma' Zihniniz size her sınav stresini hatırlattığında Bir süre sonra zihninizin sınav stresi konusunu pasifleştirdiğini farkedeceksiniz.Aklınıza bile gelmiycek.Çünkü zihnimizi yönetende biziz.Stres yaşıyorsak alt edecekte biziz.Yeterki doğru hamleler yapalım.

Son bir örnekle bu yazımı bitireyim.Şu an Eskişehirde memur olan zamanında aynı evi paylaştığımız çok yakın bir arkadaşım var.Kpss de onun bölümü için açılan kontenjan kaçtı biliyormusunuz' 1 ' evet sadece bir.Fakat bu arkadaşım bunu umursamadı bile.Ve şu an o kadroda kendisi çalışıyor...

Korkusuz günler temennisiyle:)


_ferhatça...
Kapalı
17 Aralık 2008 20:08

Takip edebildiğim kadarıyla,çeşitli konulardan muzdarip olan arkadaşlarımız var.Sıkıntılar genelde şöyle sıralanıyor:

1)Herhangi bir dersten sorunlu olmak(tarih,matematik gibi)

2)Ders çalışması gerektiğini bildiği halde ders çalışamamak.

3)Konsantrasyon bozukluğu.

4)Özel sıkıntılardan dolayı ders çalışamamak.Bunları aşamamak.

Bu maddeleri dahada uzatabiliriz.Bunlar aklıma ilk gelenler.Tüm bu sıkıntıların çözümü için izlenecek strateji ise hep aynı.Yani aşağıda anlatacaklarımızı Kpss'ye çalışırken kullanacağınız gibi hayatınızın her alanınada uygulayabilirsiniz.

Yalnız çözüme geçmeden önce şunu söylemeliyim.Burda yazılanlar,dikkat ettiyseniz hep iç dünyamızla alakalı şeyler.Neden iç dünyamızla alakalı?Çünkü sorunlar orda oluşuyor ve çözümleride orda.Yani sizin elinizde.Ama maalesef Türk halkı,çoğu zaman iç dünyasına eğilmeyi abesle iştigal zannediyor.Kendisinin yapması gereken şeyleri hep başkasından bekliyor.Şartar değişsin,hayatında değişiklikler olsun,biri bişey desin,yani bir sürü bahane.Arkadaşlar,öncelikle bunu aşmamız gerekiyor.Çözümler hep bizim elimizdedir.Sadece farklı düşünmeyi,çözüme odaklanmayı öğrenmeliyiz.Soruna odaklanırsanız,sorununuz daha da büyür.Çözüme odaklanırsanız,daha önce farketmediğiniz nice çözüm stratejilerinin kapınızda beklediğini görürsünüz.

Evet,şimdide adım adım çözüm stratejilerini değerlendirelim:

1)Hayatınızda değiştirmek ya da yapmak istediğiniz herşey güçlü bir kararla mümkün olur.Güçlü bir karar alan kimse hayatındaki birşeyi değiştirmek ya da yapmak istediği şeyi yapmak için mutlaka bir yol bulur.Konuştuğum arkadaşlar hep 'ya ben karar alıyorum ama uygulayamıyorum diyorlar' Bu söylenenler karar değildir.Günlük koşturmacaların arasında kendinizi rahatlatmak için kendi kendinize koyduğunuz kırılgan kurallardır.Ben ADANMIŞLIKTAN bahsediyorum.Tüm hücrelerinizle birşeyi yapmaya birşeyi değiştirmeye inanmaktan bahsediyorum.

Peki adanmışlık seviyesinde güçlü bir karar nasıl alınır?Aslında çözümü çok basit.Sadece kendinize en az 2-3 vakit ayırmanızla hallolur.Kendinize ayıracağınız bu vakitte,rahatsız edilmeyeceğiniz bir yere gidin ya da odanıza çekilin.Evdeyseniz sizi dinlendiren güzel bir müzik açın.Dışarı çıkmayı tercih ettiyseniz yine mümkün mertebe sizi dinlendiren sakin bir yeri tercih edin.Yanınıza bir defter ve kalem alın.

Çözmek istediğiniz sorunu çözmüş gibi hayal edin zihninizde.Ne hissederdiniz?Mesela Selçuk kardeşimiz tarihten muzdarip.Peki tarihi full çıkaracak derecede öğrenmiş olsa nasıl hissederdi?Heralde iyi hissederdi:)Çünkü Kpss'yi kazanmış olurdu.İşte bu şeklide,başarmış gibi düşünücez,hayal edicez.Aynı zamanda hissedicez.O hazzı tadıcaz.

2)İkinci adımımız ise sorunumuzu çözdüğümüzde sağlıycağımız faydaları defterimize yazmak olucak.Madde madde ve kısa kısa yazın.Maddi-manevi elde edeceğiniz tüm faydaları yazın.Ne kadar çok maddeniz yani gerekçeniz olursa o kadar yüksek motivasyon düzeyine ulaşırsınız.100 maddeniz olursa resmen saldırırsınız derslere:) Bu uygulama patlama dercesinde motivasyon sağlar.Ama en önemlisi güçlü bir karar almanızı tetikler.Kalkmadan önce tüm maddeleri tekrar okuyun ve kararınızı verin.Bu kararı verirken size özel,size bunu hatırlatacak birşey yapın.Mesela karar verdiğiniz anda yumruğunuzu sıkın.(İlerde,olurda motivasyonunuz düşerse,bu karar anında yaptığınız gibi yumruğunuzu sıkarsanız aynı motivasyon düzeyini tetiklersiniz.Yani zihin yumruğunuzu ilk sıktığınız andaki sinyalleri tekrar alır)

3)Üçüncü adım ise bu yüksek motivasyon düzeyini yakaladıktan ve de güçlü bir karar aldıktan sonra çözüm sorularını kendinize sormanızdır.Bu sorular hep çözüme odaklı olmalıdır.Mesela,bu kötü gidişatımı nasıl tersine çevirebilirim?Matematikteki başarısızlığımı nasıl yenebilirim?Kendime nasıl extradan boş zaman üretebilirim?Çok uyuma sorunumu nasıl yenebilirim?Çevremde kimden yardım alabilirim?Böyle uzar gider.Bu sorularınızı ve de cevaplarınızı yine defyerinize yazın.

İşte hepsi bu kadar.2-3 saat içinde tüm bu sorunlarınız için çözümler oluşturabilir ve bunları yüksek bir motivasyonla yapabilirsiniz.

Ek olarakta şunu söyleyelim,2. maddede yazdıklarınızı hergün okuyun.5 dakikanızı bile almaz.Fakat motivasyonunuzu sürekli zinde tutar.Okuduğum bir kitapta,özllikle bu çağda yaşayan insanların en büyük sorununun önemsiz işlerde ustalaşmak olduğu yazıyordu.Ne kadar doğru! İnsanlar kendilerine bir faydaları olmayan dizilerin,programların başında saatlerini bir çırpıda harcayabilirken,anlattığımız uygulamayı yapmaya burun kıvırabiliyorlar.E ne oluyor sonra,yaşadıkları sorunlar gitgide kökleşiyor,derinleşiyor,depresyona varacak kadar sarıyor zihnini.halbuki 2-3 saatte bu iş bitecekken belkide bir ömür boyu sürecek acı ve sıkıntıları hayatımıza kendi elimizle davet ediyoruz.

Şimdi diyebilirsiniz amma da ahkam kestin be:)Sanki süpermenmisin sen.Hayatındaki herşey dört dörtlükmü?Elbette değil.Bende birçok olumsuz şey yaşadım.Hatalar yaptım.Depresyona girdim,çıktım.Bir sürü şey yani.Belkide bu hataları yapmamış olsam sizlerle bu derece empati kuramazdım.Sizde bilirsiniz ki başımıza gelen herşeyde bir hayır vardır.Benim Kpss'ye mart ayında çalışmaya başlamamda,bu siteyle ve dolayısıyla sizlerle tanışmamda benim ve sizin bilip gördüğünüz ya da hiç birimizin göremediği hayırlar vardır.Önemli olan şükür içinde olabilmek ve de gayret edebilmektir.

Evet arkadaşlar,son olarak tarih ve matematik gibi derslerin çalışma stratejilerini daha önce bu başlığa yazmış olduğumuzu hatırlatalım(bu derslerden muzdarip olan arkadaşlarımız için).Lütfen eski yazıları bir tarayın.Ama önce yukarıda saydığımız 3 adımlık uygulamayı yapın.Belkide başka bir kişi,başka bir bilgi size derman olacak.Kimbilir...?

Unutmayın!!! KPSS,tarihe,matematiğe,coğrafyaya karşı verdiğimiz bir sınav değil moralsizliğe,hedefsizliğe,düşük motivasyona kısacası kendimize karşı verdiğimiz bir sınavdır.Kişisel kurtuluş savaşınızı başlatın.Şunuda unutmayın ki siz kendinizi değiştirmek istemezseniz kimse sizi değiştiremez.Çözüm dışarda değil hepimizin taa içindedir.

Herkese iyi çalışmalar diliyorum.Hoşçakalın...


_ferhatça...
Kapalı
17 Aralık 2008 21:59

Bir soru bir cevap...

Hayırlı sabahlar teşekkür ederim saol ferhatça kardeşim

benim sana sormak istediğim bir şey var ben tarih dersini gayet güzel anlıyorum severek çalışıyorum bu konu tamam artık iyiyim deyip konu testi çözdüğümde direk bilgi isteyen sorularda yanlışım çıkmıyor ama hani şu 3 yada beş maddeli sorular var ya yukarıdakilerden hangisidir a)1 d)1ve2 e)2ve3 şeklindeki soruları genellikle yanlış yapıyorum sorun neden kaynaklanıyor olabilir ne yapmam lazım bide yorum sorularında yanlışlarım oluyor (aslında onu çözmüş gibiyim soruya paragrafın mantığıyla yaklaşmak gerekiyormuş kendi mantığımızla değil benim hatam galiba orda)ne yapmalıyım

yanlızdeğilim

Sevgili kardeşim,tarihten bu şekilde yanlışlar çıkarmanızın sebebi bilgileri ezberlemenizdir.Yorum yapabilmek için zihnimizde bir mantık örgüsü kurabilmeliyiz.Bunu yapabilmek içinde şunları kullanabilirsiniz:

1)Tarih başlı başına bir kronoloji sorunudur.Ayrıca bir sürü bilginin yer aldığı çok geniş bir alandır.Bu karışıklıkları önlemek için mutlaka zihin haritalarını kullanmanızı tavsiye ederim.Hazırlamak için vaktiniz yoksa ya da içinizden gelmiyorsa benim göndereceğim zihin haritalarını kullanabilirsiniz.

2)Mantık örgüsünü kurabilmek için bilgiyi kendimize mal etmemiz gerekir.Okuyarak ya da yazarak yapılan çalışmalarda bu tam olarak gerçekleşmez.Ama çalıştığınız yeri bir tarih öğretmeni edasıyla başkasına anlatırsanız bilginin size mal olması yüzdesi resmen tavan yapar.Bu anlatım için tavsiyemde,önce konuyu okuyun,sonra zihin haritanıza göz gezdirin ve derse başlayın.Anlatırken zihin haritanız önünüzde olsun.O'na bakarak anlatın.Zaten tek bir bakışınızla,5 dakika anlatmanıza yetecek bilgiyi çekersiniz ordan.Anlatacak kimseyi bulamazsanız,sanki karşınızda bir sınıf varmış gibi anlatın.Ders bittiğinde anlattığınız konuyla ilgili bir test çözün.Test çözerken,daha önce göremediğiniz yerleri gördüğünüzü,daha önce kavrayamadığınız birçok bağlantıyı kavradığınızı göreceksiniz.

Konuyla alakası yok ama anlatmadan geçemiyeceğim.Bu anlatma işinin önemine varan Japonlar bunu fabrikalarında kullanıyorlar.Fabrikada görevlendirilen birinin işi,akşama kadar oturmak ve yanına gelen işçilerin anlattıklarını dinlemek.İşçiler işle ilgili ya da özel her ne olursa olsun bu kişiyle konuşabiliyorlar.Bunda ne var ki diyeceksiniz.Çok şey var:) Japonların tuttuğu istatistiki bilgilere göre,bu adamın yanına gelerek sorunlarını anlatan kişiler,konuşma esnasında çözümleri de kendi kendilerine buluyorlar.Japonlar şunu anlamışlar.Biz hangi sorunumuzu anlatırsak anlatalım aslında farkında olmadan o sorunun çözümünüde anlatırız.O fabrikada işçileri dinleyen adamda çok küçük müdahaleler yaparak bu çözümlerin işçilerce farkedilmesini sağlıyor,hepsi bu.

3)Tarihi geniş bir perspektiften görebilmek için,farklı okumalar yapmak gerekiyor bana göre.Tarihle ilgili güncel yayınlar,olaylara başka pencereden bakabilmemizi sağlar.Olayların içine gireriz sanki.Tabi alacağınız kitap bir roman gibi akıcı bir dille yazılmış olmalıdır.Bu günden başlayarak,her gün yarım saatinizi ayırırsanız, sınava kadar 2 güncel yayını bitirebilirsiniz.Ben Lord Kinross'un Atatürk isimli kitabını aldım.Şöyle bir göz gezdirdim.Daha okumaya başlamadan ne kadar faydalı olacağını gördüm.

4)Son olarak ta küçük bir defter tutun.Adı da ''eksikler ve yanlışlar defteri'' olsun.Her yanlış yaptığınız sorudaki,yanlış yaptığınız bilginin ya da yorumun doğrusunu bu deftere yazın.Sorunun tamamını yazmanıza gerek yok.Kısa kısa notlarla yazın bunu.Bu uygulama,yanlış yapılan sorulardan sonra oluşan moral bozukluğunu izale eder.Deftere yazdıkça testlerde ki yanlışlarınızın da düştüğünü farkedeceksiniz.Çünkü yanlış yapılan her sorunun içindeki bilgiler, aslında daha iyi öğrenilir.

Bir madde olarak yazmadım ama tarih çalışmanızı bitirdiğiniz de;her gün bir tarih testi çözün dememe gerek yok sanırım:)Tekrarlarınızı da zihin haritaları ile yapabilirsiniz.


_ferhatça...
Kapalı
17 Aralık 2008 23:50

Bu güzel hafta sonunda,ne zamandır foruma eklemeyi düşündüğüm bir olayı anlatmak istiyorum.Zaman dar,konuları yetiştiremem diyen arkadaşların belki bu düşünceleri değişir.

Toefl sınavını duymuşsunuzdur.Bildiğim kadarıyla İngilizce diline hakimiyetinizi sorgulayan en zor sınav.Öyle ki siz bu sınavı geçtiğinizde dünyanın neresine giderseniz gidin,sizin ingilizceye hakimiyetinizi sorgulamazlar.Toefl sınavını geçtiyseniz iş bitmiştir.

Anlatacağım olay da üniversitede ki bir hocamızın Toefl sınavı macerası.Hocamız okulu bitirdikten sonra Tübitak'tan, yurtdışı doktora eğitimi için burs kazanmış.Yalnız bir şartı var bu bursun.O da Toefl sınavında başarılı olmak.Tabi bizim hocanında Toefl sınavının zorluğundan haberi yok:)Tübitak,bu sınava hazırlanmaları için bir kursla anlaşmış.Hocamızda başlıyor kursa.Zannediyorki en baştan anlatacaklar İngilizceyi.Nerdeee...Toefl sınavı çok zor olduğundan ve de kursun süresi 5 ay olduğundan,kurstaki eğitim İngilizcenin ortasından başlamış.Hoppalaaa...Bizim hocanında lisedeyken yabancı dili FRANSIZCAYMIŞ.Yani İngilizce ile olan bağı Yes/No dan ibaret:) 1 hafta devam etmiş kursa.Hiçbirşey anlamamış.Bakmış böyle olmayacak,çözüme odaklanmış,başka bir çözümü olmalı bunun demiş kendi kendine.Gitmiş bir sözlük,bir gramer kitabı ve birde güncel bir yayın almış.Ankara'da yurda kapanmış.Tam 3 hafta boyunca GÜNDE 18 SAAT çalışmış.Bu 3 haftanın sonunda da 10 kilo vermiş.Ama kitaplarıda bitirmiş.

Kursa geri dönmüş hocamız.İlk bir hafta boşa gitmişti,3 haftada ben gelmedim kursa etti 1 ay.Adamlar zaten ortadan başlamışlardı.Birde üstüne 1 ay ilerlemişler bense emekliyorum hala:) Yılmadım dedi hocamız.Çünkü çat pat anladığımı farkettim.Devam etmiş çalışmalarına ve Toefl sınavını 84 puanla 1. olarak kazanmış. 5 ayda,sıfırdan Toefl sınavını vermiş hocamız.

Arkadaşlar sizinde yuvarlak hesap 3 ayınız var.Bizde çalışmaya başlayalı fazla olmadı ki.Topu topu 3 haftadır çalışıyoruz.Çözüm odaklı düşünürseniz bu 3 ayı güzel değerlendirirseniz olmayacak birşey değil bu.Forum,çalışmaya sınavdan 2 ay önce çalışmaya başlayıp 90 üstü puan alanların yazılarıyla dolu.Yeter ki sizde çözüme odaklanın.Başaracağınıza inanın ve stratejinizi belirleyin.Çünkü herkesin derslerdeki temeli farklı farklı.Sizi en iyi siz bilirsiniz.O'na göre bir yol haritası oluşturun ve başlayın çalışmaya.

Allah yolunuzu açık etsin...


_ferhatça...
Kapalı
18 Aralık 2008 01:22

(Bir alıntı...)

13 Nisan 2008 14:15 Düzenle Sil

Muhammed Ali'ye sormuşlar;

Ağır siklet boks şampiyonu oldunuz ve günde 8 saat antreman yapıyordunuz. 8 saatlik antremanı yaparken bunu zevk alarak mı yapıyordunuz diye sormuşlar

Muhammed Ali: Hayır nefret ediyordum 8 saatlik antremanlardan nefret ediyordum

AMA BEN ŞAMPİYON OLMAK İSTİYORDUM demiş

aloha


_ferhatça...
Kapalı
18 Aralık 2008 10:59

Arkadaşlar sınavda soruları yetiştirememenin sebepleri:

1)Okuma hızının düşük olması.

2)Stres,zaman baskısı.

3)Çözülemeyen sorular üstünde fazla zaman harcamak.

4)Kpss sınavına girmeden önce sınavda zamanı kullanmaya yönelik bir strateji geliştirmemiş olmak.

Şimdi bu sebeplere ve çözüm önerilerimize bir bakalım.1

1)Okuma hızının düşük olması zaten başlı başına bir zaman sorunudur.Kitaplarla pek haşır neşir değilseniz bu sorunu yaşamanız normaldir.Okuma hızını artırmak için yapılabilecek 2 tane pratik tavsiyemiz olacak.İlki kalemi okuduğunuz yerlerin altında gezdirmek.İkinciside okumayı yaparken gözünüzü tek tek kelimelre bakarak yapmamak.Okurken baktığınız kelimeden sonra gelen kelimeye değil ondan sonra gelen kelimeye bakın.Aradaki kelimelere bakmayın.Gözümüzün görme alanı içinde kaldığı için zaten o aradaki kelimeyi göreceksiniz.

2)Stres ve zaman baskısı herhalde soruları yetiştirememenin en büyük sebebidir.Bu baskıyı yenmek için ise alıştırmalar yapmamız gerekiyor.Yalnız bu alıştırmalar zihinseldir.Hergün bir 2-3 dakika şöyle rahatlayın,geveşeyin ve zihninizde soruları rahat rahat çözdüğünüzü,zamanı yetiştirdiğinizi görün.Yalnız bunu görmekle kalmayıp bunun hazzınıda hissedin.Bu alıştırmayı hergün yaparsanız beynimiz hayalle gerçeği ayırt edemediği için,kpss sınavına girdiğinizde otomatikman hayalini kurduğunuz görüntülere dair tepkiler verecektir.Bu da rahatlık ve kendine güven duygusudur elbette.Sınav anında bu duyguları tetiklemek için şimdiden bu alıştırmaları yapmaya başlayın.

3)Çözülemeyen sorular üstünde oyalanmak ise taktiksel bir hatadır.Girdiğiniz denemelerde bu sorunu yenmek için bir taktik geliştirin.Dersanedeki matematik hocamız,soruyu okuduktan sonra kaleminiz oynamıyorsa geçin o soruyu derdi.Geçinki o soruyla uğraşıp zaman bitti diye kolay soruları kaçırmayasınız.Çözülemeyen soruların üstünde vakit harcanmaması gerektiğini herkes bilirde çok az kişi uygular niyeyse:)Siz çoğunluğa uymayın ve önleminizi şimdiden alın.

4)Sınavda G.K ve G.Y 'e ne kadar zaman ayıracağınız ve de önce hangi bölümden başlıyacağınıza,sırasıyla hangi bölümlere geçeceğinize şimdiden karar vermeniz gerekir.Bunu yapmazda paldır küldür girerseniz muhtemelen,sınavda dalar gidersiniz ve sizin çözülecek 20-30 sorunuz olduğu halde zaman biter.Dolayısıyla bunun tedbirini şimdiden almanız gerekiyor.Girdiğiniz denemelerde bunu uygulayın mutlaka.7-8 denemeden sonra netleşir zaten hareket tarzınız.

Çenem düştü yine:)Hadi herkese kolay gelsin arkadaşlar...


_ferhatça...
Kapalı
18 Aralık 2008 15:15

İnsan sonuç odaklı düşündüğünden ve genellikle buna göre hareket ettiğinden zihin haritaları tekniği ile çalışan arkadaşların yorumlarını eklemek istiyorum.

*************************************************************

3 Nisan 2008 13:43 Düzenle Sil

slm arkadaşlar

öncelikle hepinize başarılar diliyorum

ferhat arkadaşımızın önerdiği kavram haritaları bir harika

kavram öğrenme ilkesini destekleyen bu yöntem bize konuları bir bütün olarak gösteriyor ve sadece o konuyu değil ilişkili tim konularıda öğrenmemize yardımcı oluyor. öğreneceğimiz konuları soyut olmaktan çıkartıp somutlaştırıyor. resimlerle ve renklerlede görselleştirip adeta beyne kazıyor.

sarmal bir şekilde tüm konuları bir arada görmemizi sağlıyor.

*************************************************************

3 Nisan 2008 19:38 Düzenle Sil

ferhat abi diğer sayfalarda demişisn zihin haritası yöntemişndne faydalananlar anlatırsa iyi olur diye ben anlatıyorum aslında ama yine anlatayım.. arkadaşlar ben çalışmaya yeni başlamadım ama yeni başladım gibi bişey aslında çünkü zman var diye pek ilgiyle çalışamdım şimdiye kadar zihin haritası yönteminin çok faydaısnı gördüm ben konuları biririmiştim zaten tarihten ama hala çok hata yapıyordum ve şlimdi şöyle yapıyorum gece bir bölüm okuyprum tarihten ve ertesgünde okuduğm bölümün zihin haritasını çıkartıyorum ve inanın artık o konuyla ilgili yapamadığım soru sayısı çok azaldı her an karşımd aduuryor bird eharitalar zihnimde canlanıyr ztaen soru çzöerkende şimdiye kadar bu yöntemle en son beşinci bölümün haritasını çıkardım zihin haritaısnı kendinizin hazırlamasıda bence daha faydalı olur çünkü inanın ben ahzırlarken daha iyi öğreniyorum önce çizerken beynime kodlanıyor snaki sonra boyarkend eşekil alıyor bilgiler beynimde ilgimi çekebilecek yönleriyle daha azkarışık ve ilginç şekild ehazırlamaya çalışıyorum hepnize tavsiye ederim.. başarılar arkadaşlar..

keynes87

*************************************************************

3 Nisan 2008 20:27 Düzenle Sil

arkadaşlar kavram haritaları özellikle bizim gibi çalışmaya biraz geç kalanlar için mükemmel bir nimet diyorum benimde sözel derslerde çok sıkıntım vardı hatta ders çalışmayı bile düşünmüyordum Allah rzı olsun ferhatça kardeşten onun açmış olduğu bu form sayesinde bende de çalışma isteği oluştu hele kavram haritası gibi müthiş bir şey görseniz az bile söylemişsin dersiniz konuları bir bütün halinde görmenizi sağlıyor ayrıca benim gibi özellikle tarihi hiç kafası almayan birine tarihi sevdirip anlamasını sağlıyorsa ne kadar güzel bir şey olduğunu düşünün artık hepinize Allah kolaylıklar versin Allah yardımcımız olsun ferhatça kardeş tekrar tekrar emeğine sağlık hızır gibi yetişen kavram haritalarını dualarla ve sabırsızlıkla bekliyoruz

muallimm02

*************************************************************

4 Nisan 2008 12:21 Düzenle Sil

Zihin haritası yaparken zorlananlara bir tavsiyem olacak. Konunun tamamanı okumadan zihin haritası yapmaya başlamayın.Önce konuyu okuyun, okurken bunu haritamda belirteyim dediğiniz yerleri kafanıza yazın. Vatandaşlıkta mesela Ortaya Anayasalar yazın,Oklar çıkarın 1924-61-82 gibi ana oklar yapın.sonra aralara da değişiklik yapılan yılların oklarını çıkarın farklı bir renkle. onları da ayrıca belirtin.

Ya da başka bir örnek, ortaya cumhurbaşkanı yazın. sonra oklar çıkararak 5 yılda bir, iki kez seçilebilme, halkoyu gibi noktaları yazın.Aynısını örneğin Anayasa mahkemesi için,bakanlar kurulu için vs. yapabilirsin.

sudeank

*************************************************************

4 Nisan 2008 20:48 Düzenle Sil

Selamlar arkadaşlar

İlk kez okuyan arkadaşlara zihin haritalarını kullanmalarını ısrarla öneririm. ferhatçanın gönderdiği haritalardan yola çıkarak çalışmaya başladım,tekrarları zihin haritaları çıkararak yaptım ve deneme sınavına girdim ve inanın haritamda neyi nereye yazmışsam ilgili soruda gözümde canlandıu ve tarih (korkulu rüyamdı) sonuçları düşündüğümdende iyi geldi..

Emeği geçen katkıda bulunan herkese teşekkürler..

Allah kalbimizde olanı hakkımızda hayırlı, hakkımızda hayırlı olana kalbimizi razı eylesin...

forester..

*************************************************************

5 Nisan 2008 23:37 Düzenle Sil

herkese selamlar, saygılar.ferhatca kardes sana cok tesekkur ederım.sadece bu baslıgı acıp ınsallah bırcok ınsanın calısmasına ve de hayırlısıyla ıs guc sahıbı olmalarına vesıle olmaya calısıtıgın ıcın degıl, onca cırkeflıgın ıcınde hala halısane nıyetlerle cevresındekılerı dusunebılecek derecede fedakar ve de yazdıklarını okuyan bırcok ınsanın ekran basından kalkınca nerde benım su testler gelsın tarıhler gıtsın ıngılızceler dıye ınsanı ınanılmaz aska sevke getıren sınerjın sebebıyle..sonsuz tesekkurler.Rabbim yardım edenı dara dusunce yardımsız bırakmaz ınsallah sen de mukafatını alacaksın suphem yok.bende bu sene artık bu sınavı hayırlısı ıle halledecegım dıyerek basladım bu yola. bırara tokezlemıstım, forumda sızlerle tanısınca sukur duzeldım.ALLAH CC razı olsun hepınızden.zıhın harıtaları fıkrı gercekten cok guzel ama su da varkı bence ferhatca arkadasımızın sızın harıtaları uzerınden calısmak cok mantıklı degıl.dun uzerınden ıkı kez gectıgım ama ne hıkmetse ben bu dersı bırturlu bıtırdım deyıp bır kenara bırsurelıgıne koyamadıgım anayasanın uzerınden bırde ısı gırgıra vurarak gectım.yanı su sızın artık cokkk meshur zıhın harıtası metodu ıle...cıdden kendıme cok kızdım daha once neden akıl etmedım dıye..cumhurbaskanının yargı ıle ılgılı gorevlerıne gelınce mesela kocaman bır el cızdım elde bes parmak zaten bes tanede gorev var yaz her bırıne bırını.uydur bırde senaryo.danısan dagları asar mı asar danıstayı kardesım sana danıstım elımdekı bır ekmegın ceyregını senle paylastım de.sonra da danıstayın uyelerının dortte bırını cumhurbaskanının sectıgını unut kolaysa:)...artık karısmıyr sukur:)devam yola devam ınsallah olacak.

bir garip zahid

*************************************************************

7 Nisan 2008 01:56 Düzenle Sil

herkese iyi geceler. forumda yazılanların hepsini okudum 44 sayfayı da.. tabi ilk başta "FERHATÇA" arkadaş olmak üzere herkese teşekkür ederim.

"ZİHİN HARİTALARI"yla ilgili bende bişeyler söylemek istiyorum. her ne kadar çalışma şekli kişiden kişiye göre değişse de, bu haritalar özet ve tekrar niteliğinde olduğundan, herkese mutlaka faydalı olcaktır. bende özet çıkarma şeklinde çalışıyordum bi süre öncesine kadar. bu konu başlığından ve ferhatça hocamın çalışma stilini bende denemeye kalktım ve eskisinden daha çok verim almaya başladım. sadece tarih için değil, coğrafya ve yapabilirsem vatandaşlık içinde bu yöntemi denicem. ama direk olarak zihin haritası çıkarmak yerine, konuyu iyice özümseyip, çalışıp ondan sonra kendimize göre bir harita çıkarmalıyız. yani mesela ferhatça arkadaşın hazırladığı harita gerçekten kaliteli, fakat bundan esinlenip herkesin kendi haritasını çıkarması gerekir (ki ferhatça.nın da aynı fikirde olduğunu sanıyorum)

ben herkese kolay gelsin dileklerimi sunuyorum. başta ferhatça olmak üzere herkese tşk ediyorum. ve unutmayalım; biz ünv. hayatımız boyunca en az 50 ders alıp, hepsini de vermedikmi. şimdi burda 4-5 tane ders bize vız gelir:) inancımızı umudumuzu kaybetmedikten sonra, bu iş olur..olmaması içinde hiç bi sebep yok.

erdemerdem

*************************************************************

10 Nisan 2008 16:31 Düzenle Sil

ferhatça kardeşe eline bilgine ve emeğine sağlık allah gönlüne göre versin kardeşim

ben haritaların çıktısını aldm bugun biraz inceledim gerçekten de faydalı olabileceğini düşünüyorum

ayrıca dün benim için en karmaşık ve zor olan ders vatandaşlıktan ilk zihin haritamım oluşturdum ferhatça nın kiler kadar güzel olmasa da benim zihin haritamda idare eder

hepinize başarılar arkadaşlar kolay gelsin

çizgi_çizgi:)

*************************************************************

12 Nisan 2008 15:34 Düzenle Sil

Slm Arkadaşlar...ben de zihin haritaları sayesinde artık tarihten korkmuyorum.ve kesinlikle herkese tavsiye ediyorum.Çalışmanın en kolay yolu...ben uzun süredir tarih çalışıyorum ama malum tarih çabuk unutuluyor.testlerde çok yanlışım çıkıyordu.Sağolsun Ferhatça sayesinde tarihi zihin haritalrıyla bitiricem..Burda bizlerle bilgilerini paylaşan herkese sonsuz teşekkürler...umuyorum bu forum sayesinde hepimiz emeklerimizin karşılığnı alıcaz.TEŞEKKÜRLER HEPİNİZE...

yeşim ceylin

*************************************************************


ecrin80
Memur
18 Aralık 2008 15:29

ferhat sağolasın geçen yıl olduğu gibi bu yılda hızır gibi yetişdin


_ferhatça...
Kapalı
18 Aralık 2008 15:54

Estağfirullah ecrin kardeş:)

Sizler istifade ettikten sonra gerisi boş.

Selamlar...


_ferhatça...
Kapalı
18 Aralık 2008 20:24

(Tekrarlar)

Selocan kardeş,okuduklarınızı,çalıştığınız yerleri unutmanız normal.Bu herkesin başında olan bişey.Bunu ortadan kaldırmak için ise sistematik tekrarlar gerekiyor.Tekrarlar kısa tutulmalıdır,zaten adı üstünde tekrar bu.Sizin yaptığınız hata ise bir konuyu çalışıyorsunuz sonra mesela 15 gün sonra tekrar edeyim diyorsunuz,birde bakıyorsunuz bilgiler uçup gitmiş.Böyle olunca da o konuyu bir daha çalışmanız gerekiyor.Yani tekrar yapmıyorsunuz konuyu tekrar çalışıyorsunuz.Peki sistematik tekara nasıl olmalı? Özetle söyleyecek olursak:

1)Konu çalışıldıktan hemen sonra.

2)Konu çalışılan gün yatmadan önce.Bu tekrar çok önemlidir.Gece biz uyurken beynimiz bilgilerin tasnifiyle uğraşır.Ama siz gece yatmadan önce başka bişeyle uğraşırsanız,mesela tv izlerseniz beynimiz sabaha kadar tv de izlediğiniz şeylerle uğraşır.

3)Ertesi gün sabah.

4)1 hafta sonra.

5)1 ay sonra.

Bakın her bir konuya her tekrar için 5 sakika ayırarak,1 ayda toplamda 25 dakikamızı ayırıyoruz.Sistematik tekrar yapıyoruz ve iş bitiyor.Bunun içinde bir ajanda alın ve hergün çalıştığınız konuların tekrar zamanlarını ajandanıza not alın.O günler geldiğinde de kısa tekrarlarınızı yapın.

Bu 2.5 ayda nasıl bir çalışma programı oluşturacağınız size kalmış.Hangi derslerden ne durumdasınız bunu masaya yatırın,ne kadar süre veriyorsunuz bunlara bunu netleştirin.Çokta fazla düşünmeyin yalnız bu program üstünde.Bir an önce başlayın ki neleri değiştirmeniz gerektiğini çalışma programını uygularken görebilesiniz.Tarihin zihin haritaları bitti ve paylaşıcaz inşallah.Onlardanda istifade edebilirsiniz.

Kolay gelsin,iyi çalışmalar...


_ferhatça...
Kapalı
18 Aralık 2008 20:28

22 Nisan 2008 15:33 Düzenle Sil

Arkadaşlar ferhatça arkadaşımızın tavsiye ettiği zihin haritaları gerçekten muhteşem bir yöntem,sadece derslerde değil kişisel planlarda iş çalışmalarında da kullanmak gerek.Bununla ilgili de internette bi araştırma yaptım,bilimsel olarak da faydası saptanmış.Bir kaç örnek paylaşmak isterim...

Bir sözcük ya da fikri düşündüğünüzde , beyniniz, bu merkezi kavramdan fışkıran ilişkili sözcük ve düşüncelere ulaşır. Ve tabii , bu düşüncelerle de bağlantılandırılabilecek binlerce başka düşünce vardır. Süreç, ilk fikirden başlayıp dışarıya yayılarak sonsuza dek devam eder.

Bugün bilgi çağında Zihin haritaları , size pek çok yönden yardımcı olabilir. Geleneksel not alma tekniği beynin sözcük, liste çizgi kullanma gibi az sayıda becerisinden ve belli oranda yararlanır. Bu teknikte çoğunlukla tek renk ( genellikle mavi, siyah ya da gri ) kullanılır. Diğer bir deyimle bu tekniğin iki önemli dezavantajı vardır. Yeteneklerimizin sadece yarısından yararlanır. Öğrenmenin, yaratıcılığını temel araçlarından biri olan rengi kullanmaz. Tek renkli notlar monoton ve sıkıcıdır.

Zihin haritaları bir not alma ve yaratıcı düşünme tekniğidir. Notlarınızı daha yaratıcı biçimlerde almanızı, daha kolay hatırlamanızı ve üzerinde çalıştığınız konuyu net bir şekilde anlamanıza yardımcı olur.

Bu teknik beynin bilgiyi algılama ve saklama biçimine en uygun yöntemdir. Zihin haritaları size beyninizde saklanan bilgilerin bir görsel resmini yaratır. Bu yöntemle beyniniz bilgileri daha kolay hafızada tutmanın yanında kolay bir şekilde kağıda aktarmanıza yardımcı olur. Bu teknik diğer çalışma tekniklerinden tamamen farklı, yaratıcı düşünceyi ortaya çıkartan ve kişiye zaman kazandıran bir yöntemdir. Zihin haritaları çok yeni bir teknik değildir. Yazılım geliştirme ve sistem analizi yapan kişilerin kullandığı karar ağacı bu tekniğin türlerinde birisidir. Bu tekniğin günümüzde kullanıldığı hale gelmesini, diğer bir deyimle yeniden keşfi Tony Buzan tarafından yapılmıştır. Bir çok kişi bu tekniği öğrendikten sonra ders çalışma, ders planlama, problem çözme, özet çıkartma, konuşma hazırlama gibi bir çok konuda çok daha başarılıolduklarını belirtmişlerdir.

Bu teknikle çok rahat bir şekilde dilediğiniz gibi renkler, şekilller, çizimler, semboller kullanabilirsiniz.

İş haritasının ana konusu sayfanın tam ortasında yer alır. Sizinde bildiğiniz gibi Leonardo da Vinci gibi bir çok kişi not alırken renkler, şekiller, ok işaretleri gibi çizimler kullanırlardı.

Zihin haritaları , sözcüklerin yanı sıra renk , boyut ve görsel imge içerirler. Beyaz kağıtlara ve bir düzine kadar renkli kalemle , farklı renklerde işaretleme kalemleri kullanılarak çizilmeleri uygun olur. Zihin haritaları ?nın , geleneksel çizgisel not alma yöntemine göre pek çok avantajları vardır.

- Zaman kazandırır ? sadece ana sözcüklerle imgeleri not alır ve okursunuz.

- Önemli konular üzerinde yoğunlaşmanızı sağlar.

- Beyninizi ve şaşırtıcıyaratıcılık güçlerinizi uyandırır.

- Hatırlama gücünüzü arttırır.

Zihin haritaları statik ya da kısıtlayıcı değildir, sonradan ek veya düzeltme yapılabilir. En önemli nokta iş haritası yapmaya başlamadan önce önyargılarınızı bir kenara atmanızdır.

Zihin haritaları nasıl oluşturulu ?

Öncelikle kağıdınızı yatay bir şekilde kullanmanız gerekmektedir. Bu şekilde ihtiyacınız olan boş alanı daha verimli olarak kullanabilirsiniz.

Konunun ana başlığını kağıdın ortasına yazın veya konuyu zihninize çağrıştıracak bir simge kullanın. Unutmayın ki hazırladığınız iş haritasındaki şekillerin bir standardı yoktur. Çizdiğiniz simge ve sizin için çağrıştırdığı anlamı önemlidir.

Ana konunuzdan saat 1 yönüne doğru ilk çizginizi çizin ve anahtar kelimenizi / şeklinizi yazın. Yazmak istediğiniz anahtar kelimeleri saat yönünde devam ederek ilave edin. Gerekiyorsa her anahtar kelimenin altına bir veya birden çok alt başlık açabilirsiniz.

Bu teknikde diğer öğrendiğiniz teknikler gibi kullandıkça alışkanlık haline gelecektir. Kullandıkça ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz. Bu yöntem aynı zamanda yaratıcı düşüncenizi ve hafızanızı geliştirmenize ve olaylara genel bir bakış açısı kazanmanıza yardımcı olacaktır.

Zihin haritaları Nasıl Okunur?

Bir iş haritası, hazırlanan sayfa çevrilmeden okunabilmelidir. Haritayı karşınıza aldığınızda saat 1 noktasından başlanır ve saat yönünde devam ederek okunur.

sudeank


_ferhatça...
Kapalı
18 Aralık 2008 20:54

Kendi kendine yazınca paylaşımda zor oluyor:)

Bişeyleri size zorla satmaya çalışan biri gibi hissettim kendimi bir an.

Az susayım...Ses çıkmazsa çok susarız:)

Toplam 1717 mesaj
12345678910111213»

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi