Editörler : Pangaea
13 Ocak 2009 16:03

On parmak klavye ve klavye teknikleri

http://forum.memurlar.net/topic.aspx?id=556781


love_clean
Yasaklı
13 Ocak 2009 16:10

Mustafa abinin bilgi ve tecrübelerinin çok faydası olduğunu bizzat biliyorum. 2,5 aydır onun bilgileriyle günden güne ilerleme kaydettim. Teşekkürler..


mustafaboz
Müsteşar Yardımcısı
13 Ocak 2009 18:42

On parmak klavye çalışmasına başlamak veya klavyesini hızlandırmak isteyenler....


mustafaboz
Müsteşar Yardımcısı
16 Ocak 2009 12:57

Onparmak Metodu

Onparmak kısaca, belli yöntem ve tekniklerle klavye ve ekrana bakmadan yazı yazabilme sanatı olarak tanımlanabilir. Onparmak metoduyla yazabilen bir kişi, Latin alfabesi ile yazılmış tüm metinleri, klavye ve ekrana bakmadan rahatlıkla yazabilir. Yazdığı yazının İngilizce, Almanca veya Türkçe olması fark etmez, ayrıca bu dilleri de bilmesi gerekmez.Onparmak yazı yazmak; tıpkı araba kullanmaya benzer. Nasıl ki bir şoför, şoför mahalline oturup arabayı oradan idare ediyor, araba kullandığı esnada el ve ayaklarına bakma ihtiyacı hissetmeksizin yolu takip ediyorsa; onparmak kullanıcısı da ellerini klavye üzerindeki temel harf tuşlarına yerleştirdikten sonra, sadece metne bakarak yazılarını yazar. Şoförün vites atarken eline bakmadığı gibi, yazarken de klavyeye ve ekrana bakma ihtiyacı hissetmez.Onparmak metodunun kendine has yöntem ve teknikleri, onu diğer yazı yazma yöntemlerinden farklı ve üstün kılmaktadır.

İki Üç Parmak mı Yoksa On parmak mı?

Uzun süre bilgisayar kullanan bazı kişiler; ?Ben onparmak bilmiyorum ama; iki-üç parmağımla çok hızlı yazabiliyorum veya rahatlıkla işlerimi halledebiliyorum, bu yüzden onparmak öğrenmeme gerek yok.? diye düşünebilirler.İki veya üç parmağınızla istediğiniz kadar hızlı yazın, orta düzey bir onparmak kullanıcısının hızına hiçbir zaman yetişemezsiniz. Çünkü, siz iki parmağınızla yazmaya çalışırken, onparmak kullanan kişi sizden 8 sayı önde başlamış olacak.Ayrıca, siz iki parmak yazarken, önce yazacağınız metne, sonra ellerinize ve daha sonra da ekrana bakma ihtiyacı hissedeceksiniz.Bu üçlü döngü sürekli devam ederken, gözünüz ve beyniniz gereğinden çok fazla efor sarfedecek. Bu da yazma hızınızı oldukça düşüreceği gibi, dikkatiniz dağıldığı için de hata yapma olasılığınız oldukça fazla olacaktır. Özellikle yabancı dildeki yazıları yazarken, çok daha fazla zorlanacaksınız.Oysa onparmak yazımında, ekrana ve ellere bakma ihtiyacı duyulmadığı için, göz sadece yazıyı takip edecek ve beyniniz siz farkında olmadan çoktan ellerinize yazıyı yazdırmış olacak.Böylece çok daha hızlı, hem de aynı oranda daha az yorularak daha fazla yazı üretebileceksiniz.

Onparmak yazabilmenin belli başlı yararları şunlardır:

· Onparmak yazmaya başladığınızda, zamanla çok hızlı ve en az hata ile yazacaksınız.

· Gözleriniz ve elleriniz daha az yorulacağı için, yazı yazma süreniz çok artacak. Bu da toplam yazı üretiminizi kat kat artıracaktır.

· Yazarken, ellerinize ve ekrana bakmadığınız için, yazdıklarınız hakkında yeni fikirler ve düşünceler geliştirebileceksiniz.

Q KLAVYE İLE ON PARMAK YAZILAMAZ MI?

F klavye ile on parmak yazım teknikleri kullanılarak yazılabilecek en iyi hızda yazı yazmanın ışığında aklımıza şöyle bir soru geliyor: ?Q klavye ile on parmak yazı yazılamaz mı?? Bu soruyu isterseniz kendi klavyemizi ve Q klavyeyi inceleyerek cevaplayalım.

Q klavyede harf dizilimi Türkçe açısından çok olumsuzdur. Zira Türkçede en çok kullanılan sesli harf olan ?A? harfi Q klavye düzeninde sol elin serçe parmağına denk gelmektedir. Sol elin serçe parmağı sürekli olarak q on parmak düzenine göre kullanılırsa elimiz çok çabuk yorulur. Bu isterseniz kendinizde deneyebilirsiniz. Q klavye üzerine sol elinizin serçe parmağı A harfine oturacak şekilde sırasıyla parmaklarınızı oturtun. Daha sonra elinizi hiç kaldırmadan sadece sol elinizin küçük parmağı ve sol el yüzük parmağı ile ?ASA? kelimesini yazmaya çalışın. 5 veya 6. yazımdan sonra parmaklar ve dolayısıyla el bileği ekleminiz yorulmaya başlayacaktır. Ancak aynı kelime F klavyemizde sırasıyla sol elin işaret parmağı ve sağ elimizin işaret parmağı ile yazılacağından hiçbir yorulma belirtisi görülmez.

Sadece a veya diğer sesli harfler için geçerli olmamakla birlikte Q klavye düzeninde tüm harflerin yerleşimi Türk kullanıcısı için bir engel teşkil etmektedir. Bunu Q klavye üzerinde sesli harflerin dağınık yerleşiminden anlayabilirsiniz. Sesli harfler kelimeler içinde çok kullandığımız için önemlidir ve sürekli bu harfleri tuşlarız. Olaya birde sessiz harfler açısından bakalım. Türkçemizde en çok kullanılan sessiz harflerden birisi olan ?K? harfi Q klavye düzeninde sağ elin orta parmağına denk gelmektedir. Ancak F klavyemizde bu harf sağ elin işaret parmağı üzerine denk gelir. Bunun nedeni K harfinin en çok kullandığımız sessiz harflerden birisi olması ve ellerimizin yorulmaması için hızlı ve kolayca vuruş yapabileceğimiz bir noktaya alınmasıdır. Sanırım bu bile F klavyenin farkını ortaya koyuyor, ne dersiniz?

YILLARDIR Q KLAVYE KULLANIYORUM, F KLAVYEYE GEÇMEM ZOR OLMAZ MI?

İnsan alıştığı bir düzenden başka bir düzene geçince kesinlikle bir sendeleme dönemine girer. Bu kaçınılmaz bir durumdur. Ancak yukarıda bahsedilen durumun klavye değiştirmede önemli olmayacağı bir gerçek, çünkü F klavyeye alışmanız sizin en fazla 3 gününüzü alır. Yapacağınız basit ve düzenli egzersizler ile kendinizi geliştirebilirsiniz. Unutmayınız ki, şu anda bu yazıyı yıllarca Q klavye kullanmış ve daha sonrasında F klavyeye geçerek dakikada 500 karakterin üzerinde yazı yazabilen birisi yazıyor.

Sadece F klavyeye geçmeyi isteyin bu size yeter. F Klavye on parmak teknikleri hakkında yardımcı olabilecek programlar ve yazılımlar edinmeye çalışın. Bu yazılımlar sizin klavye düzeninizi sağlamanızda büyük oranda yardımcı olacaktır.

Q klavyeden F?ye geçişte zorlanmazsınız, çünkü F klavye üzerinde klavyeye bakmadan (hatta bilgisayar ekranına bile bakmadan) yazım yapabilirsiniz. Bu sayede hızlı ve daha doğru bir yazı yazma tekniği elde edersiniz. Bunun zaman, para, rahatlık açısından getirilerini bilgisayar ile alakalı bir insansanız tahmin edebilirsiniz.

Kendinizi yormayın, birden F klavye öğrenmeye kalkmayın, öncelikle size bu konuda yardımcı olabilecek yönergeleri izleyin. Daha sonrasında kendinizi rahat hissettiğinizde F klavyeye geçin. Göreceksiniz F klavye ile aslında çok daha hızlı ve doğru yazı yazabileceksiniz. (İnanın şu anda bu yazılarda F klavye üzerinde yazılıyor, bu kadar çok yazıyı Q klavye ile yazdığınızı bir düşünsenize?)


mustafaboz
Müsteşar Yardımcısı
16 Ocak 2009 12:59

OTURMA DÜZENİ VE PARMAKLARIN YERLEŞİMİ

F klavye ile yazı yazarken (yada başka bir klavyede) oturma düzeni çok önemlidir. Sandalyenize mümkün olduğunca dik oturun. Gerekirse sandalyenizi daha rahat olabileceğiniz bir başkasıyla değiştirin. Bilgisayar ekranı ile gözleriniz arasında en az 30 cm?lik bir mesafe olması idealdir. Bu mesafeyi veya biraz üstünü (40-50 cm gibi) korumaya çalışın.

Sol elinizin serçe parmağı klavyenizde A harfine gelecek şekilde (A diyorum çünkü muhtemelen bir Q klavye üzerinde F onparmak çalışacaksınız, bu sizin için bir dezavantaj değil aksine avantajdır) sıralayın. Sağ elinizin başparmağını da J harfi üzerine gelecek şekilde sırasıyla yerleştirin. Detaylı olarak yazmam gerekirse parmaklarınız;

SOL EL

Serçe Parmak: A | F klavyede U

Yüzük Parmak: S | F klavyede İ

Orta Parmak: D | F klavyede E

İşaret Parmağı: F | F klavyede A

SAĞ EL

İşaret Parmağı: J | F klavyede K

Orta Parmak: K | F klavyede M

Yüzük Parmak: L | F klavyede L

Serçe Parmak: Ş | F klavyede Y

Baş Parmaklar: Space (iki parmakta boşluk tuşunun üzerinde olmalıdır.)

şeklinde dizilmelidir. Gördüğünüz gibi parmakların düzeni sadece orta blok için geçerli. Parmaklarınız yazmaya başlamadan önce ve yazarken sürekli bu blok üzerinde olmalıdır. Diğer harflere parmaklarınız geçiş yapacaktır. Örneğin T harfini yazabilmek için sağ elin işaret parmağını bir yana kaydırırsınız. N yazabilmek için sağ el orta parmağınızı bir yukarı kaydırırsınız. Bu şekilde kaydırmalar ile on parmak yazım tekniğine başlayabilirsiniz.

Parmaklarınızın pozisyonu hızlı yazı yazarken çok önemlidir. Bu nedenle parmaklarınızın yerleşimine dikkat etmeniz gerekiyor. Parmaklarınızı doğru harfler üzerine koyduktan sonra, klavye üzerine bırakmayın. Mümkün olabildiğince parmaklarınızın ilk eklemi ile orta eklemi arasında belli bir açıyı koruyun. Parmakların sürekli bu pozisyonda durması ve hareket etmesi ekleminizde mobilizasyon sağlayacağı için yorulma hissetmezsiniz.

Bununla birlikte sorun teşkil eden bir diğer durum ise parmaklarımızı klavye üzerine yerleştirdikten sonra el bilek ekleminin pozisyonudur. El bileğinizi F klavyedeyken zorlamayın. Daha rahat ve hızlı nasıl yazabiliyorsanız o şekilde konumlandırın. İdeal olan biçim el ile kol arasında oluşturulacak düz bir açı ile yazmaktır. Bu konuda kendinizi sıkmayın, rahat ettiğiniz şekli tercih edin. Zaten ileride klavyemizi kullanmaya devam ettikçe kendi pozisyonunuzu ayarlamakta zorluk çekmeyeceksiniz.

Q Klavye On Parmak Yazım Kuralları

Temel fikir aynı parmaklara sürekli olarak aynı harflere basılması böylece harflerin yerlerinin kolay ezberlenmesi ve klavyeye bakmadan yazı yazılmasıdır. Böylece yazan kişi yazarken, elleri klavyeyi kapatsa bile harfleri aramak için üzerine eğilmek zorunda kalmaz. On parmak öğrenmedeki en önemli kurallar klavyeye bakmamak, sürekli aynı harfe aynı parmak ile basmak ve ellerin doğru yerleştirilmesidir.

On Parmak Kullanmanın Yararları

Daha az yorulmak.

Daha hızlı yazmak

Bilgisayar başında daha sağlıklı durmak.

Klavyeye bakma zorunluluğunun ortadan kalkması

Sol Elin Yerleştirilmesi

Sol elin işaret parmağı bu çıkıntılı F harfine gelecek şekilde resimdeki gibi sırasıyla yerleştirilir. Bundan böyle her iki elin de baş parmakları yalnızca Boşluk, space, tuşuna gelecek şekilde yerleştirilir.

Serçe Parmak: Serçe parmak normalde A harfinin üzerine gelir. Ama [1], [Q], [A], [Z] harflerine ve bu harflerin oluşturduğu hattın sol tarafındanki tuşlara basar.

Yüzük Parmağı: Normalde S harfinin üzerinde hazır durur ama [2], [W], [S], [X] Harflerine de basar.

Orta Parmak: Normalde D harfinin üzerinde hazır durur ama [3], [E], [D], [C] harflerine de basar.

[b]İşaret Parmağı: Normalde Çıkıntılı F harfinin üzerinde hazır bulunur ancak [4], [R], [F], [V] Hattı ile birlikte [5], [T], [G], hattındaki harf ve rakamlara da gerektiğinde basar.

Baş Parmak: Yalnızca Boşluk Tuşu (Space Bar) ' na basacak şekilde yerleştirilir.

Sağ Elin Yerleştirilmesi

Sağ elin işaret parmağı, resimdeki gibi çıkıntılı J harfinden başlamak üzere sıra ile yerleştirilir. Bundan böyle her iki elin de baş parmakları yalnızca Boşluk, space, tuşuna gelecek şekilde yerleştirilir. Kılavyeye, artık sag el hep bu şekilde yerleştirilir.

Baş Parmak: Yalnızca Boşluk Tuşu (Space Bar) ' na basacak şekilde yerleştirilir.

İşaret Parmağı: Normalde Çıkıntılı J harfinin üzerinde hazır bulunur ancak [7], [u], [J], [M] Hattı ile birlikte [6], [Y], [H], [N]

Orta Parmak: Normalde K harfinin üzerinde hazır durur ama [8], [i], [K], [Ö] harflerine de basar.

hattındaki harf ve rakamlara da gerektiğinde basar. Yüzük Parmağı: Normalde L harfinin üzerinde hazır durur ama [9], [O], [L], [Ç] Harflerine de basar.

Serçe Parmak: Serçe parmak normalde Ş harfinin üzerine gelir. Ama [ğ], [ü], [Ş],[i][p] [.] tuşlarına ve bu tuşların oluşturduğu hattın sağ tarafındanki Harf Tuşları Grubuna basar.

BİLGİSAYARDA OTURUŞ ŞEKLİMİZ NASIL OLMALI?

1. Gövde dik olmalıdır. Fazla ileri veya geriye yaslanmamalıdır.

2. Kollar gövdeye paralel şekilde inmelidir.

3. Ayak tabanları yere basmalı ayağın biri diğerine göre hafif önde olmalıdır.

4. Eller küçük bir top tutuyormuş gibi klavyenin üstüne koyulmalıdır ve kesinlikle klavye veya masaya yaslanmamalıdır.

5. Eller yorulunca iki yana salınarak dinlendirilmelidir.

OTURUŞ VE DURUŞU AYARLAMA

Oturuş Şekli

1 Sandalyeye otururken sırtınız dik, vücudunuzun yukarı kısmı hafifçe öne doğru eğimli olmalıdır.

2 Klavyenin biraz sağında kalacak şekilde oturunuz.

3 Yazılacak yazı sağ tarafınızda ve satırları size düz gelecek şekilde masanın üzerinde ve yan olsun.

4 Gözler yazılacak yazıda ve baş hafif sağa dönük olsun.

Kolların Duruşu

1 Dirsekleriniz vücudunuza yakın olsun.

2 Dirsekleriniz gövdenizin tam yanında; ne çok arkada ne de çok önde olsun.

3 Uygun uzaklıkta oturursanız dirsekleriniz omzunuzdan inen dikey hattın hizasında olur.

Ellerin Duruşu

1 Ellerinizi klavyenin alt kısmına ya da masaya dokunmayacak şekilde havada tutunuz.

Parmakların Duruşu

1Parmaklarınızı yuvarlak bir cisim tutar gibi kıvrık tutunuz.

2 Tuşlara parmak uçlarınızın çok az değdiğini hissediniz

3 Parmaklarınızı tuşlar üzerinde serbestçe tutunuz

Ayakların Duruşu

1 Ayaklarınızın her ikisi de yerde hafif ileri doğru ve biri diğerinden yarım ayak ileride olsun.

Daha fazlası için

http://forum.memurlar.net/topic.aspx?id=556781


mustafaboz
Müsteşar Yardımcısı
19 Ocak 2009 10:59

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2008-2009 öğretim yılı için hazırlanan on parmak hazırlanmak için yapılan modüler eğitim paketine göre proğramdan sizlere bir metin;

Bu metin 161 kelime 1300 vuruştan oluşmaktadır..

İyi çalışmalar

http://forum.memurlar.net/topic.aspx?id=556781&page=22


osiriseos
Aday Memur
19 Ocak 2009 11:04

mustafa harika bilgiler bunlar ,çok teşekkürler....


mehmet_2026
Müsteşar Yardımcısı
19 Ocak 2009 11:31

10 parmak proğramı var mı bildiğiniz

rapidtyping diye bi paroğram indirdim ama tam sürüm mü bilmiyorum

başka varmı bildiğiniz daha iyi proğramlar


mustafaboz
Müsteşar Yardımcısı
19 Ocak 2009 11:35

mehmet_2026

ekran yardımıyla yapılan çalışmalar fayda getirmeyecektir.

ON PARMAK PROĞRAMLARI

SİTE ARACILIĞIYLA YAPILAN ÇALIŞMALAR

JAVA DESTEKLİ SİTELER

bunlar kişiyi oyun oynama zevkine bulaştırırken kişide ekrana bakma alışkanlığı kazandırır. Parmaklarınızı geliştirmezsiniz sadece oyunda kademe kaydedersiniz. Bence doğal yönleriyle öğrenmelisiniz. .... iyi çalışmalar


osiriseos
Aday Memur
19 Ocak 2009 11:36

mehmet ben logo yazılımın türkçe bir programını indirmistim biaralar...güzeldi faydasını gördüm...bi dene istersen...


mustafaboz
Müsteşar Yardımcısı
19 Ocak 2009 11:41

On parmak kişinin:

Yazıyı gözüyle görmesiyle

Beyniyle algılamasıyla ve parmaklarıyla yönetmesiyle olur.

ekrana bağlı olarak çalışılan bütün yöntemler on parmak için geçici bir çözümdür....

http://forum.memurlar.net/topic.aspx?id=556781


mustafaboz
Müsteşar Yardımcısı
19 Ocak 2009 11:43

eğer ki illa da istiyorsanız buyrun

http://uploaded.to/?id=2joyu9


mustafaboz
Müsteşar Yardımcısı
19 Ocak 2009 18:09

http://forum.memurlar.net/topic.aspx?id=556781&page=22


sm85
Şef
19 Ocak 2009 18:24

10 parmak f biliyorum ancak sayılarda ve büyük yazma gibi shift kullanımını çok geliştiremedim şimdilik idare ediyorum ama kesinlikle çok hızlı yazarım herkese tavsiye ederim...


mustafaboz
Müsteşar Yardımcısı
26 Ocak 2009 13:04

gncl


mustafaboz
Müsteşar Yardımcısı
10 Şubat 2009 13:21

g

n

c

l


iibf1976
Kapalı
10 Şubat 2009 14:03

MÜMKĞN DEĞİL OLMUYOR O SERÇE PARMAK VARYA BEN ONU O HARFİN ÜZERRİNE DAHİ KOYAMIYORUM 8 YADA 6 PARMAK DA İŞE YARAYA BİLİRMİ


ozziiy_canoo
Şube Müdürü
10 Şubat 2009 14:35

mustafaboz

abi ben bakmadan yazabiliyorum ama yaklaşık 2 ay oldu hala dakikada 20 kelimeyi geçemedim bir türlü hızlanamıyorum napmam gerekiyo bilgilendirirsen sevinirim


iibf1976
Kapalı
10 Şubat 2009 14:52

EVET BENİM DE AYNI İLERLEMİYOR BİR SÜRE SONUNDA BİYER DE KALIYO KADEME KADEME BİR ARTIŞ YOK


mustafaboz
Müsteşar Yardımcısı
10 Şubat 2009 15:47

ozziiy_canoo ve iibf1976

on parmak klavye öğrenmeye niyet etmiş birileri olarak sadece sizin parmaklar üzerine değil beyin üzerine çalışmalar yapmanız gerekir.

Beyin olarak ne demek.. Kişinin tepki ve sinirsel tepkileri vardır. Bunlar davranışlara ve işleyişe geçildiğinde içgüdüsel olarak sizi yönlendirir.

Örneğin bir yazı yazmaya başladınız yazı yazarken bir bakıyorsunuz bir hayal içine dalmışsınız bir bakıyorsunuz yazıdaki yerinizi kaybetmişsiniz veya yazı içinde kendinizi hızlandırma için sadece korku içinde kalıyorsunuz...

Yazı yazarken korkuları ve iç güdüsel davranışları dikkat kelimesinin anlamı kadar yoğunlaştırın.... Yazı yazarken parmaklarınızdan korkmayın bırakın onları rahatlasınlar. Sıkmayın....

http://forum.memurlar.net/topic.aspx?id=556781


Ultragobeller
Yasaklı
10 Şubat 2009 16:02

katip alımları ne zaman mustafa hocam bilgi var mı bu konuda

Toplam 57 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi