Editörler : crops35
07 Nisan 2010 11:59

Ek ders ödemesi

4046 sayılı kanunun ek 22 maddesine göre Milli Eğitim Bakanlığına ataması yapılan şef ve uzman unvanlı personelere ek ders ödemesi yapılması konusunda İller arasında farklı uygulamalar olduğu yönünde duyumlar alınmaktadır...

Alınıp alınmayacağı hususunda görüş ve önerileriniz nedir?


magdur83
Aday Memur
07 Nisan 2010 12:03

Merhaba arkadaşım, ben daha öncede yazmıştım atanmamdan sonra 4 ay ekders ödediler,anak hepsini geri aldılar


mesutb
Aday Memur
07 Nisan 2010 14:33

Bir uzman arkadaşım Mart ayı sonuda ek ders ödemesi için dava açtı. Sanırım bizlerde acacağız...

Ek ders yönetmeliğinden çok 4046 / 22 . maddesi üzerinde yoğunlaştık ve ek ders ödemesinin "görev karşılığı" bir ödeme olduğu üzerinde duruyoruz...

Ayrıca; bu konudaki genelgelerde yararlanır ibaresi var... altındada mahsup edilir...Bu ikisi ters iki kavram olduğundan alehte yolumlanıp işlem yapılıyor..


magdur83
Aday Memur
07 Nisan 2010 14:44

mesuthb arkadaşım ben bu konuyu çok araştırdım.Avukata tümyazıları incelettirdim dava açsak kaybederiz dedi.Bu arada ben bunu araştırırken bu ek ödeme konusu çıktı.sağolsun Gözlem arkadaşımız sayesinde öğrendik ve ek ödeme davasını açtım.Eğer bu davayı kazanırsam inşallah,zaten hem ekders hemde ek ödemeyi ödemiyorlar Meb şefleride ek ders aldıkları için ek ödeme ücretini alamıyorlar yani farkeden bişey olmuyor.davanızda başarılar dilerim şu konuyu savunsanız iyi olur bence meb şefleride fiili ders karşılığı bu ücreti almıyorlar.


reis63
Şef
08 Nisan 2010 09:36

Arkadaşlar hep paranın peşinde durmadan koşuyorsunuz hakettiğiniz bi durum varsa alın ama olmadık şeyler peşinde koşmak paragözlükten başka birşey değil.

MEB'deki şeflerin aldıgı ek derse gelince bir memurun ortalama maaşı 1400 civarında şefin ise 1050 civarında şefin aldıgı ek dersde 500 civarında şefin toplam maaşı 1550 lira, memurun ise 1400 arada 150 lira var peki sizin maaşınız ne kadar 2000 liranın üstünde kadron şef olsan dahi maaşın 1550 liranın altına düşmediği sürece ek ders alamasın.


mesutb
Aday Memur
08 Nisan 2010 12:28

reis63 rumuzlu arkadaşım... MEB'de VHKİ veya Memur olarak çalışmakta iken ŞEF olan atanan şef arkadaşlarımız aynı maaş mı alıyorlar ? Hayır almıyor. Neden?

Ya da Şube Müdürlüğüne niçin bir öğretmen başvuru yapabiliyor? Şube Müdürlüğü şeften sonra gelen bir kademe değil mi? Okul yöneticiliğinin ilk kademesi müdür yardımcılığı değil mi?

Sonuç olarak; Biz kendimizi MEB personeli olarak görüyoruz vede sizin gibi bizde aldığımız maaşı hak etmek için çalışıyoruz herkezi de böyle kabul ediyoruz.

Bu formu açma nedenimiz kanunda bir sınırlama olmamasına karşın; kişisel görüşlerle, genelgelerle personel aleyhine sınırlamalar getirilmesine, fark yaratılmasına, farklı uygulamalar yapılmana itirazımız...

Birde ben almıyorum o da almasın mantığına bence yanlış. Sonuçta bir çok insan bizlerin çalışma yaşamında yaşadığını yaşamadı. Bunun parasal bir karşılığı hiç bir zaman olamaz.


magdur83
Aday Memur
08 Nisan 2010 14:12

mesutb arkadaşım merhaba siz ek ödeme avası da açmışmıydınız?


mesutb
Aday Memur
20 Nisan 2010 15:02

MEB Personel Gn Müdürlüğünün 2007/19 sayılı genelgenin 5. maddesine göre:

Madde 5- Kararın 10?uncu maddesinde, Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilâtında görev yapanlardan ders niteliğinde yönetim görevi karşılığı ek ders ücretinden yararlandırılacaklar, merkez ve

taşra teşkilâtı bakımından ayrı ayrı olmak üzere tek tek unvanları belirtilmek suretiyle sayılmıştır. Bu nedenle, bu maddede belirtilmeyen unvanlı görevde bulunanların, bu madde kapsamında ek ders ücretinden yararlandırılmaları mümkün bulunmamaktadır. Eğitim kurumu yöneticilerine bu madde kapsamında yapılacak ek ders ücreti ödemeleri, aylık karşılığı ders görevlerinden bağımsız olarak değerlendirilecektir. Bu maddede unvanları sayılan ?özelleştirme kapsamında atanmış olanlardan unvanları sayılanlar dâhil- personel bu madde kapsamında ek ders ücretinden yararlandırılacaktır.

Örneğin; ?şef? unvanlı personelden Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilâtı ile Bakanlığımıza bağlı diğer eğitim kurumlarında görev yapanlar, bu madde kapsamında ek ders ücretinden yararlandırılacaktır.

Söz konusu maddenin (1) numaralı fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde sayılanlardan 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanun kapsamında özelleştirilen kurumlardan naklen atananlara ödenecek ek ders ücreti ile ilgili olarak, daha önce 8/9/2003 tarihli ve 2003/76 sayılı Genelgede yapılan açıklama çerçevesinde 4046 sayılı Kanunun değişik 22?nci maddesi doğrultusunda işlem yapılacaktır." demektedir..

2003-76 sayılı genelgede de:

"GENELGE

2003/76

İLGİ: Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar

Resmî Gazete'nin 15/08/2003 tarih ve 25200 sayılı nüshasında yayımlanan 4971 sayılı Bazı Kanunlarda ve Millî Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla, 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanunun bazı maddelerinin değiştirilmesi nedeniyle aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Yapılan bu değişiklikle 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesinin beşinci fıkrası; "Bu madde hükümlerine göre kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilen personele, atamayı yapacak kurum ve kuruluş tarafından ikinci fıkra uyarınca atandıkları tarihteki eski kadro ve pozisyonlarına ilişkin olarak almakta oldukları aylık, ek gösterge, ikramiye, her türlü zam ve tazminatları (ek tazminat ve bankacılık tazminatı dahil), makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı, sözleşme ücreti, ücret (fazla mesai ücreti hariç), ek ücret, ek ödeme, teşvik ödemesi, döner sermaye payı ve benzeri adlarla yapılan ödemelerin toplam net tutarı; nakledildiği kurum ve kuruluştaki kadro veya pozisyonlara ilişkin olarak yapılan her türlü ödemelerin (fazla mesai ücreti, fiilen yapılan ders karşılığı ödenen ek ders ücreti hariç) toplam net tutarından fazla olması halinde, aradaki fark tutarı herhangi bir kesintiye tâbi tutulmaksızın ve fark kapanıncaya kadar ayrıca tazminat olarak ödenir..." şeklinde yeniden düzenlenmiştir.

Bu düzenleme karşısında, özelleştirme kapsamındaki kurumlarda görev yapmakta iken 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesine göre Bakanlığımızın çeşitli birimlerine atananlardan Bakanlığımızdaki görev unvanlarına bağlı olarak ilgi Esaslar kapsamında ek ders ücretinden yararlananların (ek ders ücretlerini derse girmelerine bağlı olarak alanlar hariç) eski görevleri ile yeni görevleri arasındaki maddi farklarının hesaplanmasında; 15/8/2003 tarihinden itibaren ek ders ücretleri de yeni görevlerine ilişkin maddi hakları toplamında dikkate alınacaktır. Başka bir anlatımla; bu durumda olanların ek ders ücretleri tahakkuk ettirilmeye devam edecek, ancak bu ücretler, 15/8/2003 tarihinden itibaren yeni görevlerine bağlı olarak almaları gereken maddi haklara ilave edilmek suretiyle ilgililere söz konusu maddi farkların hesabı sonucunda ödenmesi gereken tazminat tutarından mahsup edilecektir.

Bakanlığımız kadrolarına bu şekilde atanmış olanlardan ek ders ücretlerini derse girmelerine bağlı olarak alanlara (öğretmenler ve eğitim kurumu yöneticileri ile hizmet içi eğitim ve benzeri uygulamalarda fiilen ders veren diğer personel) yapılması gereken ek ders ücreti ödemeleri ise, eskiden olduğu gibi söz konusu maddi fark hesaplamaları dışında tutulacaktır.

Ayrıca, bu konumda olanların aylık ve diğer özlük haklarının ödenmesinde, 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanunda yapılan diğer değişikliklerin de göz önünde bulundurulması gerekmektedir" demektedir.


mesutb
Aday Memur
20 Nisan 2010 15:23

4046 sayılı kanunun 22. maddesinde de;(Ek ve Değişiklik: 27/04/1995-4105/4 md., Ek: 03/04/1997-4232/3 md., Değişik madde: 01/08/2003-4971/6 md., Değişik madde: 03/07/2005-5398/: ....Bu madde hükümlerine göre kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilen sözleşmeli personel ile iş kanunlarına tabi personele, Devlet Personel Başkanlığına bildirildikleri tarihteki kadro ve pozisyonlarına ilişkin olarak bildirim tarihi itibarıyla almakta oldukları sözleşme ücreti, ücret (fazla mesai ücreti hariç), ikramiye, bankacılık tazminatı, ek ücret, ek ödeme, teşvik ödemesi ve benzeri adlarla yapılan ödemelerin toplam net tutarının (bu tutar sabit bir değer olarak esas alınır); nakledildiği kurum veya kuruluştaki kadro veya pozisyonlara ilişkin olarak yapılan aylık, ek gösterge, ikramiye, her türlü zam ve tazminatları (ek tazminat ve bankacılık tazminatı dahil), makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı, sözleşme ücreti, ücret, ek ücret, ek ödeme, teşvik ödemesi, döner sermaye payı ve benzeri adlarla yapılan her türlü ödemelerin (fazla mesai ücreti, fiilen yapılan ders karşılığı ödenen ek ders ücreti hariç) toplam net tutarından fazla olması halinde, aradaki fark tutarı, herhangi bir vergi ve kesintiye tâbi tutulmaksızın fark kapanıncaya kadar ayrıca tazminat olarak ödenir. Atandıkları kurumdaki kadro unvanı veya pozisyonlarında isteğe bağlı olarak herhangi bir değişiklik olanlarla, başka kurumlara geçenlere fark tazminatı ödenmesine son verilir." hükmü yeralmaktadır...

BUNA GÖRE EK DERS ÖDEMESİ PUANTAJ YAPILARAK YAPILAN BİR TAHAKKUK İŞLEMİ İSE VEDE FİİLİLEN GÖREV YAPMA KARŞILIĞINDA ÖDENİYOR İSE CEVAP ARANAN SORULAR:

1- 4046 /22'YE GÖRE BİLDİRİM MAAŞI SABİT BİR DEĞER OLDUĞU BELİRTİLİYOR.!) ÖDENEN MAAŞTA PEŞİN... ÇALIŞILMADAN ALINDIĞI GÖZ ÖNÜNE ALINARAK MAHSUPLAŞMA MAAŞTAN YAPILABİLİR Mİ?

YAPILIRSA SABİT NET MAAŞ RAKAMI DÜŞMEZ Mİ? (İKİ GENELGEDEKİ -YARARLANDIRILIR, MAHSUP EDİLİR-İBARELERİNE GÖRE, EK DERS TAHAKKUK ETTİRİLİP ÖDENİYORSA)

2- EK DERS ÖDEMESİ GÖREV KARŞILIĞI ÖDENEN BİR ÜCRET OLMASI, EK DERS YÖNETMELİĞİNDEKİ TANIMLARA GÖRE YUKARIDAKİ İŞLEMDE BİR EKSİKLİK YOK MU?

3-YÖNETMELİKDEKİ "EK DERS TANIMINA" BİR BAKIN... SONRA İLK İKİ SORUYA CEVAP ARAYALIM...

Toplam 8 mesaj

Çok Yazılan Konular

Sözlük

Son Haberler

Editörün Seçimi