Editörler : E.Kayı Han


Yasaklı
01 Haziran 2009 13:35

Birileri Bana TSK'nın İstihkam Bölükleri Ne İşe Yarar, Açıklayabilir Mi?

TSK'NIN DEDİĞİ OLUYOR

MAYIN TEMİZLİĞİNİN NATO FİRMASI NAMSA'YA VERİLMESİ GÜNDEMDE.

01.06.2009 12:48

AK Parti, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi yasa tasarısına, Genelkurmay Başkanlığının ''işin NAMSA üzerinden yapılması'' önerisinin konulması üzerinde çalışıyor.

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, gazetecilerin tasarıyla ilgili sorularına, görüşmelere yarın TBMM Genel Kurulunda devam edileceğini belirterek, ''Düzenlemenin askıya alınması ya da görüşmelerinin ertelenmesi söz konusu değil'' dedi.

Tasarı ilişkin muhalefet partilerin temsilcileriyle yaptıkları görüşmeler hakkında bilgi veren Bozdağ, tasarının bu hafta Genel Kurulda görüşülmesi konusunda kendileriyle mutabakatları olduğunu, tasarının ''ihale işlemleri''ni düzenleyen 2. maddenin tekriri müzakeresi konusunda Hükümet adına Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün talebinin TBMM Başkanlığına iletildiğini hatırlattı.

Bozdağ, ''Biz muhalefet parti temsilcileriyle bir araya gelerek, ön görüşme yaptık. Tasarının 2. maddesi üzerinde onların önerilerini aldık, biz de kendi kanaatimizi onlara ilettik. Daha sonra, herkes konuşulanları kendi parti gruplarıyla görüşmek üzere ayrıldı. Muhtemelen yarın tekrar bu konu, Meclis gündemine gelecek'' diye konuştu.

Kendilerinin ne önerdiği sorusuna karşılık Bozdağ, şunları söyledi:

''Biz şöyle bir öneride bulunduk; Burada iki ayrı formül var; birisi hizmet alımı suretiyle mayınların temizlenmesi, diğeri ise arazinin kullanımı karşılığında mayınların temizlenmesi...Yasa tasarısında hizmet alımının konulmuş olması, öncelikle mayınların parası ödenmek ve hizmet satın alınmak suretiyle yapılmasını zorunlu kılıyor. Şimdi bir ara formül üzerinde duruyoruz. Biliyorsunuz, Genelkurmay'ın 'bu işin NAMSA üzerinden yapılması'' şeklinde bir açıklaması oldu. Bunu formüle edip, bu düzenlemenin, kullanım karşılığı temizlemeden önce gelmek üzere konulması değerlendiriliyor. Bunu, Genelkurmay mı Milli Savunma Bakanlığı mı yapar, bunu bir formül olarak geliştirip araya koyalım. Eğer hizmet satın almak suretiyle bunun temizletilmesi mümkün olmadığı takdirde, o zaman bu ikinci aşama uygulanır. Yani, Genelkurmayın talepleri ve Milli Savunma Bakanlığının çalışmaları çerçevesinde bir formülasyon geliştirip; onun uygulanmasını temin edelim. Bu uygulanmadığı takdirde, diğer 3. formül uygulansın. Bizim önerimiz bu yöndedir. Ama bu nasıl bir formül olacak, bunu hukukçular, Milli Savunma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığının bürokratları, bu konuda bir çalışma yaparak hukuki altyapısını oluşturacaklardır. Şu anda bununla ilgili çalışma devam ediyor, yarın tekrar müzakere edilecek.''

Bozdağ, çalışmaların belli bir noktaya geldiğini, muhalefet temsilcileriyle ne zaman görüşeceklerinin henüz belli olmadığını bildirdi.

///////////////////

Şimdi benim anlayamadığım bir husus var.

Kendi sınırlarımız içinde ki mayınları kendimiz temizleyemiyorsak , TSK içinde ki istihkam bölükleri ne işe yarar ?

01 Haziran 2009 13:43

bence bundan sonra ülkemiz de mayın temizleyecek uzmanlar yetiştirilsin. ve hakikaten neden öenmli konularda hep başkalarından yardım bekliyoruz.

terörden bunca yıl zarar görmüş bir ülke neden bu konuda bir çalışma yapıp eğitimli insan yetiştirmez.

aklım karışıyor bazen.


mehmetbey3458
Müsteşar Yardımcısı
01 Haziran 2009 13:49

ben genelkurmaydan resmi bir açıklama duymadan,

"TSK olarak mayınları biz temizleyemeyiz "şeklindeki iddialara itibar etmeyeceğim.


John Steinbeck
Kapalı
01 Haziran 2009 13:50

"NATO temizlesin" ifadesi "Biz temizleyemeyiz" şeklinde bir anlam vermiyor mu size?


mehmetbey3458
Müsteşar Yardımcısı
01 Haziran 2009 13:53

o zaman genelkurmayın "nato temizlesin" şeklindeki bir resmi açıklaması varsa,link görelim???


John Steinbeck
Kapalı
01 Haziran 2009 13:55

Bu açıklamayı birkaç hafta önce haftalık basın açıklamasında yapmıştı bir General.

Araştırıp bulmam lazım.


John Steinbeck
Kapalı
01 Haziran 2009 13:56

Kaynak:

http://www.kanal1.com.tr/haber,Genelkurmay-Mayinlari-NATO-temizlesin,72839CF41D0144968B062D3CCB45DA50.html

Google'da anahtar kelimeler: genelkurmay: nato temizlesin mayın

Onlarca kaynak çıkıyor.


denizyildizi22
Kapalı
01 Haziran 2009 14:01

Ben hala inanamıyorum Türkiye'de mayın temizleyebilecek uzman grubun yetişmiş olmamasına.Ama açıklamalar da gösteriyor ki yok.Aklıma bir soru takılıyor bu noktada?Acaba uzman da ekipmanı alacak kaynak da var da bu işi kendimizin yapmama sebebimiz mi var?

01 Haziran 2009 14:01

mayınlı toprakları israile----sen temizle 44 yılda suriye sınırından işini herşekilde gör demek mi daha akıllıca yoksa nato--namsa temizlesin çeksin gitsin demek mi daha akıllıca.

aslında en akıllıca yöntem bizim ülkemizde ki zeki aklı selim zeka pırıltıları saçan askerden nasıl yırtarım diyenleri bu yöne kaydırmak daha iyi olur. onlarda askerlik yaparken bir şekilde askerlik bittikten sonra da vatana hizmete devam etmiş olurlar.


1881-.....
Yasaklı
01 Haziran 2009 14:03

Terörle bunca yıl mücadele eden bir teşkilatın yeri yurdu belli olan mayınları temizyememesi gerçekten çok şaşırtıcı bir durum !!!

İnsanın aklına üst düzey generaller ile NAMSA arasında bir bağ mı var diye ister istemez kuşku doğduruyor


mehmetbey3458
Müsteşar Yardımcısı
01 Haziran 2009 14:08

GENELKURMAYIN AÇIKLAMASI ŞU:

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) sahip olduğu mayın temizleme yeteneğinin muharebe alanında askeri ihtiyaçlara cevap verecek şekilde temizleme veya geçit açmaya imkan verecek yeterlilikte olduğunu anlatan Tuğgeneral Gürak, ''Bu büyüklükteki mayınlı bir alanın temizlenebilmesi için mevcut teçhizattan tamamen farklı. Halen TSK'da mevcudu bulunmayan, modern mayın temizleme teçhizatına ve özel eğitilmiş uzman personele ihtiyaç vardır'' dedi.

Tuğgeneral Gürak, TSK tarafından modern mekanik mayın temizleme teçhizatı temini ile mayın temizleme çalışmaları kapsamında tedarik edilmesi planlanan teçhizatla ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığı'nda yapılan çalışma neticesinde söz konusu teçhizatın tedarik sürecinin uzun zaman alacağı ve maliyetlerdeki olası artışlar nedeniyle ekonomik kayıpların olabileceğinin değerlendirildiğini kaydetti.

BEN BU AÇIKLAMADA,

"BİZ BU MAYINLARI TEMİZLEYEMEYİZ" İFADESİNİ GÖREMEDİM.

TEÇHİZAT EKSİĞİ VE EKONOMİK OLMAYIŞINDAN BAHİSLE,BİR ÖNERİDE BULUNULMUŞ.

KARAR MERCİİ OLAN HÜKÜMETTİR.

TEÇHİZATI SATIN ALIR VE EKONOMİK KAYIPLARI GÖEZE ALIR DÖNER GENELKURMAYA,

BUYURUN TEMİZLEYİN DER.

OLAY BUDUR.


1881-.....
Yasaklı
01 Haziran 2009 14:10

Geçenlerde 80 li yaşlarda emekli bir istihkam subayı açıkca sınırda ki mayınların yerleri belli ve haritaya işlendi , bana bir tabur asker verin bu yaşta hepsini temizlerim demişti.

Ayrıca yeri yurdu belli olan mayınlar mı yoksa nerede olduğu belirsiz olan mayınları temizlemek mi daha zor sizce ?

01 Haziran 2009 14:13

off 1881 sen nasıl bir insansın ya. mayınların bazı toprak hareketleriyle tehlikeli şekilde yer değiştirdiğini de hiç duymamışsındır sen.


mehmetbey3458
Müsteşar Yardımcısı
01 Haziran 2009 14:19

1881

80 Lİ YAŞLARDAKİ EMEKLİ BİR ESKİ BİNBAŞIYA SORUN,

DER Kİ,

VARİN 1 TABUR ASKER,GİDİP KANDİLİ TEMİZLEYEYİM:)))

DEMEZSE AHA DA BEN BURADAYIM:)))


şivaa
Müsteşar Yardımcısı
01 Haziran 2009 14:19

Birileri Bana TSK'nın İstihkam Bölükleri Ne İşe Yarar, Açıklayabilir Mi?..........

birileri de bana bu yetkiyi vermesi gerekenler neden toprak kiralama karşılığında " one minute " dediklerine vermeyi düşündüklerini açıklayabilirmi acaba...

yine kamuoyu ordu yapsın dedidiği halde bu karar alınamaz bu işi orduya tüm ekip ve maddiyat sağlanarak verilmez ve ordunun cevabı beklenmez..

ya da eğitimli personel yoksa eğer bunun çaresine bakılmaz...

ya da ona buna toprak kiralamak yerine hiç olmadı natoya temizletilemez

01 Haziran 2009 14:43

mehmetbey3458

konudan cok uzaksınız takip etmediginiz belli...

asker ben temizleyemem dedi..hem videosu hemde sözlerin yazılı hali aşagıda...

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Türkiye-Suriye sınırının mayınlardan temizlenmesi ile ilgili olarak, ''Mayın temizliğinin, bedeli ödenmek kaydıyla hizmet alımı yöntemiyle yapılması ve bu kapsamda uluslararası deneyime sahip NATO İkmal ve Bakım Teşkilatı (NAMSA)'nın öncelikli olarak dikkate alınmasının uygun bir hareket tarzı olarak düşünüldüğünü'' ve bu görüşlerin, zamanında ilgili mercilere gönderildiğini bildirdi.

Tuğgeneral Gürak, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gazetecilerin Türkiye-Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesine ilişkin soruları üzerine Tuğgeneral Gürak, Suriye sınırında mayın temizliği yapılması düşünülen alanın, yaklaşık olarak 510 kilometre uzunluğunda, ortalama 350 metre derinliğinde ve alan olarak 178 milyon 500 bin metrekare olduğunu ifade etti.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) sahip olduğu mayın temizleme yeteneğinin muharebe alanında askeri ihtiyaçlara cevap verecek şekilde temizleme veya geçit açmaya imkan verecek yeterlilikte olduğunu anlatan Tuğgeneral Gürak

''Bu büyüklükteki mayınlı bir alanın temizlenebilmesi için mevcut teçhizattan tamamen farklı. Halen TSK'da mevcudu bulunmayan, modern mayın temizleme teçhizatına ve özel eğitilmiş uzman personele ihtiyaç vardır'' dedi."

http://videonuz.ensonhaber.com/22156_Haber-ve-Televizyon_Mayin-Tartismasi-Asker-Nato-Temizlesin__1.htm

özet: tsk bu buyuklukte mayınlı araziyi temizleyebilecek ne teçhizatı var ne de uzman personeli...

biz sadece şavaş sırasında askerin gecebilecegi yolu temizlyebiliriz..

01 Haziran 2009 15:01

milli savunma bakanlıgı türk sılahlı kuvvetlerine fon veriyor mayınlı araziyi temizleyin diye tsk bunu kendi yapamayacagını anlayarak para iade ediyor ve ve savunma bakanlıgına verdigi raporda bunu YAP_İŞLET modeli ile özel sektöre verirmesini öneriyor..

bu namsa dediginiz şeyde gelip buraya nato askeri mayını temizlemeyecek namsa sizin bi ürün aldıgınızda altındaki tse bodrolu varya aynen bu..namsa dunyada mayın temzileme şirketlerine yeterlilık belgesi veriyor ve bu şirketi kendi arşivine kayıt ediyor bir ülke mayın temizleme ihtiyacı için kendine geldiginde bu özel şirketlerin arasında kendi İHALE acıyor..burda kotu yanı namsa kendisi ihale acıyor sen türkiye olrak ihaleye karışamıyorsun ve ihaleyi kazanan firmayada bu işi yaptır yada yaptırma parasını ödemek zorundasın türkiyede devletin yaptıgı ihaleler gibi DANIŞTAY incelemesi yapılamıyor...

ve namsa arşivindeki şirketlerin cogunlugu İSRAİL FİRMASI..


kafes.
Daire Başkanı
01 Haziran 2009 15:14

arkadaşlar merak ediyorum tsk kendi koyduğu mayını temizliyemiyorsa acaba yarın bir savaşa girersek ne olacak aaskerin hali tüm gelişmiş ordular bu işi yaparken neden kendi ordumuz bunu yapamıyor üstelik kendisinin koyduğu mayını yağmut ve hava şartlarındanm mayının yerdeğiştirmesine gelince ben katılmıyorum çünkü bende bu mahsedilen sınırdayım ve o dediğiniz arazi evimizin 50 mt yakınında

tekrar diyorum neden tsk bu işi yapamıyor benim ister istemez aklıma bazı darbecilere bu soruyu sormayı istiyorum

neden? yapamıyorsunuz yoksa çokmu meşguldünüz


mehmetbey3458
Müsteşar Yardımcısı
01 Haziran 2009 15:24

teşkilat;

esasen senin benim dediklerimi iyi okumadığın belli.

kopyalayıp yeniden dikkatine sunuyorum.

1 Haziran 2009 14:08 Düzenle Sil

GENELKURMAYIN AÇIKLAMASI ŞU:

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) sahip olduğu mayın temizleme yeteneğinin muharebe alanında askeri ihtiyaçlara cevap verecek şekilde temizleme veya geçit açmaya imkan verecek yeterlilikte olduğunu anlatan Tuğgeneral Gürak, ''Bu büyüklükteki mayınlı bir alanın temizlenebilmesi için mevcut teçhizattan tamamen farklı. Halen TSK'da mevcudu bulunmayan, modern mayın temizleme teçhizatına ve özel eğitilmiş uzman personele ihtiyaç vardır'' dedi.

Tuğgeneral Gürak, TSK tarafından modern mekanik mayın temizleme teçhizatı temini ile mayın temizleme çalışmaları kapsamında tedarik edilmesi planlanan teçhizatla ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığı'nda yapılan çalışma neticesinde söz konusu teçhizatın tedarik sürecinin uzun zaman alacağı ve maliyetlerdeki olası artışlar nedeniyle ekonomik kayıpların olabileceğinin değerlendirildiğini kaydetti.

BEN BU AÇIKLAMADA,

"BİZ BU MAYINLARI TEMİZLEYEMEYİZ" İFADESİNİ GÖREMEDİM.

TEÇHİZAT EKSİĞİ VE EKONOMİK OLMAYIŞINDAN BAHİSLE,BİR ÖNERİDE BULUNULMUŞ.

KARAR MERCİİ OLAN HÜKÜMETTİR.

TEÇHİZATI SATIN ALIR VE EKONOMİK KAYIPLARI GÖEZE ALIR DÖNER GENELKURMAYA,

BUYURUN TEMİZLEYİN DER.

OLAY BUDUR.

mehmetbey3458


sür be realist
Kapalı
01 Haziran 2009 15:27

mehmetbey anlamdıgınız şey şu bu mayınları imha edecek yeterli sayıda uzman personel yok cihaz almakla bu işler olmuyor


mehmetbey3458
Müsteşar Yardımcısı
01 Haziran 2009 15:31

senin de anlamadığın şey şu;

bu araziler yıllarca orada duruyor.1 yıl daha durur ve bu sürede uzman personel de yetişir,gerekli taçhizat ta alınır.1-2 yıl daha sabredilirse kıyamet kopmaz.

Toplam 36 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi