Editörler : Pangaea

vözvozvuzvez
Genel Müdür
19 Şubat 2010 13:50

Sevgili hhkorkmaz

Çok güzel bir noktaya değinmişsin.İşte sorun da buradan kaynaklı esasında.Bir doktor 6+4 sene okuyup da uzman çıktıktan sonra,gazete kağıdından keser gibi para kesip de,4+2+2(minimum) okuyan bir doktara derecesinde bir lisans mezunu 2100 alıyorsa,hatta iş bulamıyorsa;burada ciddi bir sorun var demektir..

Profesörlerin ben de az maaş aldığını düşünüyorum o kadar okumalarına,ama işte devletin bakış açısı şöyle:"Devletin işin pratiğine önem veriyor,yani bir doktor DİREKT iş yapıyor,insan hayatı kurtarıyor,direkt hasta tedavi ediyor,yani pratiğini,uygulamasını yapıyor işin,fakat bir akademisyen bir profesör de direkt iş yapmakla beraber,bir nevi öğretmenlik yapıyor,direkt iş yapmıyor gibi birşey"

Aslında tam açıklayamadım ama ne demek istediğim anlaşılmıştır umarım,ha bu doğru mu diye soracak olursanız,doğru değil tabii ki de,kısaca okumadan çok DİREKT yapılan işe yani iş bitiriciliğe önem veriliyor bu ülke de bir de sağlık sektörü diğer sektörlerden ayrı tutuluyor hep..

Ben doktorların çalışma şartlarını iyi bilen bir insan olarak aldıkları maaşı hakettiklerini düşünüyorum,gerçekten çok ağır şartlarda çalışabiliyorlar,ama aradaki uçurum bu kadar olmamalı..

Örneğin 8 saat ameliyata girip de insan hayatını kurtaran bir doktorun alacağı para,kimse kusura bakmasın ama helalı hoştur,ve de Harward'daki bir profesörden fazla maaş alması da gerekir bence..Ama işte yatarak para kazanıp da döner sermaye ile 4000-5000 kazanan doktorlar da çok var,işte bu bir sorun teşkil ediyor..


HHKORKMAZ
Aday Memur
19 Şubat 2010 17:36

""""Devletin işin pratiğine önem veriyor,yani bir doktor DİREKT iş yapıyor,insan hayatı kurtarıyor,direkt hasta tedavi ediyor,yani pratiğini,uygulamasını yapıyor işin,fakat bir akademisyen bir profesör de direkt iş yapmakla beraber,bir nevi öğretmenlik yapıyor,direkt iş yapmıyor gibi birşey""""

Tamam söylemek istediğim buydu. Devlet bizlerin yaptığı işi, iş olarak görmüyor. Röntgen teknisyeninin çektiği röntgen iş (direkt iş -sayılabiliyor) ama profösörün yaptığı bilimsel buluş iş değil (değeri tespit edilemez). Yada DSİ deki mühendisin yaptığı kontrol işi iş değil. Mühendis orda işini savsaklasa devletin uğrayacağı zarar belirsizdir. Ama iş değil. Bu yüzden devlete mühendis olmak angarya diyorum. Önem verilmediğini hissettiriyorlar.

Ben ne olacağını söyleleyim. Sağlık alanında tüm vatandaşlara hizmet memnun edici olacak. tırnağı ağrıyana MR çekilecek. Sivilce çıksa tüm kan tahlilleri yapılacak. Yılda 30-40 milyar TL harcanıyor bunlara. SGK nın harcamalarına bakın.

Ama kapasite olarak çok yetersiz insanlar üniversitelerde kalacak. Boğaziçi, ODTÜ İTÜ gibi okulların hoca kalitesi acayip düşecek. Bir kaç iyi hocada maddi sıkıntısı olmayan idealist insanlardan oluşacak bunlarda sınırlı kalacak. Sonuçta Etyopya dan daha kalitesiz bir bilim dünyamız olacak. ,Eğitim kalitesizleşecek (zaten öyle). Öğrenciler çağdaş bilgilere sahip olmayacak. Teknolojide olmayacak. Sağlık sektörüdevamlı pra yiyen bir sektör. KOBİler şirketler ihracat yapcakki para olacak. Ama teknoloji olarak geri düştüğümüz için parada olmayacak dolayısıyla sağlıkta. Yani hiçbir zaman

SIMENS yada CATERPILAR yada VOLVO gibi firmalarımız olmayacak. Sadece tarımla geçinen bir ülke olacağız. 5 sene zonra ODTÜ yada Bilkent Elektroniğinde tüm tıpların altına düştüğünü göreceksiniz.

Herkes hak ettiği gibi yaşar.


HHKORKMAZ
Aday Memur
19 Şubat 2010 17:46

Almanya da kardiyolog arkadaş 5000 Avro alıyormuş. İşçi zaten 1500 alır. Yani bir denge var. Aselsan benim bildiğim ODTÜ eem mezunu alıyor ve bunlar 5000 TL gibi alıyorlar. Bu adamlar en üst düzey kurumda en kritik teknolojiyi üretiyor. Bunlar ODTÜ eem değile tıp tercih etselerdi özelde 20000 alacaklardı. Amerika yada İsrail neden hep üstün? İstediği ülkeyi hemen işgal edebiliyorlar. Irak karşı koyabildimi? Bu ülkeler kritik teknolojilre yatırım yapıyorlar. İsrail genetik konusunda dünya lideri. İnsansız uçaklarımızıda onlardan alıyoruz. Teknoloji var-egemenlik var. Teknoloji yok sömürülme var. Bunu Atatürkte fark etmiş. Çalışıp üretmeyen toplumların bağımsızlıda olmaz geleceğide. 1935 lerde Almanyadan pröfösörler getirtmiş. Doktora döneri sebil etmemiş.


robokop_35
Şube Müdürü
19 Şubat 2010 17:48

HHKORKMAZ

peki şartları biz niye düzeltemiyoruz düşündün mü hiç?

bugün teiaş tedaş en basitinden eylem yapsa?

yada bitane mühendis kökenli bi hakim olsa vali olsa şartlarımızı bilse ?

suç bence buna göz göregöre mahkum olanlarda


vözvozvuzvez
Genel Müdür
19 Şubat 2010 22:04

İşte arkadaşım benim dediğime geliyorsun direkt.Bak güzel bir örnek vereyim sana,hem de mühendislik sektörleri arasında çok güzel bu örnek bu işin pratiği ile alakalı..

Ben endüstri mühendisiyim,bilgisayar mühendisi arkadaşlarım var.Adamlar bu kriz zamanında bile çok rahat iş değiştirdiler ve de güzel maaşlara iş buldular.Fakat endüstri mühendisi arkadaşlarımın birçoğu ya işsiz ya da düşük fiyatlara çalışıyorlar şuanda(istisnalar hariç..)Peki neden fark var arada,sonuçta iki böülümde üniversite sınavlarındaki puanları çok yakın birbirlerine??Ben hemen sana cevabı vereyim..Bir bilgisayar mühendisi direkt iş yapıyor da ondan,yani direkt kod yazıyor,o kod yazılmasa,o iş asla ortaya çıkmaz ve de yürümez!!Fakat bir endüstri mühendisi fabrikaya girdiği zaman zaten,fabrikada bir sistem yürüyor halihazırda,endüstri mühendisi bu sistem, iyileştirmeye çalışıyor,yani endüstri mühendisi olmasa sa o sistem yürür,sadece 10 kazanacakken 9 kazanır firma fark bu olur ancak..

Demek istediğim,sağlık sektöründe çalışan doktorların çok para kazanması işte bu yüzden,DİREKT İŞ YAPIYORLAR,doktorsuz sistem anında çöküyor,sistem diye birşey ortadan kalkıyor,yani bir nevi muhtaç olma durumu gibi birşey.İşte doktorların çok para kazanmasındaki temel sebep,çok okumaları değil esasında SİSTEMİN KÖKÜ,TEMELİ OLMALARIDIR.Bilmem ne demek istediğimi anlatabildim mi?


NurdanSİM
Aday Memur
06 Mayıs 2010 16:37

:)


şiirsever
Kapalı
06 Mayıs 2010 21:15

sonuç? konuş konuş aynı maaşı al:) iter kabul et iter etme. ben kabul ettim. ve devletin daha iyi ileriye gitmesiiçin ise elimden geleni yapıyorum. Maaaş konusuna takıldım uzun süreler. ama bazı haklar verilmez alınır. Mühendissen kamuda 1700-2500 arası maaş alırsın. ister kabul et ister etme. durum bu. sonuçta yok. 40 yıl sonra da bu böyle olacak. Bu ülkede mühendis olmak ise saçmadır. Mühendis işi yapar. Ülkeyi bir yerlere götürür. Büyük projeleri yürütür. abartısız şu an yürüttüğüm proje 150 ile 200 trilyon bir yılda. Kamu zararına ortaksın ama. Kamu yararına ise o senin işin.. O zaman en büyük kamu yararına sebebiyet verenler ise iş yapmayanlardır:) Böyle mantıksızlık olurmu?* evet olur. Kamuda Mühendis isen olur.. Çok takılmamak lazım diye düşünüyorum.. bu saatten sonra da inanın düzelmez..


erkanengineer
Kapalı
06 Mayıs 2010 23:06

keşke babam gibi öğretmen olsaydım

kardeşim gibi öğretmen olsaydım 1750-2000 alıyor ek dersle beraber

kardeşim babam bana acıyor

mühendislik bitmiş özelde

7 yıllık mühendisim aldığım maaş 2250

cumartesi dahil ve pazarlarda bazen dahil

yazıklar olsun

şimdi kara kara düşünüp kpss ye çalışıyorum

bu ülkede en son olunacak meslek mühendisliktir


m_ak
Aday Memur
11 Mayıs 2010 18:46

ben haziranda mezun olacak bir mühendis adayıyım.yazılarınızı okudum kafamda karanlık bir tablo oluştu...bu gerçeği değiştirmek ve mesleğimizin itibarını yeniden kazanmakta bizim elimizde..


Hakan DEMİRBAĞ
Şube Müdürü
11 Mayıs 2010 19:26

Umarım yetkılıler bu baslıgın ıcerıgıne bakmadan yalnızca baslıgını okuyup gecmezler. Aksı halde tıpkı anayasa'da oldugu gıbı sadece kendıne yarar yerı alıp gerısı gormezden gelınırse vay halımıze..Maaslar yarıya dusmesın sakın :)) Dıkkat etmek gerek, demedı demeyın :D


şiirsever
Kapalı
11 Mayıs 2010 21:24

Bence Bize maaş verilmesin. Biz direk acımızdan ölelim.. Nasıl fikir ama.. zaten şu andaki ücret adaletsizliği yüzünden fakirlik sınırında bile değiliz. Ne hoş ama.. Üreten insana yer yok bu ülkede. Eminim bu değerler kaybolunca değere biner mühendislik. O zamanda mühendis olacak insanı mumla ararlar. Şahsen ben eşime dostuma mühendis olmada ne olursan ol diyorum ki ben evlendiğim zamanda cocuk coluk yetiştireceğim. Asla Mühendis olmasına izin vermem. Düşünün bitti işte. İtibarsız meslekkkk.. bir itibarın yok..


aydnlgn
Aday Memur
14 Mayıs 2010 11:53

devlette mühendisler malesef çok atıl durumdalar sevgili arkadaşım.

o nedenle öncelikli olarak mühendislere nazaran oldukça aktif çalışan öğretmenlerin gerçekten az olan maaşları artırılıyor bence. çok da mantıklı. polislere gelince; polisler de o maaşı almalı ancak ülkemizdeki polislerin eğitim seviyesinin düşük olması sizin gibi iyi eğitim almış insanların çok zoruna gidiyor, haklısınız. siyasete girmek istemiyorum ama bunun ergenekonu bitirmek için askeri baskı altına almaktan başka bi gerekçesi olduğunu düşünmüyorum. açıkçası başka da bi yol göremiyorum. bunları devlette çalışan bir mühendis olarak yazıyorum. doktorlara gelirsek kesinlikle katılıyorum. haketmedikleri paraları alıyorlar. hükümetin sağlık bakanlığı aracılığıyla halktan oy alma projesinin kaymağını yiyorlar. aldıkları para Türkiye ortalamasının çook üstünde. ve malesef son ünv. sınavı birincisi de hala doktor olmak istiyor. kafayı yememek elde değil... bi ülke düşünün ki en değerli beyinleri doktor oluyor, ufka bakar mısınız!!!!!!


membernet
Genel Müdür
18 Mayıs 2010 12:30

Öğretmenin maaşı diğer kamu personelinle kıyaslanınca kesinlikle az değildir, aktif çalışma kısmına sadece gülüyorum. Haftada 20 saat (1 ders saati= 40 dakika) aktif çalışsan ne yazar!!! Santrallarda çalışan mühendisleri ne kadar pasif çalışabildiğini düşünün!!!

ayrıca özel sektörde başka meslek alanlarıda çalışan üniversite mezunların şartlarını düşününce, öğretmenler en az şikayet edecek meslektir... Hepimiz biliyoruz ki, 2000 li yılların başına kadar hiç bir şey olmuyorsan öğretmen ol denilirdi. Bide öğretmenleri çoğu atandıklarıda şartları biliyorlardı.

Öğretmenler ve doktorların hep zam haberi olması bunların tek bir vucut tek bir bakanlıkta olması etkisi yüksektir... Birebir insanla muhatap olunduğu için toplumda daha bilinir ve göz önünde olunur... Ek olarak doktorlara döner diye uydurulan ek gelirlerle 5-6 milyar ek kazanç sağlanmasına rağmen hangi doktor şartlarından memnun olmuştur, yine şikayet yine yaygara... Mühendisler zaten özel sektöre bırakılmış, kamuda olanlarda kurum kurum bölünmüş, tek bir yapı yok...


argeeng
Aday Memur
18 Mayıs 2010 12:54

evet bence de yarıya insin, biriken parada biz işsiz mühendisler arasında işsizlik maaşı olarak bölüştürülsün:D


Ashen_Shugar
Kapalı
19 Mayıs 2010 00:42

arkadaşlar sorunun ne olduğunun farkında değilsiniz. hiçbiriniz.

doğru tahlil yapamadığınız için de yanlış yerlere gidiyor konu.

ben ODTÜ mezunuyum ve özeli de yaşadım devleti de. sayıları gerçekten az olan kurumsal şirketler hariç özelde 3000-4000 tlnin üzerinde kazanan mühendis yok..

50000 kazanan da var ama yaptığı mühendislik değil, ya ihale takibi yapıyor yada firma ortağı..

kısacası özelde kazanılan para asgari ücretle max 4000 arası değişiyor.. üstelik insani çalışma şartları kesinlikle yok! devlette ise 2000 TL, ne uzarsınız ne kısalırsınız.

peki neden böyle??

BİR ZAMANLARIN GÖZDE MESLEĞİ MÜHENDİSLİK NEDEN BU HALE GELMİŞTİR?

çok basit arkadaşlar..

arz-talep

sorun ne doktorlarda, ne polislerde, ne de iş bitirici olmakta.

sorun mühendislik hizmetinde arzın haddinden fazla olmasıdır.

ve her gecen gün katlanarak artmaktadır.

bu gün türkiye pek çok mühendislik dalında dünyanın en gelişmiş ülkelerinden daha fazla mühendis mezun vermektedir. Kanada yılda 150 maden mühendisi mezun ederken, Türkiye'de bu sayının 4000 olduğunu biliyor muydunuz? nerde çalışacak bu adamlar? kimisi bankacı olacak, kimisi firmalarda internet yazışması yapacak yada fabrikada ustabaşı gibi koşturacak.. arada dönerci olan bile çıkıyor :)

ODTÜ-Boğaziçi mezunları da, standartlara önem veren çok az sayıdaki kurumsal şirketlere giremezlerse hiçbir ayrıcalık taşımamaktadırlar.

Çünkü onların 3-4bin tl maaş istedikleri işi 400 TLye yapmaya can atan 10larca yeni mezun vardır. Türkiye'de yapılan işin kalitesinin bir önemi yok ki nasılsa!

devlet mühendise düsük vermektedir, cünkü mühendis devleti birakip gidecek bir alternatife sahip değildir.. özelde asgari ücrete calisan mühendisler yerini doldurmak icin firsat kollar.

oysa deneyimli bir doktoru memnun edemezsen, adam bırakır gider özel hastanede iki katı paraya çalışır.

NASIL BU HALE GELDİK?

ülkemizde işsizliği gizlemek için midir, yoksa hakikaten saflıktan mıdır bilemem ama herkesin üniversite mezunu olması gerektiği inancı oluşmuştur.

hiçbir istihdam planlaması yapmadan, rastgele dersaneden bozma üniversiteler açılmıştır. insanlar hicbir islerine yaramayacak diplomaları hak etmeli için yıllarını bosa harcamak durumunda birakilmistir. öyle ki gazete ilanlarında aranan magaza görevlileri bile "üniversite mezunu olması tercih sebebidir" engeline takilmaktadır.

NEDEN SADECE MÜHENDİSLİK?

tıp fakültesi açmak kolay iş değildir. çok büyük harcamalar yapmadan doktor eğitimi veremezsin (labratuar masrafları, tıbbi cihazlar, vs) herkesi doktor yapamazsın, yaparsan aralarından sanslı olup is bulanlar insan canıyla oynamaya baslar..

ama nasolsa bi baltaya sap olamayacak insanları bir dersaneye tıkıştırıp ellerine uyduruk bir diploma verip, buyur sen mühendis oldun demenin kimseye zararı yoktur.

bir mühendislik fakültesi açmak iki tane orta boy bina, 3-5 tane doktora yapmış vasat eleman bulmaya bakar. amac okumus insan yetistirmek değil, yurtta kalan öğrenciler sayesinde o şehrin gönlünü almak, para kazanan esnaftan oy toplamaktır.

benzer şeyler hukuk fakülteleri ve iibf icin de gecerlidir. ama onlar en azından yönetimdeki meslektaşları tarafından biraz olsun kollanır. bu nedenle devlette çalışan hukukçular ve idari bilimciler nispeten daha iyi durumdadır.

ama mühendisin arkasında olan meslektaş bakanlar, milletvekilleri de yoktur.

KISACASI

hiç bosunuza nefesinizi yormayı. Bu gün mühendise 100de 100 zam yapsalar dahi, uzun vadede yine arz-talep dengesi sağlanacaktır.

bu kadar çok mezunla, mühendislik bitmiştir. özelde de kamuda da mühendislerin çoğu mühendislik falan yapmamaktadır. uzun vade de durum cok daha vahim bir hal alacaktır.

Biz bir hata yaptık, yakınlarınızın cocuklarına soyleyin, bari onlar yapmasın!


OttoMan Dark
Kapalı
19 Mayıs 2010 15:37

Ya, üretiminin OLMADIĞI bir toplumda mühendisliğe verilen önem ancak bu kadar olur. T.C Devletinin mühendislik kavramına bakış zihniyeti,

-istisna bir dönem hariç- hiç bir zaman önemli olmamıştır ki. Bizim devletimizin politikaları her zaman her zaman aynı olur.. Vur kır hır gür güç kuvvet.. vs. O nedenle, polis ya da asker maaşları 3,000 de olur , 5,000 de olur.. Çünkü Türkiye'ye göre güç, üretmekte değil, kaba kuvvette.. Sanayi devrimleri neden Avrupayı 1000 yıl ileri götürdü de, bizleri 1000 yıl geriye attı? Bu sorunun cevabını bulamayan, bulsa da " amannnnn " diyen bir zihniyet.. Üzülmemek mümkün değil..

**


heims
Kapalı
20 Mayıs 2010 11:06

Arkadaşlar genellikle çalışma süreleri üzerinden bi kıyaslama yapmışlar Kamuda çalışanlar için bence çalışma süresinden çok alınan sorumlulukların çok fazla olmasıdır. Yoksa şahsen sabahtan akşama kadar çalışmak önemli değil her şey bizlerden bekleniyo en ufak bi hatadan dolayı hemen soruşturma falan filan yani gerçekten bazen bende imrenmiyo değilim öğretmenler veya doktorlara tamam mutlaka öğretmenliğinde zor tarafları vardır her meslekte olduğu gibi ama kafanın mesai bitimöinden sonra rahat olması en önemlisidir bence bu ülkede mühendis olcaksan akademik alanda olacaksın yukarıda da ur belirtilmiş devlette mühendis olmak toplumdaki tırnak içinde memur olup yatmak gibi düşünülüyosa da alınan sorumluluk yanında çok hafif kalıyo


mmüh
Kapalı
20 Mayıs 2010 15:10

tppiğin adını değiştirin, zira ciddiye alan çıkacaktır bu memlekette!!


aydnlgn
Aday Memur
21 Mayıs 2010 09:21

mmüh arkadaşım, süper bi cevap olmuş, çok haklısın.

ayrıca diğer başlıkta arkadaşa verdiğin "anlıyorum" cevabı da çok hoştu.. ömürsün valla..


sirin_e_
Genel Müdür
09 Ağustos 2010 21:43

vözvozvuzvez arkadaşım, dediklerin çok güzel ama hala anlayamadığın bir şey var, ailenden öğretmen var ve savunman kolay ama ben sana şöle bir örnek vereyim istersen,

Ben kamuda çalışan bir mühendisim. Bürüt gelirim 2101 TL.

aldığım net ise 1530 Tl. Şimdi soruyorum sana (Tabi ek dilimlere bizde giriyoruz ama onlara bile geek duymuyorum)

Bir öğretmen ne kadar mesai yapıyor, ne kadar tatil yapıyor.

Bunlara ilaveten ne kadar sorumluluğa sahip. Şimdi bana söylermisin bu sence adalet mi?

Toplam 47 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi