Editörler : E.Kayı Han
28 Ocak 2010 14:56

Kürtler Türkiye'ye nerden geldi. Soyları nereye dayanıyor. Ataları kimler?

ben de kürtüm ama bu soruların cevabını bilmiyorum.

28 Ocak 2010 16:29

sn üye bu kunuda gerek tarih forumunda gerek se siyasi forumda müreakip kereler başlık açılmış olmakla beraber henüz bir sonuca ulaşamadık arama ,tarama ve kazı çalışmalarımız halen devam etmekte olup sonuca ulaşıldıgında tarafınıza bilgi verileceginden şüpheniz olmasın.

Kürtler diyor anadolu bizim siz bizim topraklarımıza geldiniz biz diyoruz asıl sahibi biziz anadolunun siz sonradan gelniz velhasılı kardeşim bir türlü ortak noktaya varamadık asıl üzüldügüm nokta şu geçmişimizi tam olarak bilmesekte gelecegimzi neden (aynı cografyanın asırlardır beraber yaşayan halkları olarak)devam ettirmekten kaçınıyoruz ben bu kısmı hala anlayabilmiş degilim

28 Ocak 2010 20:24

Bu ülkenin her evladı,nereli olursa olsun, türk,kürt,laz,çerkez,göçmen,ermeni vs.vs.. Bu ülkenin asli unsurudur,asli evladıdır.Diyerek bu konuda görüşlerimi ve okuduğum kaynağı paylaşmak istiyorum..

Taberi..Sahih hadis nakledicisi olup,devrinin en mükemmel Tarih araştırmacısıdır.839 yılında doğmuş,923 yılında vefat etmiştir.Aslen İranlı'dır.Taberi'nin Milletler ve Hükümdarlar Tarihi isimli 6 ciltlik eseri mevcuttur.

Bu konuyu daha önce çok defalar bu sitede paylaştım.

Hz.Ademeden kendi yaşadığı döneme kadar olan bütün tarihi olayları,kaynakları ve nakilleri ile okurlarıyla paylaşmıştır.Kitabı yazması 38 yılını almıştır.

Hz.Nuh döneminden bahsederken,Tufan hadisesinden sonra diğer insanlarla birlikte 3 oğlu Hz.Nuh'a inanıp gemide kalmıştır..Ham,Sam ve Yafes..Oğullarından biriside iman etmeyip tufanda boğulmuştur.

Gemide rivayete göre insanoğlu olarak 80 kişi vardı.

Şu an Irak topraklarında 80'ler köyü vardır,Cudi dağı'na yakın bölümde..

Her neyse,Hz.Nuh oğullarından Ham'ı şu anki afrika bölgesine göndermiş,Sam'ı Ortadoğu ve Arap yarımadası,Yafes'i de ortaasya ve asya bölgesine göndermiştir.

Bu 3.Oğlu Yafesin de 3 oğlu vardı..Bunlardan birnin ismi TURG...biris de KURD...

İster kabul edersiniz ister etmezsiniz,860 yılında yazılmış bir kitap ve yazarı da hadis nakledicisi.. O zamanlar ki,Türk-Kürt ayrıştırması zaten yoktu..Konuya bu pencereden bakınız..

Laf olsun diye değil,TÜRK KÜRT zaten kardeştir,bizler de en kötü ihtimal Amcaoğluyuz.:))

Türkler'den bahsederken kitapta,yecüc ve mecücü yenebilecek tek savaşçı kavim diye bahseder..

RUS'lar,Benzemese de Çin,japon,moğollar amcaoğullarıdır.. İranlılar,ermeniler,Hintliler Kendi aynı soylarından ve Türklerin amcaoğullarıdır...Tuhaf ama böyle...

Bicanlı Ahmet (Ahmet Bican) değrli Osmanlı Tarihçilerden. O da Türklerin anadoluya gelişininden bahsederken Şöyle der;

Kürtler 400 bin kişilik bir topluluk halinde moğolların sürekli baskısı dolaysıyle,İran dolaylarına kadar gelmişlerdir..Bu günkü Irak toprakları o tarihte İran'a aitti,Kürtler bu bölgede tarım yapabileceklerini anlayınca,İranlılardan(persliler-ilhanlılar) sığınma talep ettiler.İranlılar da başkaldırmamak ve başka işle uğraşmamak kaydıyle,yanlız toprak işlemeciliği şartıyla topraklarına kabul ettiler(bu günkü kuzey ırak)..

Türkler Dağ ve Obalarda,dağınık vaziyette olduklarından moğollar ile sürekli savaş halinde ve toplanma halinde idiler.Sürekli kendilerini savunmada bırakacak savaşlardan bunalan ve topraklarının verimliliği düşen türkler,anadolu yakınlarına kadar geldiler.Bu geliş kürtlerin tavsiyesi ile olmuştur.Yani soydaşlarına;geliniz bu topraklar çok verimli ve güvenli demişlerdir..

Ünlü bir uydurma destandan da bahseder kitapta,Ergenekon desatanı..Der ki; Ergenekonda bahsedilen Kurt,anladığımız manada bir hayvan değildir.. KÜRT'tür yol gösteren, anadolu topraklarına davet eden.Zaten türkler savaşçı bir millet olduğu için zorlanmadan anadolu topraklarında tutnabilmiştir.Belli bir süre sonra tekrar oba ve beylik hayatına geçmeye başlayınca zayıflamışlar,hatta birbirleri ile çatışır duruma gelmişlerdir(anadolu selçuklu)..

Söğüt kayı beyliği Ertuğrul-Osman bey,bu dağınık beylikleri toplamış ve bu Adaletli gücü 630 yıl tüm insanlığa göstermiştir..

Şimdi arkadaşlar,sonuçta okulda not almak için,sonradan uydurulan(çoğu için) Tarih! küçük lokmalara ayırma taktiğidir.

Hiç bir akıllı dış düşman,bizans'ın kalıntıları,israilin ortadoğu hayalleri vs.vs...evet hiç bir akıllı düşman Anadolu toprakları üzerinde soyunun aynı olduğu ve sorunsuz yaşayan bir dev istemez.. İstemez çünkü 630 yıl hastalanıp yatağa düşmesini beklediler.Onların ataları dedeleri de çok beklemişti..

73 milyonluk sorunsuz yaşayan bir Türkiye elbette Dünya Tiyatrosuna yön veren ülkelerin işine gelmez..

Bunu kimlerle sağlayacaklar peki..? İçimizdeki kırıntıları ile..!

Birileri Türk düşmanlığını körükleyecek,diğer maşalar da Kürt düşmanlığı fişekleyecek.. Bunu Ne için yapmış olacaklar.? Kürt halkı için mi? Ya da Türk Halkı için mi?

Olağpanüstü hal ilan ettirebilmek için karşılıklı olayları kaşıyanlar-kaşıtanlar hep aynı Tiyatrocular.. Bazen oyuncu figüranlar değişiyor o kadar..

Şimdi sorunsuz 73 milyonluk bir dev'i kim ister..?

Ben hep bunu savundum ve de savunacağım... Laf olsun diye,iki süsülü sözden ibaret değil kardeşlik.. Vallahi de kardeşler-billahi de kardeşler.. Haa bundan daha önemlisi DİN kardeşleği var,bu hepsinden de öte.. Ama onunda formülünü bulmuşlar,sünni-alevi...sol-sağ...kürt-türk...

Bütün bunlarda dış ülkelerin parmağı olmadığını bilmeyen-bilemeyen yoktur sanırım...

Ne zaman kardeşlik türküleri söylense,ne zaman biz ne yapıyoruz kardaşlık denildiği zaman,bazı figuranlar görevlerini(uşaklıklarını)yapmışlardır yapıyorlar da...

Çünkü biliyorlar ki,15 milyonluk kürt-türk kardeşlği 630 sene sürdü..73 milyonluk türk-kürt kardeşliği ne kadar sürer?

Ülkesine ihanet etmiş,ülkede kanın akmasına göz yummuş, çeşitli entrikalarla oyunlarla düşmanlar oluşturmuş.. ister türk olsun ister kürt olsun bir farkı var mı?

Arabın arap olmayana(acem),arap olmayanın(acemin) arap olana bir üstünlüğü yoktur..Üstünlük ancak takvaadadır.(efendimiz sav)....

Ülkenin her helal süt emmiş evlatlarına selamlar olsun.. Helal süt emmiş her temiz ruha başlar kurban olsun.. Allahcc) hepimizin yar ve yardımcısı olsun...


alper3460
Şef
28 Ocak 2010 23:17

sorgulu yorum çok güzel yazmışsın, tebrikler.


tarımsal
Müsteşar Yardımcısı
29 Ocak 2010 01:10

Neden sürekli kürt adı altında başlık açılıyor anlamış değilim. Benin soyumdada kürt karışımı var ama ben kendimi bildim bileli hep kendimi Türk hissettim. Atatürk Cumhuriyeti kurarken insanların etnik kökenine bakmamış ki. Türkiyede zaten nüfüsun büyük çoğunluğu Türk idi. Etnik kökeni Türk olmayanlar diye bir ayrım yapılmamışki hiçbir zaman, kendini Türk hisseden herkes anayasa gereği zaten Türktür bunun tartışılacak nesi olabilirki. Yani bu ülkeyi seven herkes kendini Türk hissetmeli yoksa sen farklısın biz farklıyız onlar farklı?. Anadoluya kim önce geldi? yok onlar sonra geldi yada biz önce geldik gibi bir grublaşma ne kadar yanlış. ne kanun önünde ne devlet kurumları nezdinde Atatürk Türkiyesinde ne zaman Vatandaşlar etnik kökene göre ayrı muamele görmüş? Arkadaşlar kendimize gelelim. İşte Irakın hali!. onlarada sen arapsın sen kürtsün sen şiisin diye diye birbirlerini kestiriyorlar. lütfen butür etnik kimliğe dayalı konuları açmayalım. İnsanlarımızın kafasını karıştırmayalım. saygılar


enlem_boylam
Aday Memur
29 Ocak 2010 12:38

sorgulu yorumun için teşekkür ederim. tarımsal arkadaşım amacım ayrımcılık oluşturmak değil zaten. nihayetinde hepimiz insanız.yaratan şüphesiz eşit yaratmıştır herkesi. ama insanın geçmişini, nerden geldiğini bilmek istemesinden daha doğal bişey olamaz. şöyleki türkler orta asyadan geldiyse kürtler nerden geldi. ikisi aynı yerden geldiyse neden farklı dil ve farklı ırk.ayrıca ülkemi çok seviyorum.


anasır-ı erbaa
Müsteşar
29 Ocak 2010 15:13

Siyasi sebeplerden dolayı Kürt tarihini tam olarak ortaya koymak mümkün değildir. Yazılanlar doğru dahi olsa belli kesimler tarafından kabul görmeyecektir.Kesin olan birşey varsa o da Kürtler tarihleri boyunca Şu anda yerleşik oldukları bölgelerde (Türkiye iran ırak üçgeni) yaşamışlardır.Dolayısıyla bu toprakların yerlileridir. Anadolu açısından 980 yılında kurulan Mervani beyliği bir Kürt beyliği kabul edilir.Malazgirt savaşına 10 bine yakın Kürtün katıldığını biliyoruz. Dah geniş ve biraz da tartışmalı bir tarih isterseniz aşağıdaki linke bakın:

http://www.rojinliyiz.com/tarih-kosesi/126505-kurt-tarihi-ve-uygarligi/


bittersweettimes
Şube Müdürü
29 Ocak 2010 16:05

Bir kürt arkadaşım soylarının sümerlere dayandığını iddia etmekteydi, hatta birkaç kaynakta göstermişti ama iddianın doğruluğunu görme durumum olmadı. Sadece bir iddia doğruluğunu bilmiyorum. Belki de palavradır.


alper3460
Şef
29 Ocak 2010 16:54

anasırı erbaa , kürtler bu toprakların yerlisi iseler, pakistandaki belucilerle aynı soydan olmaları nasıl oluyor. kazakistandaki kürt köyleri nasıl oluyor.


şarampol
Yasaklı
29 Ocak 2010 17:16

zazaların, moğol saldırılarından kaçan türkmen ve iran kökenli harzemşahların anadoluya yerleşenleri olduğu yönünde görüşler var. muhtemelen kürtlerde buna benzer bir güzergahla günaydoğuanadoluya gelmiş olabilir..


anasır-ı erbaa
Müsteşar
30 Ocak 2010 16:55

bittersweettimes

Birileri nasıl işi abartarak dünyayı Türk ilan etmeye çalışyorsa,bir kısım Kürtler de Anadoludaki her uygarlığı Kürt ilan etmeye çalışıyor, Sümerlerin Kürtlüğü de böyle bir çabanın ürünüdür bence.

alper3460

Kürtçe,Beluci dili,Peştuca,Farsça İrani diller gurubuna girer, dilleri benziyor fakat Kürtlerle Belucilerin akraba olduklarını ispatlayan bir delil yoktur. Kaldı ki Belucistan İranla komşudur, dünyanın öbür ucu değil yani.Kazakistandaki Kürtler oraya sonradan gitmişlerdir.Kürt ismini taşıyan Köylerin Kürtlerle bir ilgisi yoktur.

şarampol

zazaların Türkmenlerle bir ilgisi yoktur, dilden yola çıkarak bir bağ kurmak gerekirse İranlılarla bir akarabalığı olabilir.


dilŞAD2
Kapalı
31 Ocak 2010 12:35

Kesinlikle Zazalar ve Kürtler ayrıdır...


anasır-ı erbaa
Müsteşar
31 Ocak 2010 13:58

->dilŞAD

Zazalar ve Kürtlerin ayrı olduğuyla ilgili bildiklerinizi paylaşır mısınız?


dilŞAD2
Kapalı
31 Ocak 2010 15:51

Zazaların etnik yapısıyla ilgili üç teori var

1-Zazaların Kürt olduğu teorisi:Yüzdeye vurulduğunda yüzde yirmi oranında kabul gören bir teori.

2-Turani oldukları teorisi:yaygın olarak kabul gören bir teoridir ki bu teorinin resmi ideolaji kaygısıyla ortaya atıldığını iddia edenler vardır.Öyle de olsa en yaygın kabul gören teoridir.

3-Alevi Türkmen oldukları hususudur ki bu teori Zazaların kullandığı dilden hareketle kökenini Sümerlere kadar dayamaktadır.

***

Yaşar Kalafat'ın bu konuda makaleleri mevcut.Okumakta fayda var.MİT kökenli olduğu söylenen Kalafat'ın makalesine güven olmaz derseniz Sosyologlarımızdan Prof.Orhan Türkdoğan hocanın,Türk Toplumunda Zazalar ve Kürtler diye bir kitabı var...Piyasada bu kitabı bulmak zor..bulurum derseniz Tümaş yayınlarının kitabıydı yanılmıyorsam...

Yok olmadı ben Türklerin yazdığı kitapları ciddiye almam, onlar Türkçü hezeyanlarla yanlı yazar diyorsanız,Halk Bilimci Prof.İrene Melikoff'un Halk İnançları kitabı kaynak kitap niteliğinde derya gibi bir kitaptır...

***

Kürtlerin Türk olmadığı gibi Zazalar da Kürt değildir bence...Çünkü Kürt bile olsalar bunu kendileri kabul etmemektedir...Kaynaşma ve etkilenme elbette olmuş ama bu demek değildir ki Zazalar Kürttür...Kürt kimliğini asla kabul etmezler...

Zazacanın dil olduğunu kabul eden dilbilimciler vardır ve Hint Avrupa dil ailesinin çerçevesinde zikrederler.Zazaca dil midir değil midir pek bilemiyorum ama onlar bu toprakların vatansever halis evlatlarıdır.O yüzden de baş üstünde yerleri vardır her zaman...Allah bu coğrafyayı Zazasız,Çerkezsiz,Lazsız,yörüksüz,bırakmasın...:)

Tüm Zazalara selam olsun...


anasır-ı erbaa
Müsteşar
31 Ocak 2010 20:40

->dilŞAD

Kürtlerin ve Zazaların Turanilikle de Türklükle de bir ilgileri yoktur. Dilden yola çıkarak bir akrabalık tespit edilmeye çalışılırsa Farisilerle bir bağ kurulabilir, öteki teoriler devletin resmi asimilasyon politikasına koltuk değneği olsun diye üretilmiş teorilerdir. Bu teorilerin sahipleri yola çıkarken bir tezi yani ?Kürtler ve Zazalar Türktür? tezini ispatlamak üzere yola çıkarlar, tabi kendilerince de ispatlarlar, çoğu Kürtçeyi ve Zazacayı hatta dille ilgili temel konuları bile bilmez.İki kelimeden yola çıkarak Belçikalıları Türk ilan eden profesörler bile gördük.

Prof.İrene Melikoff benzeri bir sonuca varmış mıdır bilmiyorum, ama değişik halklar arasında ortak inançlar olması, hele bunlar bin yıldır bir arada yaşıyorsa, normaldir. Üstelik bir kısım Türklerin Kürtler arasında asimile olduğu gerçeği de varken halk inançlarından yola çıkarak etnik köken tespit edilemez.

Alevi Türkmenlik Tunceli yöresindeki Zazalar için iddia edilebilir ama şöyle bir gerçek varki konuya çok iyi açıklık getiriyor.Tunceli yöresi Zazaları aslında Zaza kelimesini kullanmazlar, onlar kendilerine Kırd, dillerine de Kırdki derler bu kelimlerin Kurd, Kurdi kelimeleriyle benzerliği açıklama gerektirmeyecek kadar açıktır.

Kürtçe ve Zazaca arasında yapılacak karşılaştırmalı bir araştırmada, söyleyiş farklılıkları göz önünde bulundurulmazsa kullanılan kelimelerin yüzde 85-90?ının ortak olduğu görülecektir.

Zazaların kendilerini Kürt kabul etmemesi bir Azerinin , Kırgızın ben Türk değilim demesiyle aynıdır.

İnsanların anlaşmak için kullandığı bir sistem için, ?dil midir değil midir pek bilemiyorum? demenin dil eğitimindeki yerini merak ediyorum doğrusu.


dilŞAD2
Kapalı
31 Ocak 2010 22:13

Bir kavim,kendini hangi millete ya da ırka mensub hissediyorsa odur.

Oraya buraya sündürmenin bir anlamı yok...

Bir Zaza çıkıp ben Türküm diyorsa Türktür,Kürdüm diyorsa Kürttür...Bu mesele böyle...Kimse kimseyi bir ırka ve millete mıhlayamaz...Şuda var ki Zazalardan ben Kürdüm diyene hiç rastlamadım...Hatta siz Kürt müsünüz diye sorulduğunda hiddetle itiraz ederler...

Ben yörüğüm...yörük olduğum için de mutluyum...ama laz olarak dünyaya gelmeyi de isterdim...ya da çerkez ya da zaza olarak...:)

Kültürünü yaşamayı onur sayanlar,kültürlerini yaşayarak Vatanseverliğin tarihini yazarlar...

Biz hem çok şanslı hem çok şanssız bir milletiz...Öyle renkli bir coğrafyadayız ki etnik unsurları ve farklı kültürleri tanıdıkça hayran olmamak mümkün değil...Öte yandan canına yandığım memleketin bu renklerini karaya boyamaya çalışanlar da oluyor yazık ki...

Etnik unsurları değerlendirirken bazı kıstaslar var....

basılan toprağa

hizmet,

hürmet,

minnet...

Solunan havayı hakedip hizmette kusur etmemek...

Cefasını çekerken hürmeti elden bırakmamak...

ve bu coğrafyada yaşadığı için Yaradana minnet duymak...

Bir önemli husus daha var ki güçlü refleklere ve savunma tekniklerine sahip olmak...


anasır-ı erbaa
Müsteşar
31 Ocak 2010 23:11

->dilŞAD demişki:

Ben yörüğüm...yörük olduğum için de mutluyum...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

a-Yani Türk değil misiniz?

b-Yörük olduğunuz halde kendinizi Türk mü hissediyorsunuz?

c-Yok ben Yörüğüm ama Yörükle Türk aynı şey diyorsanız Zaza ile Kürdün aynı olduğuna niye itiraz ediyorsunuz?

d-Ben Yörüğüm Türk değilim diyene ne dersiniz?


dilŞAD2
Kapalı
01 Şubat 2010 15:07

Gerçekten komiksiniz...:))

Yahu sözlerimden nasıl bir bağlantı kuruyorsunuz anlamadım..Türküm ve Yörüğüm...Türkmenim...Yörük kime denir biliyorsunuz elbette...Bildiğiniz halde bu kadar saçma bir bağlantıyı nasıl kurdunuz sorabilir miyim?Kafa bulmak için yanlış üye seçtiniz sayın anasır-ı erbaa...;)

"Kürdüm" demedim dikkat ederseniz...

Azeri olsaydım,Tatar olsaydım ya da Zaza olsaydım da Türküm derdim...Şimdi saydırmayın bana tüm Türk Dünyasının boylarını...

Az biraz dölek olun yahu...

Irk üzerinden yaratmaya çalıştığınız polemikler artık kabak tadı verdi diyeceğim de niymete yazık olacak...

Sizi özelden uyarmıştım sözelden de uyarıyorum...

Herkes kendini ne hissediyorsa odur...

Genlerime,kafa kemiğime bakılsa belki Türk değilim..Belki de Arabım ya da Kürdüm...Ama ben kendimi Türk hissediyorum ve Türküm...

Ak sakallı kocaların duası üzerinize olsun sayın anasır-ı erbaa

"Ne mutlu Türküm diyene"

Rabbim, Türküm ve elhamdülillah müslümanım diyeni korusun ve yüceltsin


tarihin yüzü
Müsteşar Yardımcısı
01 Şubat 2010 15:25

Amiiiinnnn:)


Vatan55Mekan23
Yasaklı
01 Şubat 2010 16:59

anasır ı erbaa

allasen yörük bir millet adı mı yoksa bir sıfat mı onu dahi bilmiyorsun gelmiş burada soru sormaya çalışıyorsun.

türkmenler yaşayış şekillerine göre önceden ikiye ayrılırdı:

1)yörük:bunlar konar göçerlerdi.mevsime göre veya coğrafi şartlara göre yurt tutarlar veya göçerlerdi

2)yatuk:bunlarda yerleşik köy şehir kurmuş olan türklerdi...

;_____Alevi Türkmenlik Tunceli yöresindeki Zazalar için iddia edilebilir ama şöyle bir gerçek varki konuya çok iyi açıklık getiriyor.Tunceli yöresi Zazaları aslında Zaza kelimesini kullanmazlar, onlar kendilerine Kırd, dillerine de Kırdki derler bu kelimlerin Kurd, Kurdi kelimeleriyle benzerliği açıklama gerektirmeyecek kadar açıktır.

_____

bi de buna şaşırdım.o kadar senedir elazığ bahçelievlerdeyim,komşum olan tuncelili beritanlardan bunu halen duyabilmiş değilim.onlar asla kürdüz demiyorlar...


anasır-ı erbaa
Müsteşar
01 Şubat 2010 17:36

->dilŞAD

Ben de her şeyin farkındayım ,kafa bulmak için değil ama gerçeklerin daha iyi anlaşılması ve kendinizle çeliştiğinizin farkına varasınız diye o soruları sordum. Azeri Tatar ya da Zaza da olsanız Türk olduğunuzu söylüyorsunuz , Herkes kendini ne hissediyorsa odur... diyorsunuz ama iş Kürtlere geldi mi ?Kesinlikle Zazalar ve Kürtler ayrıdır...? gibi kesin yargılara varabiliyorsunuz.

Özelden beni Kürtçülük yapmamam yönünde uyarmıştınız, Kürtçülük yapmadığımı söyleyince de bu yönde şikayetlerin geldiğini söylemiştiniz, bu ceza verme konusunu başımda demoklesin kılcı gibi tutmayın isterseniz, forum kurallarına uymadığımı ve ceza almam gerektiğini düşünüyorsanız her türlü cezayı verebilirsiniz, siz rahatlarsınız ben de yeni bir nickle yola devam ederim.

Rabbim, elhamdülillah müslümanım diyeni korusun ve yüceltsin

Toplam 57 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi