Editörler : Lanet


Kapalı
25 Temmuz 2009 17:03

Edebiyatın bir kaybı daha ...Nezihe Araz vefat etti.

Türkiye Gazeteciler Cemiyetinden (TGC) yapılan açıklamada, TGC üyesi, Basın Şeref Kartı ve 2003 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi Nezihe Araz'ın bugün İstanbul'da vefat ettiği bildirildi.

Evet bilmeyenler için Nezihe Araz ;

Haberler Anında Cebinizde Hürriyet Mobil

Haberler Anında Bilgisayarınızda Haber Alarmı

Haber Kaçırmaya Son Hürriyet Mind

Sitene Haber Ekle Kazan Bumerang

Gazeteci - Yazar Nezihe Araz; 1922 yılında Konya'da doğdu. Ankara eski milletvekili Rıfat Araz'ın kızı. Ankara Kız Lisesi'ni (1941) , Ankara Üniversitesi Felsefe Bölümü'nü bitirdi (1946) .

Resimli Hayat dergisinde gazeteciliğe başladı (1950) . Babıali'nin çeşitli gazetelerinde fıkra yazarlığı yaptı. Röportajları ve araştırmaları yayınlandı. Yunus Emre'nin ve Mevlana'nın hayatını "Dertli Dolap" ve "Aşk Peygamberi" adlı kitaplarda anlattı. Muhammed'in ve Fatih Sultan Mehmet'in hayatını anlatan biyografileri yayınlandı. Şiirlerini "Benim Dünyam" adlı bir kitapta toplayan Nezihe Araz'ın "Anadolu Evliyaları" adlı kitabı ilgi ile karşılandı. Meydan-Larousse, Larousse-Gençlik ve Kaynak Kitaplar Yayınevi'nin hazırladığı Türkiye Ansiklopedisi'yle diğer yayınların yapımcı veya yayıncılığını yaptı.

Anadolu halk törelerini, özellikle kadın giyim ve süs eşyasının özelliklerini ve bunlara ilişkin anekdotları derledi. Anadolu kadınları baş süslemelerinden bir koleksiyon oluşturdu. Orta Anadolu Yörükleri arasında yaptığı araştırmaları "Kırk Pencereli Konak" adıyla yayınladı.

Nezihe Araz, Kent Oyuncuları tarafından sergilenen "Hayattan Yapraklar" adlı televizyon dizisini ve yine Kent Oyuncuları'nın sergilediği, "Akıllı Tavşan ve Güçlü Aslan", "Sihirli Fındıklar" adlı müzikli çocuk oyunlarını yazdı. Araz'ın Devlet Tiyatroları edebi kurullarınca repertuara alınan ve çeşitli tarihlerde oynanan oyunları şunlardır: "Bozkır Güzellemesi", "Öyle Bir Nevcivan", "Alacakaranlık", "İmparatorun İki Oğlu", "Afife Jale", "Cahide", "Ballar Balını Buldum. " Ayrıca 1984'ten sonra televizyonda "Hanımlar Sizin İçin" adlı, kadınlara yönelik kuşak programları çeşitli aralıklarla yayınlanmaktadır. "O Kadın", "Ekmek Kavgası", "İhtiras Fırtınası", "Afife Jale" ve "Hanım" adlı senaryoları film olmuştur.


Voltran-81
Kapalı
25 Temmuz 2009 17:04

Allahtan rahmet diliyorum kendisine .


dilŞAD2
Kapalı
25 Temmuz 2009 17:12

Allah mekanını cennet eylesin


KEMYAB-25
Kapalı
25 Temmuz 2009 17:22

çok değerli kayıpların geç farkına varıyoruz ne yazıkki..

yüce allahtan rahmet diliyoruz..


TaHTeReValli
Daire Başkanı
25 Temmuz 2009 20:47

Saygıdeğer insan ..

huzurla yat.yakınlarına başsağlığı diliyorum.


serpili450
Kapalı
25 Temmuz 2009 21:33

Allah rahmet eylesin...


sinirlendim
Aday Memur
25 Temmuz 2009 22:16

Allah mekanını cennet eylesin

Toplam 6 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi