Editörler : E.Kayı Han
23 Mart 2010 18:57

Müzik dinlemek ve enstrüman çalmak haram mıdır?

bu konu ile ilgili birçok hadis var.. sizlerin fikirleri nelerdir arkadaşlar


fusul-i erbaa
Genel Müdür
23 Mart 2010 19:25

inşallah haram değildir :(


torunbey06
Yasaklı
23 Mart 2010 19:29

"Yasak veya günah hemşehrim" deseniz bile, dünyanın her köşesinde yaşayan milyonlarca, milyarlarca insan müzik dinliyor. Bilinmelidir.


fusul-i erbaa
Genel Müdür
23 Mart 2010 19:31

akledilmelidir hasdur Desturrrrr... :)


p00r
Kapalı
23 Mart 2010 19:47

Günahtır, haramdır.

---

Bayramda, savaşta, hac yolunda, sahurda, düğünlerde ve askerlikte davul çalmak, kahramanlık türküleri söylemek, okullarda, millî ve siyasi toplantılarda bando, mızıka, mehter marşı çalmak caizdir. Kadınların düğünlerde ve bayramlarda kendi aralarında def çalması caizdir. Bunun dışındakiler haramdır. (Hadika)

---

Dinleyen günah işliyordur. (hâşâ) İbadete çalgı karıştırmak daha fenadır.

Saygılarımla.

23 Mart 2010 19:49

belki de içki, zina değil ama bunlara sebep olması hasebiyle hadisler bunu hoş görmüyor.ve hiçbir din aliminin müziğe ve çalgıya mübah demediği aşikar, doğrusunu allah bilir.aslında işin hakikati allahtan başka her şeyle uğraşmak nefse zulüm.. itiraf etmek gerekirse zamanımın birazını bazen yarım saat bazen bir saatini bağlama çalmaya ayırıyorum 1,5 yıldan beri. acaba ne kadar zarar veriyorum imanıma, bunu yalnız yapıyorum,ne para kazanıyorum,ne de gayrimeşru bir ortamda yapıyorum acaba nedir hükmü merak ediyorum


p00r
Kapalı
23 Mart 2010 19:56

Bildiğim kadarı ile günah işlemektesiniz sevgili kardeşim.

Şu başlıkta detaylı açıklama mevcut:

http://www.dinimizislam.com/mobile/detay.asp?Aid=2959

Şu başlıktada çeşitli iddialara cevaplar var, oldukça geniş olarak hazırlanmış:

http://www.dinimizislam.com/mobile/detay.asp?id=24

Buradaki kişilerin kesinlikle kendi görüşleri mevcut değildir. Verdiğim linklerin tamamındaki açıklamalar muteber islam âlimlerine dayanmaktadır.

Bir an önce müziği hayatınızdan çıkarmanızı tavsiye ederim. Vücudunuza, beyninize ve en önemliside ahiretinize zarar vermektesiniz. 4 yıl önce ben bunları öğrendiğimde cep telefonu melodim dahil, tüm müzik türlerini hayatımdan çıkarmıştım.

23 Mart 2010 20:12

tanrı enstrümana karşı :))) Level 2 - Round 1

23 Mart 2010 20:40

p00r kardeş bir de İmam-ı gazali hz leri ile Bediüzzaman hz lerinin görüşlerini oku ,farklı değil ama ince ayrıntılar var


ed_deva
Genel Müdür
23 Mart 2010 21:18

Bize hem Kur'an hem de musiki dersine giren hocamız musiki derslerinde ud, kanun, def çalıyor


p00r
Kapalı
23 Mart 2010 21:22

İmam-ı Gazali hazretlerini okudum. Verdiğim linkte kendisi ile ilgili ayrıntılı açıklamalar var.

Said Nursi ile pek aram yoktur. Müzikle ilgili görüşleri kendisini bağlar.

Başka tavsiyelerin var ise elbette görmek isterim.


kml83
Başbakan Müsteşarı
23 Mart 2010 21:27

ben müzik dinliyorum.imkanım olsaydı keman da çalacaktım ama bir türlü fırsat olmadı.

tarkanın müziğinde kullanılan enstrümanların hepsi ilahilerde de kullanlıyor.hatta daha fazlası.adam bir bas veriyor dinleyeni neredeyse hoplatacak derecede.

ayrıca ben resim de çiziyorum.çokları bana sen kafir olmuşsun dedi.yoldan çıkmışsın şeytana uymuşsun dedi.

ney bir enstrüman değil mi.def de öyle.urfada defsiz mevlüt okumuyorlar.zaten onlar diyor bana resim çizdiğim için kafirsin diye.defsiz mevlüt yaptıkalrında kimse gitmiyor.anladım ki herkes o defi dinlemek gönlünü hoş etmek için gidiyor.

benim tanıdığım çok büyük insalr var.90 yaşında.mederese alimi.müftülük yapmış tekke yönetmiş insanlar.bırakın ellerine su dökmeyi ibriklerini bile tutamam.bu meseleyi sormadım ama odalarında radyo açık olurdu.ve herhangibir müzik çalardı.

asrı saadette insanlar(cahiller) çalgı ve çalgı aletlerini hangi amaç ya da niyetle kullanıyorlardı.


p00r
Kapalı
23 Mart 2010 21:39

20'den fazla hâdis-i şerîf var bu hususta. Aktarmamı isteyen olursa hepsi hazır.

Ney, Def, Ud hepsi çalgı aletidir.

Bugün birilerinin günah işliyor olması, haramlara bulaşmış olması haramları haramlıktan çıkarmaz.


kml83
Başbakan Müsteşarı
23 Mart 2010 22:03

o zaman haramla allahın ismini neden buluşturuyorlar.efendimizi neden övüyorlar ilahilerde.ne kadar çalgı var o ilahilerde.neden kimse durdurmuyor onları.


tr@ct@tus.
Aday Memur
23 Mart 2010 22:10

üflemeliler değil.


kml83
Başbakan Müsteşarı
23 Mart 2010 22:24

müzik beyne nasıl zarar veriyor ve de vücu da anlamıyorum.osmanlı darüşşifalarda su sesinin yanında müzik de dinletmiş hastalara.

fatih yavuz kanuni...yok muydu bu zatların hayatında müzik.

fatih sultan mehmeti bilir herkes.manevi yanını.hadisi şerife mazhar olmuş bir veli.islama o kadar faydası.ilmi davranışı meneviyatı...istanbulun fethinde atını(gemiyi değil, o ayrı) boğazın bir tarafından bir tarafına sudan geçiren bir zat.

şimdi fatih kendi portresini italyan sanatçı belliniye çizdirmiştir.ha çizmiş ha çizidrmiş.bu kısmı aanlatmam gerek yok anlarsınz.yavuz da öyle diğerleri de.nakkaş sinan bey vardı sanayi-i nefisede.o sinan beyi de avrupaya yolladılar batının sanatını osmanlıya getrisin diye.

resim çizmek de hadislerde haram günah.müzikten daha katı.şimdi ben ya da ressamlar fatihten daha mı müslümanız.o zat o hadisleri görmedi mi.bunu bir düşünmek lazım.


p00r
Kapalı
23 Mart 2010 22:30

Çalgılı ilâhilere karşıyım!! İbadete haram karıştırmak çok sakıncalıdır.

Neden durdurulmuyor sorusu ise çok garip. Müzik sektörü ne hâle geldi haberin yok sanırım :)) Önüne geçmeye çalış bakalım ne oluyor, topuğundan kan alırlar :)) Şu gün içkiyi engelleyebiliyormusun? Yada herhangi başka bir günahı engelleyebiliyormusun? Yok. Dolayısıyla bu soru çok garip.

Tr@ct@tus, üflemelilerde çalgıdır. Onlara bu konuda iltimas geçilmemiş. Ben kaynaklarda üflemeliler hariç diye bir ifade görmedim. Bilakis direkt olarak Ney'inde bir çalgı aleti olduğundan bahsediliyor.


tr@ct@tus.
Aday Memur
23 Mart 2010 22:35

poor.

müzüği çıkartabilmeyi başarabiliyorsan.tebrikler.

peki burda yazışmak günahmı.

bol bol inkar,dine hakaret,velhasıl en büyük günahlara sebebiyet var.


kml83
Başbakan Müsteşarı
23 Mart 2010 22:36

alimler çıkıp desinler.şarkılara karışamazlar zaten de(kıyameti koparırlar) ilahiler için desinler.böyle bir soru bugune kadar da pek gündeme gelmedi.lise hocam bana şey demişti.oruçken şarkı dinlerseniz orucunuz bozulur.o zamanlar aklım yetmiyordu sanırım.13 yaşındaydım.inanmıştım.

müziksiz ne var ki.adam vaaz verecek vaaz bile müzikle başlıyor.haberler de öyle.spor da öyle.ne yok ki.iyi araştırmak gerek.tamam hadis var ama bakalım ileri gelen alimler ne diyor.


tr@ct@tus.
Aday Memur
23 Mart 2010 22:43

o zaman bu düğünler nasıl olacak?müziksiz.


çocuuk
Müsteşar
23 Mart 2010 22:44

biz de dinliyoruz ama fetva olarak haram diye biliyoruz...

tabi istisnai durumlar mevcuttur düğün,savaş gibi.

bu konuda imam rabbani hazretlerini baz almaktayız müzik derken çalgı çok önemli çalgısız müziklere hoş bakılm ış alimler dahi nağmelerle söylemişlerdir ama çalgı olayı işin içine girince ortalık karışmıştır eski alimler müttefik halindeyken son dönem alimleri arasında farklı görüşler var diye biliyoruz.özellikle ilahi için haram yerine bidat kavramı kullanlıyor diye biliyoruz Allahu alem

Toplam 70 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi