Editörler : Lanet
09 Aralık 2009 12:02

Felsefe Terapisi ( Prozac mı Platon mu?)

...


pepino
Kapalı
09 Aralık 2009 12:28

Hımm.. Çok farklı sayılmaz aslında.Her ikisinin yan etkisindede intihar eğilimi var.Her ikisinde de dibe vurmak zorundasın.Ya Vurduğun yerden güç alıp yüzünü gün ışığına çıkartırsın yada vurduğun yere yapışıp kalırsın

:) Felsefede prozacda alkol etkisi yapıyor bünyede.Sersemleyip hiçlik duygusu ile yüzleşiyor insan.


zerdali...
Genel Müdür
09 Aralık 2009 12:31

prozac rahatlamayı vadedebilir, fakat platon'un itimat telkin edip rahatlatacağını hiç sanmıyorum.

felsefe, yaraya çomak sokar.


pepino
Kapalı
09 Aralık 2009 12:47

Prozac kullanmamışsınız demekki...

Yada felesefe sizde bende yarattığından çok daha farklı bir etki bırakıyor.

Sanırım.Şuydu başlıkta söylemeye çalıştığınız.Prozac içsel sızıları uyuşturarak üstünü örterken platon yarayı eşeleyerek daha fazla sızlamanıza neden olur.

Ama işte bende her ikiside aynı etkiyi yaratıyor.Ve 3. bir şık olarak ne prozac nede platon diyorum.Votka iyidir :))


zerdali...
Genel Müdür
09 Aralık 2009 13:15

prozac'ın yaranın üstünü örttüğü şeklindeki tespitiniz doğru. fakat platonla ilgili önermenizi biraz eşelemek gerek sanırım.

1. platon'da temsilini bulan felsefe, rahatlamayı vadetmez ama sızıyı artırma gibi bir gayesi de yoktur.

2. hakiki felsefe de tıpkı sanat, edebiyat gibi size orijinal bir vizyon sunar. bu orijinal vizyon sizi alıp sıradanın dışına atar. zaten bu orijinal vizyon sizi alıp sıradanın dışına atamadığı taktirde beş para etmez.

3. bu sızı demek değildir. fakat şu da vardır. kategori adına dair itirazlardan hareketle şöyle de diyebiliriz: kişi düşündüğü hayatı yaşar. tutunamayan kavramına bakışınız muğlak yahut negatifse burayı kara bir ütopya adası olarak düşünebilirsiniz. bir karşı ütopya.. fakat tutunamayan olarak nitelenen insanla, misal selim ışık'la raskolnikov arasında, misal torlak kemal arasında, misal ölü doğmamış olduğu halde ölü yaşayan bütün gerçek-destansı-romansı karakterler arasında bir bağ kurdunuzsa ve dahi aydın-entellektüel birikimin neden hep marjinal kaldığını sorguladınızsa misal oğuz atay 'ey okur!' derken kimi kastetti, bildinizse burası gerçek bir atölyeye doğru evrilecek demektir.

EVET.

felsefe yaraları deşer. çünkü felsefece yaralar kabuk bağlamaz. o irin, o sorular, o dibe ittiğimiz herşey biz istesek de istemesek de akacaktır.

akşam kafasını yastığa vurup yattığımızda bütün bunları göremiyor da olabiliriz. fakat vicdanı sürekli rahatsız birileri görüyordur. dünya böyle dönüyor ne yazık ki...

kalabalıklar prozac'ı tercih eder.


gamze9
Kapalı
09 Aralık 2009 14:28

olmak yada olmamak,bütün mesele bu işte:)

karar verebilirsen.....


selenay17
Şef
10 Aralık 2009 23:22

Galiba bir Irwıng Yalom romanında bahsediliyordu. Hastanın biliş düzeyiniz artmasından mütevellid tedavi ilerliyordu diye berbat bir özet yazıp sizi romandan soğutayım :)


suppourters
Müsteşar Yardımcısı
26 Mayıs 2010 01:17

başlık sahibi kalabalıklar prozacı tercih eder demiş,o yüzden kalabalık zaten onlar :)

17 Ağustos 2010 14:47

bence felsefe aynı zamanda "devlet"i okuyanlar bilir bütün sorulara cevapbulabilirsiniz ama yine de ısrarlıysanız felsefe kitabı okumada size schopenhauer"in "varolmanın acısını " okuyun derim ben


zerdali...
Genel Müdür
25 Haziran 2011 11:19

İnsan ruhunun olgunlaşması için acı gereklidir. Mazoşist miyiz neyiz?


batmacalı
Aday Memur
27 Haziran 2011 20:45

Arkadaşlar kiatap okumayın. kitap okuyarak felsefe öğrenilmez çok okumak iyi değildir. zihni bulandırır. tıpkı çok yemenin mideyi bulandırması gibi. okumak başkasının kafasıyla düşünmektir. kendi kafanıza hakaret etmeyiniz lütfen

o nedenle ne prozac nede platon


zerdali...
Genel Müdür
27 Haziran 2011 23:42

Dostum ateşi yeniden keşfetmenin ne anlamı var. Bazı tecrübeleri hazır almak daha ucuz değil mi? Sendeki bütün öğrenmelerin kendi emeğin göz nurun mu? İnsanlığın birikimlerinden faydalanmıyor musun? Hal böyleyken Platon'la birlikte Prozac'ı inkar etmenin manası ne?

Kafamıza hakaret etmek mi? Kafama tüküreyim. Toplum olarak 1 adım ileri 3 adım geri gidiyor ve hala kafamızla mı övünüyoruz? üstelik okumadan... Şaka mı bu?

02 Ağustos 2011 00:26

batmacalı hocam kendi felsefeni kendin oluştur bırak artık filozofları mı diyorsun!!?


_neden_
Müsteşar Yardımcısı
06 Ekim 2013 01:36

İlginç!..

Bu gün başladığım kitapta bu kavramlar var ve yazar anlayabildiğim kadarıyla oyunu Prozac'dan yana kullanmamış... Üstelik yazarımız psikiyatr

Toplam 13 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi