Editörler : Pangaea
15 Haziran 2009 15:19

sistematık duyarsızlastırma esık farkı ne bea

bılen vardır sanırım


heeyty
Memur
15 Haziran 2009 22:01

sistematik duyarsızlaştrmada korku fobi vb..durumlara karşı korku vermeyen durumlar verilerek korkunun yok edilmesi örneğin köpek korkusu olan bi çocuğa köpekli bi çizgi film seyrettirilir sevdiği insanların köpeklerle olan fotoğrafları gösterilir aşama aşama korku bu şekilde ortadan kaldırılır.eşikte ise istenmeyen davranışlar istenen davranşlara dönüştürülür mesela ıspanak sevmeyen bi çocuğa ıspanak çocuğun yediği diğer yiyeceklerin arasına azar azar konularak ıspanak sevmeme sevmeye dönüştürülür yani ilkinde ortadan kaldırma ikincisinde istenmeyeni istenen dönüştürme var.


sinanvural
Aday Memur
15 Haziran 2009 23:33

1- sistematik duyarsızlaştırma bir "korku" ortadan lkaldırma tekniğidir.

ÖRNEK/2007 KPSS

Köpeklerden korkan bir çocuğa, bu korkusunu yenmesi için,önce köpek resimleri, daha sonra oyuncak köpekler gösterilmiştir. Bunların ardından, çocuğun canlı bir köpeği önce uzaktan, daha sonra yakınlaşarak izlemesi sağlanmıştır. Son aşamada ise çocuk köpeğe dokunarak onu sevmiştir. Bu uygulamada aşağıdaki tekniklerden hangisi kullanılmıştır?

A) Aralıklı pekiştirme B) Kaçınma koşullaması

C) Sistematik duyarsızlaştırma D) Bilişsel terapi

E) Model alma

2- Eşik ise bir alışkanlığın değiştirilmesi için guthrie'nin önerdiği yoldur. uyarıcıyı belli belirsiz verir, zamanla artırırsın. aynı uyarıcıyı artırırısın.

ÖRNEK/ uzman kariyer t.g.d.1

Evde çiçek bulundurulmasından hiç hoşlanmayan Naim Bey?in eşi Sevgi Hanım, önce salonun uzak bir köşesine küçük bir süs çiçeği yerleştirmiştir. Sevgi Hanım, diğer haftalar geldiğinde de salonun ve evin diğer yerlerine Naim Bey?in tepkisini çekmeye neden olmayacak büyüklükte birkaç saksı daha yerleştirmeyi başarmıştır.

Sevgi Hanım?ın evini çiçeklerle donatma çabası aşağıdaki yöntemlerden hangisine uygun bir davranış sayılabilir?

A) Eşik yöntem

B) Karşıt koşullanma

C) Koşullu tepki

D) Ayırt etme eğitimi

E) Kademeli yaklaşma

umarım yardımcı olmuşumdur, bu kadar copy/paste'den sonra


sosyalcieliff06
Şube Müdürü
16 Haziran 2009 09:41

peki eşik yöntemi ile kademeli yaklaşmanın farkı ne pekiştireç mi?


kareem_math
Genel Müdür
16 Haziran 2009 12:03

kademeli yaklaştırma "edimsel koşullanma"ya ait bir kavramdır ve istenen (ve daha önceden bireyin göstermediği) bir davranışı kazandırmak için kullanılır. turnike atmayı öğretmek için birey önce topu sektirmek, sonra topu sektirerek koşmak, topla beraber zıplamak, potaya atış yapmak...vs adımlar halinde öğretilir ve her bir adımda pekiştireç verilir(zincirleme).

sistematik duyarsızlaştırmada bir korkuyu ya da fobiyi yok etmek söz konusudur. (soru kökünde "korku, fobi" gibi kelimeler yoksa zaten sistematik duyarsızlaştırma seçeneğini eleyiniz.)

eşik yöntemini arakadaşlar gayet güzel açıklamışlar. (istenmeyen bir alışkanlığı yok ederek, yerine istenen bir davranışı koymak için kullanılır)


Tuba_1985
Kapalı
16 Haziran 2009 13:08

sistematik duyarsızlaşma için her davranışın sonunda pekiştireç verilir fakat eşikte aynı durum söz konusu değildir..


üskühat
Aday Memur
14 Eylül 2019 22:55

.

Toplam 6 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi